HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 9 Fog

Haryana State Board HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 9 Fog Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 10th Class English Solutions First Flight Poem 9 Fog

HBSE 10th Class English Fog Textbook Questions and Answers

Thinking about the Poem (Page 115)

Question 1.
(i) What does Sandburg think the fog is like?
(सैंडबर्ग के अनुसार कोहरा किस तरह का होता है?)
Answer:
Sandburg thinks that the fog is like a little cat sitting on her haunches.
(सैंडबर्ग सोचता है कि कोहरा उस छोटी बिल्ली की तरह है जो अपने नितम्बों पर बैठी है।)

(ii) How does the fog come?
(कोहरा कैसे आता है?).
Answer:
The fog comes silently and slowly.
(कोहरा चुपके से और धीरे से आता है।)

(ii) What does ‘it’ in the third line refer to?
(तीसरी पंक्ति में ‘इट’ शब्द किसके लिए आया है?).
Answer:
In the third line ‘it’ refers to the cat and the fog as well.
(तीसरी पंक्ति में ‘इट’ शब्द का प्रयोग बिल्ली और कोहरे दोनों के लिए किया गया है।)

(iv) Does the poet actually say that the fog is like a cat? Find three things that tell us that the fog is like a cat.
(क्या कवि वास्तव में यह कहता है कि कोहरा बिल्ली की तरह है? तीन चीजें ढूँदिए जो हमें बताती हैं कि कोहरा बिल्ली की तरह है।)
Answer:
The poet does not say it. But he refers to it through a metaphor. The three things are:

  1. The fog comes,
  2. It sits looking over harbour and city on silent haunches,
  3. It then moves on.

(कवि यह नहीं कहता है। लेकिन वह एक रूपक के जरिये ऐसा करता है। वे तीन चीजें हैं-

  1. कोहरा आता है,
  2. वह खामोश होकर नितम्बों के बल बैठकर बंदरगाह एवं शहर को देखता है,
  3. और फिर आगे बढ़ जाता है।

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 9 Fog

Question 2.
You know that a metaphor compares two things by transferring a feature of one thing to the other (See Unit 1).
(आप जानते हैं कि एक रूपक एक वस्तु की विशेषताओं को दूसरी वस्तु में स्थानांतरित करके उनकी तुलना करता है (देखें यूनिट 1)।)
(i) Find metaphors for the following words and complete the table below. Also, try to say how they are alike. The first is done for you.
(निम्न शब्दों के लिए रूपक हूँढ़िए और तालिका को पूरा कीजिए। और यह भी बताने का प्रयास कीजिए कि वे एक-समान कैसे हैं। पहला आपके लिए किया गया है।)

Storm tiger pounces over the fields, growls
Fire
School
Home

Answer:

Train snake moves on its rail hisses
Fire dragon gobbles up roars
School temple of learning teaches, instructs ringing bells
Home cave safety comfort

(ii) Think about a storm. Try to visualise the force of the storm, hear the sound of the storm, feel the power of the storm and the sudden calm that happens afterwards. Write a poem about the storm comparing it with an animal.
(एक तूफान की कल्पना कीजिए। तूफान की शक्ति को देखने, उसकी आवाज़ को सुनने, उसकी शक्ति का अहसास करने और उसके बाद अचानक आई शांति को महसूस करने का प्रयास कीजिए। तूफान की किसी पशु के साथ तुलना करते हुए एक कविता लिखें।)
Answer:
Students do it yourself.
(विद्यार्थी इसे स्वयं करें।)

Question 3.
Does this poem have a rhyme scheme? Poetry that does not have an obvious rhythm or rhyme is called ‘free verse’.
(क्या इस कविता की एक लय योजना है? वह कविता जिसमें कोई स्पष्ट या सामान्य लय योजना नहीं होती है उसे ‘मुक्त कविता’ कहते हैं।)
Answer:
The poem does not have a rhyme scheme. It has a free verse.
(इस कविता की एक लय योजना नहीं है। यह एक मुक्त कविता है।)

HBSE 10th Class English Fog Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
According to the poet, what is the fog like?
Answer:
According to the poet, the fog is like a cat.

Question 2.
How does the fog come?
Answer:
The fog comes slowly and silently.

Question 3.
What is the fog compared to?
Answer:
The fog is compared to a cat.

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 9 Fog

Question 4.
What does the fog look over?
Answer:
The fog looks over the harbour and the city.

Question 5.
How does the poet make the fog like a living creature?
Answer:
The poet makes the fog like a living creature by comparing it to a cat.

Question 6.
How does the fog move on?
Answer:
The fog moves on slowly.

