HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

Haryana State Board HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2 Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

HBSE 10th Class English The Hundred Dresses Part 2 Textbook Questions and Answers

Oral Comprehension Check (Page 74)

1. What did Mr Petronski’s letter say? (मि० पेट्रोंसकी के पत्र में क्या कहा गया था?)
Answer:
Miss Mason received a letter from Wanda’s father, Mr Petronski. The letter said that Wanda would not come to school any more. They were moving to a big city. In that city, there would be no more fun on names. There were plenty of funny names in the city.
(मिस मेसन को वाण्डा के पिता मि० पेट्रोंसकी का पत्र मिला। पत्र में कहा गया था कि अब वाण्डा स्कूल में नहीं आएगी। वे एक बड़े शहर में जा रहे थे। उस शहर में, नामों को लेकर मजाक नहीं किया जाएगा। शहर में बहुत सारे मजाकिया नाम पाए जाते थे

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

2. Is Miss Mason angry with the class, or is she unhappy and upset ?
(क्या मिस मेसन कक्षा से नाराज है, अथवा क्या वह दुखी और परेशान है?)
Answer:
Miss Mason is not angry with the class. She is unhappy and upset with the class. She feels sad that Wanda has left because the other students made fun of her. She calls it unfortunate. She advises the class to think and not hurt anyone’s feelings because of a longer name.
(मिस मेसन कक्षा से नाराज नहीं है। वह कक्षा के व्यवहार से दुखी और परेशान है। उसे महसूस होता है कि वाण्डा ने स्कूल इसलिए छोड़ा क्योंकि दूसरे विद्यार्थी उसका मजाक उड़ाते थे। वह इसे दुर्भाग्यपूर्ण मानती है। वह कक्षा से विचार करने और किसी के लंबे नाम के कारण उसकी भावनाओं को आहत न करने की सलाह देती है।)

3. How does Maddie feel after listening to the note from Wanda’s father? (वाण्डा के पिता के नोट को सुनने के पश्चात् मैडी को कैसा महसूस होता है?)
Answer:
Maddie is very sad. She feels greatly hurt. She has a very sick feeling in the bottom of her stomach. She has a feeling to go and tell Wanda that they hadn’t meant to make fun of her and hurt her feelings.
(मैडी बहुत उदास है। वह बहुत अधिक आहत महसूस करती है। अपने पेट के निचले हिस्से में वह बहुत अस्वस्थ महसूस करती है। वह वाण्डा के पास जाकर यह बताने की सोचती है कि उनका भाव उसका मजाक उड़ाने अथवा उसकी भावनाओं को आहत करना नहीं था।)

4. What does Maddie want to do? (मैडी क्या करना चाहती है?)
Answer:
Maddie wants to go to Wanda at once and feel sorry for her behaviour. She wants to tell her that they hadn’t meant to hurt her feelings. She wants to tell Wanda that they thought her to be smart and her dresses were beautiful.
(मैडी तुरंत वाण्डा के पास जाना चाहती है और अपने व्यवहार के लिए क्षमा माँगना चाहती है। वह उसे बताना चाहती थी कि उनका भाव उसकी भावनाओं को आहत करना नहीं था। वह वाण्डा को बताना चाहती है कि वे उसे चुस्त मानते थे और उसकी सभी पोशाकें सुंदर थीं।)

Oral Comprehension Check (Page 76)

1. What excuses does Peggy think up for her behaviour ? Why ?
(पेग्गी अपने व्यवहार के लिए कौन-से बहाने सोचती है? क्यों?)
Answer:
Peggy is also sad that Wanda has left the school. But she tries to make excuses for her behaviour. She says that she didn’t call her a foreigner. She also did not make fun of her name. She only thought that Wanda was dumb and had no sense to know that they were mocking at her.
(पेग्गी भी उदास है कि वाण्डा ने स्कूल छोड़ दिया है। लेकिन वह अपने व्यवहार के लिए बहाने बनाने का प्रयास करती है। वह कहती है कि वह उसे विदेशी नहीं कहती थी। वह उसके नाम का भी मजाक नहीं उड़ाती थी। वह तो वाण्डा को केवल गूंगी मानती थी और यह मानती थी कि उसमें इतनी बुद्धि ही नहीं थी कि वह यह समझ सके कि वे उसका मजाक उड़ा रहे थे।)

2. What are Maddie’s thoughts as they go to Boggins Heights ? (जब वे बोगिंस हाईट्स जाती है तो मैडी क्या सोच रही होती है?)
Answer:
Maddie goes to Boggins Heights in order to meet Wanda. On the way she hopes that they will find Wanda. She wants to tell her that they are sorry. The whole school thinks that she is just wonderful.
(मैडी वाण्डा से मिलने के लिए बोगिंस हाईट्स जाती है। रास्ते में वह सोचती है कि वह वाण्डा को ढूँढ़ लेंगी। वह उसे बताना चाहती है कि उन्हें खेद है। सारा स्कूल सोचता है कि वह सिर्फ एक अद्भुत लड़की है।)

3. Why does Wanda’s house remind Maddie of Wanda’s blue dress ? (वाण्डा का घर मैडी को उसकी नीली पोशाक की याद क्यों दिलाता है?)
Answer:
Wanda’s house is simple, shabby but clean. The house reminds Maddie of Wanda’s blue dress because both look similar. Wanda’s faded blue cotton dress was also shabby but clean.
(वाण्डा का घर सादा, भद्दा दिखने वाला लेकिन साफ है। वह घर मैडी को वाण्डा की नीली पोशाक की याद दिलाता है क्योंकि दोनों एक-जैसे दिखते थे। वाण्डा की रंग उड़ी हुई नीली पोशाक देखने में तो भद्दी थी परंतु साफ थी।)

4. What does Maddie think hard about ? What important decision does she come to ? (मैडी किस विषय में जोर लगाकर सोचती है? वह किस महत्त्वपूर्ण निर्णय पर पहुँचती है?)
Answer:
She decides that in future she will not just stand by see girls making fun of others. She will speak up if she finds someone treating others unkindly. She won’t mind even losing Peggy’s friendship for that. She will never make anybody unhappy.
(वह निर्णय लेती है कि भविष्य में वह लड़कियों को किसी दूसरे का मजाक उड़ाते हुए चुपचाप सहन नहीं करेगी। भविष्य में यदि वह किसी को भी किसी के साथ निर्दयता का व्यवहार करता देखेगी तो अपनी आवाज उठाएगी। वह इसके लिए पेग्गी की मित्रता के खो जाने की भी परवाह नहीं करेगी। वह कभी किसी को भी दुखी नहीं करेगी।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

Oral Comprehension Check (Page 79)

1. What did the girls write to Wanda ? (लड़कियों ने वाण्डा को क्या लिखा?)
Answer:
Maddie and Peggy wrote a letter to Wanda. In the letter, they wrote about Wanda’s pretty drawings. They asked her if she liked her new place and her new teacher. They had meant to feel sorry for their behavior. But in the end, it turned out to be just a friendly letter.
(मैडी और पेग्गी ने वाण्डा को एक पत्र लिखा। पत्र में उन्होंने वाण्डा के सुंदर चित्रों के बारे में लिखा। उन्होंने उससे पूछा कि क्या उसे अपना नया स्थान और नई शिक्षक पसंद आ गई है। वे अपने व्यवहार के लिए खेद प्रकट करना चाहती थीं। लेकिन आखिर में, वह केवल एक मैत्री पत्र के रूप में ही प्रतीत हुआ।)

2. Did they get a reply? Who was more anxious for a reply, Peggy or Maddie? How do you know?
(क्या उन्हें उत्तर प्राप्त हुआ? उत्तर के लिए कौन ज्यादा उत्तेजित हो रही थी, पेग्गी या मैडी? आपको कैसे पता चला?)
Answer:
No, they did not get a reply to their letter. Maddie was more anxious for a reply. Peggy had begun to forget the whole incident. But Maddie still couldn’t sleep properly. She tried to go to sleep making speeches
about Wanda.
(नहीं, उन्हें अपने पत्र का कोई उत्तर प्राप्त नहीं हुआ। उत्तर के लिए मैडी अधिक उत्तेजित थी। पेग्गी ने तो सारी घटना को ही भूलना शुरू कर दिया था। लेकिन मैडी अभी भी ठीक ढंग से नहीं सो सकती थी। वह वाण्डा के बारे में भाषण बना-बनाकर सोने का प्रयास करती थी।)

3. How did the girls know that Wanda liked them even though they had teased her ?
(लड़कियों को कैसे पता चला कि वाण्डा उन्हें पसंद करती थी यद्यपि वे उसे चिड़ाया करती थी?)
Answer:
In her letter Wanda wrote that two special drawings should be given to Peggy and Maddie. She wished all a merry Christmas. This shows that Wanda liked the girls.
(अपने पत्र में वाण्डा ने लिखा कि उसके दो खास चित्र पेग्गी और मैडी को दे दिए जाएँ। वह सभी को खुशहाल क्रिसमस की बधाई देती है। इससे पता चलता है कि वाण्डा लड़कियों को पसंद करती थी।)

Thinking about the Text

1. Why do you think Wanda’s family moved to a different city? Do you think life there was going to be different for their family?
(आपके विचार में वाण्डा का परिवार एक दूसरे शहर में क्यों गया था? क्या आपके विचार में उनके परिवार का जीवन एक भिन्न प्रकार का होगा?)
Answer:
It is possible that Wanda’s family moved to a different city in order to avoid the racial prejudice. In a big city people are busy with their own life and have no time to make fun of others only because of their funny names. Moreover, there are other people with funny names and Wanda will not feel isolated.
(यह संभव हो सकता है कि वाण्डा के परिवार ने जातीय भेदभाव से बचने के लिए दूसरे शहर में जाने का निर्णय लिया हो। एक बड़े शहर में लोग अपने जीवन के साथ ही व्यस्त रहते हैं और उनके पास दूसरों के मजाकिया नामों का मजाक उड़ाने का समय ही नहीं होता। साथ-ही-साथ वहाँ पर मजाकिया नामों वाले बहुत-से लोग होते हैं। इससे वाण्डा वहाँ पर अलग-थलग महसूस नहीं करेगी।)

2. Maddie thought her silence was as bad as Peggy’s teasing. Was she right?
(मैडी सोचती थी कि उसकी चुप्पी, पेग्गी के चिड़ाने जितनी ही बुरी थी। क्या वह सही थी?)
Answer:
Yes, Maddie thought that her silence was as bad as Peggy’s teasing. She thought that she was a cowards because she did not stop Peggy from teasing Wanda. Remaining silent amounted to supporting Peggy. She was right in thinking so.
(हाँ, मैडी सोचती थी कि उसकी चुप्पी भी पेग्गी के चिड़ाने के जितनी ही बुरी थी। वह स्वयं को कायर मानती थी क्योंकि वह पेग्गी को वाण्डा को चिड़ाने से नहीं रोकती थी। शांत रहने का मतलब पेग्गी को समर्थन देना था। ऐसा वह बिल्कुल सही सोच रही थी।)

