HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

Haryana State Board HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

HBSE 10th Class English The Trees Textbook Questions and Answers

Question 1.
Can there be a forest without trees? Where are the trees in this poem, and where do they go?
(क्या वृक्षों के बिना जंगल हो सकता है? इस कविता में पेड़ कहाँ हैं, और वे कहाँ जाते हैं?)
Answer:
No, there can’t be a forest without trees. The trees in the poem are only decorative plants. These are grown in the houses for beautification. They grow in small pots. When the poetess says that the trees are moving out, she means to say that these decorative plants are being taken to the veranda.

(नहीं, वृक्षों के बिना जंगल नहीं हो सकता है। इस कविता में वृक्ष केवल सजावटी पौधे हैं। ये सुन्दरता के लिए घरों में उगाए जाते हैं। वे छोटे-छोटे गमलों में उगाए जाते हैं। जब कवयित्री कहती है कि वृक्ष बाहर जा रहे हैं तो उसका कहने का भाव है कि इन सजावटी पौधों को बरामदे में ले जाया जा रहा है।) Thinking about the Poem (Page 100)

Thinking about the Poem (Page 100)

Question 1.
(i) Find, in the first stanza, three things that cannot happen in a treeless forest.
(प्रथम पयांश में, तीन चीजें छाँटिए, जो एक वृक्ष विहीन जंगल में नहीं हो सकी।)
(ii) What picture do these words create in your mind: “… sun bury its feet in shadow …”? What could the poet mean by the sun’s ‘feet’?
(ये शब्द आपके दिमाग में कौन-सी तस्वीर चित्रित करते हैं ….सूर्य की रोशनी छाया में नहीं दिखाई देती ….”? सूर्य के पैरों’ से कवि का क्या भाव है?)
Answer:
(i) Three things that cannot happen in a treeless forest are:

  1. no bird can sit on them,
  2. no insect can hide in them,
  3. there can be no shadow of the sun.

(तीन चीजें जो एक वृक्ष विहीन जंगल में नहीं हो सकती हैं-

  1. उन पर कोई पक्षी नहीं बैठ सकता है,
  2. उनमें कोई कीट छुप नहीं सकता है,
  3. वहाँ पर सूर्य की कोई परछाई नहीं हो सकती है।

(ii) The picture is that of shadow caused by the sunlight falling on the trees. By the sun’s ‘feet’ the poet means the top of the trees.
(यह तस्वीर वृक्षों पर पड़ रहे सूर्य के प्रकाश की छाया की है। सूर्य के पैरों’ से कवि का भाव वृक्षों के शिखरों से है।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

Question 2.
(i) Where are the trees in the poem? What do their roots, their leaves, and their twigs do?
(कविता में वृक्ष कहाँ पर हैं? उनकी जड़ें, उनके पत्ते और उनकी शाखाएँ क्या करते हैं?)
(ii) What does the poet compare their branches to?
(कवि उनकी शाखाओं की तुलना किस चीज़ से करता है?)
Answer:
(i) The trees in the poem are decorative trees and they are inside the house. They are in the pots and pans. Their roots try to free themselves from the cracks in the veranda door. Their leaves go toward the glass. Small twigs become stiff.
(इस कविता में वर्णित वृक्ष सजावटी वृक्ष हैं और वे घर के अंदर हैं। वे बर्तनों और गमलों में हैं। उनकी जड़ें बरामदे के दरवाजे की दरारों में से स्वयं को मुक्त करने की कोशिश कर रही हैं। उनके पत्ते शीशे की ओर जाते हैं। छोटी-छोटी शाखाएँ अकड़ जाती हैं।)

(ii) The poet compares their branches to the newly discharged patients.
(कवि उनकी शाखाओं की तुलना अस्पताल से हाल ही में छुट्टी हुए मरीजों से करता है।)

