HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 6 Rural Administration

Haryana State Board HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 6 Rural Administration Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class Social Science Solutions History Chapter 6 Rural Administration

HBSE 6th Class Civics Rural Administration Textbook Questions and Answers

Question 1.
If there is a theft in your house which police station would you go to register your complaint?
Answer:
In such a situation I would go to the police station of my area to register my complaint.

Question 2.
What was the dispute between Mohan and Raghu?
Answer:
Raghu had taken over some of Mohan’s land and increased the size of his own field. Angry Mohan went to Raghu’s house to make complaints. But Raghu did not accept what he had done with Mohan’s land. This caused a dispute between the two.

Haryana Board HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 6 Rural Administration

Question 3.
Why was Mohan worried about picking a quarrel with Raghu?
Answer:
Mohan was worried about picking a quarrel with Raghu because Raghu’s uncle was the Sarpanch of the village. Raghu was quite influential as his family owned many fields. None in the village had ever dared to confront him. Mohan, being a small farmer had picked up courage to make complaints about what Raghu had done.

Question 4.
Some people said Mohan should report the matter to the police and others said he should not. What were the arguments they gave?
Answer:
Some people suggested Mohan to go to the police station to report the matter. Since Mohan was badly hurt on his head and hand, his friend suggested that they should go to the local police station and file a report. Others said that Mohan should not go to the police station as they know about Raghu’s influence and power. They also know that Raghu’s uncle was the sarpanch of the village. They felt reporting the case at the police station would involve a lot of money and nothing would come out it.

Question 5.
The Khasra record of the Patwari gives you information regarding the map given below. It identifies which plot of land is owned by whom. Look at both the records and the answer the questions given below regarding Mohan and Raghu’s land.
HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 6 Rural Administration-1
HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 6 Rural Administration-2
(1) Who owns the land south of Mohan’s field?
(2) Mark the common boundary between Mohan’s and Raghu’s land.
(3) Who can use field no. 3?
(4) What information can one get field no. 2 and field no. 3?
Ans.
(i) Raghu owns the land south of Mohan’s field.
(ii) Common boundary is marked with dark line.
(iii) Madhya Pradesh government can use field No 3.
(iv) The total area of field 2 is 2.75 hectare it belongs to Raghu who grows soyabean and wheat in this field. The land is not on rent and it is irrigated. Second crop is grown in 1.75 hectare. 0.2 hectare of the total area is a fallow land. There is one well in the field and it is working.

Field No. 3 belongs to Madhya Pradesh government. It is a grassland. It is not on rent. There is one well in the field and it is working. This grassland is used for grazing purposes.

EXERCISE

Question 1.
What is the work of the police?
Answer:
The work of the police is to:
(a) maintain law and order to establish peace in the society.
(b) to register case of theft, accident, injury, fights etc.
(c) to inquire, investigate and take action on the cases within its area.

Question 2.
List two things that the work of a Patwari includes.
Answer:
(a) Patwari measures land and keeps land records.
(b) He organises the collection of land revenue from the farmers and provides information to the government about the crops grown in that area.

Question 3.
What is the work of a tehsildar?
Answer:
(a) A tehsildar supervises the work of the Patwari.
(b) It hears disputes.
(c) It ensures that records are properly kept and land revenue is collected.
(d) He also sees to it that the farmers can easily obtain a copy of their record and students can obtain their caste certificates etc.

Haryana Board HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 6 Rural Administration

Question 4.
What issue is the poem trying to raise? Do you think this is an important issue? Why?
Answer:
The poem emphasises on the rights of a girl child. It is trying to raise the issue of inheritance of daughters and mothers in the property of their father/husband.

This is an important issue because in our country before Hindu Succession Amendment Act (2003) women can not get a share in the family’s agricultural land and after her father/ husband death the property was equally divided among her sons. This poem highlights that Dowry is not a compensation to a girl child. It should be abolished.

Question 5.
In what ways are the work of a Panchayat that you read about in the previous chapter and the work of the Patwari related to each other?
Answer:
Village Panchayat tries to solve the problem of the villagers at village level, and make it sure that the life of the people could be made prosperous. Patwari is a Government official at village level, who measures the land and collects the land revenue at village level.

The works of the Village Panchayat and Patwari are related to each other because they equally work for the welfare of the villagers. The revenue collected by Patwari is spent on welfare of the people.

