Author name: Bhagya

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 10 A Strange Wrestling Match

Haryana State Board HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 10 A Strange Wrestling Match Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 10 A Strange Wrestling Match

HBSE 6th Class English A Strange Wrestling Match Textbook Questions and Answers

Question 1.
Why was Vijay Singh’s weakness? Which awkward situation did it push him into?
Answer:
Vijay Singh’s weakness was that of boasting. It pushed him into awkward situation.

Question 2.
Was the old woman’s gift to Vijay Singh eccentric? Why?
Answer:
Yes, the old woman’s gift to Vijay Singh was eccentric. The old woman thrust a small packet into his hands. When Vijay Singh later opened it, he found it containing a lump of salt and an egg.

Question 3.
Why did Vijay Singh ask the ghost disguised as Natwar to come closer?
Answer:
Vijay singh asked the ghost disguised as Natwar came closer because he wanted to size up his enemy like all good wrestlers.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 10 A Strange Wrestling Match

Question 4.
What made the ghost speechless? Why?
Answer:
Vijay Singh made some insulting remarks about the ghost. Then he said that he wanted to fight a ghost. Such things made the ghost speechless. Generally people fled away feeling scared, when they met him. But here Vijay Singh wanted to fight him.

Question 5.
Why did Vijay Singh say “Appearances can be deceptive?”
Answer:
Vijay Singh said, “Appearances can be deceptive” because the ghost claimed to be Natwar although he actually was a rascal of a ghost. Vijay Singh wanted to say that he was stronger than the ghost.

HBSE 6th Class English A Strange Wrestling Match Important Questions and Answers

Question 1.
Where does the Haunted Desert lie?
Answer:
The Haunted Desert is ten miles to the west on the road to Jaisalmer. The landmark is an ugly black rock that looks like the head of a camel.

Question 2.
тАШThe old woman was well-known for her eccentricities. How?
Answer:
When Vijay Singh went out to fight a ghost, she came forward and thrust a small packet of salt and an egg in his hand.

Question 3.
тАЬAppearances can be deceptiveтАЭ. Who said this to whom?
Answer:
Vijay Singh said to the ghost.

Question 4.
Who did the person Vijay Singh met claim to be? Who he actually was?
Answer:
The person Vijay Singh met claimed to be Natwar. He was actually a plain lying ghost.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 10 A Strange Wrestling Match

A Strange Wrestling Match Word Meanings

massive (рдорд╛рд╕рд┐рд╡) = рдмрдбрд╝реЗ, рд╡рд┐рд╢рд╛рд▓, shoulders (рд╢реЛрд▓реНрдбрд░реНрд╕) = рдХрдВрдзреЗ, muscular (рдорд╕реНрдХреНрдпреВрд▓рд░)- рдорд╛рдВрд╕рдкреЗрд╢рд┐рдпреЛрдВ рд╡рд╛рд▓рд╛, arms (рдЖрдореНрд╕) = рднреБрдЬрд╛рдпреЗрдВ, towered (рдЯреЛрд╡рдб) = рдЫрд╛рдпрд╛ рд░рд╣рдирд╛, giant (рдЬрд╛рдпрдиреНрдЯ)- рджреИрддреНрдп, wrestler (рд░реЗрд╕рд▓рд░) = рдкрд╣рд▓рд╡рд╛рди, shortcoming (рд╢рд╛рд░реНрдЯрдХрдорд┐рдВрдЧ) = рдХрдореА, wrestler (рд░реЗрд╕рд▓рд░) = рдкрд╣рд▓рд╡рд╛рди, awakward (рдЕрд╡рдХрд╡рд╛рдб) = рдЕрдЬреАрдм рд╕реА, situations (рд╕рд┐рдЪреНрдпреВрд╕рдиреНрд╕) = рдкрд░рд┐рд╕реНрдерд┐рддрд┐, boasting (рдмреЛрд╕реНрдЯрд┐рдВрдЧ) = рд╢реЗрдЦреА, surrounded (рд╕рд░рдЖрдЙрдиреНрдбреЗрдб) = рдШрд┐рд░рд╛ рд╣реБрдЖ, proclaimed (рдкреНрд░реЛрдХреНрд▓реЗрдордб) = рдШреЛрд╖рдгрд╛ рдХреА, stout (рд╕реНрдЯрд╛рдЕрдЯ)рдордЬрдмреВрдд, lesson (рд▓реЗрд╕рди) = рд╕рдмрдХ, murmurs (рдорд░реНрдорд░рд╕) = рдмреБрджрдмреБрджрд╛рд╣рдЯ, applause (рдПрдкрд▓рд╛рдЙрдЬ) = рдкреНрд░рд╢рдВрд╕рд╛, roam (рд░реЛрдо) = рднрдЯрдХрдирд╛, strange (рд╕реНрдЯреНрд░реЗрдиреНрдЬ) = рдЕрдЬреАрдм, shrieks (рд╕реАрдХреНрдЬ) = рдЪреАрдЦреЗрдВ, moans (рдореЛрдирд╕) = рд╡рд┐рд▓рд╛рдк, mighty (рдорд╛рдЗрдЯреА) = рдордЬрдмреВрдд, haunted (рд╣рд╛рдЙрдиреНрдЯреЗрдб) = рднреВрддрд┐рдпрд╛, Desert (рдбреЗрдЬрдЯ) = рд░реЗрдЧрд┐рд╕реНрддрд╛рди, nonchalantly (рдиреЛрдирдЪреЗрд▓реЗрдиреНрдЯрд▓реА) = рдмрд┐рдирд╛ рдЬреЛрд╢ рдХреЗ, fairy (рдлреЗрдпрд░реА) = рдкрд░реА, admirers (рдПрдбрдорд╛рдпрд░рд╕)- рдкреНрд░рд╢рдВрд╕рдХ, landmark (рд▓реЗрдиреНрдбрдорд╛рд░реНрдХ) = рдЬрдореАрди рдХреЗ рдирд┐рд╢рд╛рди, ugly (рдЕрдЧрд▓реА) = рднрджреНрджрд╛, sand (рд╕реЗрдВрдб) = рдмрд╛рд▓реВ, рд░реЗрдд, wilderness (рд╡рд╛рдЗрд▓реНрдбрд░рдиреЗрд╕) = рдирд┐рд░реНрдЬрдирддрд╛, ghost (рдШреЛрд╕реНрдЯрд╕) = рднреВрдд, turmed up (рдЯрд░реНрдирдбрдЕрдк) = рдЙрдордбрд╝ рдкрдбрд╝рд╛, bid (рдмрд┐рдб) = рдХрд╣рдирд╛, farewell (рдлреЗрдпрд░рд╡реЗрд▓) = рд╡рд┐рджрд╛, came forward (рдХреЗрдордлрд╛рд░рд╡рдб) = рдЖрдЧреЗ рдЖрдИ, thrust (рдереНрд░рд╕реНрдЯ) = рдбрд╛рд▓ рджреА, sunset (рд╕рдирд╕реЗрдЯ) = рд╕реВрд░реНрдпрд╛рд╕реНрдд, deepened (рдбрд┐рдк-рдЕрдб) = рдЧрд╣рд░рд╛рддреА рдЧрдИ, shone (рд╕реЛрдиреЗ) = рдЪрдордХрд╛, destination (рдбреЗрд╕реНрдЯрд┐рдиреЗрд╢рди) = рдЧрдВрддрд╡реНрдп рд╕реНрдерд╛рди, lump (рд▓рдореНрдк) = рдвреЗрд░, salt (рд╕рд╛рд▓реНрдЯ) = рдирдордХ, eccentricities (рдПрд╕реЗрдиреНрдЯреНрд░реАрд╕рд┐рдЯреАрд╕) = рд╕рдирдХрд┐рдпрд╛рдБред, realised (рд░рд┐рд▓рд╛рдЗрдЬреНрдб) = рдорд╣рд╕реВрд╕ рдХрд┐рдпрд╛, brave (рдмреНрд░реЗрд╡) = рдмрд╣рд╛рджреБрд░, show (рд╢реНрдпреЛ) = рджрд┐рдЦрд╛рдирд╛, way (рд╡реЗ)рд░рд╛рд╕реНрддрд╛, size up (рд╕рд╛рдЗрдЬрдЕрдк) = рдЖрдВрдХрд▓рди рдХрд░рдирд╛, рдкрд░рдЦрдирд╛, enemy (рдЗрдиреЗрдореА) = рд╢рддреНрд░реБ, peered (рдкреАрдЕрдб’) = рдЭрд╛рдВрдХрд╛, plain (рдкреНрд▓реЗрди) = рд╕реАрдзрд╛-рд╕рд╛рджрд╛, longing (рд▓реЛрдЧрд┐рдВрдЧ) = рдЪрд╛рд╣ рд░рд╣рд╛ рдерд╛, Insult (рдЗрдирд╕рд▓реНрдЯ) = рдЕрдкрдорд╛рдирд┐рдд, generally (рдЬрдирд░рд▓реА) = рд╕рд╛рдзрд╛рд░рдг рд░реВрдк рд╕реЗ, horror (рд╣реЙрд░рд░) = рднрдп, fainted (рдлреЗрдирдЯреЗрдб) = рдмреЗрд╣реЛрд╢ рд╣реЛ рдЬрд╛рддреЗ рдереЗ, unfeeling (рдЕрдирдлреАрд▓рд┐рдВрдЧ) = рднрд╛рд╡рдирд╛рд╣реАрди, creature (рдХреНрд░реАрдЪрд░) = рдкреНрд░рд╛рдгреА, make sense (рдореЗрдХрд╢реЗрдиреНрд╕) = рдорддрд▓рдм рд╣реЛ рдирд╛, bored (рдмреЛрд░рдЕрдб) = рдЙрдмрд╛рдК, stupid (рд╕реНрдЯреВрдкрд┐рдб) = рдореВрд░реНрдЦ, worthless (рд╡рд░реНрдерд▓реИрд╕)-рдмреЗрдХрд╛рд░ speechless (рд╕реНрдкреАрдЪрд▓реЗрд╕) = рдЕрд╡рд╛рдХ, рдЪреБрдк, marshalling (рдорд╛рд░реНрд╢рд▓рд┐рдВрдЧ) = рджрд┐рдЦрд╛рддреЗ рд╣реБрдП, attempt (рдЕрдЯреЗрдореНрдкрдЯ) = рдкреНрд░рдпрд╛рд╕, scornfully (рд╕реНрдХреЛрд░реНрдирдлреВрд▓реА) = рдЙрдкреЗрдХреНрд╖рд╛ рд╕реЗ. frankly (рдлреНрд░реЗрдиреНрдХрд▓реА) = рд╕реНрдкрд╖реНрдЯ рд░реВрдк рд╕реЗ, appearance (рдЕрдкрд┐рдпрд░реЗрдиреНрд╕рдЬ) = рдЪреЗрд╣рд░реЗ, рдЖрдХреГрддрд┐ (рдпрд╣рд╛рдБ рдкрд░), deceptive (рдбрд┐рд╕реЗрдкрдЯрд┐рд╡) = рдзреЛрдЦрд╛ рджреЗрдиреЗ рд╡рд╛рд▓реЗ, rascal (рд░рд╛рд╕реНрдХрд▓) = рджреБрд╖реНрдЯ рдЖрджрдореА, demonstration (рдбреЗрдореЛрдиреНрд╕реНрдЯреНрд░реЗрд╢рди) = рдкреНрд░рджрд░реНрд╢рдиред

A Strange Wrestling Match Summary in English

Vijay Singh who was a wrestler was a bit boastful at times. Once he boasted that he could defeat a ghost. When he was going to fight against the ghost an old woman gave him a small packet containing an egg and a luinp of salt. Vijay Singh came across a ghost calling himself Natwar. He demoralized the ghost by demonstrating his strength by crushing what the ghost thought was a piece of rock. The ghost was so nervous that he admitted his defeat in the wrestling about without wrestling with him. He requested him to rest at night in his house and enjoy his hospitality that night.

Vijay Singh played some tricks on him. He created the appearance of a sleeping man with the help of a bolster and a coverlet and himself stood away from there. Late at night, the ghost struck this sleeping man with a heavy blow. He took him for dead. But Vijay Singh in the early morning pretended that some insects were there which tried to disturb him in his sleep. The ghost fled from the cave leaving his ill-gotten wealth.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 10 A Strange Wrestling Match

A Strange Wrestling Match Summary in Hindi

рд╡рд┐рдЬрдп рд╕рд┐рдВрд╣ рдЬреЛ рдХрд┐ рдПрдХ рдкрд╣рд▓рд╡рд╛рди рдерд╛ рдХрднреА-рдХрднрд╛рд░ рд╢реЗрдЦреА рдорд╛рд░рддрд╛ рд░рд╣рддрд╛ рдерд╛ред рдПрдХ рдмрд╛рд░ рдЙрд╕рдиреЗ рд╢реЗрдЦреА рдорд╛рд░реА рдХрд┐ рд╡рд╣ рднреВрдд рдХреЛ рднреА рд╣рд░рд╛ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реИред рдЬрдм рд╡рд╣ рднреВрдд рдХреЗ рд╡рд┐рд░реБрджреНрдз рд▓рдбрд╝рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЬрд╛ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ рддреЛ рдПрдХ рдмреВрдбрддреНрд░ рд╕реНрддреНрд░реА рдиреЗ рдЙрд╕реЗ рдПрдХ рдЫреЛрдЯрд╛ рдкреИрдХреЗрдЯ рджрд┐рдпрд╛ рдЬрд┐рд╕рдореЗрдВ рдПрдХ рдЕрдВрдбрд╛ рддрдерд╛ рдирдордХ рдХреА рдбрд▓реА (рдЯреБрдХрдбрд╝рд╛) рдереАред рд╡рд┐рдЬрдп рд╕рд┐рдВрд╣ рдПрдХ рднреВрдд рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдЖрдпрд╛ рдЬреЛ рдЕрдкрдиреЗ рдЖрдк рдХреЛ рдирдЯрд╡рд░ рдХрд╣ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ рднреВрдд рдХреЛ рд╣рддреЛрддреНрд╕рд╛рд╣рд┐рдд рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЕрдкрдиреА рддрд╛рдХрдд рдХрд╛ рдЬрд┐рд╕реЗ рднреВрдд рд╕реЛрдЪ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ рдХрд┐ рдЪрдЯреНрдЯрд╛рди рдХрд╛ рдЯреБрдХрдбрд╝рд╛ рдерд╛, рдХреЛ рдЪреВрд░реНрдг-рдЪреВрд░реНрдг рдкреНрд░рджрд░реНрд╢рди рдХрд░рдХреЗ рдХрд┐рдпрд╛ред

рднреВрдд рдЗрддрдирд╛ рдмреЗрдЪреИрди рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдиреЗ рдХреБрд╢реНрддреА рдХреЗ рдореБрдХрд╛рдмрд▓реЗ рдХреЗ рдмрд┐рдирд╛ рд╣реА рд╣рд╛рд░ рд╕реНрд╡реАрдХрд╛рд░ рдХреА рд▓реАред рдЙрд╕рдиреЗ рдЙрд╕реА рд░рд╛рдд рдЙрд╕рд╕реЗ рдЙрд╕рдХреЗ рдШрд░ рдкрд░ рдЖрд░рд╛рдо рдХрд░рдиреЗ рдФрд░ рдЕрддрд┐рдерд┐ рд╕рддреНрдХрд╛рд░ рдХреЛ рд╕реНрд╡реАрдХрд╛рд░ рдХрд░рдиреЗ рдХреА рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рдХреАред рд╡рд┐рдЬрдпрд╕рд┐рдВрд╣ рдиреЗ рдХреБрдЫ рдЪрд╛рд▓рд╛рдХрд┐рдпрд╛рдБ рдЙрд╕ рдкрд░ рдЦреЗрд▓реАред рдЙрд╕рдиреЗ рдПрдХ рд╕реЛрддреЗ рд╣реБрдП рдЖрджрдореА рдХреА рдЖрдХреГрддрд┐ рдПрдХ рдорд╕рдирдж рддрдерд╛ рдЫреЛрдЯреА рдЪрд╛рджрд░ рдХрд╛ рд╕рд╣рд╛рд░рд╛ рд▓реЗрдХрд░ рдЦрдбрд╝реА рдХрд░ рджреА рдФрд░ рдЦреБрдж рджреВрд░ рдЦрдбрд╝рд╛ рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред рджреЗрд░ рд░рд╛рдд рдореЗрдВ рднреВрдд рдиреЗ рд╕реЛрдП рд╣реБрдП рдЖрджрдореА рдкрд░ рднрд╛рд░реА рдкреНрд░рд╣рд╛рд░ рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ рдЙрд╕реЗ рдорд░рд╛ рд╣реБрдЖ рд╕рдордЭрдХрд░ рдЫреЛрдбрд╝ рджрд┐рдпрд╛ред рд▓реЗрдХрд┐рди рд╡рд┐рдЬрдпрд╕рд┐рдВрд╣ рдиреЗ рдмрд╣рд╛рдирд╛ рдмрдирд╛рдпрд╛ рдХрд┐ рдХреБрдЫ рдХреАрдбрд╝реЗ-рдордХреЛрдбрд╝реЗ рд╡рд╣рд╛рдБ рдкрд░ рдереЗ рдЬреЛ рдЙрд╕рдХреА рдиреАрдВрдж рдореЗрдВ рд╡реНрдпрд╡рдзрд╛рди рдкрд╣реБрдБрдЪрд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗред рднреВрдд рдЧреБрдлрд╛ рд╕реЗ рдЧрд▓рдд рддрд░реАрдХреЗ рд╕реЗ рдХрдорд╛рдпреЗ рдЧрдпреЗ рдзрди рдХреЛ рдЫреЛрдбрд╝рдХрд░ рднрд╛рдЧ рдЧрдпрд╛ред

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 10 A Strange Wrestling Match Read More ┬╗

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles

Haryana State Board HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles

HBSE 6th Class English What Happened to the Reptiles Textbook Questions and Answers

Question 1.
In what way is Pambupatti different from any other village?
Answer:
Prem had fainted on reaching Pambupatti. An old man was bending over him when he opened his eyes. He looked after him for the next few days. The old man even rubbed PremтАЩs feet. Even the neighbours and strangers – came to visit Prem. It was different from any other village. The people fight with those who pray to another god.

Question 2.
Why is Prem determined not to return to his village?
Answer:
There was an atmosphere of hate and violence in PremтАЩs village. The people fought with those who prayed to another god. They even burnt down the places of worship of one another. Many houses, including PremтАЩs house were burnt down. He was forced by circumstances to run away from his village. Therefore, he was determined not to return to his village.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles

Question 3.
Why did Makara dislike tortoises, snakes and lizards? Write a line about each.
Answer:
Makara disliked tortoises because they are slow and stupid. Moreover, they carry their houses on their backs.
He dislikes snakes because they are slimy and they make funny noises. Besides, they are wereтАЩd creatures.
He dislikes weird because they have strange habits and some of them even changed colours. Hence, they cannot be trusted.

