HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals

Haryana State Board HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 10th Class English Solutions First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals

HBSE 10th Class English How to Tell Wild Animals Textbook Questions and Answers

Thinking about the Poem (Page 45)

Question 1.
Does ‘dyin’ really rhyme with ‘lion’? Can you say it in such a way that it does?
(आपके विचार में क्या ‘dyin’ शब्द की लय ‘lion’ शब्द से मिलती है ? क्या आप कह सकते हैं कि इस प्रकार से यह । लय मिलती है?)
Answer:
‘Dyin’ does not really rhyme with lion’. But perhaps if it is spoken in that way, it may rhyme with ‘lion’.
(‘Dyin’ शब्द की लय वास्तव में ‘lion’ शब्द से नहीं मिलती। लेकिन शायद यदि इसे इसी उच्चारण के साथ बोला गया है तो इसकी लय ‘lion’ शब्द के साथ मिल सकती है।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals

Question 2.
How does the poet suggest that you identify the lion and the tiger? When can you do so, according to him?
(शेर और बाघ में अंतर करने के लिए कवि आपको क्या सुझाव देता है? कवि के अनुसार, आप ऐसा कब कर सकते हैं?)
Answer:
The poet suggests that we can identify a lion by his large and brownish-yellow colour and roar. On the other hand, the tiger has black stripes on the yellow background. He looks noble.
(कवि सुझाव देता है कि हम शेर की पहचान उसके बड़े आकार, भूरे-पीले रंग और दहाड़ से कर सकते हैं। दूसरी ओर, बाघ के पीले शरीर पर काली धारियाँ होती हैं। वह शानदार दिखाई देता है।)

Question 3.
Do you think the words ‘lept’ and ‘lep’ in the third stanza are spelt correctly? Why does the poet spell them like this?
(आपके विचार में क्या तीसरे stanza में दिए गए शब्दों ‘lept’ और ‘lep’ का सही उच्चारण किया गया है? कवि इन शब्दों का उच्चारण इस प्रकार से क्यों करता है?)
Answer:
These words are not spelt correctly. The poet spells in this way in order to create a rhyming effect.
(इन शब्दों का उच्चारण सही ढंग से नहीं किया गया है। कवि लय बनाने के उद्देश्य से इन शब्दों का उच्चारण इस प्रकार से करता है।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals

Question 4.
Do you know what a ‘bearhug’is? It’s a friendly and strong bug-such as bears are thought to give, as they attack you! Again, hyenas are thought to laugh, and crocodiles to weep (crocodile tears’) as they swallow their victims.
(क्या आप जानते हो ‘भालू की जफ्फी’ क्या है? यह एक बड़ी मित्रता भरी और मजबूत जफ्फी होती है जैसी कि भालू आपको देते हैं, जब वे आप पर हमला करते हैं। पुनः माना जाता है, कि लक्कड़बग्घे मुस्कराते और मगरमच्छ आँसू बहाते रहते हैं, जब वे अपने शिकार को निगलते हैं।)

Are there similar expressions and popular ideas about wild animals in your own language(s)?
(क्या आपकी भाषा में भी जंगली जानवरों के बारे में इस प्रकार के भाव और प्रचलित विचार पाए जाते हैं?)
Answer:
A bearhug’ is the bear’s tight embrace. In common use, it means a friendly and warm embrace. Hyenas never laugh. But their faces look like that. Crocodiles do not weep but tears come when they swallow their victims.