Question 3.
(i) How does the poetess describe the moon:
(a) at the beginning of the third stanza, and
(b) at its end? What causes this change?
(कवयित्री चाँद का वर्णन कैसे करती है-
(a) तीसरे stanza के शुरु में, और
(b) इसके अंत में? यह परिवर्तन क्यों आता है?)
(ii) What happens to the house when the trees move out of it?
(जब वृक्ष बाहर चले जाते हैं तो घर का क्या होता है?)
(iii) Why do you think that the poet does not mention the departure of the forest from the house” in her letters? (Could it be that we are often silent about important happenings that are so unexpected that they embarrass us? Think about this again when you answer the next set of questions.)
(आप क्यों सोचते हैं कि कवयित्री अपने पत्रों में “घर से जंगल की विदाई” का वर्णन क्यों नहीं करती है? (क्या ऐसा हो सकता था कि हम अकसर आवश्यक घटनाओं के बारे में चुप हो जाते हैं जो इतनी अकस्मात् हो जाती हैं कि वे हमें परेशान करती हैं?) इसे पुनः सोचिए जब आप अपने अगले प्रश्नों का उत्तर दें।)
Answer:
(i) (a) At the beginning of the stanza, it is the full moon.
(stanza के आरंभ में, चंद्रमा का आकार पूरा है।)

(b) In the end, it is like a broken mirror.
(stanza के अंत में, यह टूटे हुए शीशे के समान है।)
The cause of this change is the growth of trees in the pots.
(इस परिवर्तन का कारण फूलदानों में फूलों का उगना है।)

(ii) The house undergoes a change. Its glass is broken. Winds rush inside the house.
(मकान में एक परिवर्तन आ जाता है। इसका शीशा टूट गया है। हवा घर के अंदर आ रही है।)

(iii) The poetess does not mention it because this is a common thing and is known to all. This is not something extraordinary
(कवि इसका वर्णन नहीं करता है क्योंकि यह एक आम बात है और इसे सभी जानते हैं। यह कोई असाधारण बात नहीं है।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

Question 4.
Now that you have read the poem in detail, we can begin to ask what the poem might mean. Here are two suggestions. Can you think of others?
(अब आपने कविता को विस्तृत रूप से पढ़ लिया होगा, हम पूछना आरंभ कर सकते हैं कि कविता का क्या अर्थ’ होगा। यहाँ पर दो सुझाव हैं। आप क्या अन्य सुझावों को भी सोच सकते हैं?)।
(i) Does the poem present a conflict between man and nature? Compare it with A Tiger in the Zoo. Is the poet suggesting that plants and trees, used for ‘interior decoration’ in cities while forests are cut down, are ‘imprisoned’, and need to breakout”
(क्या कविता मनुष्य और प्रकृति के मध्य द्वन्द्व प्रकट करती है? इसकी तुलना ATiger in the Zoo से करो। क्या कवि सुझाव दे रहा है कि पेड़ और पौधे का प्रयोग शहरों में ‘अन्दरूनी सजावट’ के लिए किया जाता है जबकि जंगलों को काटा जा रहा है, उन्हें ‘बंधक’ बनाया जा रहा है और उन्हें ‘फैलने की आवश्यकता है?)

(ii) On the other hand, Adrienne Rich has been known to use trees as a metaphor for human beings; this is a recurrent image in her poetry. What new meanings emerge from the poem if you take its trees to be symbolic of this particular meaning ?
(दूसरी ओर, ऐडरीन रिष ने वृक्षों को मानव के रूप में अलंकृत करने के लिए जाना है; यह तस्वीर उनकी कविताओं में बार-बार आ रही है। यदि आप इस कविता के वृक्षों को इस प्रतीकात्मक रूप में लेते हैं तो इसका आप क्या अर्थ निकालते हैं?)
Answer:
(i) Yes, the poem presents a conflict between man and nature. Man has harmed nature much. He has cut forests. Now he is content to have decorative plants in his house. But these decorative plants cannot afford shelter to birds or insects. Here, like the zoo animals, the plants are imprisoned. They get fresh air only when they move out.

