HBSE 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

Haryana State Board HBSE 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

HBSE 9th Class English The Lake Isle of Innisfree Textbook Questions and Answers

Thinking about the Poem

Question 1.
What kind of place is Innisfree?
(Innisfree किस प्रकार का स्थान है?)
Answer:
Innisfree is a beautiful and lovely Island. It is a place full of natural beauty, peace and calmness.
(Innisfree एक सुंदर और प्यारा द्वीप है। यह एक ऐसा स्थान है, जो प्राकृतिक सुंदरता, शांति और चैन से भरपूर है।)

(i) What three things does the poet want to do when he goes back there?
(जब कवि वहाँ पर जाएगा तो वह कौन-से तीन काम करेगा?)
Answer:
1. He will build a small cabin with clay and woods.
2. He will plant nine bean-rows.
3. He will make a hive for the honey bee.

1. वह वहाँ पर मिट्टी और लकड़ियों की सहायता से एक कमरा बनाएगा।
2. वह सेम के नौ पौधों की पंक्ति लगाएगा।
3. वह मधुमक्खी के लिए छत्ता बनाएगा।

(ii) What does the poet hear and see when he visits that land and what is its effect on him?
(जब कवि उस द्वीप पर जाता है तो वह वहाँ क्या सुनता और क्या देखता है? उनका उस पर क्या प्रभाव पड़ता है?)
Answer:
At midnight the poet sees the whole Island glimmering. He hears the sweet music of a cricket. He also sees small birds flying and making noises in the evening sky. It gives a peace to his heart.

(मध्यरात्रि के समय कवि सारे द्वीप को टिमटिमाता हुआ देखता है। वह झींगुर के मधुर संगीत को सुनता है। वह उस द्वीप पर शाम के समय आकाश में अनेक छोटे-छोटे पक्षियों को उड़ते हुए देखता है और गाते हुए सुनता है। इससे उसके हृदय को चैन मिलता है।)

(iii) What does he hear in his heart’s core” even when he is far away from Innisfree?
(जब वह इनिसक्री द्वीप से बहुत दूर होता है तो उसे अपने हृदय की गहराई से क्या सुनाई देता है?)
Answer:
The poet hears the lake water lapping against the shore rocks in his “heart’s core”.
(कवि को अपने हृदय की गहराइयों से झील के पानी के तट पर स्थित चट्टानों के साथ छपाक-छपाक से टकराने की आवाज आती है।)

HBSE 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

Question 2.
By now you may have concluded that Innisfree is a simple, natural place, full of beauty and peace. How does the poet constrast it with where he now stands? (Read stanza III.)
(अब तक आपने अनुमान लगा लिया होगा कि इनिसफ्री एक साधारण, प्राकृतिक स्थान, सुंदरता और शांति से भरपूर स्थान है। कवि इस स्थान की तुलना उस स्थान से कैसे करता है, जहां पर वह खड़ा है? पढ़े पद्यांश III)
Answer:
The poet is standing on a roadside way in London. It is a place full of noise and pollution. In this way he contrasts this place to Innisfree Island
(कवि लंदन में एक सड़क के किनारे पर खड़ा है। यह शोर और प्रदूषण से भरा हुआ स्थान है। इस प्रकार से कवि इस स्थान की तुलना इनिसफ्री द्वीप से करता है।)

Question 3.
Do you think Innisfree is only a place, or a state of mind? Does the poet actually miss the place of his boyhood days?
(क्या आप सोचते हैं कि इनिसक्री वास्तव में कोई स्थान है या मात्र एक कल्पना? क्या कवि को अपने बचपन के दिनों के इस स्थान की याद आती है?)
Answer:
Innisfree is both an actual place and also a state of mind. The poet had spent his childhood at Innisfree. Now he lives in a big city which is far away from the natural beauty of Innisfree. He longs to go back to that place of peace and beauty forever.

(इनिसफ्री एक वास्तविक स्थान और उसकी कल्पना दोनों हैं। कवि ने अपना बचपन इनिसफ्री में बिताया था। अब वह एक बड़े शहर में रहता है, जो इनिसफी की नैसर्गिक सुंदरता से मीलों दूर है। वह शांति और सुंदरता से भरपूर उस स्थान पर हमेशा के लिए जाना चाहता है।)

HBSE 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

II.