(भालू की जफ्फी’ भालू के द्वारा कसकर मारी गई बाँहों की जकड़न होती है। सामान्य रूप से यह मित्रता और प्यार भरी जफ्फी होती है। लक्कड़बग्घे कभी भी मुस्कराते नहीं हैं। लेकिन उनके चेहरे इस प्रकार के दिखाई देते हैं। मगरमच्छ कभी भी रोते नहीं हैं लेकिन जब वे अपने शिकार को निगलते हैं तो उनकी आँखों से आँसू निकलते हैं।)

Every language has similar expressions. There are such expressions in Hindi also.
(प्रत्येक भाषा में इस प्रकार के भाव पाए जाते हैं। हिंदी भाषा में भी ऐसे ही भाव पाए जाते हैं।)

Question 5.
Look at the line “A novice might nonplus”. How would you write this ‘correctly’? Why is the poet’s ‘incorrect line better in the poem?
(इस पंक्ति पर ध्यान दीजिए “A novice might nonplus”। आप इसे सही ढंग से कैसे लिखोगे? कवि के द्वारा लिखी गई यह गलत पंक्ति भी कैसे बेहतर प्रतीत होती है?)
Answer:
It would be written like: A novice might be nonplused. The poet uses this incorrect line deliberately in order to rhyme it with ‘caress’.
(इसे सही प्रकार से लिखा जाएगा, ‘A novice might be nonplused’ कवि इस गलत पंक्ति को जान-बूझकर लिखता है ताकि इसकी ‘caress’ शब्द के साथ लय मिल जाए।)

Question 6.
Can you find other examples of poets taking liberties with language, either in English or in your own language(s)? Can you find examples of humorous poems in your own language(s)?
(क्या आप कवि के द्वारा भाषा के साथ स्वतंत्रता (मनमर्जी) चाहे अंग्रेजी हो या आपकी अपनी भाषाओं के उदाहरण देख सकते हैं ? क्या आप अपनी भाषा की हास्यप्रद कविताओं के उदाहरण खोज सकते हैं?)
Answer:
Yes, many poets take such liberties to create proper rhyming, e.g., kirk is used for church’ to rhyme with ‘Svork’, Keats uses ‘shoon’ for sun to rhyme with ‘moon’.
(हाँ, बहुत-से कवि सही लय मिलाने के लिए इस प्रकार के उदाहरण लेते हैं जैसे ‘church’ के लिए ‘kirk’ शब्द का प्रयोग किया जाता है ताकि इसकी ‘Svork’ शब्द के साथ सही लय मिल जाए। कीट्स ‘Sun’ के लिए ‘Shoon’ शब्द का प्रयोग करता है ताकि moon शब्द के साथ लय मिल जाए।)

Question 7.
Much of the humour in the poem arises from the way language is used, although the ideas are funny as well. If there are particular lines in the poem that you especially like, share these with the class, speaking briefly about what it is about the ideas or the language that you like or find funny.
(कविता में प्रयोग की गई भाषा से बहुत अधिक हास्य पैदा होता है, यद्यपि विचार भी उपहासप्रद ही हैं। यदि कविता में कोई विशेष पंक्ति है जिसे आप खासतौर पर पसंद करते हो, तो इन पंक्तियों को कक्षा के साथ साँझा कीजिए और बताइए कि आप उसमें किस बात अथवा भाषा को पसंद करते हैं या मजाकिया पाते हैं?)
Answer:
Mainly meant for the students at class level. The following lines can be cited as examples:
(मुख्य रूप से विद्यार्थियों के द्वारा कक्षा में किया जाता है। उदाहरण के लिए निम्नलिखित पंक्तियाँ दी जा सकती हैं-)

  • Just notice if he eats you.
  • Twill do no good to roar with pain.
  • He’ll give you just one more caress.
  • A novice might nonplus.
  • Hyenas come with merry smiles.

The ideas in the poem are used humorously. In most of the cases, a man will recognize the wild beast by his way of eating him (the victim). What is use of that recognition?

HBSE 10th Class English How to Tell Wild Animals Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Where are the Asian Lions found?
Answer:
The Asian Lions are found in the eastern countries of the world.

Question 2.
How does the Asian Lion look?
Answer:
The Asian Lion is a large and yellow coloured animal.

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals

Question 3.
What is the special feature of the Bengal Tiger?
Answer:
He has black strips on his yellow body.