Question 4.
What went wrong when the tortoises, snakes and lizards left the forest?
Answer:
A strange smell of rotting fruit on the ground and rotting animals in the river began to fill the forest when the tortoises left it.
The rats took over the forest. They ate up the eggs of the lizards and the crocodiles when the snakes left the forest.
The rats turned somersaults on the crocodilesтАЩ backs fearlessly. There were also many huge frogs. They began to eat the baby crocodiles. Even the insects grew bigger and nastier in millions. This happenea when the lizards left the forest.

Question 5.
Why do you think Prem wants to tell the story of the reptiles to the people of his village?
Answer:
Prem wants to make the people of his village understand that each of us has a place in this strange and funny world. Different religions are the creations of men. The people should not fight in the name of religion. They should not burn one anotherтАЩs homes or places of worship. Therefore, he wants to tell the story of the reptiles to the people of his village.

Question 6.
Do you agree that it is difficult not to go along with someone who is very strong and powerful? Express your views frankly and clearly.
Answer:
I donтАЩt agree with this statement. The masses are asses. Most of them are brainless creatures. They go along with the strong and powerful like dumb-driven cattle. They become the victims of greed. Their self interests overpower their minds to agree to the wishes of the powerful persons. They donтАЩt realise that each of us has a place in this strange and funny world. They are not far-sighted. I would never accept the wrong decisions thrust on me by any powerful person.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles

Question 7.
If you were a baby crocodile, would you tell Makara that he was wrong? What would you say to convince him?
Answer:
If I were a baby crocodile, I would certainly tell Makara that he was wrong. I would tell him about the evil results of his hasty, stupid and cruel decisions. A strange smell of rot would fill the forest in the absence of tortoises. No other creature would eat up the rotten fruits on the ground or rotting animals in the rivers. The rats would eat up the eggs of the lizards and the crocodiles in the absence of snakes. Huge frogs, insects and rats would cause a nuisance in the absence of lizards. I would convince him about the fact that each of the creatines has its own utility in this strange world.

HBSE 6th Class English What Happened to the Reptile Important Questions and Answers

Question 1.
What was it that made Prem leave his own village?
Answer:
The conmunal riots in PremтАЩs village had made life unsafe for the residents. There was tension and chaos every where. So Prem left his own village.

Question 2.
What are reptiles? What is the peculiar physical feature of reptiles?
Answer:
Snakes, crocodiles, turtles, lizards are all reptiles. A reptile has scales on its body and it lays eggs.

Question 3.
Why did Makara ask tortoises not to come to the monthly meeting?
Answer:
Makara sent a letter to the tortoises not to come to the monthly meeting because he wanted to declare that day that tortoises were not needed in the forest.

Question 4.
How did the whole forest belong to Makara and his group only?
Answer:
Makara, the biggest crocodile of the forest had announced in the three monthly meetings that they did not need tortoises, snakes and lizards respectively. So they were ordered to leave the forest. Hence the whole forest now belonged to Makara and his group.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles

Question 5.
How did the forest become normal and peaceful again?
Answer:
It was a terrible time for the crocodiles when the tortoises, snakes and lizards had left the forest. A small crocodile pointed out what had gone wrong. They knew that Makara was not all that strong and right. They called all their reptile friends back to Pambupatti. Their arrival marked the beginning of normal and peaceful life again in the forest.

What Happened to the Reptiles Meanings

believe (рдмрд┐рд▓рд┐рд╡)-trust = рд╡рд┐рд╢реНрд╡рд╛рд╕ рдХрд░рдирд╛ред true (рдЯреНрд░рдпреВ)-real рд╕рддреНрдпред edge (рдРрдЬ)-brink = рд╕рд┐рд░рд╛ред cliff (рдХреНрд▓рд┐рдл)-the top and rugged face of a rocky mass (рдЦрдбрд╝реА рдЪрдЯрдЯрд╛рди) vast (рд╡реЗрд╕реНрдЯ)-extremely large in size = рд╡рд┐рд╕реНрддреАрд░реНрдгред stretches (рд╕реНрдЯреНрд░реЗрдЪрд┐рд╕)-spreads = рдлреИрд▓рд╛ рд╣реБрдЖ рд╣реИ, many (рдореИрдиреА) -a number of = рдЕрдиреЗрдХ pray (рдкреНрд░реЗ)-worship = рдкреВрдЬрд╛, рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рдХрд░рдирд╛ред temple (рдЯреЗрдВрдкрд▓)- the place where Hindus worship = рдордВрджрд┐рд░, forest (рдлреЙрд░реЗрд╕реНрдЯ)-woods = рд╡рдиред mosque (рдореЙрд╕реНрдХреНрдпреВ)-the place where Muslims worship = fall away (рдЕрд╡реЗ)-far off = рджреВрд░реА рдкрд░, terrible (рдЯреИрд░рд┐рдмрд▓)-fearful = рднрдпрд╛рдирдХрд╛ happened (рд╣реИрдкреНрдкрдгреНрдб)-took place = рдШрдЯрд┐рдд рд╣реБрдИ, started (рд╕реНрдЯрд╛рд░реНрдЯрд┐рдб)-began = рдкреНрд░рд╛рд░рдВрдн рдХрд┐рдпрд╛ред in the middle of-during, рдмреАрдЪ рдореЗрдВред lay-lying as sleep рд╕реЛрдпрд╛ рдкрдбрд╝рд╛ рд╣реЛрдирд╛ред violence-outrage рд╣рд┐рдВрд╕рд╛, рджрдВрдЧрд╛-рдлрд╕рд╛рджред mine-belonging to me рдореЗрд░рд╛, managed arranged to do = рдкреНрд░рдмрдВрдз рдХрд░рдирд╛ред grab-pick up = рдЙрдардирд╛ред statue-image = рдореВрд░реНрддрд┐ред further-ahead = рдЖрдЧреЗред seemed-appeareds = рджрд┐рдЦрд╛рдИ рдкрдбрд╝рдирд╛, finally in the end = рдЕрдВрдд рдореЗрдВред gathered-assembled = рдЗрдХрдЯреНрдареЗ рд╣реБрдПред fainted-lost consciousness = рдореВрд░реНрдЫрд┐рдд рд╣реЛ рдЧрдпрд╛, shining-glittering = рдЪрдордХрдирд╛ред bending bowing = рдЭреБрдХрдирд╛ред looked after-tended = рджреЗрдЦ-рднрд╛рд▓ рдХреАред stream-rivulet = рдирджреАред rubbed-pressed = рджрдмрд╛рдпрд╛, рдорд▓рд╛ред gently-softly = рдирд░реНрдореА рд╕реЗред strangers- unknown people = рдЕрдЬрдирдмреА рд▓реЛрдЧ, seems-looks = рджреАрдЦрд╛рдИ рдкрдбрд╝рдирд╛ред

What Happened to the Reptiles Summary in English

The people of PremтАЩs Village went mad. They started fighting with one another. They burnt one anotherтАЩs places of worship and homes. Prem ran to a village named Pambupatti. He fainted there. An old man was nursing him when he opened his eyes. Even strangers came to see him. He was delighted to find such a difference in the behavior of the people there.

The old man told him a story about the village. There were only crocodiles, snakes, tortoises, and lizards there. Timely meetings were held there. Makara used to be the president of the meetings. He was a strong and powerful crocodile. He planned to turn out the tortoises, snakes and lizards turn by turn from the forest. He gave the wrong arguments. Nobody dares oppose him. A strange smell of rot filled the forest. Rats became all-powerful there. The frogs and insects created a nuisance. It all happened when the tortoises, snakes, and lizards were made to leave the forest. Good sense prevailed over Makara then. All the creatures were asked to return. The forest was back to normal. Prem decided to tell this story to the people of his village.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles

What Happened to the Reptiles Summary in Hindi

рдкреНрд░реЗрдо рдХреЗ рдЧрд╛рдБрд╡ рдХреЗ рд▓реЛрдЧ рдкрд╛рдЧрд▓ рд╣реЛ рдЧрдПред рд╡реЗ рдПрдХ-рджреВрд╕рд░реЗ рдХреЗ рд╕рд╛рде рд▓рдбрд╝рдиреЗ рд▓рдЧреЗред рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдПрдХ-рджреВрд╕рд░реЗ рдХреЗ рдкреВрдЬрд╛рд╕реНрдерд▓реЛрдВ рдФрд░ рдШрд░реЛрдВ рдХреЛ рдЬрд▓рд╛ рджрд┐рдпрд╛ред рдкреНрд░реЗрдо, рдкрдореНрдмреВрдкрдЯреНрдЯреА рдирд╛рдордХ рдЧрд╛рдБрд╡ рдореЗрдВ рджреМрдбрд╝рддрд╛ рд╣реБрдЖ рдкрд╣реБрдБрдЪ рдЧрдпрд╛ред рд╡рд╣ рд╡рд╣рд╛рдБ рдореВрд░реНрдЫрд┐рдд рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред рдЬрдм рдЙрд╕рдХреА рдЖрдБрдЦреЗрдВ рдЦреБрд▓реАрдВ, рдПрдХ рдмреВрдврд╝рд╛ рдЖрджрдореА рдЙрд╕рдХреА рд╕реЗрд╡рд╛ рдХрд░ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ред рдЕрдЬрдирдмреА рд▓реЛрдЧ рднреА рдЙрд╕рд╕реЗ рдорд┐рд▓рдиреЗ рдЖрдП рдереЗред рд╡рд╣рд╛рдБ рдХреЗ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рдореЗрдВ рдЗрддрдирд╛ рдЕрдиреНрддрд░ рджреЗрдЦрдХрд░ рд╡рд╣ рдЖрдирдиреНрджрд┐рдд рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред

рдмреВрдврд╝реЗ рдЖрджрдореА рдиреЗ рдЙрд╕реЗ, рдЙрд╕ рдЧрд╛рдБрд╡ рдХреА рдПрдХ рдХрд╣рд╛рдиреА рд╕реБрдирд╛рдИред рд╡рд╣рд╛рдБ рдХреЗрд╡рд▓ рдордЧрд░рдордЪреНрдЫ, рд╕рд╛рдБрдк, рдХрдЫреБрдП рдФрд░ рдЫрд┐рдкрдХрд▓рд┐рдпрд╛рдБ рд░рд╣рддреА рдереАрдВред рд╕рдордп-рд╕рдордп рдкрд░ рд╡рд╣рд╛рдБ рдмреИрдардХреЗрдВ рд╣реБрдЖ рдХрд░рддреА рдереАрдВред рдордЧрд░, рдЙрди рдмреИрдардХреЛрдВ рдХрд╛ рд╕рднрд╛рдкрддрд┐ рд╣реБрдЖ рдХрд░рддрд╛ рдерд╛ред рд╡рд╣ рджрдмрдВрдЧ рдФрд░ рд╢рдХреНрддрд┐рд╢рд╛рд▓реА рдордЧрд░рдордЪреНрдЫ рдерд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ рдмрд╛рд░реА-рдмрд╛рд░реА рд╕реЗ рдХрдЫреБрдУрдВ, рд╕рд╛рдБрдкреЛрдВ рдФрд░ рдЫрд┐рдкрдХрд▓рд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рдЬрдВрдЧрд▓ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдирд┐рдХрд╛рд▓рдиреЗ рдХреА рдпреЛрдЬрдирд╛ рдмрдирд╛рдИред рдЙрд╕рдиреЗ рдЧрд▓рдд рддрд░реНрдХ рдкреЗрд╢ рдХрд┐рдПред рдЙрд╕рдХрд╛ рд╡рд┐рд░реЛрдз рдХрд░рдиреЗ рдХреА рдХрд┐рд╕реА рдореЗрдВ рд╣рд┐рдореНрдордд рдирд╣реАрдВ рдереАред рдЬрдВрдЧрд▓ рдореЗрдВ рдПрдХ рд╡рд┐рдЪрд┐рддреНрд░ рдЧрдВрдз рдлреИрд▓ рдЧрдИред рд╡рд╣рд╛рдБ рдкрд░ рдЪреВрд╣реЗ рд╕рд╢рдХреНрдд рдмрди рдЧрдПред рдореЗрдВрдврд╝рдХреЛрдВ рдФрд░ рдХреАрдбрд╝реЗ-рдордХреЛрдбрд╝реЛрдВ рдиреЗ рддрдмрд╛рд╣реА рдордЪрд╛ рджреАред рдпреЗ рд╕рдм┬а рдШрдЯрдирд╛рдпреЗрдВ рддрдм рдШрдЯреА рдЬрдм рдХрдЫреБрдУрдВ, рд╕рд╛рдБрдкреЛрдВ рдФрд░ рдЫрд┐рдкрдХрд▓рд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рдЬрдВрдЧрд▓ рд╕реЗ рдирд┐рдХрд╛рд▓ рджрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред рддрдм рдордЧрд░ рдХреЗ рдЕрдиреНрджрд░ рд╕рджреНрдмреБрджреНрдзрд┐ рдЬрд╛рдЧреАред рд╕рднреА рдЬреАрд╡рдзрд╛рд░рд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рд▓реМрдЯрдиреЗ рдХрд╛ рдЖрджреЗрд╢ рдорд┐рд▓рд╛ред рдЬрдВрдЧрд▓ рдореЗрдВ рдлрд┐рд░ рд╕реЗ рд╕рд╛рдорд╛рдиреНрдп рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдкреИрджрд╛ рд╣реЛ рдЧрдИред рдкреНрд░реЗрдо рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рдЧрд╛рдБрд╡ рдХреЗ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЛ рдпрд╣ рдХрд╣рд╛рдиреА рд╕реБрдирд╛рдиреЗ рдХрд╛ рдирд┐рд░реНрдгрдп рд▓рд┐рдпрд╛ред

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles Read More ┬╗

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 8 A Pact with the Sun

Haryana State Board HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 8 A Pact with the Sun Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 8 A Pact with the Sun

HBSE 6th Class English A Pact with the Sun Textbook Questions and Answers

Question 1.
What did the physicians ask SaeedaтАЩs mother to do to get well? Did their advice help her? If not, why not?
Answer:
The physicians forbade normal food and asked her to remain perfectually confined to her small dingy room. The room was to be deprived of sunshine and fresh air.

Question 2.
What did the specialist prescribe in addition to medicine?
Answer:
The specialist asked her to leave the dark hovel and occupy a bigger room at windows open. He asked her to sit in the sun every morning from eight to nine.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 8 A Pact with the Sun

Question 3.
What did Saeeda tell the sunrays to do?
Answer:
Saeeda told the sunrays to come next day with lots of warmth and brightness.

Question 4.
Why were the sunrays keen to go down to the earth the next day?
Answer:
The sun rays were keen to go down because they had given their word to Saeeda. So they didnтАЩt want that people of the earth should turn against them.
(i) What is your own formula for keeping good health?
Answer:
Do it yourself.

(ii) Who would you recommend to a patient in your neighbourhood-the physicians contacted first or the specialist contacted next? Give reasons for your choice.
Answer:
Do it yourself.

(iii) When would you make a pact with the sun? Wheh you are going on a picnic, or when you are playing a cricket match? Think of other occasions.
Answer:
Do it yourself.

HBSE 6th Class English A Pact with the Sun Important Questions and Answers

Question 1.
The doctor and his advice became a subject of noisy commentary among all present. How?
Answer:
The doctor and his advice become a subject of noisy commentary among all present. Some favoured while others opposed it. Exposure to sun and air for someone afflicted with chronic cough was dangerous, an experienced lady de┬мclared. A younger neighbour nearly quarrelled with her over this.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 8 A Pact with the Sun

Question 2.
Whose advice did SaeedaтАЩs mother follow? What did she say at last?
Answer:
SaeedaтАЩs mother followed the doctorтАЩs advice. She said that she would carry out the instructions to the letter. She also asked to move her bed into the next room and let her sit in the sun on her charpoy for an hour daily.

Question 3.
How was the road to earth blocked?
Answer:
The road to earth was blocked by an army of thick, mucky clouds.

Question 4.
What advice does she still follow?
Answer:
She still follows the doctorтАЩs advice of fresh sunshine and lungful of fresh air.