3. Peggy says, “I never thought she had the sense to know we were making fun of her anyway. I thought she was too dumb. And gee, look how she can draw!” What led Peggy to believe that Wanda was dumb ? Did she change her opinion later ?
(पेग्गी कहती है, “मैंने तो कभी सोचा भी नहीं था कि उसमें ऐसी बुद्धि भी है जिससे उसे पता चल जाएगा कि हम उसका मजाक उड़ा रहे थे। मैं तो उसे बिल्कुल गूंगी मानती थी। और हाँ, वह कितने अच्छे चित्र बना लेती है।” पेग्गी वाण्डा को गूंगी क्यों मानती थी? क्या बाद में उसने अपना दृष्टिकोण बदल लिया? ) ,.
Answer:
Peggy and other girls often teased Wanda. They made fun of her by asking her how many dresses she had. But Wanda never got angry. She would only draw her mouth tight. She would reply innocently that she had hundred dresses. She said everything silently and seriously. That is why Peggy thought that Wanda was dumb. Peggy changed her opinion later.
(पेग्गी और दूसरी लड़कियाँ प्रायः वाण्डा का मजाक उड़ाया करती थीं। वे उससे यह पूछकर कि उसके पास कितनी पोशाकें हैं उसका मजाक उड़ाती थीं। लेकिन वाण्डा को कभी गुस्सा नहीं आता था। वह केवल अपने मुँह को कसकर बंद कर लेती थी। वह भोलेपन से उत्तर दिया करती थी कि उसके पास एक सौ पोशाकें हैं। वह सब कुछ शांत और गंभीर भाव से कहती थी। यही कारण था कि पेग्गी वाण्डा को गूंगी समझती थी। पेग्गी ने बाद में अपने दृष्टिकोण को बदला।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

4. What important decision did Maddie make ? Why did she have to think hard to do so ?
(मैडी ने क्या महत्त्वपूर्ण निर्णय लिया? उसे ऐसा करने के लिए बहुत अधिक क्यों सोचना पड़ा?)
Answer:
Maddie decided that in future she would not just stand silently when someone was making fun of others. She would speak up even if that meant breaking Peggy’s friendship. She would not make anybody unhappy.
(मैडी ने निर्णय लिया कि भविष्य में वह उस समय एक मूकदर्शक बनकर खड़ी नहीं रहेगी जब कोई दूसरों का मजाक उड़ा रहा होगा। वह अपनी आवाज उठाएगी चाहे इससे पेग्गी की मित्रता ही क्यों न टूट जाए। वह किसी को भी दुख नहीं पहुंचाएगी।)

5. Why do you think Wanda gave Maddie and Peggy the drawings of the dresses ? Why are they surprised ?
(आपके विचार में वाण्डा ने मैडी और पेग्गी को पोशाकों के चित्र क्यों दिए थे ? वे हैरान क्यों हैं?)
Answer:
Wanda was a girl with a golden heart. Although Peggy made fun of her and Maddie kept silent, she never hated them. In her letter she asked her teacher to give a drawing each to.Peggy and Maddie. This shows that Wanda did not hate them. She was above petty things like dresses etc. She had great human qualities.
(वाण्डा एक सुनहरी हृदय वाली लड़की थी। यद्यपि पेग्गी उसका मजाक उड़ाया करती थी और मैडी उसे चुपचाप देखा करती थी, फिर भी वह उनसे नफरत नहीं करती थी। टीचर के नाम अपने पत्र में वह अपना एक-एक चित्र पेग्गी और मैडी को देने के लिए कहती है। इससे पता चलता है कि वाण्डा उनसे घृणा नहीं करती थी। वह पोशाकों जैसी छोटी-छोटी चीजों से कहीं ऊपर थी। उसमें महान् मानवीय गुण थे।)

6. Do you think Wanda really thought the girls were teasing her ? Why or Why not?
(आपके विचार में क्या वाण्डा सचमुच जानती थी कि लड़कियाँ उसे चिड़ा रही हैं? क्यों अथवा क्यों नहीं ?)
Answer:
Yes, she really thought so. She was an intelligent and sensitive girl. She had more understanding and maturity of mind than others. But she was very wise. She never hated even those who laughed at her. She forgave Peggy and Maddie and gifted them two of her drawings.
(हाँ, वह सचमुच में ऐसा सोचती थी। वह एक बुद्धिमान और भावुक लड़की थी। उसमें दूसरों की अपेक्षा अधिक समझ और मन की परिपक्वता थी। लेकिन वह बहुत बुद्धिमान थी। वह कभी उनसे भी नफरत नहीं करती थी जो उस पर हँसते थे। उसने पेग्गी और मैडी को क्षमा कर दिया और अपने दो चित्र उन्हें भेंट कर दिए।)

Thinking about Language

I. Here are thirty adjectives describing human qualities. Discuss them with your partner and put them into two word webs (given below) according to whether you think they show positive or negative qualities. You can consult a dictionary if you are not sure of the meanings of some of the words. You may also add to the list the positive or negative ‘pair of a given word.

kind, sarcastic, courteous, arrogant, insipid, timid, placid, cruel, haughty, proud, zealous, intrepid, sensitive, compassionate, introverted, stolid, cheerful, contented, thoughtless, vain, friendly, unforgiving, fashionable, generous, talented, lonely, determined, creative, miserable, complacent

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2 1
Answer:
Meant for class level. These adjectives can be classified as given below :
im

II. What adjectives can we use to describe Peggy, Wanda and Maddie ? You can choose adjectives from the list above. You can also add some of your own.

1. Peggy
2. Wanda
3. Maddie
Answer:
1. Peggy : sarcastic, arrogant, cruel, haughty, proud, zealous, thoughtless, vain, unforgiving.
2. Wanda : kind, courteous, intrepid, sensitive, compassionate, introverted, contented, friendly, generous, talented, lonely, determined, creative, complacent.
3. Maddie : insipid, timid, placid, stolid.

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

III. 1. Find the sentences in the story with the following phrasal verbs.

lined up
thought up
took off
stood by
Answer:
(a) “Yeah, a hundred and all lined up,” said Wanda.
(b) Peggy, who had thought up this game, and Maddie, her inseparable friend, were always the last to leave.
(c) Miss Mason took off her glasses.
(d) She had stood by silently and that just as bad as Peggy had done.

2. Look up these phrasal verbs in a dictionary to find out if they can be used in some other way. (Look at the entries for line, think, take and stand in the dictionary.) Find out what other prepositions can go with these verbs. What does each of these phrasal verbs mean?
Answer:
Line with-
lined with trees
line up (form a queue)
line something up (arrange or organize)

Think up-
(make a plan)
think about (recall)
think ahead (anticipate)
think back (recall, reconsider)
Think over (reflect upon)

Take off-
(remove)
take on (assume)
take out (bring out )
take over (take charge of)
take away (bought)

Stand by-
(stand near, give support)
stand back (move back)
stand down (leave the witness box)
stand in (take someone’s place)
stand out (be prominent)

3. Use at least five such phrasal verbs in sentences of your own.
Answer:
(i) Line with : This road is lined with beautiful trees.
(ii) Think about : I thought about what I had done and felt regret.
(iii) Took off : He took off his shirt and jumped into the river.
(iv) Stood by : My friend has always stood by me through thick and thin.
(v) Take over : The new manager has taken over the charge of his office.

IV. Colours are used to describe feelings, moods and emotions. Match the following ‘colour expressions’ with a suggested paraphrase.

(i) the Monday morning blues — feel embarrassed/angry/ashamed
(ii) go red in the face – feel very sick, as if about to vomit
(iii) look green – sadness or depression after a weekend of fun .
(iv) the red carpet – the sign or permission to begin an action
(v) blue-blooded – a sign of surrender or acceptance of defeat, a wish to stop fighting
(vi) a green belt in an unlawful act; while doing something wrong
(vii) a blackguard a photographic print of building plans; a detailed plan or scheme
(viii) a grey area
land around a town or city where construction is prohibited
by law
(ix) a white flag :- an area of a subject or a situation where matters are not very clear
(x) a blueprint – a dishonest person with no sense of right or wrong
(xi) red-handed – a special welcome
(xii) the green light – of noble birth or from a royal family
Answer:
(i) the Monday morning blues – sadness or depression after a weekend of fun (ii) go red in the face — feel/embarrassed/angry/ashamed
(ii) look green – feel very sick, as if about to vomit
(iv) the red carpet – a special welcome
(v) blue-blooded – of noble birth or from a royal family
(vi) a green belt — land around a town or city where construction is prohibited by law
(vii) a blackguard – a dishonest person with no sense of right or wrong
(viii) a grey area – an area of a subject or a situation where matters are not very clear
(ix) a white flag – a sign of surrender or acceptance of defeat, a wish to stop fighting
(x) a blueprint – a photographic print of building plans; a detailed plan or scheme
(xi) red-handed – in an unlawful act; while doing something wrong
(xii) the green light – the sign or permission to begin an action.

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

Speaking

Role Play The story of Wanda Petronski presents many characters engaged in many kinds of behaviour (teasing, playing, sitting in class. ….). Form groups. Choose an episode or episodes from the story. Assign roles to each member of the group from that episode, and try to act it out like a play, using the words in the story.
Answer:
For doing at class level.

Writing

1. Look again at the letter which Wanda’s father writes to Miss Mason, Wanda’s teacher. Mr Petronski is not quite aware how to write a formal letter in English. Can you rewrite it more appropriately ? Discuss the following with your partner before you do so.

The format of a formal letter: How to begin the letter and how to end it; the language of the letter needs to be formal. (Avoid informal words like “holler” and fragments like “No more ask why funny name.”) Write complete sentences.
Answer:
For discussion with a partner at class level. The following language shall help in understanding the appropriateness of language for such letters. The formal letter shall be written like the one given below:

Dear Miss Mason
I am father of Wanda Petronski. I wish to inform you that my daughter, Wanda, shall not be able to come to your school any more. Jake is also leaving your school. We all are moving away to another city. In a big city nobody makes fun of someone because of his long and funny name. We hope that in that city we shall have good times.

Thanking you
Yours sincerely
Jan Petronski

2. Are you interested in drawing and painting ? Ritu Kumar, one of India’s best known dress designers, has no formal training in designing. She started by sketching ideas for her own dresses, and getting them stitched by a tailor. Ritu’s friends liked her dresses so much that they asked her to design clothes for them, and even paid her for it!