(हाँ, कविता आदमी और प्रकृति के मध्य द्वंद्व को प्रकट करती है। मनुष्य ने प्रकृति को बहुत नुकसान पहुँचाया है। उसने जंगलों को काटा है। अब वह अपने घर में सजावटी पौधों से ही संतुष्ट है। लेकिन ये सजावटी पौधे पक्षियों और कीटों को आश्रय नहीं दे सकते हैं। यहाँ पर, चिड़ियाघर के जानवरों की तरह पौधे भी कैदी हो गए हैं। वे केवल तभी ताजी हवा हासिल कर सकते हैं जब उन्हें बाहर ले जाया जाता है।)

(ii) The new meaning is that men are also like trees. If trees are not free to grow, men are also not free. They remain imprisoned in the world of their own. The poetess sits in her room. She remains in her room like a decorative plant.

(नया अर्थ यह है कि अब मनुष्य भी वृक्षों के समान हैं। यदि उगने के लिए वृक्ष स्वतंत्र नहीं हैं, तो मनुष्य भी स्वतंत्र नहीं हैं। वे अपनी बनाई दुनिया में ही कैदी बने रहते हैं। कवयित्री अपने कमरे में बैठती है। वह अपने कमरे में एक सजावटी पौधे की तरह रहती है।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

Question 5.
You may read the poem ‘On Killing a Tree by Gieve Patel.
Compare and contrast it with the poem you have just read.
(आप नौवीं कक्षा NCERT की अंग्रेज़ी Textbook ‘Beehive से जीव पटेल की कविता ‘On Killing a Tree’ पढ़ सकते हैं। उस कविता की तुलना आपके द्वारा अभी-अभी पढ़ी गई कविता से कीजिए।)
Answer:
“The Trees’ deals with ‘trees’ that are not real. They are either in a picture, or they are only decorative plants. On the other hand, ‘On Killing a Tree’ deals with the subject of how to kill a tree. Both poems are related to trees.
(कविता ‘The Trees’ नकली वृक्षों का वर्णन करती है। वे या तो तस्वीरों में हैं, या वे केवल सजावटी पौधे हैं। दूसरी ओर, कविता ‘On Killing a Tree’ इस विषय पर केंद्रित है कि वृक्ष को कैसे मारा जाता है। दोनों कविताएँ वृक्षों से संबंधित हैं।) ।

HBSE 10th Class English The Trees Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What type of trees are described in the poem ‘The Trees’?
Answer:
Decorative trees are described in this poem.

Question 2.
Where are the decorative plants kept?
Answer:
The decorative plants are kept in the houses.

Question 3.
Where do the decorative plants grow?
Answer:
The decorative plants grow in small pots and pans.

Question 4.
What does the poetess compare these decorative plants to?
Answer:
The poetess compares these decorative plants to a newly discharged patient.

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

Question 5.
Why can’t birds sit and insects hide in them?
Answer:
Birds can’t sit and insects can’t hide in them because they are decorative plants.

Question 6.
What do the roots do all night?
Answer:
All night the roots work to free themselves from the cracks in the veranda floor

Question 7.
What does the poetess not mention in the letters?
Answer:
The poetess does not mention the departure of the forest from the house.

Question 8.
How does the poetess describe the moon in the end?
Answer:
In the end the poetess describes the moon like a broken mirror.

Question 9.
What does the poetess compare the tree branches to?
Answer:
The poetess compares the tree branches to a newly discharged patient.

Question 10.
What rushes out to meet the trees?
Answer:
The wind rushes out to meet the trees.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Why are the trees described in the first stanza not useful for birds or insects?
(पहले stanza में कवि वृक्षों को पक्षियों और कीटों के लिए लाभदायक क्यों नहीं मानता है?)
Answer:
The trees described in the first stanza are either decorative plants kept inside a house, or they are shown only in a painting or picture. Therefore, they are not useful for birds or insects. Birds cannot sit on their branches. Insects cannot hide in them.

(पहले stanza में कवि जिन पौधों का वर्णन करता है वे या तो घर के अंदर रखे हुए सजावटी पौधे हैं, या फिर किसी तस्वीर में दिखाए गए पौधे हैं। इसलिए, वे पक्षियों और पौधों के लिए लाभदायक नहीं हैं। पक्षी उनकी शाखाओं पर नहीं बैठ सकते हैं। कीट उनमें छुप नहीं सकते हैं।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

Question 2.
What happens to the roots and leaves of these trees at night?
(इन वृक्षों की जड़ों और पत्तों के साथ रात के समय क्या होता है?)
Answer:
The roots of these trees are engaged into the cracks of the veranda floor. At night, these roots try to free themselves from the cracks. The leaves try to move towards the glass. Twigs become harden and the boughs try to expand under the roof.