A Pact with the Sun Word Meanings

fever (рдлреАрд╡рд░)= рдмреБрдЦрд╛рд░, cough (рдХрдл)= рдЦрд╛рдВрд╕реА, body ache (рдмреЙрдбреАрдПрдХ)= рд╢рд░реАрд░ рдХрд╛ рджрд░реНрдж, joints (рдЬреНрд╡рд╛рдпрдиреНрдЯрд╕)= рдЬреЛрдбрд╝реЛрдВ, physicians (рдлреАрдЬрд┐рд╕рд┐рдпрдиреНрд╕)= рдЪрд┐рдХрд┐рддреНрд╕рдХреЛрдВ, improvement (рдЗрдореНрдкреНрд░реЛрд╡рдореЗрдВрдЯ)= рд╕реБрдзрд╛рд░, relapsed (рд░рд┐рд▓рдкреНрд╕реНрдб)= рдкреВрд░реНрд╡ рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдореЗрдВ рдЖ рдЬрд╛рдирд╛, complaint (рдХрдореНрдкрд▓реЗрдиреНрдЯ)= рд╢рд┐рдХрд╛рдпрдд, substituted (рд╕рдмреНрдЯреНрдпреВрдЯреЗрдб)= рд╕реНрдерд╛рдирд╛рдкрдиреНрди рдХрд┐рдпрд╛, forbidden (рдлреЛрд░рдмрд┐рдбрди)= рдордирд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛, perpetually (рдкрд░рдкреЗрдЪреНрдпреВрдЕрд▓реА) = рд▓рдЧрд╛рддрд╛рд░ рд░реВрдк рд╕реЗ, confined (рдХрдиреНрдлрд╛рдЗрдиреНрдб)= рд╕реАрдорд┐рдд рдерд╛ред _dingy (рдбреАрдЬреА)= рдЧрдиреНрджрд╛, fastened (рдлрд╛рд╕реНрдЯреЗрдЕрдиреНрдб)= рдЪрд┐рдкрдХрд╛рдпрд╛, deprived (рдбрд┐рдкреНрд░рд╛рдЗрд╡реЗрдб)= рд╡рдВрдЪрд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛, sunshine (рд╕рдирд╢рд╛рдЗрди)= рд╕реВрд░реНрдп рдХреА рд░реЛрд╢рдиреА, critical (рдХреНрд░реАрдЯрд┐рдХрд▓)= рдЖрд▓реЛрдЪрдХ, persuaded (рдкрд░рд╕реНрдпреВрдбреЗрдб)= рдордирд╛рдпрд╛, consult (рдХрдиреНрд╕рд▓реНрдЯ)= рдкрд░рд╛рдорд░реНрд╢ рдХрд░рдирд╛, heeded (рд╣реАрдбрдб)= рдзреНрдпрд╛рди рджрд┐рдпрд╛, trinkets (рдЯреНрд░рд┐рдХреЗрдиреНрдЯрд╕)= рдХрдо рдХреАрдордд рдХрд╛ рдЧрд╣рдирд╛, medicine (рдореЗрдбрд┐рд╕реАрди)= рджрд╡рд╛рдИ, prescribed (рдкреНрд░реАрд╕реНрдХреНрд░рд╛рдЗрдмреНрдб)= рд▓рд╛рдЧреВ рдХреА, effective (рдЗрдлреИрдХреНрдЯрд┐рд╡)= рдкреНрд░рднрд╛рд╡реА, chapati (рдЪрдкрд╛рддреА)= рд░реЛрдЯреА, vegetables (рд╡реЗрдЬрд┐рдЯреЗрдмрд▓рд╕)= рд╕рдмреНрдЬрд┐рдпрд╛рдБ, addition (рдПрдбрд┐рд╕рди) = рдЕрд▓рд╛рд╡рд╛, emphatically (рдПрдореНрдлрд╛рдЯрд┐рдХрд▓реА)= рдЬреЛрд░ рджреЗрдХрд░ рдХрд╣рдирд╛, hovel (рд╣реЛрд╡рд▓)= рдЫрдкреНрдкрд░, рдЭреЛрдкрдбрд╝реА, occupy (рдУрдХреНрдпреВрдкрд╛рдИ)= рдЧреНрд░рд╣рдг рдХрд░рдирд╛, concluded (рдХрдиреНрдХреНрд▓реВ рдбреЗрдб)= рд╕рдорд╛рдкреНрдд рдХрд┐рдпрд╛, noisy (рдиреЛрдЗрдЬреА)= рд╢реЛрд░рдЧреБрд▓ рд╕реЗ, commentary (рдХреЛрдореЗрдиреНрдЯрд░реА)= рдЯреАрдХрд╛-рдЯрд┐рдкреНрдкрдгреА, favoured (рдлреЗрд╡рд░рдЕрдб)= рдкрдХреНрд╖ рд▓рд┐рдпрд╛, exposure (рдПрдХреНрд╕рдкреЛрдЬрд░)= рдЙрдЬрд╛рдЧрд░ рд╣реЛрдирд╛, afflicted (рдПрдкреНрд▓рд┐рдХреНрдЯрдб)= рдкреНрд░рднрд╛рд╡рд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛, chronic cough (рдХреНрд░реЛрдирд┐рдХ рдХрдл)= рдкреБрд░рд╛рдиреА рдЦрд╛рдВрд╕реА, quarrelled (рдХреНрд╡реИрд░реЗрд▓реЗрдб)= рдЭрдЧрдбрд╝рд╛ рдХрд┐рдпрд╛, exhausted (рдПрдЧреНрдЬрд╛рд╕реНрдЯреЗрдб)= рдкрдХрд╛ рд╣реБрдЖ, participate (рдкрд╛рд░реНрдЯрд┐рд╕рд┐рдкреЗрдЯ)= рднрд╛рдЧ рд▓рд┐рдпрд╛, debate (рдбрд┐рдмреЗрдЯ)= рд╡рд╛рдж-рд╡рд┐рд╡рд╛рдж, quiet (рдХреНрд╡рд╛рдпреЗрдВрдЯ)= рд╢рд╛рдВрдд, consequences (рдХрдиреНрд╕рд┐рдХреНрд╡реЗрд╕реЗрдВрдЬ) = рдкрд░рд┐рдгрд╛рдо, instructions (рдЗрд╕реНрдЯреНрд░реЗрдХреНрд╢рдиреНрд╕)= рдирд┐рд░реНрджреЗрд╢, charpoy (рдЪрд╛рд░рдкреЙрдп)= рдЪрд╛рд░рдкрд╛рдИ, overcast (рдСрд╡рд░рдХрд╛рд╕реНрдЯ)= рдЫрд╛рдпреЗ рд░рд╣рдирд╛, dejected (рдбрд┐рдЬреЗрдХреНрдЯрдб)= рд╣рддрд╛рд╢, muttered (рдордЯрдЕрд░рдб)= рдмреБрджрдмреБрджрд╛рдИ, cured (рдХреНрдпреЛрдб)= рдИрд▓рд╛рдЬ рдХрд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛, lament (рд▓реАрдореЗрдиреНрдЯ)= рд╡рд┐рд▓рд╛рдк, stumbled (рд╕реНрдЯрдВрдмрд▓реЗрдб)= рдареЛрдХрд░ рд▓рдЧреА, рд▓рдбрд╝ рдЦрд╛рдбрд╝рд╛ рдЧрдИ, chilly (рдЪреАрд▓реА)= рдардгреНрдб, Disheartened (рдбрд┐рд╕реНрд╣рд╛рд░реНрдЯрдЕрдиреНрдб)= рд╣рддрд╛рд╢ рд╣реЛрдирд╛; рд╣рддреЛрддреНрд╕рд╛рд╣рд┐рдд рд╣реЛрдирд╛, remnant (рд░реЗрдордиреЗрдиреНрдЯ)= рдмрд╛рдХреА, рд╢реЗрд╖, entangled (рдЗрдиреНрдЯрдВрдЧрд▓реНрдб)= рдЙрд▓рдЭреА рд╣реБрдИ рдереА, language (рд▓рд╡реЗрдЬ)= рднрд╛рд╖рд╛, foreign (рдлреЛрд░реЗрди)= рдЕрдирднрд┐рдЬреНрдЮ, grown-ups (рдЧреНрд░рдУрдирдЕрдк)= рд╡рдпрд╕реНрдХ, fluently (рдлрд▓реНрдпреВрдРрдиреНрдЯрд▓реА)= рдзрд╛рд░рд╛ рдкреНрд░рд╡рд╛рд╣, communicate (рдХрдореНрдпреВрдирд┐рдХреЗрдЯ)= рдмрд╛рддрдЪреАрдд рдХрд░рдирд╛, Almighty (рдЕрд▓рдорд╛рдЗрдЯреА)= рднрдЧрд╡рд╛рди, addressed (рдПрдбреНрд╕рдб)= рд╕рдВрдмреЛрдзрд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛, ray (рд░реЗ)= рдХрд┐рд░рдг, brightness (рдмреНрд░рд╛рдЗрдЯрдиреЗрд╕)= рдЪрдордХреАрд▓рд╛рдкрди, hour (рдЖрд╡рд░)рдШрдВрдЯрд╛, sprightly (рд╕рдкреНрд░рд╛рдЗрдЯрд▓реА)= рдЙрддреНрд╕рд╛рд╣рдкреВрд░реНрд╡рдХ, embellished (рдПрдореНрдмреЗрд▓рд┐рд╢рдб)= рд╕рдЬрд╛рдИ, рд╕рдЬрд╛рдпрд╛, journey (рдЬрд░реНрдиреА)= рдпрд╛рддреНрд░рд╛, off (рдСрдл)= рдЫреБрдЯреНрдЯреА, blocked (рдмреНрд▓реЛрдЕрдХреНрдб)= рд░реЛрдХ рджрд┐рдпрд╛, mucky (рдордХреА)= рдХреВрдбрд╝рд╛-рдХрд░рдХрдЯ, рдЧрдВрджрдЧреА, lark (рд▓рд╛рдХ)= рдЕрдардЦреЗрд▓рд┐рдпрд╛рдБ, рд╣рдБрд╕реА рдордЬрд╛рдХ, quiet (рдХреНрд╡рд╛рдЗрдЯ)= рд╢рд╛рдиреНрдд, pact (рдкреЗрдХреНрдЯ)= рд╕рдордЭреМрддрд╛, given my word (рдЧрд┐рд╡рдирдорд╛рдИрд╡рдб)= рд╡рд╛рдпрджрд╛ рдХрд░ рд▓рд┐рдпрд╛, pierce (рдкреАрдЕрдпрд╕) = рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд░рдирд╛, (рдЖрд░-рдкрд╛рд░ рдЬрд╛рдирд╛), staged (рд╕реНрдЯреЗрдиреНрдб)= рдкреНрд░рджрд░реНрд╢рд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛, revolt (рд░рд┐рд╡реЛрд▓реНрдЯ)= рд╡рд┐рджреНрд░реЛрд╣, fancy (рдлреИрдиреНрд╕реА)= рдХрд▓реНрдкрдирд╛, heavens (рд╣реИрд╡рдиреНрд╕)= рд╕реНрд╡рд░реНрдЧ, relented (рд░рд┐рд▓реЗрдиреНрдЯрдб)= рдорд╛рди рдЧрдпрд╛ (рдпрд╣рд╛рдБ), mind (рдорд╛рдЗрдиреНрдб)= рдзреНрдпрд╛рди рдХрд░рдирд╛, rushed (рд░рд╢рдб)= рднрд╛рдЧреА, guard (рдЧрд╛рдб)= рдЕрд╡рд░реЛрдз, courtyard (рдХреЛрд░реНрдЯрдпрд╛рдб)= рдЖрдВрдЧрди, focussed (рдлреЛрдХрд╕рдЕрдб)= рдХреЗрдиреНрджреНрд░рд┐рдд рдХреА, battalion (рдмрдЯрд╛рд▓рд┐рдпрди)= рд╕реЗрдирд╛ рдХреА рдЯреБрдХрдбрд╝реА, flee (рдкреНрд▓реА)= рднрд╛рдЧрдирд╛, post (рдкреЛрд╕реНрдЯ)= рдЪреМрдХрд┐рдпрд╛рдБ, shooting (рд╢реВрдЯрд┐рдВрдЧ)= рдЪреАрд░рддреЗ рд╣реБрдП (рдпрд╣рд╛рдБ), bewildered (рдмрд┐рд╡рд┐рд▓реНрдбрдб) рднреНрд░рдорд┐рдд, host (рд╣реЛрд╕реНрдЯ)= рдореЗрдЬрдмрд╛рди, approaching (рдПрдкреНрд░реЛрдЪрд┐рдВрдЧ)= рдкрд╣реБрдВрдЪрддреЗ рд╣реБрдП, welled (рд╡реЗрд▓реНрдб рдЕрдк)= рднрд░ рдЧрдИ (рдХреБрдПрдВ рдХреА рддрд░рд╣), gratitude (рдЧреНрд░реЗрдЯрд┐рдЯреНрдпреВрдб)= рдХреГрддрдЬреНрдЮрддрд╛, reclining (рд░рд┐рдХреНрд▓рдЖрдЗрдирд┐рдВрдЧ)= рдЭреБрдХреА рд╣реБрдИ, bolsters (рдмреЛрд▓рд╕реНрдЯрд╕)= рддрдХрд┐рдпрд╛, рдорд╕рдирдж, breathed (рдмреНрд░реАрджреНрдб)= рд╕рд╛рдВрд╕ рд▓реА, glowed (рдЧреНрд▓реЛрдЕрдб)= рдЪрдордХрд╛, fragrance (рдлреНрд░реЗрдЧрд░реЗрдиреНрд╕)= рд╕реБрдЧрдиреНрдз , chanted (рдЪреЗрдиреНрдЯреЗрдб)= рдЧрд╛рдпрд╛, tune (рдЯреНрдпреВрди)= рддрд╛рд▓, recovered (рд░рд┐рдХрд╡рдб)= рдареАрдХ рд╣реЛ рдЧрдИ, lungfuls (рд▓рдВрдЧрдлреВрд▓реНрд╕) = рдлреЗрдлрдбрд╝реЗ рднрд░реЗ рд╣реБрдПред

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 8 A Pact with the Sun

A Pact with the Sun Summary in English

SaeedaтАЩs mother did not receive proper medical treatment. She was even not allowed to take healthy food, sunshine and fresh air. At last she consulted a good physician who prescribed both good medicine and health-building atmosphere like sunshine, fresh air etc. But the sky remained overcast with clouds for a few days, Saeeda made a special request to the sun rays to come to help her mother recover from her illness. The sunrays promised her to came the next day. They remained true to their promise, overcoming all the problems on the way.

A Pact with the Sun Summary in Hindi

рд╕рдИрджрд╛ рдХреА рдорд╛рдБ рдЙрдЪрд┐рдд рдЗрд▓рд╛рдЬ рдирд╣реАрдВ рдХрд░рд╡рд╛ рдкрд╛рдИ рдереАред рдЙрд╕рдХреЛ рднреЛрдЬрди, рдзреВрдк рддрдерд╛ рддрд╛рдЬрд╛ рд╣рд╡рд╛ рдХреА рднреА рдЗрдЬрд╛рдЬрдд рдирд╣реАрдВ рджреА рдЧрдИ рдереАред рдЕрдиреНрдд рдореЗрдВ рдЙрд╕рдиреЗ рдПрдХ рдЕрдЪреНрдЫреЗ рдЪрд┐рдХрд┐рддреНрд╕рдХ рд╕реЗ рд╕рд▓рд╛рд╣-рдорд╢рд╡рд┐рд░рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ рдЬрд┐рд╕рдиреЗ рдЙрд╕реЗ рдЕрдЪреНрдЫреА рджрд╡рд╛рдИ рддрдерд╛ рд╕реНрд╡рд╛рд╕реНрдереНрдп рдмрдирд╛рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рд╡рд╛рддрд╛рд╡рд░рдг рдЬреИрд╕реЗ рдХрд┐ рд╕реВрд░реНрдп рдХреА рд░реЛрд╢рдиреА, рддрд╛рдЬрд╛ рд╣рд╡рд╛ рдЗрддреНрдпрд╛рджрд┐ рдХреА рд╕рд▓рд╛рд╣ рджреАред рд▓реЗрдХрд┐рди рдЖрд╕рдорд╛рди рдХрдИ рджрд┐рдиреЛрдВ рддрдХ рдмрд╛рджрд▓реЛрдВ рд╕реЗ рдврдХрд╛ рд░рд╣рд╛ред рд╕рдИрджрд╛ рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдорд╛рдБ рдХреА рдмреАрдорд╛рд░реА рд╕реЗ рдЙрдмрд╛рд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕реВрд░рдЬ рдХреА рдХрд┐рд░рдгреЛрдВ рдХреЛ рдЖрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╡рд┐рд╢реЗрд╖ рдкреНрд░рд╛рд░реНрдердирд╛ рдХреАред рд╕реВрд░реНрдп рдХреА рдХрд┐рд░рдгреЛрдВ рдиреЗ рдЕрдЧрд▓реЗ рджрд┐рди рдЖрдиреЗ рдХрд╛ рд╡рд╛рдпрджрд╛ рдХрд┐рдпрд╛ред рд╡реЗ рд░рд╛рд╕реНрддреЗ рдореЗрдВ рд╕рднреА рдмрд╛рдзрд╛рдУрдВ рдХреЛ рдЬреАрддрдХрд░ рдЕрдкрдиреЗ рд╡рд╛рдпрджреЛрдВ рдкрд░ рдЦрд░реА рдЙрддрд░реАрдВред

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 8 A Pact with the Sun Read More ┬╗

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 7 The Wonder Called Sleep

Haryana State Board HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 7 The Wonder Called Sleep Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 7 The Wonder Called Sleep

HBSE 6th Class English The Wonder Called Sleep Textbook Questions and Answers

Question 1.
What is the most obvious advantage of sleep?
Answer:
The most obvious advantage of sleep is that our body recovers from fatique caused by the dayтАЩs activities.

Question 2.
What happens to our body when we sleep ?
Answer:
When we sleep, our muscles and heart beak becomes slower. Our temperature and blood pressure slow down.

Question 3.
Define a dream in your own words.
Answer:
Dream is a mental state which takes place when we are asleep, it may indicate about the problem one is facing but nothing can’t be said for sure don’t the dreams related with future activities.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 7 The Wonder Called Sleep

Question 4.
Why are dreams important ? Mention two reasons.
Answer:
They are important because they can help us to sleep through noise or other disturbances. Second, they may reveal a great deal about one’s problems and also help in their solution.

Question 5.
Why has sleep been called a wonder ?
Answer:
Sleep has been called a wonder because it has many surprising things in its 7 store.

Question 6.
Describe briefly to the class an improbable dream you have had.
Answer:
Do it yourself.

Question 7.
Grandmothers and mothers sing nice little songs while rocking little ones to sleep. Such a song is called a lullaby. Do you remember a lullaby in your own language ? Tell the class in English what the lullaby says.
Answer:
Do it yourself.

HBSE 6th Class English The Wonder Called Sleep Important Questions and Answers

Question 1.
Define тАШsleepтАЩ in your own words.
Answer:
Sleep is a state when body and mind ‘ come to rest, some dreams may happen but the ‘ rest of the time our mind is out of worldly affair.

Question 2.
Are all our dreams probable?
Answer:
Only some dreams are probable, that means that many of the things that happen in dreams could happen when we are awake.

Question 3.
What have certain doctors found about dreams?
Answer:
Certain doctors have found that oneтАЩs dreams after all reveal a great deal about oneтАЩs problems and that, if understood correctly, they can provide a key to the solution of many problems.

Question 4.
What can dreams never tell ?
Answer:
Dreams can never tell about future.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 7 The Wonder Called Sleep

Question 5.
What is the theme of the poem тАШLights OutтАЩ?
Answer:
The theme of the poem тАШLights OutтАЩ is that the sleep is indispensable. No other attraction can cause us not to sleep. But nobody knows what causes sleep.