Question 1.
Look at the words the poet uses to describe what he sees and hears at Innisfree
(ii) bee-loud glade
(ii) evenings full of the linnet’s wings
(iii) lake water lapping with low sounds What pictures do these words create in your mind ?
(कवि ने इनिसफ्री में जो देखा और सुना उन्हें व्यक्त करने के लिए वाक्यों का प्रयोग किया है, उन्हें देखो-
(i) मधुमक्खियों का खुला मैदान
(ii) लिनेट के पंखों से भरी शाम
(iii) झील का पानी धीमी आवाज़ में टप-टप करते हुए इन वाक्यों से आपके दिमाग में क्या तस्वीर बनती है?)
Answer:
(i) Bee-loud glade : The poet hears the pleasing noise of the bees in the orchard of Innisfree Island.
(ii) Evenings full of the linnet’s wings : The poet sees that at the evening time the sky of Innisfree Island is filled with small singing birds.
(iii) Lake water lapping with low sounds : The picture of the water lapping against the shore rocks comes to his mind and from the very core of his heart he listens that music

(i) मधुमक्खियों का खुला मैदान-इनिसफ्री द्वीप के बाग में कवि मधुमक्खियों के रुचिकर शोर को सुनता है।
(ii) लिनेट के पंखों से भरी शाम-कवि शाम के समय इनिसफ्री द्वीप का आकाश छोटे गाने वाले पक्षियों से भरा हुआ देखता है।
(iii) झील का पानी धीमी आवाज़ में टप-टप करते हुए उसके दिमाग में समुद्र तट की चट्टान से टकराती टप-टप करती पानी की तस्वीर आती है और वह अपने दिल के कोने से उस संगीत को सुनता है।)

Question 2.
Look at these words:
…peace comes dropping slow
Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings.
What do these words mean to you? What do you think “comes dropping slow… from the veils of the morning”? What does “towhere the cricket sings” mean?
(निम्नलिखित शब्दों को देखिए-
……..शांति धीरे-धीरे टुपक कर आती है। सुबह की चादर से सुखद बूंदे श्रीगुर के गानों के बीच शांति प्रदान करते हुए टपकती हैं।
इन शब्दों का आपके लिए क्या भाव है? आप क्या सोचते हो “धीरे-धीरे टपकते हुए आती हैं-सुबह की चादर से? श्रींगुर जो गा रहा है। उसका भाव क्या है?”)
Answer:
The poet feels that he has been transported to Innisfree island already. His stifled soul longs for the divine peace of that land, Where the cricket sings a melodius song in the morning when the nature is oozing.

(कवि को महसूस होता है कि वह इनिसफ्री द्वीप पर स्थानांतरित हो चुका है। उसकी परेशान आत्मा उस द्वीप की दैविक शांति की कामना करती है। जहाँ पर झींगुर प्रातःकाल के समय मधुर गीत गा रहा है और प्रकृति धुंध और ओंस की छोटी-छोटी बूंदों के रूप में टपक रही है।)

HBSE 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

HBSE 9th Class English The Lake Isle of Innisfree Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Question

Question 1.
Where had the poet, W.B. Yeats, spent his childhood?
Answer:
The poet had spent his childhood at Innisfree Island.

Question 2.
Where does W.B. Yeats wish to go?
Answer:
1-le wishes to go to Innisfree Island.

Question 3.
What sort of a house will Yeats build at lnnisfree9
Answer:
He will build there a house of clay and wood.

Question 4.
What will Yeats do for the honeybee?
Answer:
He will make a hive for them.

Question 5.
Which trees will the poet grow at Innisfree?
Answer:
He will grow bean trees at Innisfree.

HBSE 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

Question 6.
Who else will live at Innisfree with the poet?
Answer:
He will live there all alone.

Question 7.
What does the poet see in the evening at Innisfree?
Answer:
He sees that the sky of Innisfree Island is filled with small singing birds.

Question 8.
Who is the poet of the poem ‘The Lake Isle of Innisfree’?
Answer:
W.B. Yeats.

Question 9.
What preview does the noon of Innisfree Island present?
Answer:
The noon of Innisfree Island presents a purple pw preview.

HBSE 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

Short Answer Type Questions

Question 1.
What kind of life does the poet William Butler Yeats imagine in his poem “The Lake Isle of Innisfree’?
(कवि William Butler Yeats अपनी कविता ‘The Lake Isle of Innisfree’ में जीवन का क्या रूप बताता है।)
Answer:
In this poem the poet says that he is fed up with his present life. He longs to live at a peaceful and beautiful place. In his imagination comes the name of Innisfree where he spent a lot of time as boy. One enjoys life fully at such a beautiful and peaceful place.