Question 6.
Visit a police station and find out the work that the police have to do to prevent and maintain law and order in their area especially during festivals, public-meetings etc.?
Answer:
Police exercise following programs to prevent the crime and to maintain law and order in their areas:
1. Recruitment and deployment of Special Task Force to handle different crucial situations.
2. The police officer always keeps a vigilant eye on the criminals.
3. To ensure internal peace and justice (i.e. law and order position) these are kept open for twenty four hours a day.
4. During festivals they move with the public in civil dress, so that they can keep festivals free from apprehension of any mishappening.
5. To control the rush they make barrier and check post at various entrance.
6. Police can stop the people taking weapon inside the area/campus of the fair or festival.

Question 7.
Who is in-charge of all police stations in a district? Find out.
Answer:
The In-Charge of all police stations in district is Senior Superintendent of Police (S.S.P). The in-charge of a police station is known as S.H.O. (Station House Officer).

Haryana Board HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 6 Rural Administration

Question 8.
How do women benefit under new law?
Answer:
New Law: Hindu Succession (Amendment) Act, 2005 is known as New Law.
According to this law, women in India can get a share in the family’s agricultural land. Women get equal share in the property/lands.
Benefit of Law: Women can get transfer land and even purchased land. They can also take share of family’s land or property.

Question 9.
In your neighbourhood are there women who own property? How did they acquire it?
Answer:
Yes, In our neighbourhood there are women who owned their property. They acquired it with the help of their village Patwari and their brothers or sisters.

HBSE 6th Class Civics Rural Administration Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What is called bund?
Answer:
The boundary that separates one land from another is called ‘bund’.

Question 2.
How does the Patwari measure the agricultural fields?
Answer:
The Patwari measures the land with the help of chain.

Question 3.
What is the work of Tehsildar?
Answer:
Tehsildar supervises the work of the Patwari and ensures that records are properly kept and land revenue is collected.

Short Answer Type Questions

Question 1.
How would have Patwari decided whether the common boundary of Mohan and Raghu Helds had been shifted?
Answer:
Patwari would have measured both Mohan’s and Raghu’s fields and compared them with the measurements on the map. If they did not match, then it was obvious that the boundaries had been changed.

Question 2.
When do you think farmer may require a copy of his land record?
Answer:
We think farmer may require a copy of his land record when:
1. he wants to sell or buy his land.
2. he wants loan from bank to dig a tubewell for his land.
3. he divides his property.

Haryana Board HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 6 Rural Administration

Question 3.
Mention any three works of the revenue department of the government.
Answer:
1. The revenue department of the government supervisor the work of the Patwari.
2. It ensures that records are properly kept and land revenue is collected.
3. It is the revenue department that makes the students obtain their caste certificates.
4. It also resolves the revenue deposits.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Explain the right of women in property before and after Hindu Succession Amendment Act, 2005.
Answer:
Before:
1. Hindu women did not get a share in the family’s agricultural land.
2. After the death of the father, property was divided equally only among his sons.

After:
1. In the new law sons, daughters and their mothers can get an equal share in the land.
2. The new law will benefit a large number of women.
3. They can enjoy their independent status with equal rights.

Rural Administration Class 6 HBSE Notes

  • Nayaya Panchayat: A rural body of local administration constituted for disposal of funds, quarrels disputes of minor nature.
  • Chokidar: Chokidar in a village keeps birth and death record and also works as a messenger between the people and Gram Panchayat or any Government agency related with the welfare of the village.
  • Patwari: He is the land revenue officer at village level. He measure the land of the farmer and keeps the record.
  • Tehsildar: He is the officer at district level. He keeps a checking eyes on revenue officers.
  • Lekhpal, Kanungo or Karamchari, or Village Officer: These are the different names of the Patwari. He is known by different names in different parts of our country.
  • Khasra Number: These are the number used for land which is owned by an individual villager or village community.
  • A New Law: According to the new law, the son, daughter, and their mother can get equal parts of (shares of) the land owned by Karta of their family.
  • S.H.O: Station House Officer of a police station or a person in charge of the police station.
  • S.S.P: Senior Superintendent of Police is the highest rank of a police officer at the district level.

Leave a Comment

Your email address will not be published.