The Wonder Called Sleep Word Meanings

exactly (рдПрдХреНрдЬреИрдХреНрдЯрд▓реА)= рдПрдХрджрдо рдареАрдХ, unconscious (рдЕрдиреНрдХреЙрд╕реЗрдиреНрд╕)= рдмреЗрд╣реЛрд╢реА, recovers (рд░рд┐рдХрд╡рдЕрд░реНрд╕)= рдЙрднрд░ рдЬрд╛рдирд╛, рдкреБрдирдГ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рд╣реЛрдирд╛, fatigue (рдлреИрдЯрд┐рдЧ)= рдердХрд╛рд╡рдЯ, activities (рдПрдХреНрдЯрд┐рд╡рд┐рдЯрд┐рдЬ) = рдЧрддрд┐рд╡рд┐рдзрд┐рдпрд╛рдБ, wake up (рд╡реЗрдХрдЕрдк)= рдЙрдардирд╛, рдЬрдЧрдирд╛, happened (рд╣реЗрдкрдиреНрдб)= рдШрдЯрд┐рдд рд╣реБрдЖ, remember (рд░рд┐рдореЗрдореНрдмрд░)- рдпрд╛рдж рдХрд░рдирд╛, dream (рдбреНрд░реАрдо)= рд╕рдкрдирд╛, darkness (рдбрд╛рд░реНрдХрдиреЗрд╕)= рдЕрдВрдзреЗрд░рд╛рдкрди, sink (рд╕рд┐рдВрдХ)= рдбреВрдмрдирд╛, muscles (рдорд╕реНрдЕрд▓рд╕)= рдорд╛рдБрд╕рдкреЗрд╢рд┐рдпрд╛рдБ, relax (рд░рд┐рд▓реЗрдХреНрд╕) рдЖрд░рд╛рдо рдХрд░рдирд╛, temperature (рдЯреЗрдореНрдкреНрд░реЗрдЪрд░) = рддрд╛рдкрдорд╛рди, blood pressure (рдмреНрд▓рдбрдкреНрд░реЗрд╢рд░)= рд░рдХреНрддрдЪрд╛рдк, ever active (рдПрд╡рд░ рдПрдХреНрдЯрд┐рд╡)= рд╣рдореЗрд╢рд╛ рд╕рдХреНрд░рд┐рдп, consciously (рдХрд╛рдиреНрд╢рдЕрд▓реА)= рд╣реЛрд╢ рдореЗрдВ, heartbeat (рд╣рд╛рд░реНрдЯрдмреАрдЯ)= рджрд┐рд▓ рдХреА рдзрдбрд╝рдХрди, breathing (рдмреНрд░реЗрдирд┐рдВрдЧ)= рд╕рд╛рдВрд╕ рд▓реЗрддреЗ рд╣реБрдП, forgotten (рдлрд╛рд░рдЧреЛрдЯрди)= рднреВрд▓ рдЬрд╛рдирд╛, probable (рдкреНрд░реЛрдмреЗрдмрд▓)= рд╕рдВрднрд╡, awake (рдЕрд╡реЗрдХ)= рдЬрдЧрдирд╛, several (рд╕реЗрд╡рд░реЗрд▓)= рдХрдИред reasons (рд░реАрдЬрдиреНрд╕)= рдХрд╛рд░рдг, disturbances (рдбрд┐рд╕реНрдЯреНрд░рдмреЗрдиреНрд╕реЗрдЬ)- рдкрд░реЗрд╢рд╛рдирд┐рдпрд╛рдБ, alarm clock (рдЕрд▓рд╛рд░реНрдо-рдХреНрд▓рд╛рдХ)= рдЦрддрд░реЗ рдХреА рдШрдВрдЯреА рд╡рд╛рд▓реА рдШрдбрд╝реА, doorbell (рдбреЛрд░рдмреЗрд▓) = рджрд░рд╡рд╛рдЬреЗ рдХреА рдШрдВрдЯреА, ringing (рд░рд┐рдВрдЧрд┐рдВрдЧ)= рдмрдЬрд╛рддреЗ рд╣реБрдП, reveal (рд░реАрд╡рд┐рд▓)= рдЙрдЬрд╛рдЧрд░ рдХрд░рдирд╛, understood (рдЕрдиреНрдбрд░рд╕реНрдЯреВрдб)= рд╕рдордЭрд╛, solution (рд╕реЛрд▓реНрдпреВрд╢рди)- рд╣рд▓, experience (рдПрдХреНрд╕рдкрд┐рд░рд┐рдЕрдиреНрд╕)= рдЕрдиреБрднрд╡, falling asleep (рдлрд╛рд▓рд┐рдВрдЧрдПрд╕рд▓рд┐рдк)= рдиреАрдВрдж рдореЗрдВ рдЬрд╛рддреЗ рд╣реБрдП, borders (рдмреЛрдбрд╕)рд╕реАрдорд╛рдпреЗрдВ, unfathomable (рдЕрдирдлреЗрджрдореЗрдмрд▓) = рдЧрд╣рд░рд╛рдИ рдХрд╛ рдкрддрд╛ рдирд╣реАрдВ рд▓рдЧрд╛ рдкрд╛рдпреЗред straight (рд╕реНрдЯреНрд░реЗрдпрдЯ)- рд╕реАрдзрд╛.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 7 The Wonder Called Sleep

The Wonder Called Sleep Summary in English

A good sleep enables our body and brain to recover from fatigue. When we sleep, we dream. We may not always recall the dream we had. During sleep, our heart beat becomes slower and our temperature and blood pressure go down. Dream play a vital role in our sleep. They help us sleep through noise and other disturbances. They may have some bearing on our problems but they are unable to tell the future.

The Wonder Called Sleep Summary in Hindi

рдПрдХ рдЕрдЪреНрдЫреА рдиреАрдВрдж рд╣рдорд╛рд░реЗ рд╢рд░реАрд░ рдФрд░ рджрд┐рдорд╛рдЧ рдХреЛ рдердХрд╛рд╡рдЯ рд╕реЗ рдЙрдмрд░рдиреЗ рдореЗрдВ рдорджрдж рдХрд░рддреА рд╣реИред рд╣рдо рд╣рдореЗрд╢рд╛ рдЬрд┐рди рд╕рдкрдиреЛрдВ рдХреЛ рджреЗрдЦрддреЗ рд╣реИрдВ рдпрд╛рдж рдирд╣реАрдВ рд░рдЦ рд╕рдХрддреЗ рд╣реИрдВред рдиреАрдВрдж рдХреЗ рджреМрд░рд╛рди рд╣рдорд╛рд░реЗ рджрд┐рд▓ рдХреА рдз рдбрд╝рдХрди рдзреАрдореА рд╣реЛ рдЬрд╛рддреА рд╣реИ рдФрд░ рд╣рдорд╛рд░рд╛ рддрд╛рдкрдорд╛рди рддрдерд╛ рд░рдХреНрддрдЪрд╛рдк рдиреАрдЪреЗ рдЪрд▓рд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИред рд╕рдкрдиреЗ рд╣рдорд╛рд░реА рдиреАрдВрдж рдореЗрдВ рдорд╣рддреНрддреНрд╡рдкреВрд░реНрдг рднреВрдорд┐рдХрд╛ рдирд┐рднрд╛рддреЗ рд╣реИрдВред рд╡реЗ рд╣рдореЗрдВ рд╢реЛрд░ рдЧреБрд▓ рддрдерд╛ рдЕрдиреНрдп рд╡реНрдпрд╡рдзрд╛рдиреЛрдВ рд╕реЗ рд╕реЛрдиреЗ рдореЗрдВ рдорджрдж рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред рд╡реЗ рд╣рдорд╛рд░реА рд╕рдорд╕реНрдпрд╛рдУрдВ рдкрд░ рдкреНрд░рднрд╛рд╡ рдбрд╛рд▓ рд╕рдХрддреЗ рд╣реИрдВ рдкрд░рдиреНрддреБ рд╡реЗ рднрд╡рд┐рд╖реНрдп рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдирд╣реАрдВ рдмрддрд╛ рд╕рдХрддреЗ рд╣реИрдВред

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 7 The Wonder Called Sleep Read More ┬╗

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 6 The Monkey and the Crocodile

Haryana State Board HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 6 The Monkey and the Crocodile Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 6 The Monkey and the Crocodile

HBSE 6th Class English The Monkey and the Crocodile Textbook Questions and Answers

Question 1.
The monkey was happy living in the fruit tree, but his happiness was not complete. What did he miss?
Answer:
He missed the companion to talk and share the fruits with him. He was quite lonely.

Question 2.
What did the two friends generally talk about?
Answer:
The two friends generally talked about birds, animals, nearby villages and villagers difficulties etc.

Question 3.
Why was the crocodile’s wife annoyed with her husband one day?
Answer:
The crocodile’s wife was annoyed with her husband one day because she had to wait for her husband too much. She also had to manage her little babies in his absence.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 6 The Monkey and the Crocodile

Question 4.
Why was the crocodile unwilling to invite his friend home?
Answer:
The crocodile was unwilling to invite his friend home because he did not want to betray his friend as his wife wanted to eat his heart.

Question 5.
What did the crocodile tell the monkey midstream?
Answer:
The crocodile told the monkey midstream that his wife wanted to eat his heart. So he would have to kill him.

Question 6.
How did the monkey save himself?
Answer:
The monkey was sensible and clever. So he said that he had not brought the heart with himself. He said his heart was on the tree.

Question 7.
What does the last sentence of the story suggest? What would the crocodile tell his wife?
Answer:
The crocodile would tell his wife that the monkey had filled the fruits with his heart. So you can eat these fruits and enjoy eating the heart. May be, the crocodile’s wife is also foolish like her husband and so she may believe him.

HBSE 6th Class English The Monkey and the Crocodile Important Questions and Answers

Question 1.
Where did the monkey live?
Answer:
The monkey lived in a fruit tree on a river bank.

Question 2.
How did the monkey and the crocodile become good friends?
Answer:
The monkey needed a companion. Everytime the monkey used to offer him some fruits and also send some for his wife. They met regularly and talked to each other so they became good friends.

Question 3.
Why did the crocodileтАЩs wife demand for monkeyтАЩs heart?
Answer:
One day, the crocodile spent more time than usual with monkey. The crocodileтАЩs wife was fed up with managing the young ones alone. So she demanded for monkeyтАЩs heart to get rid of monkey once for all.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 6 The Monkey and the Crocodile

Question 4.
Why did crocodile finally decide to betray his friend?
Answer:
The crocodile finally decided to betray his friend because his wife got very annoyed and went deep into the reier. The crocodile loved his wife very much. So he finally decided to betray his friend and please his life-partner.

Question 5.
What did the monkey do as he reached the tree?
Answer:
The monkey climbed the tree. He offered some fruits to the crocodile for his wife. He also declared that they wouldnтАЩt meet again.

The Monkey and the Crocodile Word Meanings

bank (рдмреИрдВрдХ) = рдХрд┐рдирд╛рд░рд╛, fruit ( рдлреВреВрдЯ) = рдлрд▓, heart’s content ( рд╣рдЯрд░реНрдбрдХрдиреНрдЯреЗрдиреНрдЯ) = рджрд┐рд▓ рднрд░рдХрд░, lonely (рд▓реЛрдирд▓реА) = рдПрдХрд╛рдиреНрдд, crocodile (рдХреНрд░реЛрдХреЛрдбрд╛рдЗрд▓) = рдордЧрд░рдордЪреНрдЫ, rive] regularly (рд░реЗрдЧреНрдпреВрд▓рд░рд▓реА) = рдирд┐рдпрдорд┐рдд рд░реВрдк рд╕реЗ, crocodile (рдХреНрд░реЛрдХреЛрдбрд╛рдЗрд▓) = рдордЧрд░рдордЪреНрдЫ, tired (рдЯрд╛рдпрд░реНрдб) =рдердХрд╛ рд╣реЛрдирд╛, difficulties (рдбрд┐рдлрд┐рдХреНрд▓реЗрдЯреАрдЬ) = рдкрд░реЗрд╢рд╛рдирд┐рдпрд╛рдБ, raising (рд░реЗрдЬрд┐рдВрдЧ) = рдЙрдЧрд╛рдиреЗ рдореЗрдВ, crops (рдХреНрд░реЛрдкрд╕) = рдлрд╕рд▓реЗрдВ, lack (рд▓реЗрдХ) = рдХрдореА, annoyed (рдПрдирд╛рдпрдб) = рдЪрд┐рдбрд╝рдЪрд┐рдбрд╝рд╛ рдЧрдИред, climb (рдХреНрд▓рд╛рдЗрдореНрдм) = рдЪрдврд╝рдирд╛, obvious (рдСреЕрд╡рд┐рдпрд╕) = рд╕реНрдкрд╖реНрдЯ, sarcasm (рд╕рд░рдХрд╛рдЬреНрдо) =рддрд╛рдирд╛ рдорд╛рд░рдирд╛, foolish (рдлреВрд▓рд┐рд╢) = рдмреЗрд╡рдХреВрдл, occasionally (рдУрдХреЗрдЬрдирд▓реА) = рдпрджрд╛-рдХрджрд╛, taste (рдЯреЗрд╕реНрдЯ) = рд╕реНрд╡рд╛рдж, furious (рдлреНрдпреВрд░рд┐рдЕрд╕) = рдЧреБрд╕реНрд╕реЗ рдореЗрдВ, dived (рдбрд╛рдЗрд╡реНрдб) = рдЧреЛрддрд╛ рд▓рдЧрд╛рдпрд╛, bottom (рдмреЛрдЯрдо) = рдиреАрдЪреЗ рдХрд╛ рддрд▓, pester (рдкреЗрд╕реНрдЯрд░) = рдкрд░реЗрд╢рд╛рди рдХрд░рдирд╛, serious (рд╕рд┐рд░рд┐рдЕрд╕) = рдЧрдВрднреАрд░, dilemma (рдбрд┐рд▓реЗрдорд╛) = рджреБрд╡рд┐рдзрд╛, life-partner (рд▓рд╛рдИрдлрдкрд╛рд░реНрдЯрдирд░) = рдЬреАрд╡рди рд╕рд╛рдереА, betray (рдмрд┐рдЯреНрд░реЗ) = рд╡рд┐рд╢реНрд╡рд╛рд╕рдзрд╛рдд рдХрд░рдирд╛, invite (рдЗрдирд╡рд╛рдЗрдЯ) = рдиреНрдпреМрддрд╛ рджреЗрдирд╛ (рдирд┐рдордВрддреНрд░рдг рджреЗрдирд╛), meal ( рдореАрд▓ ) = рднреЛрдЬрди, Pleasure (рдкреНрд▓реЗрдЬрд░) = рдЦрд╛рд╢реА, swimmer (рд╕реНрд╡рд┐рдорд░) = рддреИрд░рд╛рдХ, set out (рд╕реЗрдЯрдЖрдЙрдЯ) = рд░рд╡рд╛рдирд╛ рд╣реЛрдирд╛, current (рдХрд░реЗрдиреНрдЯ) = рдзрд╛рд░рд╛, hide (рд╣рд╛рдЗрдб) = рдЫрд┐рдкрдирд╛, intention ( рдЗрдиреНрдЯреЗрдиреНрд╢рди = рдЗрд░рд╛рджрд╛, hesitatingly (рд╣рдВрдЬрд┐рдЯреЗрдВрдЯрд┐рдЧрд▓реА) = рд╣рд┐рдЪрдХрд┐рдЪрд╛рд╣рдЯ рдХреЗ рд╕рд╛рде, survive (рд╕рд░рд╡рд╛рдИрд╡) = рдЬрд┐рдВрджрд╛ рд░рд╣рдирд╛, Good bye (рдЧреБрдбрдмрд╛рдп) = рдЕрд▓рд╡рд┐рджрд╛, scared (рд╕реНрдХреЗрдЕрдб ) = рднрдпрднреАрдд рд╣реЛрдирд╛, distressed (рдбрд┐рд╕реНрдЯреНрд░реЗрд╕реНрдб) = рдмреЗрдЪреИрди, sensible (рд╕реЗрдВрд╕рд┐рдмрд▓) = рд╕рдпрд╛рдирд╛, clever (рдХреНрд▓реЗрд╡рд░) = рдЪрддреБрд░, calmly (рдХрд╛рдорд▓реА) = рд╢рд╛рдВрддрд┐ рд╕реЗ, compared (рдХрдореНрдкреЗрдЕрдб) = рддреБрд▓рдирд╛ рдХреА, foolish (рдлреБрд▓рд┐рд╕) = рдмреЗрд╡рдХреВрдлреА, brought (рдмреНрд░реЛрдЯ) = рд▓реЗ рдЖрддрд╛, innocently (рдЗрдиреЛрд╕реЗрдиреНрдЯрд▓реА) = рднреЛрд▓реЗрдкрди рд╕реЗ, carried (рдХреЗрд░рд┐рдб) = рд▓реЗ рдЬрд╛рдирд╛, confidence (рдХреЙрдиреНрдлрд┐рдбрдиреНрд╕) = рд╡рд┐рд╢реНрд╡рд╛рд╕, mistake (рдорд┐рд╕реНрдЯреЗрдХ) = рднреВрд▓, hissed (рд╣рд┐рд╕реНрдб) = рдлреБрдВрдлрдХрд╛рд░рд╛, turn (рдЯрд░реНрди) = рдЪрдХреНрдХрд░, heaved (рд╣реАрд╡рдб) = рд╕рд╛рдВрд╕ рдЫреЛрдбрд╝реА, sigh (рд╕рд╛рдИ) = рдЪрд╛рд╣, relief (рд░реАрд▓рд┐рдл) = рд░рд╛рд╣рдд, plucked (рдкреНрд▓рдХреНрдб) = рддреЛрдбрд╝рд╛, wiser (рд╡рд╛рдИрдЬрд░) = рдЕрдзрд┐рдХ рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рди, shed (рд╢реЗрдб) = рдЧрд┐рд░рд╛рдпрд╛ (рдЖрдБрд╕реВ), tears ( рдЯрд┐рдпрдЕрд╕ ) = рдЖрдБрд╕реВ, genuine (рдЬреЗрдиреНрдпреВрдЖрдЗрди) = рд╕рд╣реА, рдЕрд╕рд▓реА, hurry (рд╣рд░реА) = рдЬрд▓реНрджреАред

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 6 The Monkey and the Crocodile

The Monkey and the Crocodile Summary in English

There lived a monkey in a fruit tree on the bank of a river. He cultivated friendship with a crocodile. He provided him with delicious fruits to eat and to take them home for his wife. They frequently met and talked. This annoyed the crocodile’s wife because her husband got late due to this. She didn’t appreciate his friendship with the monkey. The crocodile’s wife thought of teaching a lesson to the monkey. So she wanted to eat away the monkeys heart. First the crocodile didn’t want to betray his friend but later he gave into his wife. He invited the monkey to his house. The monkey came to know of this plan in the mid-stream. He kept his cool and persuaded the crocodile on a pretext to swim back to the tree as he had forgotten to bring the heart with him. The crocodile was taken in. Thus the monkey saved his life.

The Monkey and the Crocodile Summary in Hindi

рдПрдХ рдмрд╛рд░ рдПрдХ рдирджреА рдХреЗ рдХрд┐рдирд╛рд░реЗ рдПрдХ рдлрд▓ рдХреЗ рдкреЗрдбрд╝ рдкрд░ рдПрдХ рдмрдВрджрд░ рд░рд╣рддрд╛ рдерд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ рдПрдХ рдордЧрд░рдордЪреНрдЫ рд╕реЗ рджреЛрд╕реНрддреА рдХрд░ рд▓реАред рд╡рд╣ рдЙрд╕реЗ рдЦрд╛рдиреЗ рддрдерд╛ рдЕрдкрдиреА рдкрддреНрдиреА рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рд▓реЗ рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд╕реНрд╡рд╛рджрд┐рд╖реНрдЯ рдлрд▓ рдкреНрд░рджрд╛рди рдХрд░рддрд╛ рдерд╛ред рд╡реЗ рдмрд╛рд░рдореНрдмрд╛рд░ рдорд┐рд▓рддреЗ рдФрд░ рдмрд╛рддрдЪреАрдд рдХрд░рддреЗ рдереЗред рдЗрд╕рд╕реЗ рдордЧрд░рдордЪреНрдЫ рдХреА рдкрддреНрдиреА рдХреЛ рдмрдбрд╝реА рдЪрд┐рдврд╝ рд╣реЛ рдЧрдИ рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдЗрд╕ рд╡рдЬрд╣ рд╕реЗ рдЙрд╕рдХрд╛ рдкрддрд┐ рджреЗрд░ рд╕реЗ рдЖрдиреЗ рд▓рдЧрд╛ред рдордЧрд░рдордЪреНрдЫ рдХреА рдкрддреНрдиреА рдиреЗ рдмрдиреНрджрд░ рдХреЛ рд╕рдмрдХ рд╕рд┐рдЦрд╛рдиреЗ рдХреА рд╕реЛрдЪреАред рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рд╡рд╣ рдмрдВрджрд░ рдХреЗ рджрд┐рд▓ рдХреЛ рдЦрд╛рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддреА рдереАред рдкрд╣рд▓реЗ рддреЛ рдордЧрд░рдордЪреНрдЫ рдЕрдкрдиреЗ рдорд┐рддреНрд░ рд╕реЗ рд╡рд┐рд╢реНрд╡рд╛рд╕рдШрд╛рдд рдирд╣реАрдВ рдХрд░рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддрд╛ рдерд╛ рдкрд░рдиреНрддреБ рдмрд╛рдж рдореЗрдВ рдЕрдкрдиреА рдкрддреНрдиреА рдХреЗ рд╕рд╛рдордиреЗ рдЙрд╕рдиреЗ рдЖрддреНрдорд╕рдорд░реНрдкрдг рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ рдмрдиреНрджрд░ рдХреЛ рдЕрдкрдиреЗ рдШрд░ рдирд┐рдордиреНрддреНрд░рд┐рдд рдХрд░ рд▓рд┐рдпрд╛ред рдмрдиреНрджрд░ рдХреЛ рдЬрдм рд╡рд╣ рдзрд╛рд░рд╛ рдХреЗ рдмреАрдЪ рдореЗрдВ рдерд╛ рддрдм рдЗрд╕ рдпреЛрдЬрдирд╛ рдХрд╛ рдкрддрд╛ рдЪрд▓рд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рд╢рд╛рдВрддрд┐ рдмрдирд╛рдП рд░рдЦреА рдФрд░ рдкреЗрдбрд╝, рдЬрд╣рд╛рдБ рд╡рд╣ рдЕрдкрдирд╛ рджрд┐рд▓ рд▓рд╛рдирд╛ рднреВрд▓ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ рдХреЗ рдмрд╣рд╛рдиреЗ рдкрд░ рд╡рд╛рдкрд╕ рдЬрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдордирд╛ рд▓рд┐рдпрд╛ред рдордЧрд░рдордЪреНрдЫ рдзреЛрдЦрд╛ рдЦрд╛ рдЧрдпрд╛ред рдЗрд╕ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рд╕реЗ рдмрдиреНрджрд░ рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдЬрд┐рдиреНрджрдЧреА рдмрдЪрд╛рдИред

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 6 The Monkey and the Crocodile Read More ┬╗

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 5 Tansen

Haryana State Board HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 5 Tansen Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 5 Tansen

HBSE 6th Class English Tansen Textbook Questions and Answers

Question 1.
Why did Swami Haridas say Tansen was ‘talented’?
Answer:
Swami Haridas said Tansen was talented because Tansen could produce the exact calls of birds and animals.