(इस कविता में कवि कहता है कि वह अपने वर्तमान के जीवन से तंग आ चुका है। वह एक शांत और सुन्दर स्थान पर जीवन बसर करना चाहता है। उसकी कल्पना में इनिसफ्री का नाम आता है जहाँ उसने एक बालक के रूप में बहुत सारा समय व्यतीत किया था। ऐसे सुन्दर और शांत स्थान पर व्यक्ति जीवन का भरपूर आनंद उठाता है।)

Question 2.
What sounds does the poet hear at Innisfree?
(इनिसाफ्री में कवि कौन-कौन सी आवाजें सुनता है?)
Answer:
When the poet is at Innisfree he hears the low sounds of the lake water lapping by the shore. He hears the pleasing noise of the bees in the orchard of Innisfree island. He also hears the

(जब कवि इनिसफ्री में होता है तो वह तटों के साथ झील के पानी के टकराने की मद्धम-सी आवाज को सुनता है। यह इनिसफ्री द्वीप के बगीचे में मधुमक्खियों की मधुर-सी आवाज को सुनता है। वह झींगुर के मधुर संगीत की आवाज को भी सुनता है।)

HBSE 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

Essay Type Questions

Question 1.
Write the brief summary of the poem ‘The Lake Isle of Innisfree’ in your own words.
(‘The Lake Isle of Innisfree’ कविता का संक्षिप्त सारांश अपने शब्दों में लिखें।)
Answer:
The Lake Isle of Innisfree is a beautiful lyric by W.B Yeats. In this poem the poet says that he is fed up with his present life. He will go to Innisfree, the land of his childhood. He will make there a small cabin with mud and wood. He will grow bean plants and have a beehive and live there alone. The poet says that he will have complete peace of mind at Innisfree land. He will enjoy the sweet weather of the moming time.

Innisfree land glimmers at midnight becomes purple at noon and full of small sparrows in the evening. The poet says that he will go there forever and enjoy the beauty of nature all through his life. He will hear the lapping sound of the lake’s water and he will hear this sound in the deep heart’s core.

(‘इनिसफ्री का झील टापू डब्ल्यू० बी० बीट्स द्वारा रचित एक सुंदर गीत है। इस कविता में कवि कहता है कि वह अपने न से तंग आ चुका है। वह अपने बचपन के स्थान इंनिसफ्रीजाएगा। वह वहाँ जाकर गारे और लकड़ी से एक छोटा-सा कमरा बनाएगा। वह वहाँ सेम के पौधे उगाएगा और मधुमक्खियों के छत्ते को बनवाएगा तथा वहाँ पर अकेला रहना चाहेगा। कवि कहता है कि इनिसक्री में उसे पूर्ण मानसिक शांति की प्राप्ति होगी। वह वहाँ पर प्रातःकाल के मधुर मोसम का आनंद लेगा।

इनिसफ्री क्षेत्र मध्यरात्रि के समय टिमटिमाता है, दोपहर को इसका रंग बैंगनी-सा लगता है तथा शाम के समय छोटी-छोटी चिड़ियों से भर उठता है। कवि कहता है कि वह हमेशा के लिए वहाँ चला जाएगा और जीवन पर्यंत प्रकृति की सुंदरता का आनंद प्राप्त करेगा। वह झील के पानी की छम-छम करती आवाजों को सुनेगा और इन आवाजों को तो वह हृदय की गहराइयों से सुनेगा।)

Question 2.
Why did the poet want to go to Innisfree? Describe about this place?
(कवि इनिसक्री क्यों जाना चाहता था? इस स्थान के बारे में बताएँ।)
Answer:
William Butler Yeats longs to live at a peaceful and beautiful place. He is fed up with his present life. He wants to go to Innisfree. This is a beautiful and lovely Island. This place is the imagination of the poet’s mind where he spend a lot of time as a boy. He knows that a place of natural beauty and peace like Innisfree makes the human soul light. At midnight the poet sees the whole Island glimmering. He hears the sweet music of a cricket. He also sees small birds flying and making noises in the evening sky. It gives a peace to his heart.