(इन वृक्षों की जड़ें रात के समय बरामदे के फर्श की दरारों में फंस जाती हैं। रात्रि के समय, ये जड़ें स्वयं को दरारों से मुक्त कराने का प्रयास करती हैं। पत्ते शीशे की ओर बढ़ने का प्रयास करते हैं। टहनियों कठोर हो जाती हैं और शाखाएँ छत के नीचे फैलने. का प्रयास करती हैं।)

Question 3.
How does the poet describe the growth of the trees inside the houses?
(कवयित्री घरों के अंदर उगने वाले पौधों का वर्णन कैसे करती है?)
Answer:
These trees grow in pots and pans. So their roots feel cramped. These roots try to free themselves from the cracks of the veranda floor. The leaves need light. So they move towards the glass. The twigs are stiff and the boughs are like the newly discharged patients coming out of clinic doors.

(ये पौधे फूलदानों और बर्तनों में उगते हैं। इसलिए उनकी जड़ें मुड़ी हुई हैं। ये जड़ें स्वयं को बरामदे के फर्श की दरारों से मुक्त कराने का प्रयास करती हैं। पत्तों को प्रकाश की आवश्यकता होती है। इसलिए वे शीशे की ओर बढ़ते हैं। टहनियाँ अकड़ी हुई हैं और शाखाएँ उस मरीज की भाँति हैं जिसे अस्पताल से हाल ही में छुट्टी मिली है और वह अस्पताल के दरवाजे की ओर जा रहा है।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

Question 4.
Why does the poetess use the metaphor of the newly discharged patients?
(कवयित्री ने हाल ही में छुट्टी हुए एक मरीज को क्यों अलंकृत किया है?)
Answer:
A patient feels depressed in a hospital. As soon as he recovers, he is eager to leave the hospital. He rushes towards the clinic doors. In the same way, the plants in the pots feel suffocated. They are deprived of adequate light. So they stretch themselves towards the glass door, in the hope of finding light

(अस्पताल में मरीज हताशा महसूस करता है। जैसे ही वह स्वस्थ होता है, तो वह अस्पताल को छोड़ने का इच्छुक होता है। वह अस्पताल के दरवाजे की ओर भागता है। इसी प्रकार से, फूलदानों में पौधों का दम घुटता है। वे पर्याप्त प्रकाश से वंचित हैं। इसलिए वे स्वयं को शीशे के दरवाजे की ओर फैलाते हैं, प्रकाश प्राप्त करने की आशा में।)

Question 5.
How does the poetess describe the night? How does she feel?
(कवयित्री रात्रि का वर्णन कैसे करती है? उसे कैसा महसूस होता है?)
Answer:
It is nighttime. The night is fresh. In the open sky, the full moon is shining. The poetess feels the smell of leaves and lichen reaching inside the room. Her head is full of whispers. But she thinks that the next day these whispers will be silent

(रात्रि का समय हैं। रात्रि ताजगी से भरी है। खुले आसमान में पूर्ण चंद्रमा चमक रहा है। कवयित्री को पत्तों की गंध आ रही है और काई की गंध भी कमरे के अंदर आ रही है। उसका सिर कानाफूसियों से भरा हुआ है। लेकिन वह सोचती है कि अगले दिन ये कानाफूसियाँ शांत हो जाएंगी।)

Question 6.
What is the theme of the poem ‘The Trees’?
(‘The Trees’ कविता का विषय क्या है?)
Answer:
The theme of the poem is the disappearance of trees. This poem also brings out the idea of conflict between man and nature. Man is doing more and more harm to nature. Nature is getting angry. Man’s existence on this planet is in danger. Thus it becomes the foremost duty of every citizen to work for the protection of environment.