Question 2.
Why did Akbar ask Tansen to join his court?
Answer:
Akbar asked Tansen to join his court because he found Tansen very talented.

Question 3.
How do we know that Akbar was fond of Tansen? Give two reasons.
Answer:
(i) Akbar could call upon Tansen to sing at any times during the day and night
(ii) Akbar would just walk into Tansen’s house to hear him practising.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 5 Tansen

Question 4.
What did the other courtiers feel about Tansen?
Answer:
The other courtiers felt jealous about Tansen.

Question 5.
(i) What happens if Raga Deepak is sung properly?
(ii) Why did Tansen’s enemies want him to sing the Raga?
Answer:
(i) The singer is burnt to ashes if Raga Deepak is sung properly.
(ii) Tansen’s enemies knew that if Raga Deepak is sung properly, the singer is burnt to ashes. Since Tansen was a great singer he could sing Raga Deepak properly. Thus Tansen’s enemies would get rid of him.

Question 6.
Why did Tansen agree to sing Raga Deepak?
Answer:
Tansen agreed to sing Raga Deepak because he could not disobey Emperor Akbar.

Question 7.
(i) What steps did he take to save himself?
(ii) Did his plan work? How?
Answer:
(i) He prepared his daughter Saraswati and her friend Rupvati to sing Raga Megh when the lamps lighted up.
(ii) Yes, his plan worked as when the lamps lighted up due to time heat, the rainfall helped cool the temperature.

Question 8.
Are you interested in music? Do you like classical music? Name a few distinguished Indian musicians.
Answer:
Do it yourself.

HBSE 6th Class English Tansen Important Questions and Answers

Question 1.
Who were the parents of Tansen?
Answer:
A singer called Mukundan Misra and his wife were the parents of Tansen.

Question 2.
How did Tansen try to frighten Swami Haridas and his disciples?
Answer:
Tansen hid behind a tree and roared like a tiger to frighten Swami Haridas and his disciples.

Question 3.
Who was Mohammad Ghaus? Why did Tansen go to him?
Answer:
Mohammad Ghaus was a holy man. Tansen went to him because his father, Mukundan MisraтАЩs dying wish was that Tansen should visit Mohammad Ghaus.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 5 Tansen

Question 4.
тАЬLet us make him sing Raga DeepakтАЭ.
(i) Who said this?
(ii) Who is тАШhimтАЩ refered to here?
Answer:
(i) One of AkbarтАЩs courtier, Shaukat Mian said this.
(ii) Tansen is тАШhimтАЩ referred to here.

Question 5.
What happens when Raga Megh is sung perfectly?
Answer:
If Raga Megh is sung perfectly, it brings rain.

Tansen Word Meanings

musician (рдореНрдпреВрдЬрд┐рд╕рд┐рдЕрди) = рд╕рдВрдЧреАрддрдХрд╛рд░, produced ( рдкреНрд░реЛрдбрдпреВрд╕рдб) = рдкреИрджрд╛ рдХрд┐рдпрд╛, naughty (рдиреЙреЕреА) = рдирдЯрдЦреН, imitate (рдЗрдорд┐рдЯреЗрдЯ) = рдирдХрд▓ рдХрд░рдирд╛, perfectly (рдкрд░рдлреЗрдХреНрдЯрд▓реА) = рдкреВрд░реНрдг рд░реВрдк рд╕реЗ, travelling (рдЯреНрд░реЗрд╡рд▓рд┐рдВрдЧ)= рдпрд╛рддреНрд░рд╛ рдХрд░рддреЗ рд╣реБрдП, disciples (рдбрд┐рд╕рд╛рдЗрдкрд▓реНрд╕) = рдЪреЗрд▓реЗ, grove (рдЧреНрд░реЛрд╡)=рдкреЗрдбрд╝реЛрдВ рдХрд╛ рдЭреБрдВрдб, strangers (рд╕реНрдЯреНрд░реЗрдиреНрдЬрдЕрд╕ = рдЕрдЬрдирдмреА, frighten (рдлреНрд░рд╛рдпрдЯрди)= рдбрд░рд╛рдирд╛, scattered (рд╕реНрдХреЗрдЯрдб = рддрд┐рддрд░-рдмрд┐рддрд░ рд╣реЛ рдЧрдпрд╛, hiding ( рд╣рд╛рдЗрдбрд┐рдВрдЧ) = рдЫрд┐рдкрддреЗ рд╣реБрдП, naughty (рдиреЙрдЯреА) = рдирдЯрдЦрдЯ, punish (рдкрдирд┐рд╢) = рд╕рдЬрд╛, talented (рдЯреИрд▓реЗрдиреНрдЯреЗрдб) = рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛рд╡рд╛рди, singer ( рд╕рд┐рдВрдЧрд░ )= рдЧрд╛рдпрдХ, devoted (рдбрд┐рд╡реЛрдЯреЗрдб) = рд╕реЗрд╡рд╛рдирд┐рд╖реНрда, children (рдЪрд┐рд▓реНрдбреНрд░реЗрди)= рдмрдЪреНрдЪреЗ, musical (рдореНрдпреВрдЬреАрдХрд┐рд▓)= рд╕рдВрдЧреАрддрдордп, impressed (рдЗрдореНрдкреНрд░реЗрд╕реНрдб) = рдкреНрд░рднрд╛рд╡рд┐рдд рдХрд┐рдпрд╛, insisted (рдЗрдирд╕рд┐рд╕реНрдЯреЗ )= рдЬреЛрд░ рджрд┐рдпрд╛, court (рдХреЛрдЯ )= рджрд░рдмрд╛рд░, favourite (рдлреЗрд╡рд░рд┐рдЯ )= рдкреНрд░рд┐рдп, Emperor (рдПрдореНрдкрд░рдпрд░ )= рд╕рдореНрд░рд╛рдЯ, practise (рдкреНрд░реИрдХреНрдЯрд┐рд╕) = рдЕрднреНрдпрд╛рд╕ рдХрд░рдирд╛, Presents (рдкреНрд░реЗрдЬреЗрдиреНрдЯрд╕) = рднреЗрдВрдЯ, jealous (рдЬрд┐рд▓реАрдЕрд╕) = рдИрд╖реНрд╖реНрдпрд╛рд▓реБ, ruined (рд░реВрдЗрдиреНрдб) =рдмрд░реНрдмрд╛рдж рдХрд░рдирд╛, bright (рдмреНрд░рд╛рдЗрдЯ) = рдЪрдордХреАрд▓рд╛, Properly (рдкреНрд░реЛрдкрдЕрд░рд▓реА) = рдЙрдЪрд┐рдд рд░реВрдк sung (рд╕рдВрдЧ) = рдЧрд╛рдирд╛, burnt ( рдмреНрд░рдиреНрдЯ) = рдЬрд▓рд╛рдирд╛, ashes (рдЖрд╢реЗрдЬ) = рд░рд╛рдЦ, \operator name{rid} (рд░рд┐рдб) = рдЫреБрдЯрдХрд╛рд░рд╛, afraid (рдЕрдлреНрд░реЗрдб)= рднрдпрднреАрдд рдерд╛, disobey (рдбрд┐рд╕рдУрдмреЗ) = рдЖрдЬреНрдЮрд╛ рдирд╣реАрдВ рдорд╛рдирдирд╛, downcast (рдбрд╛рдКрдирдХрд╛рд╕реНрдЯ) = рдЙрджрд╛рд╕, рдмреЗрдЪреИрди, alight (рдПрд▓рд╛рдЕрдЯ) = рдЬрд▓рд╛ рджреЗрдирд╛, legend (рд▓рд┐рдЬреЗрдиреНрдб) = рдХрд╣рд╛рдиреА, appointed (рдЕрдкреЙрдпрдиреНрдЯреЗрдб) = рдЪреБрдирд╛ рд╣реБрдЖ (рджрд┐рд╡рд╕), assembled (рдЕрд╕реЗрдореНрдмрд▓реЗрдб) = рдЗрдХрдЯреНрдареЗ рд╣реБрдПред bathed (рдмрд╛рдереЗрдб) = рдирд╣рд╛ рд▓рд┐рдпреЗ, perspiration (рдкрд░рд╕реНрдкрд╛рдЗрд░реЗрд╢рди)= рдкрд╕реАрдирд╛, terror (рдЯреЗрд░рд░)= рднрдп, sky (рд╕реНрдХрд╛рдИ)= рдЖрдХрд╛рд╢, clouded (рдХреНрд▓рд╛рдЙрдбреЗрдб) = рдмрд╛рджрд▓ рд╕реЗ рдврдХреЗ рд╣реБрдП, Suffering (рд╕рдлрд░рд┐рдВрдЧ) = рдкреАрдбрд╝рд╛, rejoiced (рд░рд┐рдЬреЙрдЗрд╕реНрдб) = рдЦреБрд╢реА рдордирд╛рдИред composed (рдХрдореНрдкреЛрдЬреНрдб) = рд░рдЪрдирд╛ рдХреА, pilgrimage (рдкрд┐рд▓рдЧреНрд░рд┐рдореЗрдЬ) = рддреАрд░реНрдердпрд╛рддреНрд░рд╛, musicians (рдореНрдпреВрдЬрд┐рд╕рд┐рдиреНрд╕)= рд╕рдВрдЧреАрддрдХрд╛рд░ред

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 5 Tansen

Tansen Summary in English

Tansen who was the only son of his parents was very naughty but talented. He could imitate the calls of birds and animals quite perfectly. Once he tried to frighten Swami HaridasтАЩs group of travellers by roaring like a tiger. But for Swami Haridas, everybody was frightened. Swami Haridas chose him as his disciple. He got musical training for eleven years. Then he stayed with Mohammad Ghous, a holy man. Later he married Hussaini who was one of the ladies in the court of Rani Mrignaini. Later he joined Akbar’s court and became very famous. His opponents grew very jealous, and made him sing Raga Deepak. But he trained his daughter and her friend to sing Raga Megh after Raga Deepak to mitigate the effect of Raga Deepak. Thus he could escape the effect of Raga Deepak.

Tansen Summary in Hindi

рддрд╛рдирд╕реЗрди, рдЬреЛ рдХрд┐ рдЕрдкрдиреЗ рдорд╛рдБ-рдмрд╛рдк рдХреА рдЗрдХрд▓реМрддреА рд╕рдВрддрд╛рди рдерд╛, рдмрд╣реБрдд рд╣реА рд╢рд░рд╛рд░рддреА рдФрд░ рдкреНрд░рддрд┐рднрд╛рд╡рд╛рди рдерд╛ред рд╡рд╣ рдкрдХреНрд╖рд┐рдпреЛрдВ рдФрд░ рдЬрд╛рдирд╡рд░реЛрдВ рдХреА рдЖрд╡рд╛рдЬреЛрдВ рдХрд╛ рдкреВрд░реНрдгрд░реВрдк рд╕реЗ рдирдХрд▓ рдХрд░ рд╕рдХрддрд╛ рдерд╛ред рдПрдХ рдмрд╛рд░ рдЙрд╕рдиреЗ рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╣рд░рд┐рджрд╛рд╕ рдХреЗ рдпрд╛рддреНрд░реА рд╕рдореВрд╣ рдХреЛ рдЪреАрддреЗ рдХреА рддрд░рд╣ рджрд╣рд╛рдбрд╝рдХрд░ рдбрд░рд╛рдиреЗ рдХреА рдХреЛрд╢рд┐рд╢ рдХреАред рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╣рд░рд┐рджрд╛рд╕ рдХреЗ рдЕрд▓рд╛рд╡рд╛ рд╕рднреА рдбрд░ рдЧрдпреЗред рд╕реНрд╡рд╛рдореА рд╣рд░рд┐рджрд╛рд╕ рдиреЗ рдЙрд╕рдХрд╛ рд╢рд┐рд╖реНрдп рдХреЗ рд░реВрдк рдореЗрдВ рдЪреБрдирд╛рд╡ рдХрд░ рд▓рд┐рдпрд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ рдЧреНрдпрд╛рд░рд╣ рд╡рд░реНрд╖реЛрдВ рддрдХ рд╕рдВрдЧреАрдд рдХрд╛ рдкреНрд░рд╢рд┐рдХреНрд╖рдг рджрд┐рдпрд╛ред рддрдм рд╡рд╣ рдореЛрд╣рдореНрдордж рдШреЛрд╖, рдПрдХ рдкрд╡рд┐рддреНрд░ рдЖрджрдореА рдХреЗ рд╕рд╛рде рд░рд╣рд╛ред рдмрд╛рдж рдореЗрдВ рдЙрд╕рдиреЗ рд╣реБрд╕реИрдиреА рдЬреЛ рдХрд┐ рд░рд╛рдиреА рдореГрдЧрдирдпрдиреА рдХреЗ рджрд░рдмрд╛рд░ рдореЗрдВ рдПрдХ рдорд╣рд┐рд▓рд╛ рдереА, рд╕реЗ рд╢рд╛рджреА рдХрд░ рд▓реАред рдмрд╛рдж рдореЗрдВ рд╡рд╣ рдЕрдХрдмрд░ рдХреЗ рджрд░рдмрд╛рд░ рдореЗрдВ рд╢рд╛рдорд┐рд▓ рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред рдЕрдХрдмрд░ рдХреЗ рджрд░рдмрд╛рд░ рдореЗрдВ рд╡рд╣ рдмрд╣реБрдд рдкреНрд░рд╕рд┐рджреНрдз рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред рдЙрд╕рдХреЗ рд╡рд┐рд░реЛрдзреА рдЙрд╕рд╕реЗ рдмрд╣реБрдд рдИрд░реНрд╖реНрдпрд╛рд▓реБ рд╣реЛ рдЧрдпреЗ рдФрд░ рдЙрд╕рд╕реЗ рд░рд╛рдЧ рджреАрдкрдХ рдЧрд╡рд╛рдпрд╛ред рд▓реЗрдХрд┐рди рдЙрд╕рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдкреБрддреНрд░реА рдФрд░ рдЙрд╕рдХреА рд╕рд╣реЗрд▓реА рдХреЛ рд░рд╛рдЧ рджреАрдкрдХ рдХрд╛ рдкреНрд░рднрд╛рд╡ рдХрдо рдХрд░рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд░рд╛рдЧ рдореЗрдШ рдЧрд╛рдирд╛ рд╕рд┐рдЦрд╛ рджрд┐рдпрд╛ рдерд╛ред рдЗрд╕ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рд╡рд╣ рд░рд╛рдЧ рджреАрдкрдХ рдХреЗ рджреБрд╖реНрдкреНрд░рднрд╛рд╡реЛрдВ рд╕реЗ рдмрдЪ рдкрд╛рдпрд╛ред

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 5 Tansen Read More ┬╗

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop

Haryana State Board HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop

HBSE 6th Class English┬аThe Old-Clock Shop Textbook Questions and Answers

Question 1.
What made Ray think the visitor was not really a shopper?
Answer:
The visitor was a man closer to fifty. He approached the counter without any sign of friendliness in his eyes. Moreover, he had a gun and a restless hand in the coat pocket. It made Ray think that the visitor was not really a shopper.

Question 2.
Why do you think he had come to the shop?
Answer:
The older man was in need of money. He was down on his luck. He had come there to get some loan by pawning his wristwatch.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop

Question 3.
How did Ray communicate with him?
Answer:
Ray was deaf. He pushed a notepad and a pencil across the counter. He wrote on the notepad, “May I help you?” The man wrote back, “How much will you give me for this (wrist watch)?” In this way, Ray communicated with him through the notepad.

Question 4.
What do you think the man said to his friend who waited at the door?
Answer:
The older man’s friend was waiting at the door. Both of them were down on their luck. They were ready to try something they would feel sorry about in future. (Perhaps they had come to loot the shop-owner on gun-point). I think, the older man asked his friend not to cause any harm to the shop-keeper.

Question 5.
Ray was not a pawnbroker. Why then did he lend money to people in exchange for their old watches and clocks?
Answer:
No doubt, Ray was not a pawnbroker but he was kind-hearted. He realized the need for poor people. He could not say ‘No to the needy people who placed their old watches or clocks before him.

Question 6.
‘The watch was nothing special and yet had great powers.” In what sense did it have ‘great power’?
Answer:
The watch was something to exchange as a way out of a bad situation. The man was down on his luck. He would exchange his watch for something which would bring good luck for him. Therefore, the non-special watch had great powers.

Question 7.
Do you think the man would ever come back to pick up the watch?
Answer:
Ray paid a fifty-dollar note to the older man as a loan against the watch. The watch wasn’t worth that much. The over-payment is an indication that the man would never come back to pick up the watch. There is another indication that the watch had great powers. It would change the old man’s condition. Therefore, he would come back to pick it up as soon as he can.