Imagine you are going to make a career out of your hobby. What sort of things will you need to learn ? Write a paragraph or two on this topic after consulting an expert or doing reference work on your chosen area.
Answer:
Students should themselves undertake such tasks.

3. Rewrite a part of the story as if Wanda is telling us her own story.
Answer:
I have left my old school as my family has moved to a big city. In that school, I had a very bad time. There was racial discrimination. Some girls laughed at me because of my strange and long name. They considered me a foreigner. Although, they did not say it openly, yet it was clear that they made fun of me because of my poverty. I came to the school daily in a blue faded dress. That is why they asked me how many dresses I had in my closet. I always tried to evade their answers. I said that I had a hundred dresses. And when my back was turned, I could hear their laughter and giggling. My teacher, Miss Mason was a kind and understanding teacher. The two girls, Peggy and Maddie also joined the girls in making fun of me. However, Maggie never said anything. But she did not stop Peggy either. My father was hurt when I told him these things. In the end, he decided to leave that city and move to a big city. Now, in this city, I am at peace. However, I often remember my school and my teacher.

HBSE 10th Class English The Hundred Dresses Part 2 Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What was the content of Mr Petronski’s letter ?
Answer:
The letter said that Wanda would come no more to that school because students made fun of her strange name.

Question 2.
Where was Wanda’s family moving ?
Answer:
Her family was moving to a big city.

Question 3.
Who read Mr Petronski’s letter to the class ?
Answer:
Miss Mason read Mr Petronski’s letter to the class.

Question 4.
What happened when Miss Mason read the letter ?
Answer:
There was a deep silence in the class.

Question 5.
What did Miss Mason say about the hurting of any one’s feeling ?
Answer:
She said that it was unfortunate and sad to hurt someone’s feelings.

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

Question 6.
Why did Maddie have a sick feeling at the bottom of her stomach ?
Answer:
Maddie felt it very bad of making fun of Wanda by Peggy for her poverty.

Question 7.
Where did Peggy and Maddie go that evening after the school hours ?
Answer:
They both went to the Boggins Heights to meet Wanda.

Question 8.
What did Wanda’s house remind Maddie of ?
Answer:
Wanda’s shabby but clean house reminded Maddie of her faded blue cotton dress.

Question 9.
Who did Maddie and Peggy write a letter to ?
Answer:
They wrote a letter to Wanda

Question 10.
What gift did Wanda give to Peggy ?
Answer:
She gave her the drawing of a dress with green colour.

Question 11.
What gift did Wanda give to Maddie ?
Answer:
She gave her the drawing of a dress with blue colours.

Question 12.
What did Maddie find when she looked at the drawing intently ?
Answer:
She found that the head and face in the drawing resembled her own.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Which drawing did Wanda ask to give to Peggy ? (वाण्डा ने पेग्गी को कौन-सा चित्र देने के लिए कहा?)
Answer:
Wanda wrote in the letter that she would like Peggy to have the drawing of the green dress with the red trimming.
(वाण्डा ने अपने पत्र में लिखा कि वह चाहेगी कि पेग्गी लाल गोटा लगी हुई हरी पोशाक का चित्र ले जाए।)

Question 2.
Where had Maddie pinned Wanda drawing in her bed room ? (मैडी ने वाण्डा के चित्र को अपने कमरे में कहाँ लगा दिया?).
Answer:
Maddie carried Wanda’s drawing carefully. She pinned her drawing over a torn place in the pinkflowered wall paper in her bedroom. The shabby room came alive from the brilliancy of the colours.
(मैडी वाण्डा के चित्र को सावधानीपूर्वक ले गई। उसने उस चित्र को अपने शयनकक्ष की गुलाबी फूलों वाले दीवारी कागज के एक फटे हुए स्थान पर लगा दिया। शानदार रंगों के कारण वह भद्दा-सा दिखने वाला कमरा सजीव हो उठा।)

Question 3.
What did Wanda do for the dresses ? .. (वाण्डा ने पोशाकों का क्या किया था?)
Answer:
Wanda gave away hundred dresses to the girls and blue as well as green to Maddie and Peggy respectively. .
(वाण्डा ने सभी सौ पोशाकें लड़कियों को दे दी और नीली तथा हरी पोशाकें क्रमशः मैडी और पेग्गी को दे दी।)

Question 4.
Mention the important conclusion of Maddie. (मैडी के द्वारा लिए गए महत्त्वपूर्ण निष्कर्ष के विषय में बताइए।)
Answer:
Maddie was deeply troubled. She took up an important decision. She found that if anyone speaks unkindly she would speak up. She would not make anybody unhappy again.
(मैडी बहुत अधिक व्यथित थी। उसने एक महत्त्वपूर्ण निर्णय लिया। उसने तय किया कि यदि कोई निर्दयतापूर्वक बोलता है तो वह उसके खिलाफ बोलेगी। अब वह कभी भी किसी को दुखी नहीं करेगी।)

Question 5.
How did Peggy and Maddie find Wanda house at Boggins Heights ? (पेग्गी और मैडी ने बोगिंस हाईट्स पर वाण्डा के घर को कैसे पाया?)
Answer:
They found that it was a little white house. Straws of old grass stuck up here and there along the pathway. The house and its little yard looked shabby but clean.
(उन्होंने पाया कि वह एक छोटा-सा सफेद घर था। पुराने घास के तिनके रास्ते के साथ-साथ लगे हुए थे। घर और उसका छोटा-सा आँगन भद्दे दिख रहे थे परंतु स्वच्छ थे।)

Question 6.
How was Room Thirteen decorated ? (कमरा नंबर तेरह कैसे सजाया गया?)
Answer:
Room Thirteen was decorated with Christmas bells and a small tree. (कमरा नंबर तेरह क्रिसमस घंटियों और एक छोटे-से पेड़ के साथ सजाया गया।)

Essay Type Question

Question 1.
What did Wanda’s father wrote in his letter ? How did Maddie feel after listening to that . letter ?
(वाण्डा के पिता ने अपने पत्र में क्या लिखा? उस पत्र को सुनकर मैडी को कैसा लगा?)
Answer:
In his letter, Wanda’s father had informed Miss Mason that Wanda would not come to the school any more. They were moving to a big city. In that city nobody would consider her name funny and laugh at her. The entire class became silent and felt bad about Wanda. Miss Mason understood their feelings. She told them that no one should hurt anyone’s feelings because his or her name was long or funny. She said that what had happened in the school about Wanda was bad. She asked them to think about that. Maddie listened to what Miss Mason said about Wanda. She could not concentrate on her studies. She had a sick feeling. It was true that she had never made fun of Wanda herself. But at the same time, she had not objected Peggy’s asking Wanda about her dresses. She felt that she was a coward.

(अपने पत्र में, वाण्डा के पिता ने मिस मेसन को सूचित किया था कि अब वाण्डा उस स्कूल में और अधिक नहीं आएगी। वे एक बड़े शहर में जा रहे थे। उस शहर में कोई भी उसके नाम को मजाकिया नहीं मानेगा और उस पर हँसेगा नहीं। सारी कक्षा शांत हो गई और उन्हें वाण्डा के बारे में बुरा लगा। मिस मेसन ने उनकी भावनाओं को समझ लिया। उसने उन्हें बताया कि किसी को भी दूसरे की भावनाओं को आहत नहीं करना चाहिए क्योंकि उसका नाम लंबा है अथवा मजाकिया। उसने कहा कि स्कूल में वाण्डा के साथ जो कुछ भी हुआ वह बुरा था। उसने उन्हें उसके बारे में विचार करने को कहा। मैडी ने मिस मेसन के द्वारा वाण्डा के बारे में कही गई सारी बातें सुनीं। वह अपनी पढ़ाई पर ध्यान केंद्रित न कर सकी। उसे एक अस्वस्थ भावना का अहसास हो रहा था। यह सच था कि उसने स्वयं कभी वाण्डा का मजाक नहीं उड़ाया था। लेकिन साथ-ही-साथ उसने कभी भी पेग्गी के द्वारा वाण्डा से उसकी पोशाकों के बारे में पूछे जाने का विरोध नहीं किया था। उसे लगता था कि वह तो कायर है।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

Question 2.
What did Maddie decide to do after listening to the letter from Wanda’s father ? (वाण्डा के पिता के पत्र को सुनने के पश्चात् मैडी ने क्या करने का निर्णय लिया?)
Answer:
Maddie wondered if she could do anything. She wanted to meet Wanda and tell her that she had never meant to hurt her feelings. She made up her mind to go to her house and tell Wanda that she had won the contest and her hundred dresses were beautiful. She decided that she would find out Wanda Petronski. She and Peggy would go to her house to meet her. When school was over, Maddie told Peggy to go to Wanda’s house. They walked towards her colony. On the way, Peggy said that she had never called Wanda a foreigner. She always thought that Wanda was a dumb girl. She never imagined that Wanda could sense the girls had been making fun of her. Maddie said nothing. She just wanted to meet Wanda and tell her that they were sorry for their rude treatment. She would request her not to move away.

(मैडी हैरान थी कि क्या वह कुछ कर सकती थी। वह वाण्डा से मिलकर उसे यह बताना चाहती थी कि उसका आशय कभी भी उसकी भावनाओं को आहत करना नहीं था। उसने अपना मन बनाया कि वह वाण्डा के घर जाएगी और उसे बताएगी कि उसने मुकाबला जीत लिया है और उसकी सौ पोशाकें बहुत सुंदर थीं। उसने तय कर लिया कि वह वाण्डा पेट्रोसकी का पता लगाएगी। वह और पेग्गी उससे मिलने के लिए उसके घर जाएँगी। जब स्कूल की छुट्टी हुई तो मैडी न पेग्गी से वाण्डा के घर चलने को कहा। वे उसकी कालोनी की ओर चले। रास्ते में पेग्गी ने कहा कि उसने वाण्डा को कभी भी विदेशी नहीं कहा है। वह तो हमेशा ही वाण्डा को एक गूंगी लड़की मानती थी। वह कभी भी ऐसा नहीं मानती थी कि वाण्डा को पता होगा कि अन्य लड़कियाँ उसका मजाक उड़ा रही हैं। मैडी ने कुछ नहीं कहा। वह तो केवल वाण्डा से मिलना चाहती थी और उसे यह बताना चाहती थी कि उन्हें अपने अभद्र व्यवहार का खेद है। वह उससे वहाँ से न जाने की प्रार्थना करेगी।)

Question 3.
What happened when Maddie and Peggy reached to Wanda’s house ? What decision did Maddie make ?
(जब मैडी और पेग्गी वाण्डा के घर पहुँचे तो क्या हुआ? मैडी ने क्या निर्णय लिया?)
Answer:
Peggy and Maddie found Wanda’s house in Boggins Heights. The house looked shabby but clean. It reminded Maddie of Wanda’s one dress. But there was no one in the house. Peggy knocked at the door. There was no response. Wanda and her family had already left the place. They came back. Peggy said that her asking Wanda about her dresses actually helped her. Otherwise, perhaps she might not have won the drawing contest. But Maddie was not satisfied. She could not sleep that night. She thought of Wanda, her drawings and her house. At last she made a decision. She decided that she would not keep quiet if someone made fun of anybody before her. She would not mind even she had to lose Peggy’s friendship. She had no way of making things right with Wanda, but now she would never make anybody unhappy.