(विलियम बटलर यीटस एक शांत और सुंदर स्थान पर जीवन व्यतीत करने की कामना करता है। वह अपने वर्तमान जीवन से तंग आ चुका है। वह इनिसफ्री जाना चाहता है। यह एक सुन्दर और प्यारा द्वीप है। यह स्थान कवि के दिमाग की एक कल्पना है जहाँ उसने बालक के रूप में बहुत-सा समय बिताया था। वह जानता है कि इनिसफ्री जैसी प्राकृतिक सुन्दरता और शांति वाला स्थान मनुष्य की आत्मा का भार हल्का कर देता है। मध्यरात्रि के समय कवि सारे द्वीप को टिमटिमाता हुआ देखता है। वह झींगुर क मधुर संगीत का सुनता है। वह उस द्वाप पर शाम के समय आकाश में अनेक छोट-छोटे पक्षियों को उड़ते हुए देखता है आर गात हुए सुनता है। इससे उसके हृदय को चैन मिलता है।)

HBSE 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

Question 1.
What kind of land is innisfree?
(A) stormy and dusty
(B) peaceful and loving
(C) very hot and humid
(D) unfit for human habitation
Answer:
(B) peaceful and loving

Question 2.
Who else will live at Innisfree with the poet?
(A) his mother
(B) his father
(C) his friends
(D) he will live alone
Answer:
(D) he will live alone

Question 3.
Where will the poet have peace?
(A) in his home
(B) in heaven
(C) in Innisfree land
(D) in a lake
Answer:
(C) in Innisfree land.

The Lake Isle of Innisfree Comprehension Of Stanzas

STANZA – 1

I will arise and go now,
and go to Innisfree,
And a small cabin build there,
of clay and wattles made :
Nine bean-rows will I have there,
a hive for the honeybee,
And live alone in the bee-Thud glade.

Word-meanings :
Innisfree = the name of an Island = द्वीप; Isle = Island = टापू; clay = mud = मिट्टी/गारा; wattles = twisted/sticks = डंडे/लकड़ियाँ; glade = open space = खुला मैदान।

हिंदी अनुवाद :
कवि कहता है कि अब वह उठकर इनिसफ्री द्वीप पर जाएगा और वहाँ जाकर मिट्टी और मोड़दार छड़ों से एक छोटा-सा कक्ष बनाएगा। सेम के नौ पौधों की एक श्रृंखला और मधुमक्खियों का एक छत्ता वहाँ होगा और उस खुले स्थान पर मधुमक्खियों के शोर के बीच वह अकेला वहाँ रहेगा।

Questions:
(i) Name the poem and the poet.
(ii) Where does the poet wish to go?
(iii) What sort of a house will the poet build there?
(iv) What will the poet do for the honeybee?
(v) Who else will live with the poet there?
Answers:
(i) The name of the poem is ‘The Lake Isle of innisfree’ and the name of the poet is ‘William Butler Yeats’.
(ii) He wishes to go to Innisfree Island.
(iii) There he will build a house of clay and wood.
(iv) He will make a hive for them.
(v) No one else will live there with the poet.

HBSE 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

STANZA – 2

And I shall have some peace there,
for peace comes dropping slow
Dropping from the veils of the morning
to where the cricket sings;
There midnight’s all a glimmer, and noon a purple glow,
And evenings full of the linnet’s wings.

Word-meanings :
Dropping = falling in drops = टपकना; veils = curtain = पर्दा, चूंघट; cricket = a singing _insect = झींगुर glimmer = twinkling = टिमटिमाना; linnet = a small singing bird = एक गाने वाली चिड़िया।

हिंदी अनुवाद :
और मैं वहाँ चैन से रहूँगा, क्योंकि शांति सुबह के समय वायु के पर्दे से फूलों के बीच में जहाँ झींगुर गाते हैं, ओस की बूंदों के रूप में गिरती है। वहाँ आधी रात के समय में टिमटिमाना लगा रहता है और दोपहर को बैंगनी रंग की चमक होती है और शाम को आसमान गाने वाली छोटी चिड़ियों से भरा होता है।

Questions:
(i) Who does ‘I’ refer to in the first line?
(ii) What will the speaker have there?
(iii) What ¡s the speciaJ feature of that land at midnight?
(iv) How are the evenings at that land?
(v) What land is the speaker talking about?
Answers:
(i) ‘I’ refers to the poet.
(ii) He will have peace of mind there.
(iii) That land glimmers at midnight.
(iv) The evenings of that land are full of small birds.
(v) The speaker is talking about ‘Innisfree’ Island.