Short Answer Type Questions

Question 1.
How does the poet describe the fog’s movements?
(कवि कोहरे की गति का वर्णन किस प्रकार से करता है?)
Answer:
The poet describes the fog as a cat. Like a cat the fog comes silently and slowly. It is sitting on its haunches. And then it moves on.
(कवि कोहरे का वर्णन एक बिल्ली के रूप में करता है। एक बिल्ली की तरह कोहरा चुपके से और धीरे से आता है। यह अपने नितम्बों पर बैठता है। और फिर यह आगे बढ़ जाता है।)

Question 2.
How does the poet make the fog like a living creature?
(कवि कोहरे को एक सजीव प्राणी के रूप में कैसे देखता है?)
Answer:
The poet describes the fog as a cat. He does so through a metaphor. The fog is the cat itself. As a cat jumps and lights on its soft silently, the fog also comes down noiselessly. Then it moves on like a cat.
(कवि कोहरे का वर्णन एक बिल्ली के रूप में करता है। वह एक रूपक का प्रयोग करके ऐसा करता है। कोहरा स्वयं एक बिल्ली है। जैसे एक बिल्ली छलांग लगाती है और चुपके से बैठ जाती है, उसी प्रकार कोहरा भी बिना आवाज किए आता है। तब वह बिल्ली की तरह आगे बढ़ता है।)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 9 Fog

Question 3.
How is the fog like a cat? What three things suggest it?
(कोहरा बिल्ली की तरह कैसे है? कौन-सी तीन चीजें इसका सुझाव देती हैं?)
Answer:
Three things suggest that the fog is like a cat. Like a cat, the fog comes silently. The fog is looking over the harbour and the city like a cat does so sitting on its haunches. Thirdly, it moves as the cat moves.
(तीन चीजें यह सुझाती हैं कि कोहरा बिल्ली की तरह है। बिल्ली की तरह, कोहरा चुपके से आता है। जैसे बिल्ली अपने नितम्बों पर बैठती है वैसे ही कोहरा भी बंदरगाह और शहर को निहार रहा है। तीसरे, यह बिल्ली की तरह गति करता है।)

Essay Type Questions

Question 1.
Write a brief summary of Carl Sandburg’s poem ‘Fog’ in your own words.
(कार्ल सैंडबर्ग की कविता ‘Fog’ का संक्षिप्त सारांश अपने शब्दों में लिखें।)
Or
How has Carl Sandburg portrayed nature and its silent work in Fog’?
(‘Fog’ कविता में कार्ल सैंडबर्ग ने प्रकृति और उसके शान्त कार्य का कैसा चित्रण किया है?)
Answer:
In the poem ‘Fog’ the poet Carl Sandburg portrayed nature and its silent working. To prove his point the poet gives a comparison of the fog and a cat. The poet says that the fog comes silently and slowly like a cat. When it comes it does not disturb us. It sits silently as a cat does. It goes on falling and looking silently over harbour and city. Then it moves on all at once with a gust of wind.
(Fog’ कविता में कवि कार्ल सैंडबर्ग ने प्रकृति और उसके शोर-रहित कार्य का चित्रण किया है। अपनी बात को सिद्ध करने के लिए कवि कोहरे और एक बिल्ली की तुलना प्रस्तुत करता है। कवि कहता है कि कोहरा एक बिल्ली की भाँति चुपके से और धीरे से आता है। जब यह आता है तो यह हमें तंग नहीं करता है। यह एक बिल्ली की भाँति चुपचाप बैठ जाता है। यह बंदरगाह और शहर के ऊपर चुपचाप गिरता रहता है। तब यह हवा के एक झोंके के साथ एकदम से आगे बढ़ जाता है।)

Question 2.
What is the Central Idea of the poem ‘Fog’?
(‘Fog’ कविता का केन्द्रीय विषय क्या है?)
Or
Describe the poet’s observations regarding the Fog.
(कवि द्वारा कोहरे पर की गई टिप्पणी का वर्णन करें।)
Answer:
In this poem, the poet, has portrayed the nature and its silent working. The poet describes the fog as a cat. Three things suggest that the fog is like a cat. Like a cat, the fog comes silently. The fog is looking over the harbour and the city like a cat does so sitting on its haunches. Thirdly, it moves as the cat moves. It is a fine example of the use of metaphor in the poetry.