(पेग्गी और मैड़ी ने बोगिंस हाईट्स में वाण्डा का घर खोज निकाला। घर भद्दा लेकिन स्वच्छ दिखाई दे रहा था। यह मैडी को वाण्डा की एक पोशाक की याद दिला रहा था। लेकिन घर में कोई नहीं था। पेग्गी ने दरवाजे पर दस्तक दी। लेकिन किसी ने उत्तर नहीं दिया। वाण्डा और उसका परिवार पहले ही उस स्थान को छोड़कर जा चुके थे। वे वापस आ गईं। पेग्गी ने कहा कि पोशाकों के बारे में उसके द्वारा पूछे गए सवालों ने उसकी बहुत अधिक मदद की है। वरना, शायद वह चित्रकारी मुकाबला नहीं जीत सकती थी। लेकिन मैडी संतुष्ट नहीं थी। वह उस रात सो न सकी। वह वाण्डा, उसके चित्रों और उसके घर के बारे में सोचती रही। अंततः उसने एक निर्णय लिया। उसने तय किया कि भविष्य में यदि कोई उसके सामने किसी का भी मजाक उड़ाएगा तो वह चुप नहीं. रहेगी। इसके लिए वह पेग्गी की मित्रता के खो जाने की भी परवाह नहीं करेगी। उसके पास वाण्डा के साथ मामलों को सही करने का कोई रास्ता नहीं था, लेकिन अब वह किसी को भी दुखी नहीं करेगी।)

Question 4.
What did Peggy and Maddie write to Wanda ? What happened on the last day of the school before Christmas ?
(पेग्गी और मैडी ने वाण्डा को क्या लिखा? क्रिममस से पहले स्कूल के आखिरी दिन क्या हुआ?)
Answer:
Peggy and Maddie wrote a letter to Wanda. They praised Wanda’s drawings. They wrote to her that she had won the contest. A number of days passed but there was no answer from Wanda. Peggy had begun to forget the whole incident. Maddie tried to sleep at night making speeches about Wanda. Then it was Christmas time. On the last day of the school, Miss Mason received a letter from Wanda. She showed the letter to the class and read it. Wanda had written that the girls could keep those hundred dresses because in her new house she had hundred new ones. She had gifted the green dress with the red trimmings to Peggy. She wrote that Maddie could have the blue dress. She wished merry Christmas to all. They accepted the drawings. On the way home Peggy and Maddie held their drawings very carefully:

(पेग्गी और मैडी ने वाण्डा को एक पत्र लिखा। उन्होंने वाण्डा के चित्रों की प्रशंसा की। उन्होंने उसे लिखा कि उसने मुकाबला जीत लिया था। बहुत दिन बीत गए परंतु वाण्डा का कोई पत्र नहीं आया। पेग्गी ने तो इस सारी घटना को ही भूलना शुरू कर दिया था। मैडी रात को वाण्डा के बारे में भाषण तैयार करते हुए सोने का प्रयास करती थी। तब क्रिसमस के त्योहार का समय आ गया। स्कूल में आखिरी दिन मिस मेसन को वाण्डा का एक पत्र प्राप्त हुआ। उसने वह पत्र कक्षा को दिखाया और उसे पढ़ा। वाण्डा ने लिखा था कि लड़कियाँ उन सभी सौ पोशाकों को अपने पास रख सकती थीं क्योंकि उसके नए घर में उसके पास सौ पोशाकें और
थीं। उसने लाल गोटे वाली हरी पोशाक पेग्गी को भेंट कर दी। उसने लिखा कि नीली पोशाक मैडी ले सकती थी। उसने सभी को क्रिसमस की शुभ कामनाएँ दीं। उन्होंने चित्रों को स्वीकार कर लिया। घर लौटते समय पेग्गी और मैडी अपने चित्रों को बड़ी सावधानी से सँभाल रही थीं।)

Question 5.
How did Maddie and Peggy realize that Wanda loved them ? (मैडी और पेग्गी ने कैसे महसूस किया कि वाण्डा उन्हें प्यार करती थी?)
Answer:
Maddie was missing Wanda too much. There were tears in her eyes. She felt sad to think that she would never see Wanda again. She felt that Wanda had been nice to her. She gazed at the drawing for a long time. Suddenly, she noticed the face and head in the drawing. It looked like her own head and face. She was excited to find that Wanda had made that drawing specially for her. She ran to Peggy’s house. She told Peggy that Wanda had drawn the drawing for her. Then they saw her drawing also. There was Peggy’s face in the drawing. Peggy was also happy to see that the face and head of the drawing looked like her. Peggy told Maddie that Wanda really liked them. There were tears in Maddie’s eyes every time, she thought of Wanda Petronski.

(मैडी को वाण्डा की बहुत अधिक याद आ रही थी। उसकी आँखों में आँसू थे। वह यह सोचकर उदास हो जाती थी कि अब कभी वह वाण्डा से नहीं मिल पाएगी। उसे लगता था कि वाण्डा उसके प्रति अच्छी थी। वह बहुत देर तक चित्र की ओर निहारती रही। अचानक ही उसने चित्र में बने चेहरे और सिर को देखा। यह उसके सिर और चेहरे जैसा था। वह यह जानकर उत्तेजित हुई कि वाण्डा ने वह चित्र खासतौर पर उसी के लिए बनाया था। वह भागकर पेग्गी के घर गई। उसने पेग्गी को बताया कि वाण्डा ने वह चित्र उसी के लिए बनाया था। तब उन्होंने उसका चित्र भी देखा। इस चित्र में पेग्गी का चेहरा था। पेग्गी भी यह देखकर खुश . . थी कि चित्र का चेहरा और सिर उसके जैसा दिखाई देता है। पेग्गी ने मैडी को बताया कि वाण्डा सचमुच ही उन्हें पसंद करती थी। जब भी मैडी वाण्डा पेट्रोसकी के विषय में सोचती थी तो हर बार उसकी आँखों में आँसू आ जाते थे।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

Multiple Choice Questions

Question 1.
Who wrote a letter to Miss Mason ?
(A) Mr Petronski
(B) the headmistress .
(C) Peggy .
(D) Maddie
Answer:
(A) Mr Petronski

Question 2.
What was the content of Mr Petronski’s letter ?
(A) grant leave to Wanda for one month
(B) Wanda will not come to school any more
(C) Wanda will attend the school regularly
(D) none of the above
Answer:
(B) Wanda will not come to school any more

Question 3.
Who read Mr Petronski’s letter to the class ?
(A) the headmistress
(B) Peggy
(C) Maddie
(D) Miss Mason
Answer:
(D) Miss Mason

Question 4.
Who visited Boggins Heights that evening ?
(A) Peggy
(B) Maddie
(C) both (A) and (B)
(D) none of the above
Answer:
(C) both (A) and (B)

Question 5.
Where had Wanda’s family gone ?
(A) to a village
(B) to a big city
(C) to their own country
(D) none of the above
Answer:
(B) to a big city

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

Question 6.
Who has hurt the feelings of Wanda ?
(A) Peggy
(B) Maddie
(C) Miss Mason
(D) the whole class
Answer:
(D) the whole class

Question 7.
Who wrote a letter to Wanda ?
(A) Miss Mason
(B) the headmistress
(C) both Peggy and Maddie
(D) none of the above
Answer:
(C) both Peggy and Maddie

Question 8.
Where did Peggy and Maddie mail the letter to Wanda ?
(A) Boggirts Heights
(B) the big city
(C) Poland
(D) none of the above
Answer:
(A) Boggins Heights

Question 9.
How did Wanda’s house at Boggins Heights look ?
(A) shabby
(B) clean
(C) both (A) and (B)
(D) beautiful
Answer:
(C) both (A) and (B)

Question 10.
Who is Miss Mason ?
(A) headmistress
(B) teacher
(C) Wanda’s mother
(D) a student
Answer:
(B) teacher

Question 11.
Who did Wanda send a letter to ?
(A) Peggy
(B) Maddie
(C) the headmistress
(D) Miss Mason
Answer:
(D) Miss Mason

Question 12.
Who was really troubled over Wanda’s incident ?
(A) Peggy
(B) Maddie
(C) Miss Mason
(D) all of the above
Answer:
(B) Maddie

Question 13.
What drawing did Peggy get ?
(A) the green coloured dress with red trimmings
(B) the blue coloured dress the hundred dresses
(D) all of the above
Answer:
(A) the green coloured dress with red trimmings

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

Question 14.
What drawing did Maddie get ?
(A) the green dress with red trimmings
(B) the blue dress
(C) all the hundred dresses
(D) none of the above
Answer:
(B) the blue dress

Question 15.
Who did Maddie find in her bedroom drawing ?
(A) Peggy
(B) Wanda Petronski.
(C) Maddie herself
(D) an unknown girl
Answer:
(C) Maddie herself

The Hundred Dresses Part 2 Important Passages for Comprehension

Read the following passages and answer the questions that follow :

PASSAGE 1

While the class was circling the room, the monitor from the principal’s office brought Miss Mason a note. Miss Mason read it several times and studied it thoughtfully for a while. Then, she clapped her hands.
“Attention, class. Everyone back to their seat.”
When the shuffling of feet had stopped and the room was still and quiet, Miss Mason said, “I have a letter from Wanda’s father that I want to read to you.”
Miss Mason stood there a moment and the silence in the room grew tense and expectant. The teacher adjusted her glasses slowly and deliberately. Her månner indicated that what was coming—this letter from Wanda’s father—was a matter of great importance. Everybody listened closely as Miss Mason read the brief note.

Word-meanings : Circling = moving around (आसपास घूमना); shuffling = making sound of feet while walking (चलते समय पैरों से आवाज़ करना); tense = serious (गंभीर); deliberately = knowingly (जान-बूझकर); brief = short (संक्षिप्त )

Questions :

(a) What happened when the class was circling the room ?
(b) Why did Miss Mason read the letter of Wanda’s father several times ?
What happened when she said that she wanted to read the letter to the class ?
(d) How did Miss Mason treat the letter of Wanda’s father ?
(e) Find a word from the passage which means ‘showed’.
Answers :
(a) The monitor from the principal’s office came and brought a note to Miss Mason.
(b) She read it several times because it had important things about the class.
(c) The shuffling of feet stopped and the room became calm and quiet.
(d) She treated the letter as something very important.
(e) ‘indicated’.