Question 8.
When did the unfriendly face of the visitor turn truly friendly?
Answer:
The older man approached the counter with an unfriendly face. Ray felt afraid but smiled at the unfriendly face. He also pointed to his ears and shook his head from side to side. The older man got surprised when he studied the note pad. (He learnt that ray was deaf). Ray’s words”May I help you?” turned the unfriendly face of the visitor into truly friendly.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop

The Old-Clock Shop Word Meanings

arrived – approached = рдЖ рдкрд╣реБрдБрдЪреА рдереА, shoppers customers = рдЧреНрд░рд╛рд╣рдХ, thick – compact = рдореЛрдЯреА, yeteven then = рдлрд┐рд░ рднреА, deaf – one who cannot hear = рдмрд╣рд░рд╛, rush- gust = рдЭреЛрдВрдХрд╛, hit – struck = рдкреНрд░рд╣рд╛рд░ рдХрд┐рдпрд╛, twenties – aged between twenty and twenty nine = рдмреАрд╕ рд╕реЗ рдЙрдиреНрдирддреАрд╕ рд╡рд░реНрд╖ рдХреА рдЖрдпреБ рдХреЗ рдмреАрдЪред closer nearer = рд╕рдореАрдкред remained – stayed = рдард╣рд░рд╛ рд░рд╣рд╛, approached – came near = рдкрд╛рд╕ рдЖрдпрд╛ред sign – clue = рд╕рдВрдХреЗрддред growing – increasing by degrees = рдмрдврддреА рд╣реБрдИред slowly – at an easy pace = рдордВрдж рдЧрддрд┐ рд╕реЗред Notepad – a pad to write notes = рдХрд╛рдЧрдЬреЛрдВ рдХреА рдЧрджреНрджреА (рдЧрдбреНрдбреА), unfriendly – hostile = рд╢рддреНрд░реБрддрд╛рдкреВрд░реНрдг, pointed – showed the direction of = рд╕рдВрдХреЗрдд рдХрд░рдирд╛, shook – moved = рд╣рд┐рд▓рд╛рдпрд╛ред surprise – wonder = рдЖрд╢реНрдЪрд░реНрдп, studied – read = рдкрдврд╝рд╛, chance – occasion = рдЕрд╡рд╕рд░, closely – from a quite near distance = рдмрд╣реБрдд рдирдЬрджреАрдХ рд╕реЗ, shape form = рд╢рдХреНрд▓, restless – uneasy = рдЕрд╢рд╛рдВрдд, still – calm = рд╢рд╛рдВрдд, directly – straight = рд╕реАрдзреЗред macking of ridicule = рдЙрдкрд╣рд╛рд╕ рд╡рд╛рд▓реА, looked – seemed = рджрд┐рдЦрд╛рдИ рдкрдбрд╝рдирд╛ред luck – fortune = рднрд╛рдЧреНрдп, later – afterwards = рдмрд╛рдж рдореЗрдВ, ticked on – produced sound like a clock = рдШрдбрд╝реА рдХреА рддрд░рд╣ рдЯрд┐рдХ-рдЯрд┐рдХ рдХреА рдЖрд╡рд╛рдЬ рдХрд░рдирд╛, message – what one wants to say = рд╕рдВрджреЗрд╢, Pick up – to take = рд▓реЗрдирд╛, рдЪреБрдирдирд╛, loan – (debt) credit = рдЛрдг, Pawnbroker – one who lends money on some security = рдЧрд┐рд░рд╡реА рд░рдЦрдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛, needy – one who wants something = рдЬрд░реВрд░рддрдордВрдж, placed = kept = рд░рдЦрдирд╛, loaned – gave on credit. = рдЛрдг рджреЗрдирд╛, interest money paid for use of something = рдмреНрдпрд╛рдЬ, easier – cooler = рд╢рд╛рдВрдд, Wrist – the front part of the hand = рдХрд▓рд╛рдИ, Noticed – observed = рдирд┐рд╣рд╛рд░рд╛, grey – brownish = рднреВрд░реА, special – peculiar = рд╡рд┐рд╢реЗрд╖, Exchange = to change a thing with another thing = рд╡рд┐рдирд┐рдордп, way out – solution = рд░рд╛рд╕реНрддрд╛, situation – condition = рд╣рд╛рд▓рдд, need – urgency = рдЬрд░реВрд░рддред need – (here) require, = рдЪрд╛рд╣рддреЗ рд╣реЛ, worth having value = рдХрд╛рдмрд┐рд▓, рдХреАрдордд рдХреЗ рдпреЛрдЧреНрдп, reached into – put hand inside = рдЕрдиреНрджрд░ рд╣рд╛рде рдбрд╛рд▓рд╛, pulled out – brought out = рдмрд╛рд╣рд░ рдирд┐рдХрд╛рд▓рд╛, seemed – appeared = рджрд┐рдЦрд╛рдИ рдкрдбрд╝рдирд╛, turning – to take a turn = рдореБрдбрд╝рдирд╛, merry – happy = рд╢реБрдн, Together – jointly = рдПрдХ рд╕рд╛рде, all the while – all the time = рд╕рд╛рд░рд╛ рд╕рдордпред

The Old-Clock Shop Summary in English

It was a snowy Christmas evening. Ray was working on a clock in his old clock shop. He stood up after finishing his work. Just then he saw two men. One was in his twenties. The other was closer to fifty. They did not look like customers. The younger man stayed at the door. The older man approached the counter. Ray felt afraid and pointed to his deaf ears. He wrote on the notepad, “May I help you?” The old man was down on his luck.

Ray understood that the older man was needy. He had something like a gun in his pocket. He showed his wristwatch to Ray. The watch seemed to have great powers. Ray offered a fifty-dollar note him. He had loaned more than he should. The older man thanked Ray. He wished him Merry Christmas’. He also promised that he would pick up his watch as soon as he could.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop

The Old-Clock Shop Summary in Hindi

рдХреНрд░рд┐рд╕рдорд╕ рдХреА рдПрдХ рдмрд░реНрдлреАрд▓реА рд╢рд╛рдо рдереАред рдШрдбрд╝рд┐рдпреЛрдВ рдХреА рдЕрдкрдиреА рдкреБрд░рд╛рдиреА рджреБрдХрд╛рди рдореЗрдВ рд░реЗ рдПрдХ рдШрдбрд╝реА рдХреА рдорд░рдореНрдордд рдХрд░ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ред рдЕрдкрдирд╛ рдХрд╛рдо рд╕рдорд╛рдкреНрдд рдХрд░рдХреЗ рд╡рд╣ рдЦрдбрд╝рд╛ рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ред рддрднреА рдЙрд╕реЗ рджреЛ рдЖрджрдореА рджрд┐рдЦрд╛рдИ рджрд┐рдПред рдПрдХ рдХреА рдЖрдпреБ рдмреАрд╕ рд╡рд░реНрд╖ рд╕реЗ рдЕрдзрд┐рдХ рдереАред рджреВрд╕рд░реЗ рдХреА рдЖрдпреБ рдкрдЪрд╛рд╕ рд╡рд░реНрд╖ рдХреЗ рдХрд░реАрдм рдереАред рд╡реЗ рдЧреНрд░рд╛рд╣рдХреЛрдВ рдЬреИрд╕реЗ рджрд┐рдЦрд╛рдИ рдирд╣реАрдВ рдкрдбрд╝рддреЗ рдереЗред рдЫреЛрдЯреА рдЖрдпреБ рд╡рд╛рд▓рд╛ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рджрд░рд╡рд╛рдЬреЗ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдард╣рд░рд╛ рд░рд╣рд╛ред рдмрдбрд╝реА рдЖрдпреБ рд╡рд╛рд▓рд╛ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдХрд╛рдКрдВрдЯрд░ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдкрд╣реБрдБрдЪрд╛ред рд░реЗ рдХреЛ рднрдп рд▓рдЧрд╛ рдФрд░ рдЙрд╕рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рдмрд╣рд░реЗ рдХрд╛рдиреЛрдВ рдХреА рддрд░рдл рдЗрд╢рд╛рд░рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ рдиреЛрдЯрдкреИрдб рдХреЗ рдКрдкрд░ рд▓рд┐рдЦрд╛, “рдХреНрдпрд╛ рдореИрдВ рдЖрдкрдХреА рдорджрдж рдХрд░ рд╕рдХрддрд╛ рд╣реВрдБред” рдмрдбрд╝реА рдЖрдпреБ рд╡рд╛рд▓рд╛ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рднрд╛рдЧреНрдп рдХрд╛ рдорд╛рд░рд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ред

рд░реЗ рд╕рдордЭ рдЧрдпрд╛ рдХрд┐ рдмрдбрд╝реА рдЖрдпреБ рд╡рд╛рд▓рд╛ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдЬрд░реВрд░рддрдордВрдж рд╣реИред рдЙрд╕рдХреА рдЬреЗрдм рдореЗрдВ рдмрдВрджреВрдХ рдЬреИрд╕реА рдХреЛрдИ рдЪреАрдЬ рдереАред рдЙрд╕рдиреЗ рд░реЗ рдХреЛ рдЕрдкрдиреА рдХрд▓рд╛рдИ рдШрдбрд╝реА рджрд┐рдЦрд╛рдИред рдРрд╕рд╛ рд▓рдЧрддрд╛ рдерд╛ рдХрд┐ рдШрдбрд╝реА рдореЗрдВ рдорд╣рд╛рди рд╢рдХреНрддрд┐рдпрд╛рдВ рдереАрдВред рд░реЗ рдиреЗ рдкрдЪрд╛рд╕-рдбрд╛рд▓рд░ рд╡рд╛рд▓рд╛ рдПрдХ рдиреЛрдЯ рдЙрд╕реЗ рджрд┐рдпрд╛ред рдЙрд╕реЗ рдЬрд┐рддрдирд╛ рдЛрдг рджреЗрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд┐рдП рдерд╛ рдЙрд╕рд╕реЗ рдЕрдзрд┐рдХ рдЛрдг рджреЗ рджрд┐рдпрд╛ рдерд╛ред рдмрдбрд╝реА рдЖрдпреБ рд╡рд╛рд▓реЗ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдиреЗ рд░реЗ рдХрд╛ рдзрдиреНрдпрд╡рд╛рдж рдХрд┐рдпрд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ рд░реЗ рдХреЛ рдХреНрд░рд┐рдорд╕рдо рдХреА рд╢реБрднрдХрд╛рдордирд╛ рджреАред рдЙрд╕рдиреЗ рдпрд╣ рднреА рд╡рдЪрди рджрд┐рдпрд╛ рдХрд┐ рд╡рд╣ рдмрд╣реБрдд рдЬрд▓реНрджреА рд╣реА рдЕрдкрдиреА рдШрдбрд╝реА рд╡рд╛рдкрд╕ рд▓реЗрдиреЗ рдЖрдПрдЧрд╛ред

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop Read More ┬╗

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure

Haryana State Board HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure

HBSE 6th Class English The Shepherds Treasure Textbook Questions and Answers

Question 1.
The shepherd hadn’t been to school because :
(i) he was very poor.
(ii) there were very few schools in those days.
(iii) he wasn’t interested in studies.
Choose the right answer.
Answer:
(ii) There were very few schools in those days.

Question 2.
Who visited the shepherd one day, and why ?
Answer:
The king of the country visited him one day. He wanted to meet him and find out the truth.

Question 3.
Why did the other governors x grow jealous of the shepherd ?
Answer:
The other governors grew jealous of the shepherd because he grew very famous as a fair and wise governor of the country.

Question 4.
Why was the new governor called to the palace ?
Answer:
The new governor was called to the palace because the king wanted to know the secret of the iron chest.

Question 5.
Why was everyone delighted to see the iron chest on the camel’s back ?
Answer:
Everyone was delighted to see the iron chest on the camel’s back because they thought that this would prove beyond doubt that the charges levelled against the governor were true.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure

Question 6.
(i) What did the iron chest contain ?
(ii) Why did the shepherd always carry it ?
(iii) Is it an example of the shepherd’s humility or wisdom or both ?
Answer:
(i) The iron chest contained an old blanket.
(ii) The shepherd always carried it because he regarded it as his best friend. This blanket could protect him if the king took away new clothes.
(iii) It was an example of the shepherd’s humility as well as wisdom.

Question 7.
How did the king reward the new governor ?
Answer:
The king rewarded him by making him the governor of a much bigger district that very day.

HBSE 6th Class English The Shepherds Treasure Important Questions and Answers

Question 1.
How did the poor shepherd become famous ?
Answer:
The shepherd though poor, was very wise. He could understand peopleтАЩs sorrows and troubles. He helped them to face them wisely with courage. Thus he became famous for his wise and friendly nature.

Question 2.
Why did the king disguise himself as a shepherd ?
Answer:
The king wanted to test the shepherdтАЩs wisdom and friendliness so he disguised himself as a shepherd and came to the cave. He did not want to disclose his identity to the shepherd.

Question 3.
How did the shepherd welcome the king who come to him as a poor traveller ?
Answer:
The shepherd welcomed the traveller. He served him water and a share of his own simple meal.

Question 4.
Why did the old governors of the kingdom talk against, the new governor ?
Answer:
As the new governor was humble and wise, he soon became very famous. The old governors became very jeolous so they talked against the new governor.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure

Question 5.
What is the moral of the story ?
Answer:
The moral of the story is that humility and wisdom always pay in the long run.

The Shepherds Treasure Word Meanings

shepherd (рд╢реЗрдлрдб) = рдЧрдбрд╝рд░рд┐рдпрд╛, cottage (рдХреЙрдЯреЗрдЬ) = рдЭреЛрдВрдкрдбрд╝реА, uneducated (рдЕрдирдПрдЬреНрдпреВрдХреЗрдЯреЗрдб) = рдЕрд╢рд┐рдХреНрд╖рд┐рдд, wise (рд╡рд╛рдЗрдЬ) = рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рди, sorrows (рд╕реЛрд░реЛрдЬ) = рджреБ:рдЦ, troubles (рдЯреНрд░рдмреНрд▓рд╕) = рдкрд░реЗрд╢рд╛рдирд┐рдпрд╛рдБadvice (рдПрдбрд╡рд╛рдЗрд╕) = рд╕рд▓рд╛рд╣, famous (рдлреЗрдорд╕)рдкреНрд░рд╕рд┐рджреНрдз, wisdom (рд╡рд┐рдЬрдбрдо) = рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рдиреА, country (рдХрдиреНрдЯреНрд░реА)рджреЗрд╢, meeting (рдореАрдЯрд┐рдВрдЧ) = рдорд┐рд▓рдирд╛, disguised (рдбрд┐рд╕рдЧрд╛рдИрдЬреНрдб)рдЫрджреНрдо рд╡реЗрд╢ рдореЗрдВ, mule (рдореНрдпреВрд▓) = рдЦрдЪреНрдЪрд░, cave (рдХреЗрд╡)- рдЧреБрдлрд╛, meagre (рдореАрдЧрд░) = рдЕрдкрд░реНрдпрд╛рдкреНрдд, greatly (рдЧреНрд░реЗрдЯрд▓реА) = рдХрд╛рдлреА рдЬреНрдпрд╛рджрд╛, impressed (рдЗрдореНрдкреНрд░реЗрд╕реНрдб) = рдкреНрд░рднрд╛рд╡рд┐рдд, hospitality (рд╣рд╛рд╕реНрдкреЗрдЯрд┐рд▓рд┐рдЯреА) = рдореЗрдЬрдмрд╛рдиреА, рдЕрддрд┐рдерд┐ рд╕рддреНрдХрд╛рд░, conversation (рдХрдиреНрд╡рд░реНрд╢рди) = рдмрд╛рддрдЪреАрдд, depart (рдбрд┐рдкрд╛рд░реНрдЯ) = рд╡рд┐рджрд╛ рд╣реЛрдирд╛, kindness (рдХрд╛рдЗрдиреНрдбрдиреЗрд╕) = рджрдпрд╛, permit (рдкрд░рдорд┐рдЯ) = рдЖрдЬреНрдЮрд╛ рджреЗрдирд╛, leave (рд▓реАрд╡) = рдЫреБрдЯреНрдЯреА, рдЫреЛрдбрд╝рдирд╛, guest (рдЧреЗрд╕реНрдЯ) = рдореЗрд╣рдорд╛рди, majesty (рдореЗрдЬреЗрд╕реНрдЯреА)- рд╣реБрдЬреВрд░, compliment (рдХрдореНрдкрд▓реАрдореЗрдиреНрдЯ) = рдЖрджрд░-рд╕рддреНрдХрд╛рд░, astonished (рдПрд╕реНрдЯреЛрдирд┐рд╕реНрдб) = рдЖрд╢реНрдЪрд░реНрдпрдЪрдХрд┐рдд indeed (рдЗрдиреНрдбреАрдб) = рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡ рдореЗрдВ, appointed (рдЕрдкрд╛рдпрдиреНрдЯреЗрдб) = рдирд┐рдпреБрдХреНрдд рдХрд┐рдпрд╛, humble (рд╣рдореНрдмрд▓) = рд╡рд┐рдирдореНрд░, governor (рдЧрд╡рд░реНрдирд░) = рд░рд╛рдЬреНрдпрдкрд╛рд▓, district (рдбрд┐рд╕реНрдЯреНрд░реАрдХреНрдЯ) = рдЬрд┐рд▓рд╛, dignity (рдбрд┐рдЧрдирд┐рдЯреА) = рд╕рдореНрдорд╛рди, sympathy (рд╕реЗрдореНрдкреИрдереА) = рд╕рджреНрднрд╛рд╡рдирд╛, рд╕рд╣рд╛рдиреБрднреВрддрд┐, goodness (рдЧреБрдбрдиреЗрд╕) = рдЕрдЪреНрдЫрд╛рдкрди, just (рдЬрд╕реНрдЯ) = рдиреНрдпрд╛рдпрдкреНрд░рд┐рдп, throughout(рдзреВ-рдЖрдЙрдЯ) = рд╕рд╛рд░реА рдЬрдЧрд╣, provinces (рдкреНрд░реЛрд╡рд┐рдиреНрд╕реЗрдЬ)- рдкреНрд░рд╛рдиреНрдд, terribly (рдЯреЗрд░рд┐рдмрд▓реА) = рднрдпрдВрдХрд░ рд░реВрдк рд╕реЗред jealous (рдЬреЗрд▓рдпрд╕) рдИрд░реНрд╖реНрдпрд╛рд▓реБ, dishonest (рдбрд┐рд╕рдУрдирд╕реНрдЯ) = рдмреЗрдИрдорд╛рди, collect (рдХрд▓реИрдХреНрдЯ) = рдЗрдХрдЯреНрдард╛ рдХрд░рддрд╛ рд╣реИ, added (рдПрдбреЗрдб) рдХрд╣рд╛ (рдпрд╣рд╛рдБ), iron chest (рдЖрдпрд░рдирдЪреЗрд╕реНрдЯ) = рд▓реЛрд╣реЗ рдХреА рдкреЗрдЯреА (рдпрд╣рд╛рдБ) treasure (рдЯреНрд░реЗрдЬрд░) = рдЦрдЬрд╛рдирд╛, secretly (рд╕рд┐рдХреНрд░реЗрдЯрд▓реА) = рдЧреБрдкреНрдд рд░реВрдк рд╕реЗ, attention (рдЕрдЯреЗрдиреНрд╢рди) = рдзреНрдпрд╛рди, ignore (рдЗрдЧреНрдиреЛрд░) = рдирдЬрд░ рдЕрдиреНрджрд╛рдЬ рдХрд░рдирд╛, endless (рдПрдиреНрдбрд▓рд╕) = рдЕрдВрддрд╣реАрди, summoned (рд╕рдореНрдордирдЕрдб) = рдмреБрд▓рд╛рдпрд╛, palace (рдкреИрд▓реЗрд╕) = рдорд╣рд▓, camel (рдХрдорд▓) рдКрдБрдЯ, delight (рдбрд┐рд▓рд╛рдЗрдЯ) рдЦреБрд╢реА, fastened (рдлрд╛рд╕реНрдЯрдЕрдирдб) = рдмрд╛рдБрдз рдирд╛, securely (рд╕рд┐рдХреНрдпреЛрд░рдЕрд▓реА)- рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд┐рдд рдврдВрдЧ рд╕реЗ, contain (рдХрдиреНрдЯреЗрди) = рд░рдЦрддрд╛ рд╣реИ, smiled (рд╕реНрдорд╛рдЗрд▓реНрдб) = рдореБрд╕реНрдХрд░рд╛рдпрд╛, eagerly (рдЗрдЧрдЕрд░рд▓реА) = рдЙрддреНрд╕реБрдХрддрд╛ рд╕реЗ, astonishment (рдПрд╕реНрдЯрдЪреЛрдирд┐рд╢рдореЗрдиреНрдЯ) = рдЖрд╢реНрдЪрд░реНрдп рдореЗрдВ, gold (рдЧреЛрд▓реНрдб) = рд╕реЛрдирд╛, silver (рд╕рд┐рд▓реНрд╡рд░) = рдЪрд╛рдБрджреА, blanket (рдмреНрд▓реЗрдиреНрдХрдЯ) рдХрдореНрдмрд▓, holding (рд╣реЛрд▓реНрдбрд┐рдВрдЧ) = рдкрдХрдбрд╝реЗ рд╣реБрдП, proudly (рдкреНрд░рд╛рдЙрдбрд▓рд┐)- рдШрдордВрдб рд╕реЗ, treasure (рдЯреНрд░реЗрдЬрд░)- рдЦрдЬрд╛рдирд╛, dignity (рдбрд┐рдЧрдирд┐рдЯреА) = рд╕рдореНрдорд╛рди, take away (рдЯреЗрдХрдЕрд╡реЗ) = рд▓реЗ рд▓реЗрдирд╛, cloaks (рдХреНрд▓реЛрдХреНрд╕)- рдХрдкрдбрд╝реЗ, embarrassed (рдПрдореНрдмреНрд░реЗрдЕрд╕рдб) = рдкрд░реЗрд╢рд╛рди, jealous (рдЬреЗрд▓рд╕) = рдИрд░реНрд╖реНрдпрд╛рд▓реБ, wisest (рд╡рд╛рдЗрдЬреЗрд╕реНрдЯ) = рд╕рдмрд╕реЗ рдЬреНрдпрд╛рджрд╛ рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рдиред