(इस कविता का विषय वृक्षों का लुप्त होना है। यह कविता आदमी और प्रकृति के बीच विरोध के विचार को भी प्रकट करती है। आदमी प्रकृति को ज्यादा-से-ज्यादा नुकसान पहुँचाता जा रहा है। प्रकृति उग्र होती जा रही है। इस ग्रह पर मनुष्य का अस्तित्व खतरे में पड़ गया है। इसलिए पर्यावरण की रक्षा के लिए काम करना प्रत्येक नागरिक का सबसे महत्त्वपूर्ण कर्त्तव्य बनता है।)

Essay Type Questions

Question 1.
Write a brief summary of the poem ‘The Trees’ in your own words.
(कविता ‘The Trees’ का संक्षिप्त सारांश अपने शब्दों में लिखें।)
Answer:
The poem “The Trees’ written by Adrienne Rich, is a poem about decorative plants. These plants are grown in houses in small pots and pans. They are not useful for birds and insects. Birds can’t sit on the branches. Insects can’t hide in them. They don’t give any shade. Their twigs are stiff. Their boughs are like a newly discharged patient. They are devoid of light. Their leaves rush towards the glass window for light because they feel suffocated in their small pots and pans. The poetess is sitting inside her room. She is writing long letters. It is night time. She feels the smell of leaves and lichen reaching inside her room. The poetess longs that these trees should strive to get light and air.

(यह कविता ‘The Trees’ ऐडरीन रिच द्वारा लिखित सजावटी पौधों के बारे में एक कविता है। ये पौधे घरों के अंदर फूलदानों और छोटे बर्तनों में उगाए जाते हैं। ये पक्षियों और कीटों के लिए लाभदायक नहीं हैं। पक्षी इनकी शाखाओं के ऊपर नहीं बैठ सकते हैं। कीट स्वयं को इनमें छुपा नहीं सकते हैं। ये कोई छाया नहीं देते हैं। इनकी टहनियाँ अकड़ी (कठोर) हुई हैं। इनकी शाखाएँ उस मरीज की भाँति हैं जिसे हाल ही में अस्पताल से छुट्टी मिली है। ये प्रकाश से वंचित हैं। इनके पत्ते प्रकाश हासिल करने के लिए शीशे की खिड़की की ओर भागते हैं क्योंकि फूलदानों और बर्तनों में उनका दम घुटता है। कवयित्री अपने कमरे में बैठी है। वह लंबे पत्र लिख रही है। रात्रि का समय है। वह पत्तों और काई की गंध को अपने कमरे के अंदर पहुँचता महसूस करती है। कवयित्री की इच्छा है कि वृक्ष प्रकाश और हवा के लिए संघर्ष करें।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

Question 2.
What is the Central Idea of the poem “The Trees’? (‘The Trees’ कविता का केन्द्रीय विषय क्या है?)
Answer:
This is a poem about decorative plants. These plants are grown in houses for beautification. These grow in small pots and pans. They have taken the place of large forest trees which have been cut by human beings. This poem presents the picture of harm to nature by human beings by their actions. The poem shows the disappearance of trees. This poem also brings out the idea of conflict between man and nature. Man is doing more and more harm to nature. Nature is getting angry. Man’s existence on this planet is in danger. Thus it becomes the foremost duty of every citizen to work for the protection of the environment.

(यह सजावटी पौधों के बारे में एक कविता है। ये पौधे सजावट सुन्दरता के लिए घरों के अंदर उगाए जाते हैं। ये छोटे-छोटे फूलदानों और बर्तनों में उगाए जाते हैं। इन्होंने उन विशाल वृक्षों का स्थान ले लिया है जिनको मनुष्यों के द्वारा काट दिया गया है। यह कविता मनुष्यों के द्वारा अपने कामों से प्रकृति को हुए नुकसान का वर्णन करती है। यह कविता वृक्षों के लुप्त होने को दर्शाती है। यह कविता आदमी और प्रकृति के बीच विरोध के विचार को भी प्रकट करती है। आदमी प्रकृति को ज्यादा-से-ज्यादा नुकसान पहुँचाता जा रहा है। प्रकृति उग्र होती जा रही है। इस ग्रह पर मनुष्य का अस्तित्व खतरे में पड़ गया है। इसलिए पर्यावरण की रक्षा के लिए काम करना प्रत्येक नागरिक का सबसे महत्त्वपूर्ण कर्त्तव्य बनता है।)