PASSAGE 2

A deep silence met the reading of this letter. Miss Mason took off her glasses, blew on them and wiped them on her soft white handkerchief. Then she put them on again and looked at the class. When she spoke her voice was very low.
“I am sure that none of the boys and girls in Room Thirteen would purposely and deliberately hurt anyone’s feelings because his or her name happened to be a long, unfamiliar one. I prefer to think that what was said was said in thoughtlessness. I know that all of you feel the way I do, that this is a very unfortunate thing to have happened—unfortunate and sad, both. And I want you all to think about it.”

Word-meanings : Unfamiliar = unacuainted (अपरिचित); thoughtlessness = without thinking (बिना सोचे); unfortunate = unlucky (अभागा)

Questions :

(a) What happened when Miss Mason read the letter ?
(b) How did Miss Mason behave after reading the letter ?
(c) What did Miss Mason say about the hurting of anyone’s feelings ?
(d) What advice did she give to the class ?
(e) Find a word from the passage which means ‘injure’.
Answers :
(a) There was a deep silence in the class.
(b) She took off her glasses, blew on them and wiped them on her handkerchief. ”
(c) She said that it was ‘unfortunate and sad’ to hurt someone’s feeling. .
(d) She advised the class to think about the incident deeply.
(e) ‘hurt.

PASSAGE 3

The first period was a study period. Maddie tried to prepare her lessons, but she could not put her mind on her work. She had a very sick feeling in the bottom of her stomach. True, she had not enjoyed listening to Peggy ask Wanda how many dresses she had in her closet, but she had said nothing. She had stood by silently, and that was just as bad as what Peggy had done. Worse. She was a coward. At least Peggy hadn’t considered they were being mean but she, Maddie, had thought they were doing wrong. She could put herself in Wanda’s shoes.

Word-meanings : Closet = almirah (अलमारी ); coward = lacking courage (कायर); mean = with bad meantality (कमीना)

Questions :

(a) How did Maddie feel in the first period ?
(b) How did Maddie behave when Peggy teased Wanda ?
(c) What had Maddie not enjoyed ?
(d) Why did Maddie think that she herself was a coward & mean?
(e) Find words from the passage which mean the same as : (a) almirah, (b) lacking courage.
Answers :
(a) In the first period, Maddie had a very sick feeling at the bottom of her stomach.
(b) She felt very bad.
(c) She had not enjoyed listening to Peggy ask Wanda how many dresses she had in her closet.
(d) Maddie thought that she herself was a coward because she remained silent when Peggy teared Wanda.
(e) (a) closet, (b) coward.

PASSAGE 4

“I think that’s where the Petronskis live,” said Maddie, pointing to a little white house. Wisps of old grass stuck up here and there along the pathway like thin kittens. The house and its sparse little yard looked shabby but clean. It reminded Maddie of Wanda’s one dress, her faded blue cotton dress, shabby but clean.
There was not a sign of life about the house. Peggy knocked firmly on the door, but there was no answer. She and Maddie went around to the backyard and knocked there. Still there was no answer.
There was no doubt about it. The Petronskis were gone. How could they ever make amends ? ‘ They turned slowly and made their way back down the hill.

Word-meanings : Wisps = pieces (टुकड़े); kittens = young ones of cats (बिल्ली के बच्चे); sparse = not dense (पतला); shabby = simple and cheap (सादा एवं सस्ता)।

Questions :

(a) Why did Maddie and Peggy go Wanda’s house?
(b) How did Wanda’s house look ?
(c) What did Wanda’s house remind Maddie of?
(d) Were Maddie and Peggy able to meet Wanda ?
(e) Find a word from the passage which means ‘young ones of cats’.
Answers :
(a) They went to Wanda’s house to feel sorry what they had done to Wanda.
(b) Wanda’s house looked shabby but clean.
(c) Wanda’s house reminded Maddie of Wanda’s one dress, her faded blue cotton dress.
(d) No, they were not able to meet her as Wanda’s family had already moved to another city:
(e) ‘kittens’.

PASSAGE 5

Maddie turned this idea carefully over in her head, for if there were anything in it she would not have to feel so badly. But that night she could not get to sleep. She thought about Wanda and her faded blue dress and the little house she had lived in. And she thought of the glowing picture those hundred dresses made—all lined up in the classroom. At last Maddie sat up in bed and pressed her forehead tight in her hands and really thought. This was the hardest thinking she had ever done. After a long, long time, she reached an important conclusion.

She was never going to stand by and say nothing again.
If she ever heard anybody picking on someone because they were funny looking or because they had strange names, she’d speak up. Even if it meant losing Peggy’s friendship. She had no way of making things right with Wanda, but from now on she would never make anybody else that unhappy again.

Word-meanings : Faded = insipid (फीका); glowing = beautiful (सुंदर); conclusion = result (परिणाम); picking on someone = teasing someone (किसी को तंग करना) |

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

Questions :

(a) Maddie could not sleep that night. What did she think about ?
(b) What did Maddie do at last ?
(c) What was the hardest thing she had ever done ?
(d) What decision did Maddie take that night ?
(e) Find a phrase from the passage which means ‘teasing someone’.
Answers :
(a) She thought Wanda and her faded blue dress and her little house.
(b) She sat up in bed and pressed her forehead tight in her hands and really thought about the matter.
(c) Thinking really was the hardest thing she had ever done.
(d) She decided that from now onwards she would not make anybody unhappy again.
(e) “picking on someone’.

PASSAGE 6

Now it was Christmas time and there was snow on the ground. Christmas bells and a small tree decorated the classroom. On the last day of school before the holidays, the teacher showed the class a letter she had received that morning.
“You remember Wanda Petronski, the gifted little artist who won the drawing contest? Well, she has written me, and I am glad to know where she lives, because now I can send her medal. I want to read her letter to you.” The class sat up with a sudden interest and listened intently.

Word-meanings : Decorated = (here) beautiful (सुंदर), gifted = talented (गुणी), glad=happy (प्रसन्ना )

Questions :

(a) Name the chapter and its author.
(b) When and how was the classroom decorated?
(c) From whom did the teacher receive the letter and when?
(d) Why was the teacher glad to have this letter?
(e) How did the class react to what the teacher was saying?
Answers :
(a) The name of the chapter is ‘The Hundred Dressés-II’ and author is Eleanor Estes.
(b) The classroom was decorated with bells and small tree on the occasion of christmas.
(c) The teacher received the letter from wanda that morning.
(d) The teacher was glad to receive this letter because she came to know where Wanda lived.
(e) The class sat up with a sudden interest and listened intently.

PASSAGE 7

On Saturday Maddie spent the afternoon with Peggy. They were writing a letter to Wanda Petronski. It was just a friendly letter telling about the contest and telling Wanda she had won. They told her how pretty her drawings were. And they asked her if she liked where she was living and if she liked her new teacher. They had meant to say they were sorry, but it ended up with their just writing a friendly letter, the kind they would have written to any good friend, and they signed it with lots of X’s for love. They mailed the letter to Boggins Heights, writing ‘Please Forward’ on the envelope.

Days passed and there was no answer, but the letter did not come back, so maybe Wanda had received it. Perhaps she was so hurt and angry she was not going to answer. You could not blame her.

Word-meanings : Contest = competition (मुकाबला); mailed = sent by post (डाक से भेजना); maybe = perhaps (शायद); blame = censure (दोष लगाना)।

Questions :

(a) What did they write about in the letter?
(b) What did they mean to say by their letter ?
(c) What did they write to Wanda about her drawings ?
(d) Why did they write “Please Forward’ on the letter ?
(e) Find out a word from the passage similar in meaning to ‘Censure’.
Answers :
(a) They wrote about the painting contest and told Wanda that she had won.
(b) They meant to say sorry him their letter.
(c) They wrote to Wanda that her drawing were very pretty.
(d) They wrote ‘Please Forward’ on the letter because Wanda’s family was not living at Boggins Heights, now. They had moved to a new place.
(e) Blame.

The Hundred Dresses Part 2 Summary in English

The Hundred Dresses Part 2 Introduction in English

In this Lesson the author teaches us a lesson of not to hurt anybody’s feelings. All the girls in the school made fun of Wanda, a Polish girl. As a result she left the school. Then the feeling of repentance arose among the students who teased Wanda. Peggy and Maddie even goes to her house to stop her from leaving that place but they could not meet her as she had already left. They write a letter to her accepting their fault. Wanda sends a letter to Miss Mason on the eve of Christmas. She greets everybody ‘Merry Christmas’ and give them the gifts of her paintings.

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

The Hundred Dresses Part 2 Summary in English

The students were circling the room and admiring the dress designs made by Wanda. A notice from the principal’s office came. Miss Mason told the class that she had received a letter from Wanda’s father. She said that she was going to read it before the class. The students got ready to listen. In his letter, Wanda’s father had informed Miss Mason that Wanda would not come to the school any more. They were moving to big city. In that city nobody would consider her name funny and laugh at her.

The entire class became silent and felt bad about Wanda. Miss Mason understood their feelings. She told them that no one should hurt anyone’s feelings because his or her name was long or funny. She said that what had happened in the school about Wanda, was bad. She asked them to think about that. Maddie listened to what Miss Mason said about Wanda. She could not concentrate on her studies. She had a sick feeling. It was a true that she had never made fun of Wanda herself. But at the same time, she had not enjoyed Peggy’s asking Wanda about her dresses. On such occasions, she said nothing and stood silently. But that was also bad. She felt that she was a coward and never stopped Peggy from making fun of Wanda.

Maddie wondered if she could do anything. She wanted to meet Wanda and tell her that she had never meant to hurt her feelings. She made up her mind to go to her house and tell Wanda that she had won the contest and her hundred dresses were beautiful. She decided that she would find out Wanda Petronski. She and Peggy would go to her house to meet her. When school was over, Maddie told Peggy to go to Wanda’s house. They walked towards her colony. On the way, Peggy said that she had never called Wanda a foreigner. She always thought that Wanda was a dumb girl. She never imagined that Wanda could sense the girls had been making fun of her. Maddie said nothing. She just wanted to meet Wanda and tell her that they were sorry for their rude treatment. She would request her not to move away.

After sometime, Peggy and Maddie found Wanda’s house in the Boggins Heights. The house looked shabby but clean. It reminded Maddie of Wanda’s one dress. But there was no one in the house. Peggy knocked on the door. There was no response. Wanda and her family had already left the place. They came back. Peggy said that her asking Wanda about her dresses actually helped her. Otherwise, perhaps she might not have won the drawing contest. But Maddie was not satisfied. She could not sleep that night. She thought of Wanda, her drawings and her house. At last, she made a decision. She decided that she would not keep quiet if someone made fun of anybody before her. She would not mind even she had to lose Peggy’s friendship. She had no way of making things right with Wanda, but now she would never make anybody unhappy.