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure

The Shepherds Treasure Summary in English

Once there lived a shepherd who was uneducated but very wise and helpful. He was very famous for his wisdom. Once the king went to meet him disguised as a shepherd on a mule. He behaved and greeted him very nicely. This poor shepherd could make out that his visitor was the king of his kingdom. The king was impressed with his wisdom. He made him the governor of a small district. Other governors grew jealous of this shepherd and hatched a conspiracy. The king frequently complained of the shepherd’s dishonesty as a new governor. One day he was summoned to the palace. Then he was asked to explain why he always carried an iron chest with him. When the iron chest was opened, it was not found to contain any treasures as his enemies had been alleging. It contained an old blanket which the shepherd regarded as his oldest friend.

The Shepherds Treasure Summary in Hindi

рдПрдХ рдмрд╛рд░ рдПрдХ рдЧрдбрд░рд┐рдпрд╛ рдЬреЛ рдХрд┐ рдЕрд╢рд┐рдХреНрд╖рд┐рдд рдкрд░рдиреНрддреБ рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рди рдФрд░ рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ рдХрд░рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рд░рд╣рддрд╛ рдерд╛ред рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреА рдмреБрджреНрдзрд┐рдорддрд╛ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдмрд╣реБрдд рдкреНрд░рд╕рд┐рджреНрдз рдерд╛ред рдПрдХ рдмрд╛рд░ рд░рд╛рдЬрд╛ рдПрдХ рдЦрдЪреНрдЪрд░ рдкрд░ рдмреИрдардХрд░ рдЧрдбрд░рд┐рдпреЗ рдХреЗ рд░реВрдк рдореЗрдВ рд╡реЗрд╢ рдмрджрд▓рдХрд░ рдЙрд╕рд╕реЗ рдорд┐рд▓рдиреЗ рдЧрдпрд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ (рдЧрдбрд╝рд░рд┐рдпреЗ рдиреЗ) рдЕрдЪреНрдЫреА рддрд░рд╣ рд╕реЗ рд╕реНрд╡рд╛рдЧрдд-рд╕рддреНрдХрд╛рд░ рддрдерд╛ рд╡реНрдпрд╡рд╣рд╛рд░ рдХрд┐рдпрд╛ред рдпрд╣ рдЧрд░реАрдм рдЧрдбрд░рд┐рдпрд╛ рд╕рдордЭ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХрд╛ рджрд░реНрд╢рдХ рд░рд╛рдЬреНрдп рдХрд╛ рд░рд╛рдЬрд╛ рдерд╛ред рд░рд╛рдЬрд╛ рдЙрд╕рдХреА рдмреБрджреНрдзрд┐рдорддрд╛ рд╕реЗ рдмрд╣реБрдд рдкреНрд░рднрд╛рд╡рд┐рдд рд╣реБрдЖред рд░рд╛рдЬрд╛ рдиреЗ рдЙрд╕реЗ рдЫреЛрдЯреЗ рд╕реЗ рдЬрд┐рд▓реЗ рдХрд╛ рд░рд╛рдЬреНрдпрдкрд╛рд▓ рдмрдирд╛ рджрд┐рдпрд╛ред рдЕрдиреНрдп рд░рд╛рдЬреНрдпрдкрд╛рд▓ рдЗрд╕ рдЧрдбрд╝рд░рд┐рдпреЗ рд╕реЗ рдмрд╣реБрдд рдИрд░реНрд╖реНрдпрд╛рд▓реБ рд╣реЛ рдЧрдП рдФрд░ рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдПрдХ рд╖рдбреНрдпрдВрддреНрд░ рд░рдЪрд╛ред рд░рд╛рдЬрд╛ рдХреЛ рдирдпреЗ рд░рд╛рдЬреНрдпрдкрд╛рд▓ рдЕрд░реНрдерд╛рддреН рдЧрдбрд╝рд░рд┐рдпреЗ рдХреА рдмреЗрдИрдорд╛рдиреА рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдмрд╛рд░-рдмрд╛рд░ рд╢рд┐рдХрд╛рдпрддреЗрдВ рдХреА рдЬрд╛рддреА рдереАред рдПрдХ рджрд┐рди рдирдпреЗ рд░рд╛рдЬреНрдпрдкрд╛рд▓ (рдЧрдбрд╝рд░рд┐рдпрд╛) рдХреЛ рдорд╣рд▓ рдмреБрд▓рд╛ рд▓рд┐рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред рд╡рд╣рд╛рдБ рдЙрд╕рд╕реЗ рдЕрдкрдиреЗ рд╕рд╛рде рд╣рдореЗрд╢рд╛ рд▓реЛрд╣реЗ рдХреА рдкреЗрдЯреА рд░рдЦрдиреЗ рдХрд╛ рдХрд╛рд░рдг рдкреВрдЫрд╛ рдЧрдпрд╛ред рдЬрдм рд▓реЛрд╣реЗ рдХреА рдкреЗрдЯреА рдЦреЛрд▓реА рдЧрдИ рддреЛ рдЬреИрд╕рд╛ рдХрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рджреБрд╢реНрдорди рдЖрд░реЛрдк рд▓рдЧрд╛ рд░рд╣реЗ рдереЗ рдРрд╕рд╛ рдХреЛрдИ рдЦрдЬрд╛рдирд╛ рдирд╣реАрдВ рдкрд╛рдпрд╛ рдЧрдпрд╛ред рдЗрд╕рдореЗрдВ рдПрдХ рдкреБрд░рд╛рдиреА рдХрдореНрдмрд▓ рдереА рдЬрд┐рд╕реЗ рдЧрдбрд╝рд░рд┐рдпрд╛ рдЕрдкрдирд╛ рд╕рдмрд╕реЗ рдкреБрд░рд╛рдирд╛ рдорд┐рддреНрд░ рдорд╛рдирддрд╛ рдерд╛ред

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure Read More ┬╗

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose

Haryana State Board HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose

HBSE 6th Class English The Friendly Mongoose Textbook Questions and Answers

Question 1.
Why did the farmer bring a baby mongoose into the house?
Answer:
The farmer brought a baby mongoose into the house to provide a companion to his son.

Question 2.
Why didn’t the farmer’s wife want to leave the baby alone with the mongoose?
Answer:
The farmer’s wife didn’t want to have the baby alone with the mongoose because she thought the mongoose could harm her son.

Question 3.
What was the farmer’s comment on his wife’s fears?
Answer:
The farmer commented that the mongoose was a friendly animal and that he was the best of his son’s friend.

Question 4.
What did the farmer’s wife strike the mongoose with her basket?
Answer:
The farmer’s wife struck the mongoose with the basket because she thought the mongoose had killed her son.

Question 5.
Did she repent her hasty action? How does she show her repentance?
Answer:
Yes, she repented for her hasty actions as she shed tears later.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose

Question 6.
Do you have a pet a cat or a dog? If not, would you like one? How would you look after it? Are you for or against keeping birds in a cage as pets?
Answer:
Do it yourself.

HBSE 6th Class English The Friendly Mongoose Important Questions and Answers

Question 1.
Who said this to whom and when? тАШYou neednтАЩt be a fraid.тАЩ
Answer:
The farmer said this to his wife. He said this when she was going to the market and she told that she did not want her baby to stay alone with the mongoose.

Question 2.
Why did the farmer not return for quite some time?
Answer:
The farmer did not return for quite some time because he met some friends on the way back from fields.

Question 3.
What was customary for the mongoose?
Answer:
It was customary for the mongoose to welcome the farmerтАЩs wife when she returned home.

Question 4.
How did the mongoose prove himself to be a true friend of the baby?
Answer:
When the babyтАЩs parents were not at home the mongoose saw a snake near the baby. He attacked the snake and tore it into pieces. Thus he saved the child. Hence, he proved himself to be a true friend of the baby.

Question 5.
What is the moral of the story?
Answer:
The moral of the story is тАШDonтАЩt act hastilyтАЩ, and тАШThink twice before you actтАЩ.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose

The Friendly Mongoose Word Meanings

village (рд╡рд┐рд▓реЗрдЬ) = рдЧрд╛рдБрд╡, pet (рдкреЗрдЯ) = рдкрд╛рд▓рддреВ рдЬрд╛рдирд╡рд░, companion (рдХрдореНрдкреЗрдирд┐рдпрди) = рд╕рд╛рдереА, tiny (рдЯрд╛рдЗрдиреА) = рд╕реВрдХреНрд╖реНрдо, mongoose (рдореЗрдиреНрдЧреВрд╕) = рдиреЗрд╡рд▓рд╛, fuilly grown (рдлреВрд▓реАрдЧреНрд░реЛрди) = рдкреВрд░реНрдг рд╡рд┐рдХрд╕рд┐рдд, lovely (рд▓рд╡рд▓реА) = рд╕реБрдиреНрджрд░, рд░рдореНрдп, shining (рд╢рд╛рдЗрдиреА) = рдЪрдордХрджрд╛рд░, bushy (рдмреБрд╢реА)- рдЭрд╛рдбрд╝реАрджрд╛рд░, tail (рдЯреЗрд▓) = рдкреВрдБрдЫред Cradle (рдХреНрд░реЗрдбрд▓) = рдкрд╛рд▓рдирд╛, alternately (рдЖрд▓реНрдЯрд░рдиреЗрдЯрд▓реА) = рдмрд╛рд░реА-рдмрд╛рд░реА рд╕реЗ, rocked (рд░реЙрдХреНрдб) = рд╣рд┐рд▓рд╛рдпрд╛, basket (рдмрд╛рд╕реНрдХреЗрдЯ) рдЯреЛрдХрд░реА, friendly (рдлреНрд░реЗрдиреНрдбрд▓реА) = рдорд┐рддреНрд░рддрд╛рдкреВрд░реНрдг рддрд░реАрдХреЗ рд╕реЗ, fields (рдлрд┐рд▓реНрдбрд╕) = рдЦреЗрдд, return (рд░рд┐рдЯрди) = рд╡рд╛рдкрд╕реА, finished (рдлрд┐рдирд┐рд╢реНрдб) = рдЦрддреНрдо рдХрд┐рдпрд╛, shooping (рд╢реЛрдкрд┐рдВрдЧ) = рдЦрд░реАрджрджрд╛рд░реА, groceries (рдЧреНрд░реЛрд╕рд░реАрдЬ) = рдШрд░реЗрд▓реВ рд╕рд╛рдорд╛рди, welcome (рд╡реЗрд▓рдХрдо) = рд╕реНрд╡рд╛рдЧрдд, customary (рдХрд╛рд╕реНрдЯрдорд░реА) = рд░рд┐рд╡рд╛рдЬ рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░, screamed (рд╕реНрдХреНрд░реАрдореНрдб) = рдЪреАрдЦреА, blood (рдмреНрд▓рдб) = рдЦреВрди, paws (рдкреЙрдЬ) = рдкрдВрдЬреЗ, smeared (рд╕реНрдореАрдЕрдб) = рд▓реЗрдк рдХрд┐рдпрд╛ рд╣реБрдЖ, рд╕рдирд╛ рд╣реБрдЖ, wicked (рд╡рд┐рдХреЗрдб) = рджреБрд╖реНрдЯ, screamed (рд╕реНрдХреНрд░реАрдореНрдб) = рдЪреАрдЦреА, hysterically (рд╣рд┐рд╕реНрдЯреНрд░реАрдХрд▓реА) = рдЙрдиреНрдорддреНрдд (рдкрд╛рдЧрд▓) рдЬреИрд╕рд╛, blind (рдмреНрд▓рд╛рдЗрдиреНрдб) = рдЕрдВрдзреА, rage (рд░реЗрдЧ) = рдирд╛рд░рд╛рдЬ, рдЧреБрд╕реНрд╕рд╛, strength (рд╕реНрдЯреНрд░реЗрдиреНрде) = рддрд╛рдХрдд, askeep (рдПрд╕рд▓реАрдк) = рд╕реЛрдпрд╛ рд╣реБрдЖ, torn (рдЯрд╛рди) = рдХрдЯрд╛-рдлрдЯрд╛ рд╣реЛрдирд╛, bleeding (рдмреНрд▓реАрдбрд┐рдВрдЧ) = рдЦреВрди рдмрд╣рддреЗ рд╣реБрдП, saved (рд╕реЗрд╡реНрдб) = рдмрдЪрд╛рдпрд╛, unaware (рдЕрдирд╡реЗрдпрд░) = рдЕрдирдЬрд╛рди рдерд╛, sobbing (рд╕реЙрдмрд┐рдВрдЧ) = рд╕реБрдмрдХрддреЗ рд╣реБрдП, hastily (рд╣реЗрд╕реНрдЯрд▓реА) = рдЬрд▓реНрджреА рд╕реЗ, rashly (рд░реЗрд╢рд▓реА) = рд▓рд╛рдкрд░рд╡рд╛рд╣реА рд╕реЗ, stared (рд╕реНрдЯреЗрдпрдб) = рддрд╛рдХрд╛, wiping (рд╡рд╛рдИрдкрд┐рдВрдЧ) = рдкреЛрдВрдбрддреЗ рд╣реБрдП, tears (рдЯреАрдЕрд░реНрд╕) = рдЖрдБрд╕реВ, feed (рдлреАрдб) = рдкрд┐рд▓рд╛рдирд╛ред

The Friendly Mongoose Summary in English

There lived a farmer, his wife and their small son in a village. The farmer and his wife brought a mongoose to give their son a companion. One day the farmer and his wife had to go out of their house leaving their son alone with the mongoose. When the farmer’s wife returned home, she found the mongoose at the entrance with blood smeared on his face and paws. She thought her son had been killed by the mongoose and as such she killed the mongoose then and there. But when she went to her son, she learnt the truth. In fact the mongoose had guarded her son from the attack of a snake and thatтАЩs why her face and paws were smeared with blood. She went to the mongoose and repented a lot. But it was of no use.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose

The Friendly Mongoose Summary in Hindi

рдПрдХ рдЧрд╛рдБрд╡ рдореЗрдВ рдПрдХ рдХрд┐рд╕рд╛рди, рдЙрд╕рдХреА рдкрддреНрдиреА рдФрд░ рдЙрдирдХрд╛ рдЫреЛрдЯрд╛ рд▓рдбрд╝рдХрд╛ рд░рд╣рддреЗ рдереЗред рдХрд┐рд╕рд╛рди рдФрд░ рдЙрд╕рдХреА рдкрддреНрдиреА рдПрдХ рдиреЗрд╡рд▓реЗ рдХреЛ рдЕрдкрдиреЗ рдкреБрддреНрд░ рдХреЛ рдПрдХ рд╕рд╛рдереА рдХреА рд╕рдВрдЧрддрд┐ рджреЗрдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рд▓реЗ рдЖрдпреЗред рдПрдХ рджрд┐рди рдХрд┐рд╕рд╛рди рдФрд░ рдЙрд╕рдХреА рдкрддреНрдиреА рдХреЛ рдЕрдкрдиреЗ рдмрдЪреНрдЪреЗ рдХреЛ рдЕрдХреЗрд▓рд╛ рдЫреЛрдбрд╝рдХрд░ рдШрд░ рд╕реЗ рдмрд╛рд╣рд░ рдЬрд╛рдирд╛ рдкрдбрд╝рд╛ред рдЬрдм рдХрд┐рд╕рд╛рди рдХреА рдкрддреНрдиреА рдШрд░ рд╡рд╛рдкрд╕ рд▓реМрдЯреА, рдЙрд╕рдиреЗ рдиреЗрд╡рд▓реЗ рдХреЛ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рджреНрд╡рд╛рд░ рдкрд░ рдЙрд╕рдХреЗ рдЪреЗрд╣рд░реЗ рд╡ рдкрдВрдЬреЗ рдХреЛ рдЦреВрди рд╕реЗ рд╕рдирд╛ рд╣реБрдЖ рдкрд╛рдпрд╛ред рдЙрд╕рдиреЗ рд╕реЛрдЪрд╛ рдиреЗрд╡рд▓реЗ рдиреЗ рдЙрд╕рдХреЗ рдкреБрддреНрд░ рдХреЛ рдорд╛рд░ рджрд┐рдпрд╛ рдРрд╕рд╛ рд╕реЛрдЪрдХрд░ рдЙрд╕рдиреЗ рднреА рдЙрд╕ рдиреЗрд╡рд▓реЗ рдХреЛ рдорд╛рд░ рджрд┐рдпрд╛ред рд▓реЗрдХрди рдЬрдм рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреЗ рдкреБрддреНрд░ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдЧрдИ рддреЛ рдЙрд╕реЗ рд╕рдЪ рдХрд╛ рдкрддрд╛ рдЪрд▓рд╛ред рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡ рдореЗрдВ рдиреЗрд╡рд▓реЗ рдиреЗ рд╕рд╛рдВрдк рдХреЗ рд╣рдорд▓реЗ рд╕реЗ рдЙрд╕рдХреЗ рд▓рдбрд╝рдХреЗ рдХреА рд░рдХреНрд╖рд╛ рдХреА рдереА рдФрд░ рдЗрд╕реА рд╡рдЬрд╣ рд╕реЗ рдЙрд╕рдХрд╛ рдЪреЗрд╣рд░рд╛ рдФрд░ рдкрдВрдЬреЗ рдЦреВрди рд╕реЗ рд╕рди рдЧрдпреЗ рдереЗред рд╡рд╣ рдиреЗрд╡рд▓реЗ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдЧрдИ рдФрд░ рдХрд╛рдлреА рдкрд╢реНрдЪрд╛рддреНрддрд╛рдк рдХрд┐рдпрд╛ред рд▓реЗрдХрд┐рди рдЗрд╕рдХрд╛ рдХреЛрдИ рдлрд╛рдпрджрд╛ рдирд╣реАрдВ рдерд╛ред

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose Read More ┬╗

HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

Haryana State Board┬аHBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

HBSE 8th Class Science Reaching the Age of Adolescence Textbook Questions and Answers

Question 1.
What is the term used for secretions of endocrine glands responsible for changes taking place in the body?
Answer:
Hormones.

