HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 7 Urban Administration

Haryana State Board HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 7 Urban Administration Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class Social Science Solutions History Chapter 7 Urban Administration

HBSE 6th Class Civics Urban Administration Textbook Questions and Answers

Question 1.
List at least four different tasks that the Municipal does.
Answer:
1. It manages to collect garbage and disposes of in the proper place.
2. It takes care of the situation of the town.
3. It builds roads and repairs them whenever required.
4. It takes care of the water supply and keeps the streets and roads clean.

Haryana Board HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 7 Urban Administration

Question 2.
Fill in the blanks in the sentences below.
1. In a panchayat the elected members are called ———— .
2. The city is divided into several ———— .
3. In a municipal corporation the elected members are called ———— .
4. Group of councillors deal with issues that affect the ———— .
5. Elections are held once every ———— years for the panchayat as well as for the municipality.
6. While the councillors make decisions the administrative staff led by the Commissioner ———— these.
Answer:
(1) Panchs
(2) Wards
(3) Councillors
(4) entire city
(5) five
(6) implement

Question 3.
What was Gangabai protesting about?
Answer:
Gangabai was protesting about the filthy environment of her locality.

Question 4.
Why do you think Gangabai decided to approach the Ward Councillor?
Answer:
Gangabai decided to approach the Ward Councillor because it was Ward Councillor’s duty to look after the sanitation in his locality.

Question 5.
What did Gangabai say when the Commissioner told that there were not enough trucks in the city?
Answer:
When the Commissioner said that there were not enough trucks in the city, Gangabai said. But you seem to have enough trucks to, collect garbage from the rich localities.

Haryana Board HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 7 Urban Administration

EXERCISE

Question 1.
Why did the children go to Yasmin Khala’s house?
Answer:
The children had broken street lights while playing cricket. They had no knowledge how the light was to be replaced and to whom they should pay the compensation. They first went to Rehana’s mother who gave them knowledge that it was the duty of municipal corporation to replace the lights. She directed them to Yasmin Khala’s house as she had just retired from the Municipal Corporation. So, children went to Yasmin Khala’s house to get their problems solved.

Question 2.
List four ways in which the work of the Municipal Corporation affects the life of city dweller.
Answer:
The four ways in which the Municipal Corporation affects the life of a city dweller are:
(i) It takes care of street lights, garbage collection, water supply, keeping the streets and the market clean.
(ii) It ensures that diseases do not break out in the city.
(iii) It runs school, hospitals and dispensaries.
(iv) It makes garbage around the city and maintains them.

Question 3.
Who is a Municipal Councillor?
Answer:
Municipal Councillor is an elected representative of a ward. He is also known as the ward councilor.

Question 4.
What did Gangabai do and why?
Answer:
Gangabai and women in the locality were upset over the garbage lying in the streets and unhygienic condition of the society. Gangabai proposed that it was the Ward Councillor who they should go to. Gangabai was confident that they had the right to do so as they were ones who elected him.

Question 5.
How does the Municipal Corporation earn the money to do its work?
Answer:
The Municipal Corporation is responsible for all round development of the society. It provides many services which requires a lot of money. The Municipal Corporation earn the money by collecting taxes from the people. It levied taxes on property, water and other services. Taxes are levied on the measurement and consumption of services. Taxes are also levied on education and other amenities like owning a hotel, entertainment etc.

Haryana Board HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 7 Urban Administration

Question 6.
Discuss:
HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 7 Urban Administration-1
HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 7 Urban Administration-2
In the two photograph you see different ways of collecting disposing garbage.
1. Which way do you think safety to person disposing garbage?
2. What are the dangers of collecting in the manner shown in the first photograph?
3. Why do you think that the proper ways of disposing garbage are not available to those who work in municipalities?
Answer:
1. In photograph-2, safer means for disposal of garbage are being adopted.

2. Dangers of collecting garbage in the manner shown in the photograph-1 are:
(i) The animals roaring around garbage dump may cause injury/harm/ hurt to them personally.
(ii) Always a fear of being get seriously ill or fall in the grip of serious diseases.

3. Municipalities have less facilities and transportation available to dispose garbage as compared to the corporations. In other words corporations are meant for big cities or Metropolitian cities. Due to growing population and slums a number of steps were taken by corporations to over come these problems. So, ways of disposing garbage are less available to those who work in municipalities.

Question 7.
Several poor people in the work as domestic servants as well as work for the Corporation, keeping the city clean. Yet the slums in which they live are quite filthy. This is because these slums seldom have any water and sanitation facilities. The reason often given by the Municipal Corporation is that the land in which the poor have set up their homes does not belong to them and that slum-dwellers do not pay taxes. However, people living in middle class neighbourhood, pay very little in taxes compared to the amount of money the corporation spends on them in setting up parks, street lighting facilities, regular garbage collection etc. Also as you read in this chapter, the property taxes collected by the Municipality makes up only 25-30 per cent of its money. Why do you think it is important that the Corporation should spend more money on slum localities? Why is it important that the Municipal Corporation provide the poor in the city with the same facilities that the rich get?
Answer:
The Corporation should spend of money on slum localities because:
(i) The share of general public in corporations earning stand between 70-75 per cent in terms of collection of various axes excluding only property tax.
(ii) Sanitation and light fall in the category of basic needs mandatory to provide by corporation like authority in a city.
(iii) These effects part of corporation would in long terms, bring buoyancy to its earning through taxes when parks, schools, water and electricity etc. facilities are provided with the poor in slums. Again it would inspire them to prepare for better in future.