Multiple Choice Questions

Question 1.
Where are the trees in the poem found?
(A) in the garden
(B) in the forest
(C) in the house
(D) all of the above
Answer:
(C) in the house

Question 2.
The trees in the poem are useful for:
(A) the birds
(B) the insects
(C) both (A) and (B)
(D) none of the above
Answer:
(D) none of the above

Question 3.
What type of plants are mentioned in the poem?
(A) decorative plants
(B) painted plants
(C) both (A) and (B)
(D) none of the above
Answer:
(C) both (A) and (B)

Question 4.
These plants are planted in …….
(A) pots and pans
(B) garden
(C) fields
(D) forest
Answer:
(A) pots and pans

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

Question 5.
How are the small twigs of these plants?
(A) soft
(B) stiff
(C) green
(D) all of the above
Answer:
(B) stiff

Question 6.
What are the boughs compared to?
(A) a newly discharged patient
(B) a newly admitted patient
(C) a chronically sick patient
(D) all of the above
Answer:
(A) a newly discharged patient

Question 7.
What does the poetess write?
(A) long poems
(B) long letters
(C) long essays
(D) all of the above
Answer:
(B) long letters

Question 8.
What is the poetess’s head full of?
(A) plants
(B) birds
(C) insects
(D) whispers
Answer:
(D) whispers

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

Question 9.
What try to free themselves from the cracks of the veranda floor?
(A) roots
(B) leaves
(C) twigs
(D) boughs
Answer:
(A) roots

Question 10.
Who is the poet/poetess of the poem “The Trees’?
(A) Walt Whitman
(B) Adrienne Rich
(C) Carl Sandburg
(D) W.B. Yeats
Answer:
(B) Adrienne Rich

The Trees Important for Comprehension Of Stanzas

Read the following stanzas and answer the questions that follow :

STANZA 1

The trees inside are moving out into the forest,
the forest that was empty all these days
where no bird could sit
no insect hide
no sun bury its feet in shadow
the forest that was empty all these nights
will be full of trees by morning.

Questions:
(a) From where are the trees moving out into the forest?
(b) Why can’t birds sit in them or insects hide in them?
(c) How was the forest all these nights’?
(d) Are these trees useful for birds and insects?
(e) What type of trees are these?
Answers:
(a) The trees are moving out of the mind of the painter and coming on the canvas.
(b) These are not real trees. These are the trees in a picture or decorative trees in a house. So birds can’t sit in them and insects cannot hide there.
(c) All these nights, the forest was empty.
(d) No, these trees are not useful for birds and insects.
(e) These are decorative or picture trees.

STANZA 2

All night the roots work
to disengage themselves from the cracks
in the veranda floor.
The leaves strain toward the glass
small twigs stiff with exertion
long-cramped boughs shuffling under the roof
like newly discharged patients
half-dazed, moving
to the clinic doors.

Questions:
(a) What do the roots do all night?
(b) How are the small twigs?
(c) What are the boughs compared to?
(d) What do the leaves do?
(e) Name the poem and the poetess.
Answers:
(a) All night the roots work to free themselves from the cracks in the veranda floor.
(b) The small twigs are stiff.
(c) The boughs are compared to the newly discharged patients.
(d) The leaves strain towards the glass.
(e) Poem: The Trees, Poetess: Adrienne Rich.

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

STANZA 3

I sit inside, doors open to the veranda
writing long letters
in which I scarcely mention the departure
of the forest from the house.
The night is fresh, the whole moon shines
in a sky still open.

Questions:
(a) Where is the poetess sitting?
(b) What is the poetess doing?
(c) What does she not mention in her letters?
(d) How does the poetess describe the night and the moon?
(e) Name the poem and the poetess.
Answers:
(a) The poetess is sitting in her room.
(b) The poetess is writing long letters.
(c) She does not mention the departure of the forest from the house.
(d) The night is pleasant and fresh. The full moon is shining.
(e) Poem: The Trees, Poetess: Adrienne Rich.

