HBSE 7th Class English Solutions An Alien Hand Chapter 3 The Desert

Haryana Board 7th Class English Solutions An Alien Hand Chapter 3 The Desert

HBSE 7th Class English The Desert Textbook Questions and Answers

Comprehension Check

Question 1.
From the first paragraph
(i) pick out two phrases which describe the desert as most people believe it is:
Answer:
1 an endless stretch of sand where no rainfalls.
2. no vegetation grows.

(ii) pick out two phrases which describe the desert as specialists see it.
Answer:
1. It is the home of variety of people, animals and plants which adapt to live in hot and dry conditions.
2. It can be beautiful place.

(iii) Which do you think is an apt description and why?
Answer:
The description of the specialists can be apt because a desert is not always dry and sandy but it can also be covered with hills.

HBSE 7th Class English Solutions An Alien Hand Chapter 3 The Desert

Question 2.
The phrases on the left in the box occur in the text. Match each of them with a phrase on the right.

1. an endless stretch of sand (a) fertile place with water and plants in a desert
2. waterless and without shelter (b) not visible because the grass is thick
3. an oasis (c) nothing but sand as far as one can see
4. hidden by a cover of grass (d) no water and no shade

Answer:

1. an endless stretch of sand (c) nothing but sand as far as one can see
2. waterless and without shelter (d) no water and no shade
3. an oasis (a) fertile place with water and plants in a desert
4. hidden by a cover of grass (b) not visible because the grass is thick

Question 3.
The camel can do without water for days together. What is the reason given in the text?
Answer:
The camel can drink a lot of water at a time. Camel can do without water for days together. Camel can stand a high body temperature. He don’t need to sweat, so they retain the water for a long time.

Question 4.
How do the smaller desert animals fulfil their need for water?
Answer:
The smaller desert animals do not drink water. They burrow underground during hot day and come out at night. They get moisture from the meat they eat. Smaller animals can also get plant juices from the plants and seeds they eat.

Question 5.
In a desert the temperature rises during the day and falls rapidly at the night. Why?
Answer:
In the desert there is no blanket of moisture in air. So the sand in the desert heats up a lot during the day. As the surface of sand also cools up quickly at night, so desert remains very cold at night.

HBSE 7th Class English Solutions An Alien Hand Chapter 3 The Desert

Exercises

Discuss the folowing topics in groups:
1. Describe a desert in your own way. Write a paragraph and read it aloud to your classmates.
Answer:
Self Study.

2. Go to the library and collect information about the lifestyle of poepie in desert areas their food, clothes, work, social customs, etc. Share this information with the group.
Answer:
Self Study.

The Guide

A student was showing some friends round the University. “There’s the famous University College.” he said. And there,” pointing to a row of windows on the second floor, “are the windows of the Principal’s office.” He picked up a stone and threw it through one of the windows. A red, angry face looked out of the broken window. “And there,” said the student, “is the Principal himself. ”

HBSE 7th Class English The Desert Important Questions and Answers

Question 1.
When docs the sight of the deserts look beautiful?
Answer:
The sight of the deserts looks beautiful whenever it rains and the dosert flowers bloom.

Question 2.
What is an oasis?
Answer:
An oasis is like a green island where a spring or a well gives plants and trees a better chance to grow.

Question 3.
What are ‘sand dunes’?
Answer:
In deserts, strong winds blow raising heaps of sound and depositing them as mounds. These are called ‘sand dunes’.

Question 4.
Why do we sweat?
Answer:
We sweat because we must keep our body temperature constant. We sweat when it gets hot and it cools our body.

Question 5.
How do the desert animals adapt to the desert conditions?
Answer:
The desert animals adapt to the desert conditions in the following ways:
(a) The smaller desert animals do not drink water.
(b) They burrow underground during the hot day and come out at night to eat.