On Saturday, Peggy and Maddie wrote a letter to Wanda. It was just a friendly letter. They praised Wanda’s drawings. They wrote to her that she had won the contest. They mailed it to Boggins Heights with the request that it be sent to her new address: A number of days passed but there was no answer from Wanda. Peggy had begun to forget the whole incident. Maddie tried to sleep at night making speeches about Wanda.

Then it was Christmas time. On the last day of the school, Miss Mason received a letter from Wanda. She showed the letter to the class and read it. Wanda had written that the girls could keep those hundred dresses because in her new house she had hundred new ones. She had gifted the green dress with the red trimmings to Peggy. She wrote that Maddie could have the blue dress. She wished merry Christmas to all. They accepted the drawings. On the way home Peggy and Maddie held their drawings very carefully. They pinned the drawings in their bed rooms.

Maddie was missing Wanda too much. There were tears in her eyes. She felt sad to think that she would never see Wanda again. She felt that Wanda had been nice to her. She gazed at the drawing for a long time. Suddenly, she noticed the face and head in the drawing. It looked like her own head and face. She was excited to find that Wanda had made that drawing specially for her. She ran to Peggy’s house. She told Peggy that Wanda had drawn the drawing for her. Then they saw her drawing also. There was Peggy’s face in the drawing. Peggy was also happy to see that the face and head of the drawing looked like her. Peggy told Maddie that Wanda really liked them. There were tears in Maddie’s eyes every time she thought of Wanda Petronski.

The Hundred Dresses Part 2 Summary in Hindi

The Hundred Dresses Part 2 Introduction in Hindi

(इस लेख में लेखक हमें सबक सिखाता है कि हमें किसी भी व्यक्ति की भावनाओं को ठेस नहीं पहुँचानी चाहिए। स्कूल में सभी लड़कियाँ वाण्डा नाम की पोलैंड वासी एक लड़की का मजाक उड़ाया करती थीं। परिणामस्वरूप उसने स्कूल छोड़ दिया। तब उन विद्यार्थियों में, जो वाण्डा को चिड़ाया करते थे, पश्चाताप की भावना पैदा हुई। पेग्गी और मैडी तो उसके घर भी जाती हैं ताकि उसे वह स्थान छोड़कर जाने से रोक सकें लेकिन वे उससे नहीं मिल सकी क्योंकि वह पहले ही जा चुकी थी। वे अपनी गलती को स्वीकार करते हुए उसे एक पत्र लिखती हैं। वाण्डा क्रिसमस की पूर्व संध्या पर मिस मेसन को एक पत्र लिखती है। वह सभी को ‘क्रिसमस की शुभकामनाएँ देती है और उन्हें अपने चित्रों के उपहार देती है।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

The Hundred Dresses Part 2 Summary in Hindi

छात्र कमरे का चक्कर लगा रहे थे और वाण्डा द्वारा बनाए गए डिज़ाइनों की प्रशंसा कर रहे थे। प्रिंसिपल के कमरे से एक नोटिस आया। मिस मेसन ने कक्षा को बताया कि उसे वाण्डा के पिता से एक पत्र मिला है। उसने कहा कि वह इस पत्र को कक्षा में पढ़ने जा रही है। छात्र पत्र को सुनने के लिए तैयार हो गए। अपने पत्र में वाण्डा के पिता ने मिस मेसन को बताया कि वाण्डा अब स्कूल में नहीं आएगी। वे एक बड़े शहर में जा रहे हैं। उस शहर में कोई भी उसके नाम को हास्यपूर्ण नहीं समझेगा और उस पर हँसेगा नहीं।
सारी कक्षा शांत हो गई और उन्हें वाण्डा के बारे में बहुत दुःख हुआ। मिस मेसन उनकी भावनाओं को समझ गई। उसने उन्हें बताया कि किसी को किसी की भावनाओं को इसलिए ठेस नहीं पहुँचानी चाहिए क्योंकि उसका नाम लंबा या हास्यपूर्ण है। उसने कहा कि स्कूल में वाण्डा के बारे में जो कुछ हुआ वह बुरा था। उसने उन्हें कहा कि वे इस बारे में सोचें। मैडी ने उसके बारे में सोचा जो कुछ मिस मेसन ने वाण्डा के बारे में कहा। वह अपनी पढ़ाई पर ध्यान नहीं दे पाई। उसे बीमारी जैसी भावनाएँ महसूस हुईं। यह सच था कि उसने खुद कभी वाण्डा का मजाक नहीं उड़ाया था। मगर इसके साथ-साथ, उसने कभी भी पेग्गी को तब नहीं रोका था जब वह वाण्डा से उसकी पोशाकों के बारे में पूछती थी। ऐसे अवसरों पर वह कछ नहीं कहती थी और खामोश खडी रहती थी। मगर यह बात भी बुरी थी। उसने महसूस किया कि वह कायर है और उसने कभी भी पेग्गी को वाण्डा का मजाक उड़ाने से नहीं रोका।

मैडी को हैरानी हुई कि क्या वह कुछ कर सकती है। वह वाण्डा से मिलना चाहती थी और उसे बताना चाहती थी कि उसका इरादा कभी भी उसकी भावनाओं को ठेस पहुँचाना नहीं था। उसने फैसला किया वह उसके घर जाएगी और वाण्डा को बताएगी कि उसने प्रतियोगिता जीत ली है और उसकी सौ पौशाकें बहुत सुंदर हैं। उसने फैसला किया कि वह वाण्डा पेट्रोस्की को ढूंढ निकालेगी। वह और पेग्गी उससे मिलने उसके घर जाएँगी। जब स्कूल का समय खत्म हो गया तो मैडी ने पेग्गी से वाण्डा के घर चलने को कहा। वे उसकी कॉलोनी की तरफ चल दी। रास्ते में पेग्गी ने कहा कि उसने कभी भी वाण्डा को विदेशी नहीं कहा था। वह सदा सोचती थी कि वाण्डा बुद्ध लड़की है। उसने कभी कल्पना भी नहीं की थी कि वाण्डा को इस बात का आभास होगा कि लड़कियाँ उसका मजाक उड़ा रही हैं। मैडी ने कुछ नहीं कहा। वह तो केवल वाण्डा से मिलना चाहती थी और उसे बताना चाहती थी कि वे उसके प्रति किए गए अपने अभद्र व्यवहार के लिए शर्मिंदा हैं। वह उससे प्रार्थना करेगी कि वह उस शहर को छोड़कर न जाए।

कुछ देर बाद पेग्गी और मैडी को बोगिंज़ हाईट्स में वाण्डा का घर मिल गया। घर सस्ता मगर साफ था। इससे मैडी को वाण्डा की वह एकमात्र पोशाक याद आ गई। मगर घर में कोई नहीं था। पेग्गी ने दरवाजे पर दस्तक दी। कोई उत्तर नहीं मिला। वाण्डा और उसका परिवार पहले ही वहाँ से जा चुका था। वे वापिस आ गईं। पेग्गी ने कहा कि उसके द्वारा वाण्डा को उसकी पोशाकों के बारे में पूछने से वास्तव में उसे फायदा हुआ था। नहीं तो शायद वह ड्राइंग प्रतियोगिता न जीत पाती। मगर मैडी संतुष्ट नहीं थी। वह उस रात को सो नहीं सकी। वह वाण्डा, उसकी ड्राइंग और उसके घर के बारे में सोचती रही। अंत में उसने एक फैसला किया। उसने फैसला किया कि भविष्य में अगर कोई उसके सामने किसी का मजाक उड़ाएगा तो वह चुप नहीं रहेगी। अगर ऐसा करने से उसे पेग्गी की मित्रता भी गँवानी पड़े तो भी वह परवाह नहीं करेगी। उसके सामने वाण्डा से माफी माँगने का कोई रास्ता नहीं था। मगर वह अब किसी को भी दुःखी नहीं करेगी।

शनिवार को पेग्गी और मैडी ने वाण्डा को एक पत्र लिखा। यह केवल एक मित्रतापूर्ण पत्र था। उन्होंने वाण्डा की ड्राइंगों की तारीफ की। उन्होंने उसे लिखा कि वह प्रतियोगिता जीत गई है। उन्होंने वह पत्र बोगिंज़ हाईट्स के पते पर भेज दिया और साथ ही यह प्रार्थना भी लिख दी कि इसे उसके नए पते पर भेज दिया जाए। कई दिन बीत गए, मगर वाण्डा से कोई जवाब नहीं आया। पेग्गी ने सारी घटना को भूलना आरंभ कर दिया। मैडी रात को वाण्डा के बारे में भाषण बनाते हुए सोने का प्रयत्न करती थी।

फिर क्रिसमस का समय आ गया। स्कूल के अंतिम दिन, मिस मेसन को वाण्डा से एक पत्र मिला। उसने वह पत्र कक्षा को दिखाया और उसे पढ़कर सुनाया। वाण्डा ने उसे लिखा था कि लड़कियाँ उन सौ पोशाकों की ड्राइंगों को रख सकती हैं क्योंकि उसके घर में सौ नई पोशाकें हैं। उसने लाल सजावट वाली हरी पोशाक पेग्गी को उपहार में दी। उसने लिखा कि मैडी नीली पोशाक ले सकती है। उसने सबको क्रिसमस की बधाई दी। उन्होंने ड्राइंगों को स्वीकार कर लिया। घर के रास्ते में पेग्गी और मैडी ने अपनी ड्राइंगों को सावधानी से पकड़े रखा। उन्होंने अपनी ड्राइंगों को अपने-अपने बेडरूम में लगा दिया।

मैडी को वाण्डा की बहुत याद आ रही थी। उसकी आँखों में आँसू थे। उसे यह सोचकर उदासी हुई कि वह अब वाण्डा को कभी नहीं मिल पाएगी। उसे महसूस हुआ कि वाण्डा उसके प्रति अच्छी थी। वह ड्राइंग को बड़ी देर तक देखती रही। अचानक उसने ड्राइंग के सिर और चेहरे पर ध्यान दिया। यह उसके अपने सिर और चेहरे की तरह लगता था। उसे यह सोचकर उत्तेजना हुई कि वाण्डा ने वह ड्राइंग विशेष तौर पर उसके लिए बनाई थी। वह भागकर पेग्गी के घर गई। उसने पेग्गी को बताया कि वाण्डा ने उसके लिए ही ड्राइंग बनाई थी। तब उन्होंने पेग्गी की ड्राइंग भी देखी। ड्राइंग में पेग्गी का चेहरा था। पेग्गी को भी यह देख कर खुशी हुई कि ड्राइंग का सिर और चेहरा उससे मिलता है। पेग्गी ने मैडी को कहा कि वाण्डा सचमुच उनसे प्यार करती थी। जब भी मैडी वाण्डा पेट्रोंसकी के बारे में सोचती थी तो उसकी आँखों में आँसू आ जाते थे।

