HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 10 Life in the Deserts

Haryana State Board HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 10 Life in the Deserts Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 10 Life in the Deserts

HBSE 7th Class Geography Life in the Deserts Textbook Questions and Answers

Question 1.
Answer the following questions briefly :
(a) What are the two types of deserts found in the world?
(b) In which continent is the Sahara desert located?
(c) What are the climatic conditions of the Ladakh desert?
(d) What mainly attracts tourists to Ladakh?
(e) What type of clothes the people of the Sahara desert wear?
(f) Name the trees that grow in Ladakh.
Answer:
(a) (i) Hot Deserts
(ii) Cold deserts.

(b) Africa

(c) The climatic conditions of the Ladakh desert are cold and dry.

(d) (i) Gompas
(ii) Meadows and glaciers
(iii) Ceremonies and festivities of local people.

(e) People of the Sahara desert wear heavy robes as protection against dust storms and hot winds.

(f) Willows, poplars, apples, apricots and walnuts.

HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 10 Life in the Deserts

Question 2.
Tick the correct answer:
(i) Sahara is located in which part of Africa?
(a) eastern
(b) northern
(c) western
Answer:
(b) northern

(ii) Sahara is what type of desert?
(a) cold
(b) hot
(c) mild
Answer:
(b) hot

(iii) The Ladakh desert is mainly inhabited by __________.
(a) Christians and Muslims
(b) Buddhists and Muslims
(c) Christians and Buddhists.
Answer:
(b) Buddhists and Muslims

(iv) Deserts are characterised by __________.
(a) scanty vegetation
(b) heavy precipitation
(c) low evaporation
Answer:
(a) scanty vegetation

(v) Hemis in Ladakh is a famous __________.
(a) temple
(b) church
(c) monastery.
Answer:
(c) monastery.

(vi) Egypt is famous for growing.
(a) Wheat
(b) Maize
(c) Cotton.
Answer:
(c) Cotton.

HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 10 Life in the Deserts

Question 3.
Match the following :

(i) Oasis (a) Libya
(ii) Bedouins (b) Monastery
(iii) Oil (c) Glacier
(iv) Gangri (d) Depression with water
(v) Lamayuru (e) Cold desert
(f) Sahara

Answer:

(i) Oasis (d) Depression with water
(ii) Bedouins (f) Sahara
(iii) Oil (a) Libya
(iv) Gangri (c) Glacier
(v) Lamayuru (b) Monastery

Question 4.
Give the reasons:
(i) There is scanty vegetation in the desert.
Answer:
There is scanty vegetation in desert due to extreme harsh temperature.

(ii) People of Sahara desert wear heavy robes.
Answer:
People of Sahara desert wear heavy robes for their protection against dust storms and hot winds.

Question 5.
Map skills :
(i) On the outline map of Africa, mark the Sahara Desert.
Answer:
HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 10 Life in the Deserts 1

(ii) On the outline map of India, mark the Karakoram Range, Zanskar Range, Ladakh and Zoji La pass.
Answer:
HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 10 Life in the Deserts 2

HBSE 7th Class Geography Life in the Deserts Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
In which continent does the Sahara Desert lie?
Answer:
North Africa.

Question 2.
Define Desert?
Answer:
It is an arid region characterized by extremely high or low temperature and has scarce vegetation.

Question 3.
Name the eleven states of Africa that touch the Sahara Desert?
Answer:
Algeria, Chad, Egypt, Libya, Mali, Mauritania, Morocco, Niger, Sudan, Tunisia and Western Sahara.

Question 4.
What is the area of the world’s largest desert?
(Hint : World’s largest Desert is the Sahara Desert.)
Answer:
8.54 million sQuestion km.

HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 10 Life in the Deserts

Question 5.
Name two nomadic tribes in the Sahara Desert.
Answer:
Bedouins Tuarega.

Question 6.
What is the etymology of Ladakh?
Answer:
La – Meaning a maintain pass
Dak – meaning country.

Question 7.
Which is one of the coldest inhabited place on earth.
Answer:
Brass.

Question 8.
Why is Ladakh known as Khapa – Chan?
Answer:
Ladakh is known as Khapa – Chan as the word – means snow land.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Illustrate the climate of the Sahara Desert.
Answer:
The climate of the Sahara Desert is searching hot1 and parch dry. It has a short rainy season. The sky is cloudless and clear. Days are unbelievable hot upto 50°C. The nights are freezing cold nearing zero degree.

Question 2.
Describe the location of Ladakh.
Answer:
Ladakh lies in the Great Himalayas, on the eastern side of Jammu and Kashmir. The Karakoram range in the north and the Zaskar mountain in the south bound it.

Question 3.
Write a short note on the people living in the Sahara Desert?
Answer:

  • The people of the Sahara Desert are Bedouins a Tuaregs which are nomadic tribes rearing livestock.
  • They are provided with milk, hides from which they make leather for mat, carpets, clothes and blanket.
  • They wear heavy robes as protection against dust storms and hot winds.

Question 4.
What are changes undergoing in the cultural landscape of the Sahara?
Answer:
(a) Gleaming glass cased office buildings tower over mosques and super highways criss-cross the ancient camel paths.
(b) Trucks are replacing camels in the salt trade.
(c) Tuaregs are seen acting as guides to the foreign tourists. More and more nomadic herdsmen are taking to city life finding jobs in gas and oil operation.

HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 10 Life in the Deserts

Question 5.
Determine the location of Ladakh with the help of physical features.
Answer:
Ladakh is a cold desert lying in the Great Himalayas (mountains) on the eastern side of Jammu and Kashmir. The Karakoram range in the north and the Zanskr range in the south enclose it. Several rivers especially Indus flow through it.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Describe the climate of Ladakh region.
Answer:

  • The climate of Ladakh is extremely cold and dry.
  • The day temperatures in summar are just above 0°C and the night temperatures are below 30°C.
  • Winters are freezing cold. The temperature remains below 40°C for most of the time.
  • This region receives a little rainfall, as low as 10 centimetres annually.

Question 2.
Contrast the desert of Ladakh and Sahara.
Answer:

Character Sketch Ladakh Sahara
Type Ladakh is a cold desert. Sahara is a hot desert.
Location Ladakh is located in Northern Himalayas, India. Sahara is located in Northern Africa.
Climate It is scorching hot and parched dry. The climate is extremely cold and dry.
Flora Only cactus, date palms and acacia grow. Scantypatches of grasses and shrubs for animals to graze. Fruit trees also grow.
People They are nomadic tribes. Oasis offers a settled population. The people are Muslims and Buddhists.
Tourism It offers no or few tourists. It offers tourism due to its festivities and ceremonies.

Life in the Deserts Class 7 HBSE Notes

  • Cramps : Buddhist monasteries of Ladakh.
  • Wadi : It is a stream in hot deserts.
  • Rainshadow : An area with small average rainfall occurring on the leeward side of mountains.
  • Oasis : An area in the desert where some groundwater comes up like spring.
  • Wasteland : Applied to the land which was previously used but is now abandoned.
  • Homestead : Farmhouse and their adjoining areas.
  • Nomads : People who travel in search of food and fodder are called nomads.
  • Sand-dunes : Hill of loose sand.
  • Spring : Small opening in the ground through which underground water comes to the surfaces.
  • Homo sapiens : Species of human beings that exist today.
  • Desert: An arid region often empty and receiving less than 25 cm of rainfall annually.
  • Extreme Climate : A climate that is too hot or too cold.

Leave a Comment

Your email address will not be published.