Question 2.
Define adolescence.
Answer:
Adolescence: The period of life, when the body undergoes changes, leading to reproductive maturity is called adolescence.

Question 3.
What is menstruation? Explain.
Answer:
When egg produced by ovary does not get fertilized, it along with the thickened lining of the uterus and blood vessels get flown off out of the body every month as bleeding in women. This is called menstruation.

Question 4.
List the changes in the body that take place at puberty.
Answer:
Certain changes take place in the bodies of boys and girls at age of puberty. These include:
(i) Growing of hair at different body parts
(ii) Sudden increase in height.
(iii) Growth of moustaches and beards in boys.
(iv) Voice,of boys get coarsed.
(v) Development of breast in girls and hips get heavy.
(vi) Development of sex organs.

HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

Question 5.
Prepare a table having two columns depicting names of endocrine glands and hormones secreted by them.
Answer:

Endocrine OrgansHormones secreted
(i) Thyroid(i) Thyroxine
(ii) Pancreas(ii) Insulin
(iii) Adrenal glands(iii) Adrenalin
(iv) Pituitary gland(iv) Growth hormones
(v) Testes(v) Testosterone
(vi) ovaries(vi) Estrogen

Question 6.
What are sex hormones? Why are they named so? State their function.
Answer:
Hormones which constitute the secondary sexual characters are called sex hormones. They are called sex hormones because it is because of them that sex is diferentiated i.e. a boy is distinguished from a girl due to these hormones. Their function is to develop the secondary sexual characters in boys and girls.

Question 7.
Choose the correct option:
(a) Adolescents should be careful about what they eat, because ………….
(i) proper diet develops their brains.
(ii) proper diet is needed for the rapid growth taking place in their body.
(iii) adolescents feel hungry all the time.
(iv) taste buds are well developed in teenagers.
Answer:
(ii) proper diet is needed for the rapid growth taking place in their body.

(b) Reproductive age in women starts when their …………..
(i) menstruation starts.
(ii) breasts start developing.
(iii) body weight increases.
(iv) height increases.
Answer:
(i) menstruation starts.

(c) The right meal for adolescents consists of …………
(i) chips, noodles, coke.
(ii) chapati, dal, vegetables.
(iii) rice, noodles and burger.
(iv) vegetable cutlets, chips and lemon drink.
Answer:
(ii) chapati, dal, vegetables.

Question 8.
Write notes on:
(a) AdamтАЩs apple.
(b) Secondary sexual characters.
(c) Sex determination in the unborn baby.
Answer:
(a) AdamтАЩs Apple:
AdamтАЩs apple is a protruding part in the throat. It is the enlarged voice box or larynx, which gets enlarged at the onset of puberty. This makes the voice of the boys hoarse.

(b) Secondary Sexual Characters are the characters which distinguish a boy from a girl. Characters like hair on chest, under the arms, development of breast, beard and moustaches etc. are all called secondary sexual characters.

(c) Sex determination in unborn baby: The sex of the unborn baby is determined by the sex chromosomes of the father. An unfertilized
egg always have X chromosome. If a sperm contributes X chromosome then the baby will be a female and if the sperm contributes Y chromosome, the baby will be a male. So it is the father, who is responsible for the sex of the unbomhaby.

HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

Question 9.
Word game: Use the clues to work out the words.
Across
3. Protruding voice box in boys
4. Glands without ducts
7. Endocrine gland attached to brain
8. Secretion of endocrine glands
9. Pancreatic hormone 10. Female hormone

Down
1. Male hormone
2. Secretes thyroxine
3. Another term for Teenage
5. Hormone reaches here through blood stream
6. Voice box
7. Term for changes at adolescence
HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence-1
Answer:
HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence-2

Question 10.
The table below shows the data on likely heights of boys and girls as they grow in age. Draw graphs height and age for both boys and girls on the same graph paper. What conclusions can be drawn from these graphs?

Age YearHeight (cm)
0BoysGirls
45353
89692
12114110
16129133
20150150

HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence-3
Answer:
We conclude that girl are taller than boys age of 12 yr. generally and there height is same at the age of 16 years but some boys gain height and generally become taller then girls.
HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence-4
HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence-5

Extended Learning – Activities And Projects

1. Find out from your elder relatives about their awareness of the leagal status of early marriage. You yourself may get information on it from your teacher, parents, a doctor or the internet. Write a two-minute speech explaining why early marriage is not good for the couple.
Answer:
The legal marriagable age for girls is 18 years and for boys it is 21 years. Before this age marriage is considered a crime. Early marriage is not good for couples because they are not prepared physically and mentally for the responsibilities of married life. A girl attains sexual maturity at age of about eighteen years. Before that her resproductive system is not fully prepared to bear a baby. Similarly boys are not capable of running the household as most of the boys at this age are pursuing their studies. So, the boys and girls should attain physical and mental maturity before getting married.

2. Collect newspaper cuttings and information in magazines about HIV/AIDS. Write a one page article of 15 to 20 sentences on HIV/AIDS.
Answer:
HIV/AIDS is a sexually transmitted diseased (STD) that means this diseases mostly spreads by sexual contacts with an HIV/AIDS infected persons. AIDS stands for Acquired Immunodeficiency Syndrome. It is created by HIV virus. This disease is a fatal disease for which no permanent treatement has been deviced by the scientists. AIDS is actually a disease which destroys the patients immune system slowly. The damage is most of the time permanent and beyond repair. Due to weak immunity the patient easily fall prey to many diseases which eventually kill the person.

Prevention is the only cure for HIV/AIDS. It is advised that one should maintain sexual hygiene and practice safe sexual relationship with a single partner.

3. In our country, according to a census, there are 882 adolescent femals for every 1000 males. Find out:
(a) the concerns of the community regarding this low ratio. Remember that the chance of having a boy or a girl is equal.
(b) what amniocentesis is and how useful this technique is. Why, is its use for indentification of sex of the unborn child banned in India l
Answer:
(a) The society is quite concerned about this issue. This is going to create a problem for them in future as it will become difficult for the boys to find girls for marriage.

(b) It is used to see, if all the organs of a feotus are developing well. It is banned in India to use this technique to determine the sex of the unborn child because they kill the female feotus to have baby boys in future. This is called female feoticide. The female feoticide has disturbed the ratio of boys and girls in India.

4. Put your ideas together and write a short note on the importance of knowing facts about reproduction.
For more information , visit:

  • www.teenshealth.org/teen/sexual_health/
  • www.ama_assn.org/ama/pub/category/ 1947.html
  • www.adolescenthealth.com

Answer:
It is important to know facts about reproduction, because this phase i.e. reproduction phase has to come in every bodies life. It will help to handle all the physical and mental changes coming with sexual maturity in the bodies. It will also help in deciding oneтАЩs own course of life in future and save for many STDs.

HBSE 8th Class Science Reaching the Age of Adolescence Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What is the phase of life when the body undergoes changes to attain reproductive maturity called?
Answer:
Adolescence.

Question 2.
What is the age period of adolescence?
Answer:
13 years to 18 years.

Question 3.
What is reproductive maturity called?
Answer:
Puberty.

Question 4.
Write any two changes in bodies of boys during adolescence.
Answer:
Increase in height, hairy line above lips.

Question 5.
What makes a person tall during adolescence?
Answer:
Elongated long bones of arms and legs.

Question 6.
What happens to voice box at puberty?
Answer:
It begins to grow.

HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

Question 7.
What is the protruding part of the larynx visible in boyтАЩs throat called?
Answer:
AdamтАЩs Apple.

Question 8.
What changes occur in the voice of boyтАЩs at the onset of puberty?
Answer:
It becomes hoarse.

Question 9.
Why do growing boys and girls get acnes or pimples?
Answer:
Due to increased secretions of sebacious glands.

Question 10.
What are those characters called, which distinguish a boy from a girl?
Answer:
Secondary sexual characters.

Question 11.
Give any one secondary sexual character of boys.
Answer:
Growth of moustaches and beard.

Question 12.
Give any one secondary sexual character of girls.
Answer:
Growth of breasts.

Question 13.
What controls the body changes during adolescence?
Answer:
Hormones.

Question 14.
What are hormones?
Answer:
Hormones are the chemical substances secreted by Endocrine glands.

Question 15.
Name the hormones secreted by testes.
Answer:
Testosterone.

Question 16.
Which hormone is secreted by ovaries 7
Answer:
Estrogen.

Question 17.
Which endocrine gland is called the master gland?
Answer:
Pituitary gland.

Question 18.
What are hormones secreted by testes and ovaries called collectively?
Answer:
Sex hormones.

Question 19.
Name the sex hormones secreted by testes and ovaries.
Answer:
Testosterone and Estrogen.

Question 20.
Name any one hormone secreted by Pituitary gland.
Answer:
Follicle stimulating Hormone or FSH.

Question 21.
Which hormone is responsible for the maturity of ova or sperms?
Answer:
Follicle stimulating hormone.

HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

Question 22.
What is the common name given to ova and sperms?
Answer:
Gametes.

Question 23.
What is the beginning of menstruation called?
Answer:
Menarche.

Question 24.
What is the stoppage of menstruation called?
Answer:
Menopause.

Question 25.
What are the names given to sex chromosomes?
Answer:
X and Y.

Question 26.
Which sex chromosome determines the sex of body?
Answer:
Y Chromosome.

Question 27.
Which hormone is secreted by thyroid?
Answer:
Thyroxin.

Question 28.
Which hormone is secreted by pancreas?
Answer:
Insulin.

Question 29.
Which hormone controls the blood sugar level?
Answer:
Insulin.

HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

Question 30.
Which hormone is secreted by Adrenal glands?
Answer:
Adrenalin.

Question 31.
Which hormone is called stress hormone?
Answer:
Adrenalin.

Question 32.
Why adrenalin is called stress hormone?
Answer:
Adrenalin is called stress hormone because it helps to calm down when one is angry.

Question 33.
What is a balanced diet?
Answer:
Diet containing all the necessary minerals in right proportion is called a balanced diet.

Question 34.
Name any food, which is called a balanced food in itself.
Answer:
Milk.

Question 35.
Which virus causes AIDS?
Answer:
HIV.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is adolescence?
Answer:
The phase of a personтАЩs life, when his body undergoes changes to attain reproductive maturity is called adolescence. Adolescence begins at the age of 13 and lasts till the age of 18 or 19 years.

HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

Question 2.
What are the signs of adolescence?
Answer:
Certain body changes mark the onset of puberty. Hairy line above lips in boys and sudden increase in height are the signs of puberty. In girls developing breasts show the on set of puberty.

Question 3.
Why some boys or girls have improportionate body parts during adolescence 7
Answer:
Some times the boys and girls have improportionate body parts. They look tall but face look smaller or other tilings. This is because all body parts do not grow at the same rate. But slowly they all catch up and body becomes balanced.

Question 4.
What changes take place in the body of adolescents during this period?
Answer:
Many changes take place in the bodies of boys and girls during adolescence. Their shoulders become wider and chest becomes broader. Girls get developed breasts and their hips become wider. Muscles of boys grow more than the girls.

Question 5.
What changes occur in the voice of boys and girls during puberty?
Answer:
The voice box or the larynx begins to grow. Boys have more grown voice box. It can be seen as the protrubed part in their throat.
Their voice becomes deep and sometimes, it grows more than controlled limit and their voice become hoarse. Girls get a high pitched voice.

Question 6.
What causes the changes in human body during puberty?
Answer:
The changes which occur during puberty are caused due to some chemical substances secreted by glands. These chemical substances are acalled Hormones. Endocrine system in human body has various glands, which secrete many important hormones which help the body to grow and mature.

Question 7.
How do sex hormones work in human body?
Answer:
In males the testosterone is secreted by testes and it causes growth of moustaches and beard. In girls estrogefi causes the development of mammary glands . They develop inside the breast and cause enlargement of breasts.

Question 8.
How does pituitary gland initiate the puberty in humans?
Answer:
Pituitary gland is called the master gland. It stimulates the testes and ovaries to produce sex hormones i.e. Testosterone and estrogen. These sex hormones further initiate the changes in body to attain sexual maturity.

Question 9.
What is menstruation?
Answer:
Monthly bleeding in women is called menstruation, when egg is matured and released by ovaries. It if not fertilized is dispelled by body along with the thick lining of uterus and with blood vessels. It is released from the body in form of monthly bleeding. It is called menstruation.

HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

Question 10.
How the sex of the body is determined?
Answer:
Every human beings have 23 pairs of chromosomes in the nuclei of their cells. A pair of sex hormones are also among them. Females have XX sex chromosomes and males have XY sex chromosomes, when after fertilization the zygote get both X chromosomes from male and female, it will develop into a baby girl. When the zygote get X chromosome from female and Y from male, then it develops into a male. Thus the chromosome from a male decides if a baby will be a male or a female.
HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence-6

Long Answer Type Questions

Question 1.
What changes occur in body during puberty?
Answer:
Various changes occur in the body of human beings during puberty. These changes occur due to hormones secreted by reproductive organs. These changes are the following:
(a) Physical changes:
Various changes occur in the bodies of boys and girls. Boys get broader shoulders and wider chest. Sudden increase in their height is accompanied by growth of hair on their body parts. They get moustaches and beard.Girls get developed breasts and wider hips. More secretions from sweat and oil glands cause pimples and acnes in some young people.

(b) Change in Voice:
Voice of boys become deep due to enlarged larynx. Some time more growth in voice box is visible as AdamтАЩs Apple in their throats. Their voice becomes even coarse in case of extra growth of larynx. Voice of girls become high pitched.

(c) Development of Sex Organs:
The reproductive organs of boys and girls become active. Testes start producing sperms and ovaries release matured eggs. Mental and Emotional Maturity: Young people become more mature mentally, emotionally and intellectually.

Question 2.
How are the changes of adolesence controlled by hormones?
Answer:
The endocrine system of body secretes many chemical substances which are directly poured into the blood stream, these chemical substances are called hormones. All changes taking place during adolescence are controlled by these hormones.

Pituitary glands secrete growth hormones which stimulates the sex organs to release hormones.. Testes start secreting testosterone and ovaries start secreting estrogen. These sex hormones cause secondary sexual characters. Estrogen causes development of mammary glands which develop under breast, thus breast starts enlarging in females.

Question 3.
How can bad habits like Drug addiction harm the young people?
Answer:
Boys and girls feel a little bit insecure and confused during adolescence due to sudden changes in their bodies. This can mislead them to certain unhealthy and immoral habbits, like drug addiction and many others. Drug addiction is a very bad habit which can spoil our lives. It is easy to start, taking drugs but very difficult to shun this habit. Drugs can cause many long term harms on our bodies.

They make our body weak and prone to many communicable diseases like AIDS and many other sexual disorders. AIDS virus HIV can pass on to a healthy person from an infected person by sharing the infected syringe. The drug addicts inject drugs by using syringe. The same syringe is shared by other addicts also, so the infected syringe can spread AIDS to others also.

HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

Question 4.
Who is responsible to determine the sex of unborn baby: Father or mother?
Answer:
Each human being have 23 pairs of chromosomes in the nuclei of every cell. These chromosomes contain the hereditary information. Out of these chromosomes a pair of chromosome are called sex chromosomes, which are named X and Y Chromosomes. Each female has 2 X chromosomes while the males have one X chromosome and one Y chromosome. The unfertilized egg released by ovaries always have one X chromosome. Testes produce some sperms with X chromosome and some with Y chromosome.

If sperms with X chromosome fertilize with egg with unborn is a female, but if the sperms with Y chromosome fertilizes with egg, then the unborn baby will be a male. So, it becomes clear that it is the sperm released by father carrying X or Y chromosomes, that determines the sex of the unborn baby.

Question 5.
What should be done to maintain reproductive health?
Answer:
Following measures can help the young people to maintain their reproductive health.
(i) Balanced Diet:
Diet is very important for a growing body. Diet should be a balanced diet. Balanced diet contains all the necessary elements in required proportion. Elements like carbohydrates, proteins, fats and vitamins should be integral part of a balanced diet. Milk provides all the required elements in required proportion. Junk and fast food are good to taste but they are not nutritious so they should not be included in diet.

(b) Personal Hygiene:
One should keep oneтАЩs body clean by bathing everyday. All parts of the body should be washed properly because infections can take place due to more sweat and oil secretion by sweat and oil glands.

(c) Physical Exercise:
Daily routine of physical exercise can keep body fit and circulation of blood gets maintained providing energy to all parts of the body.

Reaching the Age of Adolescence Class 8 HBSE Notes

1. A baby becomes adult after passing a few development stages.
2. The age at which a child becomes capable of reproduction is called adolescence.
3. At the age of 11 years to 19 years a child reaches puberty.
4. Reproductive organs start developing as the puberty sets in.
5. Various changes occur in the bodies of boys and girls at age of puberty. Hair starts growing at different parts of body. Girls have developed breasts, heavy hips, boys get.moustaches and beard, their voice become heavy.
6. Height gain is prominent at age of puberty along with other changes. Hormones starts taking control of the reproductive organs, and make the beginning of maturity of reproductive organs.
7. Hormones are the chemical substances which are secreted by the pituitary glands directly into the blood stream.
8. Growth hormones stimulate other glands to secrete various other hormones to control various other body functions.
9. Various hormones secreted by different glands perform various functions. Ovaries and testes secrete hormones for sexual maturity, pancreas secrete Insulin to control sugar level, thyroid secret thyroxin and adrenal glands produce adrenalin. All these hormones are necessary for proper growth and development of body.
11. With onset of puberty females have hormones like estrogen. They have their uterine wall prepared to receive the fertilized egg. They have another phenomenon called menstruation. In this phenomenon they get the unfertilized egg flown out of body through blood.
12. Reproductive health needs a lot of care and one needs to maintain hygiene and physical activity.
13. Proper nutrition and balanced diet in necessary for growing body, so it should be taken care of.

HBSE 8th Class Science Solutions Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence Read More ┬╗