STANZA 4

the smell of leaves and lichen
still reaches like a voice into the rooms.
My head is full of whispers
which tomorrow will be silent.

Questions:
(a) Where is the poetess sitting at present?
(b) Which smell is reaching her?
(c) What is her head full of?
(d) What will be silent tomorrow?
(e) Name the poem and the poetess.
Answers:
(a) At present, the poetess is sitting in her room.
(b) The smell of leaves and lichen is reaching her.
(c) Her head is full of whispers.
(d) Tomorrow, the whispers will be silent.
(e) Poem: The Trees, Poetess: Adrienne Rich.

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

STANZA 5

Listen. The glass is breaking.
The trees are stumbling forward
into the night. Winds rush to meet them.
The moon is broken like a mirror,
its pieces flash now in the crown
of the tallest oak.

Questions:
(a) What is happening to the glass?
(b) What does the poetess say about the trees?
(c) What rushes out to meet the trees?
(d) How does the poetess describe the moon?
(e) Why does the wind rush?
Answers:
(a) The glass is breaking.
(b) The poetess says that the trees are stumbling forward into the night.
(e) The wind rushes out to meet the trees.
(d) The poetess says that the moon is like a broken mirror.
(e) The wind rushes to meet the trees.

The Trees Summary in English

The Trees Introduction in English

This is a poem about decorative plants. These plants are grown in houses for beautification. These grow in small pots and pans. They have taken the place of large forest trees which have been cut by human beings. This poem presents the picture of harm to nature by human beings by their actions.

The Trees Summary in English

The poem ‘The Trees’ written by Adrienne Rich, is a poem about decorative plants. These plants are grown in houses in small pots and pans. They are not useful for birds and insects, Birds can’t sit on the branches. Insects can’t hide in them. They don’t give any shade. Their twigs are stiff. Their boughs are like a newly discharged patient. They are devoid of light. Their leaves rush towards the glass window for light because they feel suffocated in their small pots and pans. The poetess is sitting inside her room. She is writing long letters. It is night time. She feels the smell of leaves and lichen reaching inside her room. The poetess longs that these trees should strive to get light and air.

The Trees Introduction in Hindi

(यह सजावटी पौधों के बारे में एक कविता है। ये पौधे सजावट सुन्दरता के लिए घरों के अंदर उगाए जाते हैं। ये छोटे-छोटे फूलदानों और बर्तनों में उगाए जाते हैं। इन्होंने उन विशाल वृक्षों का स्थान ले लिया है जिनको मनुष्यों के द्वारा काट दिया गया है। यह कविता मनुष्यों के द्वारा अपने कामों से प्रकृति को हए नुकसान का वर्णन करती है।)

The Trees Summary in Hindi

यह कविता ‘The Trees’ ऐडरीन रिच द्वारा लिखित सजावटी पौधों के बारे में एक कविता है। ये पौधे घरों के अंदर फूलदानों और छोटे बर्तनों में उगाए जाते हैं। ये पक्षियों और कीटों के लिए लाभदायक नहीं हैं। पक्षी इनकी शाखाओं के ऊपर नहीं बैठ सकते हैं। कीट स्वयं को इनमें छुपा नहीं सकते हैं। ये कोई छाया नहीं देते हैं। इनकी टहनियाँ अकड़ी (कठोर) हुई हैं। इनकी शाखाएँ उस मरीज की भाँति हैं जिसे हाल ही में अस्पताल से छुट्टी मिली है। ये प्रकाश से वंचित हैं। इनके पत्ते प्रकाश हासिल करने के लिए शीशे की खिड़की की ओर भागते हैं क्योंकि फूलदानों और बर्तनों में उनका दम घुटता है। कवयित्री अपने कमरे में बैठी हैं। वह लंबे पत्र लिख रही है। रात्रि का समय है। वह पत्तों और काई की गंध को अपने कमरे के अंदर पहुँचता महसूस करती है। कवयित्री की इच्छा है कि वृक्ष प्रकाश और हवा के लिए संघर्ष करें।

The Trees Translation in Hindi

STANZA 1

The trees inside are moving out into the forest,
the forest that was empty al! these days
where no bird could sit
no insect hide
no sun bury its feet in shaíkw
the forest that was empty all these nights
will be full of trees by morning.