(इस कविता में कवि, कार्ल सैंडबर्ग ने प्रकृति और इसके शोर रहित कार्य का चित्रण किया है। कवि कोहरे का वर्णन एक बिल्ली के रूप में करता है। तीन चीजें यह सुझाती हैं कि कोहरा बिल्ली की तरह है। बिल्ली की तरह, कोहरा चुपके से आता है। जैसे बिल्ली अपने नितम्बों पर बैठती है वैसे ही कोहरा भी बंदरगाह और शहर को निहार रहा है। तीसरे, यह बिल्ली की तरह गति करता है। यह कविता में रूपक के प्रयोग का एक अनूठा उदाहरण है।)

Multiple Choice Questions

Question 1.
What is the fog compared to?
(A) cat
(B) dog
(C) monkey
(D) lion
Answer:
(A) cat

Question 2.
How does the fog come?
(A) slowly
(B) silently
(C) both (A) and (B)
(D) none of the above
Answer:
(C) both (A) and (B)

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 9 Fog

Question 3.
What is the fog looking over?
(A) cat
(B) harbour
(C) city
(D) both (B) and (C)
Answer:
(D) both (B) and (C)

Question 4.
The cat sits on its …………
(A) feet
(B) back
(C) haunches
(D) all of the above
Answer:
(C) haunches

Question 5.
The fog’s movement is:
(A) slow
(B) fast
(C) normal
(D) none of the above
Answer:
(A) slow

Question 6.
How are the feet of the cat described?
(A) huge
(B) little
(C) clever
(D) all of the above
Answer:
(B) little

HBSE 10th Class English Solutions First Flight Poem 9 Fog

Question 7.
Who is the poet of the poem ‘Fog’?
(A) Carl Sandburg
(B) Ogden Nash
(C) W.B. Yeats
(D) Adrienne Rich
Answer:
(A) Carl Sandburg

Fog Important for Comprehension Of Stanzas 

Read the following stanza and answer the questions that follow :

STANZA 1

The fog comes
on little cat feet.
It sits looking
over harbour and city
on silent haunches
and then moves on.

Questions:
(a) How does the fog come?
(b) Where does the fog look and how?
(c) What does the fog do in the end?
(d) For what does ‘it’ stand in the thirdre?
(e) Name the poem and the poet.
Answers:
(a) The fog comes on little cat feet.
(b) It looks over the port and the city. It is like a cat sitting on its haunches.
(c) In the end, the fog marches on.
(d) ‘It’, here is the little cat as well as the fog.
(e) The name of the poem is ‘Fog’ and the poet’s name is Carl Sandburg.

Fog Summary in English

Fog Introduction in English

In this poem the poet, Carl Sandburg, has portrayed the nature and its silent working. The poet tells that the fog comes silently and slowly like a cat. It is a fine example of the use of metaphor in the poetry.

Fog Summary in English

n the poem Fog’ the poet Carl Sandburg has portrayed the nature and its silent working. To prove his point the poet gives a comparison of the fog and a cat. The poet says that the fog comes silently and slowly like a cat. When it comes it does not disturb us. It sits silently as a cat does. It goes on falling and looking silently over harbour and city. Then it moves on all at once with a gust of wind.

Fog Summary in Hindi

Fog Introduction in Hindi

(इस कविता में कवि, कार्ल सैंडबर्ग, ने प्रकृति और उसके शोर-रहित कार्य का चित्रण किया है। कवि बताता है कि कोहरा एक बिल्ली की भाँति बिना शोर किए और धीरे से आता है। यह कविता में रूपक के प्रयोग का एक अनूठा उदाहरण है।)

Fog Summary in Hindi

‘Fog’ कविता में कवि कार्ल सैंडबर्ग ने प्रकृति और उसके शोर-रहित कार्य का चित्रण किया है। अपनी बात को सिद्ध करने के लिए कवि कोहरे और एक बिल्ली की तुलना प्रस्तुत करता है। कवि कहता है कि कोहरा एक बिल्ली की भाँति चुपके से और धीरे से आता है। जब यह आता है तो यह हमें तंग नहीं करता है। यह एक बिल्ली की भाँति चुपचाप बैठ जाता है। यह बंदरगाह और शहर के ऊपर चुपचाप गिरता रहता है। तब यह हवा के एक झोंके के साथ एकदम से आगे बढ़ जाता है।

Fog Translation in Hindi

STANZA 1

The fog comes
on little cat feet.
It sits looking
over harbour and city
on silent haunches
and then moves on.

Word-meanings: Fog = frost (कोहरा); harbour = port (बंदरगाह); haunches = back parts (नितम्ब)।

(हिंदी अनुवाद-बिल्ली जैसे अपने छोटे पैरों पर चलकर कोहरा आता है। यह खामोश होकर नितंबों के बल बैठकर बंदरगाह एवं शहर को देखता है और फिर आगे बढ़ जाता है।)

Leave a Comment

Your email address will not be published.