Haryana Board HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 7 Urban Administration

HBSE 6th Class Civics Urban Administration Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What is a Ward?
Answer:
Ward is a division of city for the purpose of municipal or corporation election.

Question 2.
What is a property tax?
Answer:
People who own homes pay proper tax. The larger the house the more the tax.

Question 3.
What is a Metropolitan city?
Answer:
A city in which people from different, religion, state and caste live together is called a metropolitan city.

Question 4.
Whose job is to replace the street light?
Answer:
It is the job of the Municipal Corpo-ration of the city to replace the street lights.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is sub-contracting? What did Yasmin Khala tell about this in case of garbage collection?
Answer:
Subcontracting means that the work that was earlier being done by government workers is how being done by a private company. Yasmin Khala told that in order to save money the Commissioners of several munici-palities across the country had hired private contractors to collect and process garbage.

Question 2.
What are hazards and dis-advantages associated with the job of collecting garbage?
Answer:
(i) The contract workers get paid less.
(ii) Their jobs are temporary.
(iii) It is quite a dangerous job.
(iv) The contract’ workers do not have any access to safety measures.
(v) They are not taken care of if they are injured while working.

Question 3.
How does the state government help the Municipalities?
Answer:
The sources of income of the Municipalities are very limited while the expenditures are more then the income. The state government helps the Municipalities by giving grants to them.

Haryana Board HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 7 Urban Administration

Question 4.
How are complicated decisions taken?
Answer:
Complicated decisions usually affect the entire city and therefore these decision are taken by groups of councillor who form committees to decide and debts issue. For example, if bus stands need to be improved or a crowded market place needs to have its garbage cleared more regularly.

Question 5.
What are major features and facilities available in a city?
Answer:
Major features and facilities available in a city are:
(a) Crowded markets
(b) Bigger in size then villages
(c) Many buses and cars
(d) Water facilities
(e) Electricity facilities
(f) Hospitals and schools

Long Answer Type Questions

Question 1.
What are the three main functions of the district administration?
Answer:
The three functions of the district administration are:
(i) To maintain law and order: To perform this task, all officers work under the supervision of the Collector.

(ii) To maintain land record and realise land revenue: For this purpose. Tehsildar, Naib Tehsildar, Kanungo and Lekhpal (Patwari) assist the Collector. He also provides relief when unforeseen situations as epidemics, famine are befallen.

(iii) To provide civic amenities: The district administration provide civic amenities as health facilities, education, means of transport, repair of roads etc.

Question 2.
What are the main functions performed by the Municipality or Municipal Corporation?
Answer:
The functions of the Municipality or a Municipal Corporation are generally similar. These are.
1. Functions for maintaining public health:
(i) They arrange for the disposal wastes causes numerous diseases.
(ii) They construct sewage, drain out dirty water from our cities and villages.
(iii) They protect the people from epidemics and other diseases like small-pox, cholera. They make suffice arrangements for vaccination and inoculation of the people.
(iv) They construct public latrines and urinals.
(v) They maintain dispensaries and hospitals to treat the sick.

2. Functions of Public Convenience:
(i) They arrange for water and electricity.
(ii) They maintain and repair roads, bridges and streets.
(iii) They plant trees along the roads for the convenience of travellers.
(iv) They make arrangements for the primary education of the children. For this, schools are maintained with proper basic facilities.
(v) They also manage libraries, museums and zoological parks etc.
(vi) It makes arrangements for playgrounds, parks and gardens.

3. Maintaining optional or miscellaneous departments:
(i) It maintains fire engines for extinguishing fire.
(ii) It checks food adulteration.
(iii) They remove obstacles from the public roads.
(iv) They maintain records of births and deaths.
(iv) It approves the plans of houses to be built in its areas.
(vi) They make arrangement for cremation and burial grounds.
(vii) Corporation issue permission to set-up petrol pumps, cinema houses etc.
(viii) Corporation also set-up homes for helpless women and children.

4. Tax Collection:
It impose and collect taxes like house tax, vehicles tax etc.

Haryana Board HBSE 6th Class Social Science Solutions Civics Chapter 7 Urban Administration

Urban Administration Class 6 HBSE Notes

  • Municipal Corporation: Civic body in big cities is called Municipal Corporation.
  • Municipal Council (Municipality): The civic body in small towns and cities is termed as municipal Council.
  • Ward Councillor: Elected representative of a ward in a corporation is called Ward Councillor.
  • Municipal Commissioner: The chief executive and administrator of the Municipal Corporation is called Municipal Commissioner.
  • Public Defence: The maintenance of fire engines for extinguishing fire, checking food adulteration etc. .
  • Mayor: Presiding officer or Chairman of a municipal corporation.
  • Aldermen: Members of municipal bodies choosen for their experience and distinguished services.
  • Democracy: A government of the people, for the people, and by the people.
  • Collector: The highest officer of the district.
  • Tehsildar: He is in charge of everything relating to land and land disputes in the district.
  • The Sessions Judge: He conducts/administers the highest criminal court in the district

Leave a Comment

Your email address will not be published.