Question 4.
How is the Bengal Tiger described?
Answer:
He is described as a noble wild beast.

Question 5.
How is the leopard’s skin?
Answer:
The leopard has spots on his skin.

Question 6.
How does a leopard behave when he meets a person?
Answer:
When a leopard meets a person he jumps on him at once.

Question 7.
Which animal can we meet in our yard?
Answer:
We can meet the bear in our yard.

Question 8.
What does the bear do on meeting a person?
Answer:
The bear hugs the person very hard when he meets one.

Question 9.
What is the special feature of the Hyena?
Answer:
The Hyena always comes with merry smiles

Question 10.
What is the special feature of the crocodile?
Answer:
The crocodile weeps while eating its prey.

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals

Question 11.
What two things does a Chameleon not have?
Answer:
A Chameleon does not have ears and wings.

Question 12.
Where is the Chameleon generally found?
Answer:
It is generally found in the trees.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What does the poet say about the Asian Lion in this poem?
(इस कविता में कवि ‘एशियाई शेर’ के विषय में क्या कहता है?)
Answer:
The poet says that the Asian Lion is a large beast. He is brownish-yellow in colour. He is found in forests of the eastern countries of the world. His roar is very loud and terrifying.
(कवि कहता है कि एशियाई शेर एक बहुत बड़ा जानवर है। उसका रंग भूरा-पीला होता है। वह संसार के पूर्वी देशों में जंगलों में पाया जाता है। उसकी दहाड़ बहुत ही ऊँची और डरावनी होती है।)

Question 2.
How does the Bengal Tiger look? What is so distinct about him?
(‘Bengal Tiger’ कैसा दिखाई देता है? उसकी विशिष्ट विशेषता क्या है?)
Or
How can one identify the Bengal Tiger?
(“Bengal Tiger’ का परीक्षण कैसे कर सकते हैं?)
Answer:
The poet says that the Bengal Tiger roams in the forest and looks noble. His skin is yellow and there are black stripes on it. As soon as the Bengal Tiger notices someone he tries to eat him.
(कवि कहता है कि ‘BengalTiger’ जंगलों में घूमता है और बहुत ही शानदार लगता है। उसकी चमड़ी पीली होती है और उसके ऊपर काली धारियाँ होती हैं। ‘Bengal Tiger’ जैसे ही किसी व्यक्ति को देखता है तो उसे खाने का प्रयास करता है।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals

Question 3.
What do you learn about the leopard from this poem?
(इस कविता से आपको चीते के विषय में क्या पता चलता है?)
Or
How can one tell (recognize) the leopard ?
(चीते को किस प्रकार पहचाना जा सकता है।)
Answer:
The poem tells us that a leopard has spots on his skin. As soon as he sees someone he leaps over him at once and starts eating. He is so terrifying and powerful.
(कविता से हमें पता चलता है कि चीते की खाल पर धब्बे होते हैं। जैसे ही वह किसी को देखता है तो वह तुरंत उस पर कूद पड़ता है और खाना शुरू कर देता है। वह बहुत अधिक डरावना और शक्तिशाली होता है।)

Question 4.
How does the poet describe the bear?
(कवि भालू का वर्णन किस प्रकार से करता है?)
Answer:
The poet suggests that the bear can enter a human colony also. That is why, you can encounter a bear even in your yard. As soon as the bear comes near a human being, he embraces him. This embrace appears loving. But in fact it can be fatal.
(कवि कहता है कि भालू मानवीय बस्तियों में भी प्रवेश कर सकता है। इसीलिए आप अपने आँगन में भी भालू से आमने-सामने हो सकते हैं। जैसे ही भालू किसी इंसान के निकट आता है तो वह उसे जफ्फी में ले लेता है। यह जफ्फी प्यार-भरी प्रतीत होती है। लेकिन वास्तव में यह प्राणघातक साबित हो सकती है।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals

Question 5.
Why does the poet say that a bear’s ‘hug’may confuse a novice? (कवि ऐसा क्यों कहता है कि भालू की जफ्फी एक नौसिखिए व्यक्ति को परेशानी में डाल देती है?)
Answer:
It is the tendency of a bear to kill his victim by embracing him. He hugs the victim so tightly that he usually dies. But a novice who does not know the ways of bears, may misunderstand his hug. He may think that it is a loving embrace.
(यह भालू की आदत होती है कि वह अपने शिकार को जफ्फी में लेकर मारता है। वह शिकार को इतना कसकर जफ्फी मारता है कि शिकार मर जाता है। लेकिन एक नौसिखिया जिसे भालू की इस चाल का नहीं पता होता, उसकी जफ्फी के बारे में गलतफहमी में होता है। वह इसे प्यार की जफ्फी समझ सकता है।)

Question 6.
What does the poet say about the crocodile and the hyena?
(कवि मगरमच्छ और लक्कड़बग्घे के विषय में क्या कहता है?)
Or
How can we distinguish between a hyena and a crocodile?
(हम एक मगरमच्छ और एक लक्कड़बग्घे के बीच अंतर कैसे कर सकते हैं?)
Answer:
The poet describes the crocodile and the hyena humourously. The hyena seems to be laughing. In fact it does not laugh. Only its face appears so. On the other hand, the crocodile has tears in his eyes when it eats its victim. It appears as if he is shedding tears at the death of his victim. But this is not so.
(कवि मगरमच्छ और लक्कड़बग्घे का वर्णन बड़े मजाकिया ढंग से करता है। लक्कड़बग्घा मुस्कराता हुआ प्रतीत होता है जबकि वास्तव में वह मुस्कराता नहीं है। केवल उसकी शक्ल ऐसी दिखती है। दूसरी ओर जब मगरमच्छ अपने शिकार को खाता है तो उसकी आँखों में आँसू होते हैं। ऐसा लगता है कि वह अपने शिकार की मौत पर आँसू बहा रहा होता है। लेकिन ऐसा नहीं होता।)

Essay Type Questions

Question 1.
Write the brief summary of poem ‘How to Tell Wild Animals’ in your own words.
(कविता ‘How to Tell Wild Animals’ का संक्षिप्त सारांश अपने शब्दों में लिखें।)
Answer:
‘How to Tell Wild Animals’ is a beautiful poem by Carolyn Wells about the strange habits and behaviours of some wild animals. The poet says that Asian lion is a large tawny beast with a fearful roar. A tiger has black stripes on his yellow skin and is always ready to eat his victim. A leopard has black spots on his skin. He leaps on his prey and eats it up. A bear can come to human colonies. He hugs up a person and can put to death. A crocodile always sheds tears while eating its victim. A hyena always looks smiling. A chameleon always changes its colour according to its surrounding. This is the strange world of some of the wild animals.

(How to Tell Wild Animals’ कैरोलिन वैल्ज़ द्वारा कुछ जंगली जीवों की विचित्र आदतों और व्यवहारों के बारे में लिखी गई एक सुंदर कविता है। कवि कहता है कि एशियाई शेर भूरे-पीले रंग का एक डरावनी गर्जन वाला विशालकाय पशु होता है। बाघ की पीली खाल पर काली धारियों होती हैं और वह अपने शिकार को खाने के लिए हर समय तैयार होता है। चीते के शरीर पर काले धब्बे होते हैं। वह अपने शिकार के ऊपर कूदता है और उसे खा जाता है। भालू मानवीय बस्तियों में भी आ जाता है। वह किसी व्यक्ति को आलिगन करता है और उसे मार देता है। मगरमच्छ अपने शिकार को खाते समय हमेशा आँसू बहाता है। लक्कड़बग्घा , हमेशा मुस्कराता हुआ-सा प्रतीत होता है। गिरगिट अपने आस-पास के वातावरण के अनुसार अपना रंग बदल लेता है। यह कुछ जंगली जानवरों की विचित्र दुनिया है।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals

Question 2.
What is the Central Idea of the poem ‘How to Tell Wild Animals’?
(‘How to Tell Wild Animals’ का केन्द्रीय विषय क्या है?)
Or
Write Central Idea of Carolyn Wells’ poem ‘How to Tell Wild Animals.’ Explain.
( Carolyn Wells’ की कविता ‘How to Tell Wild Animals’ के केन्द्रीय विषय का वर्णन करें।)
Answer:
In the poem ‘How to Tell Wild Animals’ the poet Carolyn Wells tries to distinguish one animal from the other in a humorous way. The poet suggests that it is very risky to be in such a close proximity to these wild animals. This humorous poem suggests some dangerous ways to identify wild animals. The poet gives a beautiful description of the Asian Lion and the Bengal Tiger. Then he points out about the Leopard and the Bear. He describes the Hyena for its smiling face and the Crocodile for its tears. Then the poet describes how the Chameleon changes its colour.

(How to Tell Wild Animals’ में Carolyn Wells एक हास्यप्रद अंदाज में एक जानवर का दूसरे जानवर से भेद प्रस्तुत करता है। कवि सुझाव देता है कि इन जंगली जानवरों के साथ इतने निकट संबंध में रहना बहुत अधिक जोखिमपूर्ण हो जाता है। यह हास्यप्रद कविता जंगली जानवरों की पहचान करने के बारे में कुछ खतरनाक तरीकों का वर्णन करती है। कवि एशियाई शेर और बंगाल के बाघ का बड़ा सुंदर वर्णन करता है। तब वह चीते और भालू की पहचान के बारे में बताता है। वह लक्कड़बग्घे का वर्णन उसके मुस्कराते हुए चेहरे से और मगरमच्छ का वर्णन उसके आँसुओं से करता है। तब कवि इस बात का भी वर्णन करता है कि गिरगिट अपना रंग कैसे बदलता है।)

Multiple Choice Questions

Question 1.
Where do we see the Asian lions?
(A) western countries
(B) eastem countries
(C) southern countries
(D) all of the above
Answer:
(B) eastern countries

Question 2.
What is the colour of the Asian Lions?
(A) brownish-yellow
(B) yellow
(C) black
(D) red
Answer:
(A) brownish-yellow

Question 3.
To which animal does the poet call noble?
(A) crocodile
(B) bear
(C) tiger
(D) lion
Answer:
(C) tiger

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals

Question 4.
Which animal has black stripes on his body?
(A) lions
(B) hyena
(C) bear
(D) tiger
Answer:
(D) tiger

Question 5.
Which animal has black spots on his hide?
(A) leopard
(B) tiger
(C) lion
(D) bear
Answer:
(A) leopard

Question 6.
Which animal is mainly associated with Bengal?
(A) lion
(B) tiger
(C) hyena
(D) crocodile
Answer:
(B) tiger

Question 7.
Which animal gives you an embrace?
(A) hyena
(B) bear
(C) crocodile
(D) leopard
Answer:
(B) bear

Question 8.
The face of which animal appears smiling?
(A) hyena
(B) bear
(C) crocodile
(D) leopard
Answer:
(A) hyena

Question 9.
Which animal sheds tears while eating its victim?
(A) lion
(B) tiger
(C) crocodile
(D) chameleon
Answer:
(C) crocodile

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals

Question 10.
Which of the following animals lives on a tree?
(A) hyena
(B) bear
(C) crocodile
(D) chameleon
Answer:
(D) chameleon

Question 11.
Which animal changes its colour according to its surrounding?
(A) hyena
(B) chameleon
(C) lizard
(D) all of the above
Answer:
(B) chameleon

Dust of Snow Important for Comprehension Of Stanzas

Read the following stanzas and answer the questions that follow:

STANZA 1

If ever you should go by chance
To jungles in the east;
And if there should to you advance
A large and tawny beast,
If he roars at you as you’re dyin’
You’ll know it is the Asian Lion…

Questions:
(a) Where should you go by chance?
(b) How does the described animal look?
(c) How will you know that it is Asian lion?
(d) What do you mean by ‘the east’?
(e) Name the poem and
Answer:
(a) You should go to jungles in the east.
(b) The described animal looks large and yellow-coloured.
(c) It will roar at you when you are dying with fear.
(d) ‘The east’ means the countries in the eastern part of the world.
(e) Poem: How to Tell Wild Animals. Poet: Carolyn Wells.