The Hundred Dresses Part 2 Translation in Hindi

[PAGES73-74] : जिस समय कक्षा कमरे का चक्कर लगा रही थी, मॉनिटर प्रधानाचार्य कार्यालय से मिस मेसन के लिए एक नोट लेकर आया। मिस मेसन ने उसे कई बार पढ़ा और थोड़ी देर के लिए उसका ध्यानपूर्वक अध्ययन किया। तब उसने अपने हाथों से ताली बजाई।
“सभी बच्चो, सुनिए, सभी अपनी-अपनी सीटों पर वापस चले जाएँ।” जब पैरों के रगड़ने की आवाज बंद हो गई और कमरा पूर्ण रूप से शांत हो गया, मिस मेसन ने कहा, “मेरे पास वाण्डा के पिता का पत्र है जो मैं आपको पढ़कर सुनाना चाहती हूँ।”
मिस मेसन एक क्षण के लिए वहाँ खड़ी रही और कमरे के अंदर की खामोशी तनावपूर्ण तथा उत्सुकतापूर्ण हो गई थी। अध्यापिका ने धीरे-से और जान-बूझकर के अपने चश्मों को ठीक करके लगाया। उसका भाव दिखा रहा था कि क्या होने जा रहा था यह वाण्डा के पिता की ओर से पत्र था। प्रत्येक ने बड़े ध्यान के साथ सुना। जब मिस मेसन ने उसे छोटे-से नोट को पढ़ा।

प्रिय अध्यापक,

अब मेरी वाण्डा आपके स्कूल में नहीं आएगी, जेक भी नहीं आएगा। अब हम एक बड़े शहर में जा रहे हैं अब हमें ‘पोलक’ कहकर पुकारा जाना और अधिक नहीं सुनना है। अब हमें और अधिक यह नहीं सुनना है कि यह मजाकिया नाम क्यों है। बड़े शहर में मजाकिया नामों वाले बहुत-से लोग होते हैं।

भवदीय
जॉन पेट्रोंसकी

इस पत्र को पढ़े जाने के समय गहरी खामोशी रही। मिस मेसन ने अपना चश्मा उतारा, उसने शीशों पर फूंक मारी और उन्हें अपने नर्म सफेद रूमाल के साथ पोंछ दिया। तब उसने चश्में को पुनः पहन लिया और कक्षा की ओर देखा। जब वह बोली तो उसकी आवाज बहुत धीमी थी।

“मुझे पक्का यकीन है कि कमरा नंबर तेरह में किसी भी लड़के या लड़की ने जान-बूझकर किसी की भावनाओं को इस कारण तो ठेस नहीं पहुँचाई होगी कि उसका नाम लंबा है अथवा अपरिचित है।

मैं यही सोचना पसंद करूँगी कि जो कुछ भी कहा गया है वह बिना सोच-विचार के कहा गया है। मैं जानती हूँ कि आप सभी भी मेरी तरह ही सोचते होंगे, और ऐसा घटित होना एक बहुत ही दुर्भाग्यपूर्ण घटना है दुर्भाग्यपूर्ण और दुखद दोनों, और मैं चाहती हूँ कि आप . सभी इसके बारे में विचार करें।”

पहला पीरियड पढ़ाई करने का पीरियड था। मैडी ने अपने पाठ तैयार करने की कोशिश की। लेकिन वह अपने दिमाग को अपने काम पर नहीं लगा पाई। उसे अपने पेट के सबसे निचले हिस्से में बहुत अस्वस्थता महसूस हो रही थी। सचमुच, उसे पेग्गी द्वारा वाण्डा को यह पूछते हुए सुनना बिल्कुल अच्छा नहीं लगा था कि उसके पास अलमारी में कितनी पोशाकें हैं, लेकिन उसने तो कुछ नहीं कहा था। वह तो चुपचाप खड़ी रहती थी और वह भी उतना ही बुरा काम था जितना कि पेग्गी ने किया था। उससे भी बुरा था। वह एक कायर थी। कम-से-कम पेग्गी ने ऐसा तो नहीं सोचा था कि वे नीचता वाला काम कर रही है, परंतु उसने, मैडी ने, ऐसा अवश्य सोचा था। वह स्वयं को वाण्डा की स्थिति में रखकर महसूस कर सकती थी।

हे भगवान! क्या वह अब कुछ भी नहीं कर सकती थी? काश वह वाण्डा को यह बता सकती कि उसका भाव उसकी भावनाओं को ठेस पहुँचाना नहीं था। वह पीछे की ओर घूमी और चोरी से पेग्गी की ओर देखा, लेकिन पेग्गी ने ऊपर आँख उठाकर नहीं देखा। वह अपनी पढ़ाई में गहराई से डूबी हुई लग रही थी। ठीक है, चाहे पेग्गी को अच्छा लगे या बुरा मैडी को कुछ-न-कुछ तो करना था। उसे वाण्डा पेट्रोंसकी को ढूँढना था। हो सकता है कि वह अभी न गई हो। शायद पेग्गी भी उसके साथ Heights पर चढ़ जाएगी, और वे वाण्डा को बताएँगी कि उसने, मुकाबला जीत लिया है, तथा यह कि वे उसे होशियार मानती थी और उसकी सौ पोशाकें सुंदर थीं।

[PAGE 75] : जब दोपहर बाद स्कूल से छुट्टी हुई, पेग्गी ने बनावटी लापरवाही के भाव से कहा, “अरे, आओ जाकर देखते हैं अतः पेग्गी के दिमाग में भी वही विचार था। मैडी खिल उठी। सचमुच ही पेग्गी ठीक कह रही थी।”

दोनों लड़कियाँ तेजी के साथ उस भवन से बाहर निकलीं और बोगिंस हाईट्स की ओर जाने लगी, नगर का वह हिस्सा जहाँ नवंबर मास की शाम को बूंदा-बाँदी वाली, नमीयुक्त, मनहूस डरावनी हवा चल रही थी।

“तो आखिर” पेग्गी ने कर्कश स्वर में कहा, “मैंने तो उसे कभी विदेशी नहीं कहा अथवा उसके नाम का मजाक नहीं उड़ाया। मैंने कभी ऐसा नहीं सोचा था कि उसमें इतनी बुद्धि होगी कि वह जान जाएगी कि हम उसका मजाक उड़ा रहे हैं। मैं तो उसे बिल्कुल गूंगी समझती थी और देखो वह कैसे चित्र बना सकती है।” ।

मैडी कुछ भी नहीं कह सकी। वह तो सिर्फ यह आशा लगाए थी कि उन्हें वाण्डा मिल जाए। वह उसे बताना चाहती थी कि उन्हें इस बात का खेद था कि उन्होंने उसके साथ ऐसा व्यवहार किया था और किस प्रकार से सारा स्कूल उसे एक अद्भुत लड़की समझता था और कृपया वह वहाँ से कहीं न जाए और हर कोई उसके साथ अच्छा व्यवहार करेगा।

दोनों लड़कियाँ जल्दी-से आगे बढ़ती गईं। वे अँधेरा होने से पहले पहाड़ी के शिखर पर पहुँचने की आशा लगाए थी।

“मेरे विचार में पेट्रोसकी यहीं पर रहते हैं,” मैडी ने एक छोटे-से सफेद घर की ओर इशारा करते हुए कहा। पगडंडी के साथ-साथ इधर-उधर पुरानी घास के छोटे-छोटे गट्ठर से लटक रहे थे जैसे कि वे बिल्ली के बच्चे हों घर और उसका छोटा-सा आँगन देखने में भद्दा परंतु साफ प्रतीत होता था। यह मैडी को वाण्डा की एक पोशाक की याद दिला रहा था, उसकी रंग उड़ी हुई नीली पोशाक जोकि देखने में भद्दी परंतु साफ लगती थी।

घर के आस-पास जीवन के होने का कोई संकेत नहीं था। पेग्गी ने दरवाजे पर जोर-से दस्तक दी, लेकिन कोई उत्तर नहीं मिला। वह और मैडी पीछे वाले आँगन की तरफ गए और वहाँ जाकर दस्तक दी। वहाँ भी कोई उत्तर नहीं मिला।

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

[PAGE 76] : इसके बारे में कोई संदेह नहीं था। पेट्रोसकी जा चुके थे वे कभी भी अपना पश्चाताप कैसे व्यक्त कर सकेंगी? वे धीमे-से मुड़ी और पहाड़ी से नीचे उतरने का रास्ता लिया।
“चलो, कुछ भी हो” पेग्गी ने कहा, “अब वह जा चुकी है, अतः अब हम क्या कर सकते हैं? इसके अतिरिक्त जब मैं उससे उसकी सभी पोशाकों के बारे में पूछ रही थी, तो संभवतः वह अपनी चित्रकारी के लिए अच्छे विचार प्राप्त कर रही थी। वरना शायद वह उस मुकाबले को जीत न पाती।” .

मैडी ने इस विचार को ध्यानपूर्वक अपने दिमाग में घुमाया क्योंकि यदि इसमें कुछ भी ऐसी बात थी तो उसे इतना बुरा लगना ही नहीं चाहिए था। लेकिन उस रात वह सो न सकी। वह वाण्डा और उसकी रंग उड़ी हुई नीली पोशाक और उस छोटे-से घर जिसमें वह रहती थी, के बारे में सोचती रही। और वह उन चमकदार सौ पोशाकों से बने नजारे के बारे में सोचती रही। सभी कक्षा के कमरे में एक पंक्ति में थीं। अंततः मैडी बिस्तर पर उठ बैठी और अपने माथे को अपने हाथों से कसकर दबाया और सचमुच में सोचने लगी। यह सबसे गहन विचार था जो मैडी ने कभी किया था। काफी देर के बाद वह एक निष्कर्ष पर पहुँची।

वह न तो कभी किसी ऐसी बात का साथ देगी और न ही कभी कुछ कहेगी। .
यदि कभी वह किसी को किसी के साथ अभद्रता का व्यवहार करता देखेगी सिर्फ इस कारण से कि वे दिखने में मजाकिया हैं, या, फिर उनके अजीबो-गरीब नाम हैं तो वह चुप नहीं रहेगी। चाहे इससे पेग्गी की मित्रता ही क्यों न खो जाए। अब उसके पास वाण्डा से रिश्ते सुधारने का कोई रास्ता नहीं बचा था, लेकिन अब के बाद से वह कभी भी दोबारा किसी को इतना दुखी नहीं करेगी।