HBSE 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

STANZA – 3

I will arise and go now,
for always night and day
I hear the lake water lapping
with low sounds by the shore;
While I stand on the roadway,
or on the pavements gray,
J hear it in the deep heart’s core.

Word-meanings :
Lapping = sound of the water striking gently against shore = 84-84; pavements = footpath = पगडंडी।

हिंदी अनुवाद :
मैं अभी उठकर हमेशा के लिए वहाँ जाता हूँ। मैं दिन-रात वहीं रहूँगा और झील के पानी के तट के साथ होने वाली छप-छप की आवाज को सनंगा। जब मैं कहीं पर भी सड़क के किनारे या पगडंडी पर खड़ा होता हूँ तो मुझे हृदय की गहराइयों से यही आवाजें आती रहेंगी।

Questions:
(i) Where is the poet at this time?
(ii) Wheredoeshewanttogo?
(iii) What does he hear night and day?
(iv) How does be feel about the place where he wants to go?
(v) What does he hear ¡n the deep core of his heart 2
Answers:
(i) At this time the poet is at his home.
(ii) He wants to go to Innisfree Island.
(iii) He hears low sounds of lake water lapping by the shore.
(iv) It is a highly peaceful area.
(v He hears the sound of lake water lapping in the deep core of his heart.

HBSE 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

The Lake Isle of Innisfree Summary

The Lake Isle of Innisfree Introduction in English

William Butler Yeats longs to live at a peaceful and beautiful place. In his imagination comes the name of Innisfree where he spent a lot of time as a boy. He knows that a place of natural beauty and peace like Inrnsfree makes the human soul light. One enjoys life fully in the lap of nature.

The Lake Isle of Innisfree Summary in English

The Lake isle of Innisfree is a beautiful lyric by W.B Yeats. in this poem the poet says that he is fed up with his present life. He will go to Innisfree, the land of his childhood. He will make there a small cabin with mud and wood. He will grow bean plants and have a beehive and live there alone.

The poet says that he will have complete peace of mind at Innisfree land. He will enjoy the sweet weather of the morning time. Innisfree land glimmers at midnight becomes purple at noon and full of small sparrows in the evening. The poet says that he will go there forever and enjoy the beauty of nature all through his life. He will hear the lading sound of the lake’s water and he will hear this sound in the deen heart’s core.

HBSE 9th Class English Solutions Beehive Poem 4 The Lake Isle of Innisfree

The Lake Isle of Innisfree Introduction in Hindi

विलियम बट्लर यीट्स एक शांत और सुंदर स्थान पर जीवन व्यतीत करने की कामना करता है। उसकी कल्पना में इनिसफ्री नामक स्थान का नाम आता है, जहाँ पर उसने एक बालक के रूप में बहुत-सा समय बिताया था। वह जानता है कि इनिसफ्री जैसी प्राकृतिक संदरता और शांति वाला स्थान मनुष्य की आत्मा का भार हल्का कर देता है। मनुष्य प्रकृति की गोद में जीवन का पूर्ण आनंद लेता है।

The Lake Isle of Innisfree Summary In Hindi

‘इनिसफ्री का झील टापू’ डब्ल्यू० बी० यीट्स द्वारा रचित एक सुंदर गीत है। इस कविता में कवि कहता है कि वह अपने वर्तमान जीवन से तंग आ चुका है। वह अपने बचपन के स्थान इनिसफ्री जाएगा। वह वहाँ जाकर गारे और लकड़ी से एक छोटा-सा कमरा बनाएगा। वह वहाँ सेम के पौधे उगाएगा और मधुमक्खियों के छत्ते को बनवाएगा तथा वहाँ पर अकेला रहना चाहेगा।

कवि कहता है कि इनिसफ्री में उसे पूर्ण मानसिक शांति की प्राप्ति होगी। वह वहाँ पर प्रातःकाल के मधुर मौसम का आनंद लेगा। इनिसफ्री क्षेत्र मध्यरात्रि के समय टिमटिमाता है, दोपहर को इसका रंग बैंगनी-सा लगता है तथा शाम के समय छोटी-छोटी चिड़ियों से भर उठता है। कवि कहता है कि वह हमेशा के लिए वहाँ चला जाएगा और जीवन पर्यंत प्रकृति की सुंदरता का आनंद प्राप्त करेगा। वह झील के पानी की छम-छम करती आवाजों को सुनेगा और इन आवाजों को तो वह हृदय की गहराइयों से सुनेगा।

Leave a Comment

Your email address will not be published.