STANZA 2

Or if some time when roaming round,
A noble wild beast greets you,
With black stripes on a yellow ground,
Just notice if he eats you.
This simple rule may help you learn
The Bengal Tiger to discern.

Questions:
(a) Who is the noble wild beast?
(b) Describe its appearance.
(c) Where will you encounter the Bengal Tiger?
(d) What are the rhyming words in this stanza?
(e) Namathe poem and the poet.
Answer:
(a) The noble wild beast is the Bengal Tiger.
(b) He has black stripes on a yellow background.
(c) You will encounter him while roaming in the jungle.
(d) The rhyming words are : round – ground you – you leam – discern
(e) Poem: How to Tell Wild Animals, Poet: Carolyn Wells.

STANZA 3

If strolling forth, a beast you view,
Whose hide with spots is peppered,
As soon as he has lept on you,
You’ll know it is the Leopard.
‘Twill do no good to roar with pain,
He’ll only lep and lep again.

Questions:
(a) Name the poem.
(b) How can you recognize the leopard?
(c) What will the leopard do if we cry with pain?
(d) What is the rhyme – scheme in the stanza?
(e) What is the meaning of the word “Walking’ in the stanza?
Answer:
(a) The name of the poem is ‘How to Tell Wild Animals’.
(b) We can recognize the leopard with spots on his skin.
(c) If we cry with pain, the leopard will go on attacking us
(d) The rhyme-scheme of the stanza is ‘abacc’.
(e) Strolling

STANZA 4

If when you’re walking round your yard
You meet a creature there,
Who hugs you very, very hard,
Be sure it is a Bear.

Questions:
(a) Name the poem and the poet.
(b) Where can you meet the bear?
(c) What does the bear do on meeting a person?
(d) What does the creature do to you?
(e) Find from the passage words which mean: embraces, courtyard.
Answer:
(a) Poem: How to tell Wild Animals, Poet: Carolyn Wells
(b) We can meet him round our yard.
(c) The bear hugs the person very hard when he meets one.
(d) The creature hugs me very hard.
(e) (a) hugs, (b) yard

STANZA 5

If you have any doubts,
I guess He’ll give you just one more caress.
Though to distinguish beasts of prey
A novice might nonplus,

Questions:
(a) From which poem have these lines been taken?
(b) Who is “he’ in the second line?
(c) How will ‘he react to the human being?
(d) About what may we have a doubt?
(e) What can nonplus a victim ?
Answer:
(a) These lines have been taken from the poem ‘How to Tell Wild Animals’.
(b) Here ‘he’ is a bear.
(c) ‘He’ will embrace tightly the human being.
(d) We may have doubt about the strength of a bear.
(e) Distinguishing beasts of prey can nonplus a victim.

STANZA 6

The Crocodile you always may
Tell from the
Hyena thus:
Hyenas come with merry smiles
But if they weep they’re
Crocodiles.

Questions:
(a) From which poem have these lines been taken?
(b) How do the hyenas come?
(c) What is so distinct about crocodiles?
(d) How can you differentiate a crocodile from a hyena?
(e) Select the rhyming words in this stanza.
Answer:
(a) These lines have been taken from the poem ‘How to Tell Wild Animals’.
(b) The hyenas come with merry smiles.
(c) Crocodiles are distincted by their weeping.
(d) A crocodile is always weeping while a hyena looks always smiling,
(e) The rhyming words are: smiles-crocodiles

STANZA 7

The true Chameleon is small,
A lizard sort of thing;
He hasn’t any ears at all,
And not a single wing.
If there is nothing on the tree,
‘Tis the chameleon you see.