[PAGE 77]: शनिवार के दिन मैडी ने दोपहर बाद का समय पेग्गी के साथ बिताया। वे वाण्डा पेट्रोसकी को पत्र लिख रही थी। यह एक मित्रता भरा पत्र था जिसमें उसे मुकाबले के बारे में और वाण्डा की विजय के बारे में बता रही थी। उन्होंने उसे बताया कि उसकी चित्रकारियाँ कितनी सुंदर थीं और उन्होंने उससे पूछा कि क्या उसे वह जगह पसंद आ गई थी जहाँ वह रह रही थी और कि क्या उसे अपनी नई टीचर पसंद आ गई थी। उनका कहने का भाव था कि उन्हें खेद है। किंतु अंत में यह एक मित्रों वाले पत्र के रूप में समाप्त हो गया, एक ऐसा पत्र जो वे किसी एक अच्छे मित्र को लिखती, उन्होंने इस पर प्यार के अनेक प्रतीकों के रूप में x अक्षर बनाकर इसे Boggins Heights के पते पर डाक में डाल दिया और लिफाफे पर लिख दिया, “कृपया अग्रेषित करें।”

कई दिन बीत गए परंतु कोई उत्तर नहीं आया लेकिन पत्र भी वापस नहीं आया, शायद वह वाण्डा को मिल गया हो। शायद वह इतनी आहत और क्रोधित हो कि पत्र का उत्तर ही न देना चाहती हो। आप उसे दोष नहीं दे सकते थे।

कई सप्ताह बीत गए परंतु वाण्डा ने अभी भी उत्तर नहीं दिया। पेग्गी ने इस सारे मामले को भूलना शुरू कर दिया था और मैडी रात को वाण्डा के बारे बातें करते हुए स्वयं को सुला लेती थी, उसे लड़कियों की भारी भीड़ों से बचाते हुए जो उसे यह कह कर सताने की कोशिश कर रही होती-“तुम्हारे पास कितनी पोशाकें हैं?” और इससे पहले कि वाण्डा अपने होठों को एक पतली रेखा के रूप में कसकर बंद कर लेती जैसा कि वह उत्तर देने से पहले किया करती थी। तब मैडी चिल्ला उठती, “बंद करो।” तब हर कोई शर्मिंदा महसूस करता जैसाकि वह स्वयं को किया करती थी।

अब क्रिसमस का समय था और जमीन बर्फ से ढक गई थी। क्रिसमस की घंटियों और एक छोटे-से वृक्ष ने कक्षा के कमरे को सजा दिया। छुट्टियों से पहले स्कूल के आखिरी दिवस को अध्यापिका ने कक्षा को एक पत्र दिखाया जो उसे उस सुबह ही मिला था।

[PAGE 78] : क्या आपको वाण्डा पेट्रोंसकी की याद है, वह छोटी-सी प्रतिभावान कलाकार जिसने चित्रकारी मुकाबला जीता था? हाँ, उसने मुझे पत्र लिखा है, और मैं यह जानकर प्रसन्न हूँ कि वह कहाँ रहती है, क्योंकि अब मैं उसे पदक भेज़ सकती हूँ। मै उसका पत्र आपको पढ़कर सुनाती हूँ।”

कक्षा एकदम से पैदा हुई रुचि के साथ ध्यान से सुनने के लिए बैठ गई।
प्रिय मिस मेसन,

आप और कमरा नंबर तेरह कैसे हैं? कृपया लड़कियों से कह दीजिएगा कि वे उन सौ पोशाकों को अपने पास रख सकती हैं क्योंकि मेरे नए घर में मेरे पास सौ नई पोशाकें हैं, मेरी अलमारी में सारी पोशाकें पंक्ति में रखी हैं। मैं चाहूँगी कि पेग्गी नाम की लड़की लाल गोटे वाली हरे रंग की पोशाक का चित्र रख ले; और उसकी सहेली मैडी नीले वाली पोशाक ले। क्रिसमस के समय मुझे उस स्कूल की बहुत याद आ रही है और नई शिक्षक आपकी बराबरी की नहीं है। आपको तथा सबको शुभ क्रिसमस।

आपकी अपनी
वाण्डा पेट्रोसकी

स्कूल से घर लौटते समय मैडी और पेग्गी अपने-अपने चित्रों को बड़ी सावधानी से पकड़े हुए थीं। सभी घरों की खिड़कियों पर मालाएँ और पवित्र पेड़ के पत्ते लटक रहे थे। करियाने की दुकान के बाहर क्रिसमस ट्री गड्डियों में बाँधकर रखे गए थे और खिड़की में मीठी पिपरमिंट और फूलों से भरे बर्तन जिनमें पारदर्शक चमकदार कागज लगे थे, वे बँधे हुए थे। हवा क्रिसमस की भाँति सुगंधित थी और प्रकाश की चमक बर्फ पर हर जगह भिन्न-भिन्न रंगों का प्रदर्शन कर रही थी।

“वाह!” पेग्गी ने कहा “इससे पता चलता है कि वह सचमुच हमें पसंद करती है। इससे पता चलता है कि उसे हमारा पत्र मिल गया था और यह उसका यह बताने का एक तरीका है कि सब कुछ ठीक ठाक है, और यही सब है।”

“मैं भी ऐसी ही आशा करती हूँ,” मैडी ने उदासीपूर्वक कहा। वह उदास थी क्योंकि वह जानती थी कि वह फिर कभी उस कसे हुए होठों वाली पोलैंड वासी लड़की को नहीं देख पाएगी और फिर कभी भी अपने बीच की बात को नहीं सुधार पाएगी।

वह घर चली गई और उसने अपने चित्र को सोने वाले गुलाबी फूलों वाली दीवारी कागज की फटी हुई जगह के ऊपर पिन लगाकर चिपका दिया। शानदार रंगों के कारण वह भद्दा-सा दिखने वाला कमरा चमक उठा। मैडी अपने बिस्तर पर बैठ गई और चित्र की ओर देखने लगी। वह पास खड़ी रहती थी और कुछ नहीं बोलती थी लेकिन फिर भी वाण्डा उससे कितनी अच्छी तरह से पेश आई थी।

[PAGE 79] : आँसुओं ने उसकी आँखों को धुंधला कर दिया और वह बहुत देर तक उस चित्र को देखती रही। तब जल्दी से उसने अपनी आँखों को रगड़ा और ध्यान से चित्र का अध्ययन किया। पोशाक में दिए गए रंग इतने स्पष्ट थे कि उसने चित्र में बने चेहरे और सिर की तरफ मुश्किल से ही कोई ध्यान दिया था। लेकिन वह उसके (मैडी) जैसा प्रतीत होता था। वह उसके अपने मुँह की भाँति दिखाई देता था। वह सचमुच में उसके जैसा क्यों दिखाई दे रहा था। वाण्डा ने सचमुच ही यह चित्र उसके लिए बनाया था। उत्तेजनापूर्वक वह भागकर पेग्गी के पास गई।

“पेग्गी।” उसने कहा, “मुझे अपने वाला चित्र देखने दो।”
“क्या बात है?” पेग्गी ने पूछा, जब वे खट-खट की आवाज करती हुई ऊपर उस कमरे में गई जहाँ वाण्डा का चित्र बिस्तर पर उल्टा पड़ा था। मैडी ने उसे ध्यानपूर्वक उठाया।
“देखो! उसने तुम्हारा चित्र बनाया है। यह तुम हो।” उसने विस्मयपूर्वक कहा। और चित्र का सिर और चेहरा पेग्गी की तरह दिख रहा था।
“मैंने क्या कहा था?” पेग्गी ने कहा, “वह सचमुच हमें पसंद करती थी, किसी भी तरह से।”
“हाँ, वह अवश्य ही पसंद करती होगी,” मैडी ने सहमति प्रकट की तथा उसने आँखें झपकते हुए उन आँसुओं को हटा दिया जो हर बार निकल आते थे, जब वह वाण्डा बारे मे सोचती थी कि वह किस तरह से स्कूल के प्रांगण में धूप वाली जगह पर अकेली खड़ी रहा करती थी। जब वह हँस रही लड़कियों के समूह को भावशून्य ढंग से देखने के बाद चल दी होती थी, यह कहने के बाद, “निश्चित रूप से एक सौ, और सभी एक पंक्ति में रखी हुई।”

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

The Hundred Dresses Part 2 Word-Meanings in Hindi

[PAGE 73] : Circling = moving round (आसपास घूमना); thoughtfully = thinking deeply (गहरा सोचना); shuffling = making sound of feet while walking (चलते समय पैरों से आवाज़ करना); tense = serious (गंभीर); deliberately = intentionally (जान-बूझकर); indicated = showed (दिखाया); listened closely = heard attentively (ध्यान से सुना); holler = cry loudly (जोर-से चीखना); pollack = a word suggesting anger (गुस्सा दर्शाने वाला शब्द); plenty = enough (काफी); unfamiliar = unacquainted (अपरिचित)।

[PAGE 74] : Thoughtlessness == without thinking (बिना सोचे); unfortunate = unlucky (अभागा); stood by = supported (सहारा दिया); coward = lacking courage (कायर); mean = with bad mentality (कमीना); stoleaglance = looked secretly (चोरी से देखा)।

[PAGE 75] : Pretended = showy (दिखावापूर्ण); casualness = carelessness (लापरवाही); glowed= became hopeful (आशावान); forbidding = bad (बुरा); drizzly = rainy (बरसात वाला); damp = wet (गीला); dismal = sad (उदास); gruffly = roughly (कठोरता से); dumb = unfeeling (बिना भावना के); gee = exclamation of joy (खुशी की अभिव्यक्ति); wisps = pieces (टुकड़े); pathway = footpath (फुटपाथ); kittens = young ones of cats (बिल्ली के बच्चे); shabby = simple and cheap (सादा एवं सस्ता)।

[PAGE 76] : Make amends = patch up (समझौता करना); probably = perhaps (शायद); glowing = beautiful (सुंदर); conclusion = result (परिणाम); picking on someone = teasing someone (किसी को तंग करना)।

[PAGE 77]: Mailed = sent by post (डाक से भेजना); defending = protecting (बचाना); tease = trouble someone (किसी को तंग करना); decorated = beautiful (सुंदर)।

[PAGE 78] : Gifted = talented (गुणी); intently = with attention (ध्यान से); trimming = decorating (सजाना); wreaths = garlands (मालाएँ); holly = a plant (एक पौधा); grocery = a provisions shop (किरयाने की दुकान); stacked = kept (रखा); candy = a sweet (मिठाई); cornucopias = decorative containers (सजावटी डिब्बे); shiny = bright (चमकीला); reflected = shown back (परावर्तित किया); brilliancy = brightness (चमक)।

[PAGE 79] : Blurred = unclear (धुंधला); gazed = looked intently (ध्यान से देखा); vivid = clear (स्पष्ट); stolidly = without any feeling (बिना सोचे)।

Leave a Comment

Your email address will not be published.