Word-meanings : Insect = worm (कीड़ा);); no sun shadow = no light will be lost in shadow (कोई रोशनी छाया में लुप्त नहीं होगी)।

(हिंदी अनुवाद अंदर के वृक्ष बाहर निकलकर जंगल में जा रहे हैं, वह जंगल जो इन सारे दिनों में खाली था, जहाँ कोई पक्षी नहीं बैठ सकता था और न ही कोई कीड़ा छुप सकता था। कोई भी रोशनी छाया में लुप्त नहीं हो सकती थी, वह जंगल जो इन सभी रातों को खाली था, कल सुबह तक वृक्षों से भर जाएगा।

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 8 The Trees

STANZA 2

All night the roots work
to disengage themselves from the cracks
in the veranda floor.
The leaves strain toward the glass
small twigs stiff with exertion
long-cramped boughs shuffling under the roof
like newly discharged patients
half-dazed, moving
to the clinic doors.

Word-meanings: Disengage = get free (आजाद होना); cracks = small openings (दरारें); strain = try (प्रयत्न करना); twigs = branches (टहनियाँ); long-cramped = shrunk for long (लम्बे समय तक सिकुड़ी हुई); half-dazed = half shocked (अर्ध-सदमे में)।

(हिंदी अनुवाद सारी रात जड़ें बरामदे के फर्श की दरारों से स्वयं को अलग करने का काम करती रहती हैं। पत्ते शीशे की तरफ जाने की कोशिश करते हैं, छोटी टहनियाँ थकान के कारण सख्त हो जाती हैं, लम्बी सिकुड़ी हुई टहनियाँ छत के नीचे हरकत कर रही हैं जैसे कोई हाल ही में अस्पताल से निष्कासित मरीज अर्ध-सदमे में, अस्पताल के दरवाजे की तरफ जा रहा हो।)

STANZA 3

I sit inside, doors open to the veranda
writing long letters
in which I scarcely mention the departure
oftheforestfrom the house.
The night is fresh, the whole moon shines
in a sky still open.

Word-meanings : Scarcely = hardly (मुश्किल से); the whole moon = full moon (पूर्णिमा का चाँद)।

(हिंदी अनुवाद मैं अन्दर बैठी हूँ, दरवाजे बरामदे की तरफ खुलते हैं, मैं लम्बे पत्र लिख रही हूँ जिनमें मैंने मुश्किल से जंगल के घर से बाहर जाने की बात की है। रात तरो-ताजा सुहावनी है, पूर्णिमा का चाँद खुले आकाश में चमकता है।)

STANZA 4

the smell of leaves and lichen
still reaches like a voice into the rooms.
My head is full of whispers
which tomorrow will be silent.

Word-meanings: Lichen = algae (काई); whispers-low voice (कानाफूसी)।

(हिंदी अनुवाद पत्तों और काई की सुगंध कमरों में एक आवाज की तरह अन्दर आती है। मेरा सिर कानाफूसियों से भरा है, जो कल खामोश हो जाएगा।)

STANZA 5

Listen. The glass is breaking.
The trees are stumbling forward
into the night. Winds rush to meet them.
The moon is broken like a mirror,
its pieces flash now in the crown
of the tallest oak.

Word-meanings: Stumbling = falling (गिरना); oak = a kind of tree (बलूत का वृक्ष)।

(हिंदी अनुवाद-सुनो! शीशा टूट रहा है। वृक्ष रात में गिरते हुए आगे बढ़ रहे हैं। हवाएँ उन्हें मिलने के लिए भागकर आगे आती हैं। चाँद एक टूटे हुए दर्पण की तरह है, और इसके टुकड़े अब सबसे लम्बे बलूत के वृक्ष की चोटी में चमकते हैं।)

Leave a Comment

Your email address will not be published.