Questions:
(a) Which creature has the chameleon been compared to?
(b) Mention any two physical characteristics of a chameleon.
(c) What is the point of comparison?
(d) When can one see the chameleon?
(e) Name the poem and the poet.
Answer:
(a) The chameleon has been compared to a lizard.
(b) A chameleon does not have ears and wings.
(c) The point of comparison is the size.
(d) If there is nothing on the tree, we can see the chameleon
(e) Poem: How to Tell Wild Animals, Poet: Carolyn Wells.

How to Tell Wild Animals summary in English

How to Tell Wild Animals Introduction in English

This humorous poem suggests some dangerous ways to identify wild animals. The poet gives a beautiful description of the Asian Lion and the Bengal Tiger. Then he points out about the Leopard and the Bear. He describes the Hyena for its smiling face and the Crocodile for its tears. Then the poet describes how the Chameleon changes its colour.

How to Tell Wild Animals summary in English

How to Tell Wild Animals’ is a beautiful poem by Carolyn Wells about the strange habits and behaviours of some wild animals. The poet says that Asian lion is a large tawny beast with a fearful roar. A tiger has black stripes on his yellow skin and is always ready to eat his victim. A leopard has black spots on his skin. He leaps on his prey and eats it up. A bear can come to human colonies. He hugs up a person and can put to death. A crocodile always sheds tears while eating its victim. A hyena always looks smiling. A chameleon always changes its colour according to its surrounding. This is the strange world of some of the wild animals.

How to Tell Wild Animals summary in Hindi

How to Tell Wild Animals Introduction in Hindi

(यह हास्यप्रद कविता जंगली जानवरों की पहचान करने के बारे में कुछ खतरनाक तरीकों का वर्णन करती है। कवि एशियाई शेर और बंगाल के बाघ का बड़ा सुंदर वर्णन करता है। तब वह चीते और भालू की पहचान के बारे में बताता है। वह लक्कड़बग्घे का वर्णन उसके मुस्कराते हुए चेहरे से और मगरमच्छ का वर्णन उसके आँसुओं से करता है। तब कवि इस बात का भी वर्णन करता है कि गिरगिट अपना रंग कैसे बदलता है।)

How to Tell Wild Animals summary in Hindi

कैरोलिन वैल्ज़ द्वारा कुछ जंगली जीवों की विचित्र आदतों और व्यवहारों के बारे में लिखी गई एक सुंदर कविता है। कवि कहता है कि एशियाई शेर भूरे-पीले रंग का एक डरावनी गर्जन वाला विशालकाय पशु होता है। बाघ की पीली खाल पर काली धारियाँ होती हैं और वह अपने शिकार को खाने के लिए हर समय तैयार होता है। चीते के शरीर पर काले धब्बे होते हैं। वह अपने शिकार के ऊपर कूदता है और उसे खा जाता है। भालू मानवीय बस्तियों में भी आ जाता है। वह किसी
जंगली जानवरों की विचित्र दुनिया है।

How to Tell Wild Animals Translation in Hindi

STANZA 1

If ever you should go by chance
To jungles in the east;
And if there should to you advance
A large and tawny beast,
If he roars at you as you’re dyin’
You ’ll know it is the Asian Lion…

Word-meanings: Tawny = brownish-yellow (भूरे-पीले रंग का); roars = gives out loud sound (दहाड़ना); dyin’ = dying (मरना) ।

(हिंदी अनुवाद-अगर आप कभी संयोगवश पूर्व दिशा के जंगल में जाएँ और वहाँ पर आपकी तरफ एक बड़ा और भूरे-पीले रंग का जानवर आए और अगर वह आप पर तब दहाड़े जब आप मर रहे हों या बड़ी मुसीबत में हों तो आप समझ जाएँगे कि यह एशियन शेर है।)

STANZA 2

Or if some time when roaming round,
A noble wild beast greets you,
With black stripes on a yellow ground,
Just notice if he eats you.
This simple rule may help you learn The Bengal Tiger to discern.