Multiple Choice Questions (MCQ)

Tick (✓) the correct option.
Question 1.
Which of the following statements is incorrect?
(a) The deserts are always hot.
(b) Some deserts are almost totally without water.
(c) Sand dunes shift and move endlessly across the desert ✓
(d) Oasis is a green belt in hot deserts.
Answer:
(a) The deserts are always hot. ✓

Question 2.
Which is known as ‘ship of the desert’?
(a) sheep
(b) yak
(c) camel
(d) cow ✓
Answer:
(c) camel ✓

Question 3.
Which of these is a cold desert?
(a) Sahara desert
(b) Thar desert
(c) Ladakh desert ✓
(d) None of these
Answer:
(c) Ladakh desert ✓

HBSE 7th Class English Solutions An Alien Hand Chapter 3 The Desert

Question 4.
Desert plants and animals learn to require
(а) much less water than most plants and animals ✓
(b) much more water than most plants and animals
(c) equal water to most plants and animals
(d) either of these
Answer:
(а) much less water than most plants and animals ✓

Question 5.
Where do eacl’us plants store water?
(a) leaves
(b) roots
(c) stems
(d) none
Answer:
(c) stems ✓

Question 6.
Read the statements carefully
(i) Deserts are hot and dry.
(ii) Deserts are useless parts of the earth. What can you say about the statements?

(a) Both the statements are true and they are related to each other.
(b) The statement (i) is true but the statement (ii) is false. ✓
(c) The statement (ii) is true but the statement (i) is false.
(d) Both the statements are true but they are not related to each other.
Answer:
(b) The statement (i) is true but the statement (ii) is false. ✓

Make Sentences

Use the following words in sentences of your own:
(i) temperature
(ii) nature
(iii) vegetation
(iv) developed
(iv) variety
Answer:
(i) Temperature: The temperature of human body is measured in degree Celsius.
(ii) Nature: God has blessed us with beautiful nature.
(iii) Vegetation: Northern plains are very fertile and rich in vegetation.
(iv) Developed: The textile industry in India has developed a lot after independence.
(v) Variety: A variety of paintings were displayed at the exhibition.

The Desert Summary in English

A desert is believed to be dry, hot, waterless and endless stretch of sand. It can also be a beau¬tiful place. During rains its flowers can bloom and give a beautiful sight.

A desert can consist of mountains, hills and oasis. Oasis gives life to the desert. Some deserts which are compeletely without water, have formed sanddunes.

Animals and plants found in desert have adapted themselves to the less water conditions. Camel known as the ship of desert has adapted to the conditions. Camels do not need to sweat. Smaller desert animals burrow the underground during hot day and get moisture from the meat they eat.

In desert areas dryness and variation of temperature are very common. The moisture in the air acts as a blanket. But in deserts this layer of blanket is absent. So desert should be taken to be useful part of the earth.

HBSE 7th Class English Solutions An Alien Hand Chapter 3 The Desert

The Desert Summary in Hindi

एक मरुभूमि (रेगिस्तान) को सूखा, गर्म, एवं जलहीन व असीमित रेत का विस्तार माना जाता है। यह सुंदर भी हो सकता है। वर्षा के दौरान मरुभूमि में फूल खिल जाते हैं और बहुत ही सुंदर दृश्य प्रदान करते हैं।

एक मरुभूमि में पहाड़, पहाड़ियाँ एवं मरूद्यान होते हैं। मरुद्यान मरुभूमि को जिंदगी प्रदान करते हैं। कई रेगिस्तान जो बिना पानी के हैं, वहाँ पर रेत के टीले बन जाते हैं।

यहाँ पर पाए जाने वाले जानवरों और पौधों ने अपने आप को कम पानी की स्थिति में भी ढाल लिया है। ऊँट को रेगिस्तान का जहाज कहा जाता है। ऊँट ने अपने आप को इन परिस्थितियों में पूर्ण रूप से ढाल लिया है। उनको पसीने बहाने की कोई जरूरत नहीं होती। रेगिस्तान में पाए जाने वाले छोटे जानवर गर्मी में धरती के नीचे रहते हैं और जानवरों के मांस खाकर नमी प्राप्त करते हैं।

रेगिस्तानी क्षेत्रों में शुष्कपन और तापमान में अंतर बहुत ही सामान्य बात है। वायु में आर्द्रता एक कंबल या आवरण का काम करती है। पर मरुभूमि में इस परत की कमी होती है। इसलिए मरुभूमि को पृथ्वी का एक महत्त्वपूर्ण हिस्सा समझना चाहिए।

HBSE 7th Class English Solutions

Leave a Comment

Your email address will not be published.