Word-meanings: Roaming = wandering (घूमना); beast = animal (जानवर); stripes = long narrow bands (धारियाँ); discern = see (देखना)।

(हिंदी अनुवाद-या फिर अगर इधर-उधर घूमते समय एक नेक जंगली जानवर जिसकी पीली खाल पर काली धारियाँ हों, वह आपका स्वागत करे तो केवल यह देखो कि क्या वह आपको खाता है। यह साधारण तरीका आपको बताएगा कि वह बंगाल टाइगर है।)

STANZA 3

If strolling forth, a beast you view,
Whose hide with spots is peppered,
As soon as he has lept on you,
You ’ll know it is the Leopard.
’Twill do no good to roar with pain,
He’ll only lep and lep again.

Word-meanings: Strolling = wandering (घूमना); hide = skin (खाल); peppered = spotted (चकत्ते वाला); lep = eat (खाना)।

(हिंदी अनुवाद-अगर घूमते हुए आपको कोई ऐसा जांनवर मिले जिसकी खाल पर चकत्ते बने हुए हैं और जैसे ही यह आप पर झपटेगा आप समझ जाएँगे कि वह तेंदआ है। दर्द से चिल्लाने का कोई फायदा नहीं होगा क्योंकि वह आपको बार-बार खाता रहेगा।)

STANZA 4

If when you’re walking round your yard
You meet a creature there,
Who hugs you very, very hard,
Be sure it is a Bear.

Word-meanings: Yard = courtyard (आँगन); hugs = embraces (आलिंगन करना)।

(हिंदी अनुवाद-यदि आप अपने आँगन में टहल रहे हैं और आपको एक जानवर मिल जाता है और वह आपको कसकर गले लगाता है, तो निस्संदेह यह एक भालू है।)

STANZAS 5

If you have any doubts, I guess.
He’ll give you just one more caress.
Though to distinguish beasts of prey
A novice might nonplus,

Word-meanings: Caress = loving touch (प्यार भरा स्पश); distinguish = identify (पहचानना); novice = a beginner (नौसिखिया); nonplus = confused (उलझन में)।

(हिंदी अनुवाद-अगर आपको कोई संदेह है तो मेरा अनुमान है कि वह आपको एक बार फिर आलिंगन करेगा। यद्यपि जंगली जानवरों को पहचानने में कोई नौसिखिया उलझन में पड़ सकता है।)

STANZA 6

The Crocodile you always may
Tell from the Hyena thus :
Hyenas come with merry smiles;
But if they weep they’re Crocodiles.

Word-meanings: Tell = (here) distinguish (अंतर करना); hyena = a beast of prey (लक्कड़बग्या); – merry = happy (प्रसन्न)।

(हिंदी अनुवाद-आप सदा मगरमच्छ और लक्कड़बग्घे में इस बात से अंतर कर सकते हो कि लक्कड़बग्घे प्रसन्न मुस्कान से आते हैं, जबकि यदि वे रोते हैं तो वे मगरमच्छ होते हैं।)

STANZA 7

The true. Chameleon is small,
A lizard sort of thing;
He hasn’t any ears at all,
And not a single wing.
If there is nothing on the tree,
’Tis the chameleon you see.

Word-meanings: Chameleon = a lizard-like animal (गिरगिट); lizard = a reptile (छिपकली)।

(हिंदी अनुबाद-सही गिरगिट एक छिपकली की तरह छोटा होता है। उसके कान बिल्कुल नहीं होते और न ही पंख होते हैं। अगर पेड़ पर कुछ भी नहीं है तो आप गिरगिट देख रहे हैं।)

Leave a Comment

Your email address will not be published.