HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Haryana State Board HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

HBSE 9th Class English In the Kingdom of Fools Textbook Questions and Answers

Think about It

Question 1.
What are the two strange things the guru and his disciple find in the Kingdom of Fools?
(मूों के राज्य में गुरु और शिष्य किन दो विचित्र चीजों को पाते हैं?)
Answer:
In the Kingdom of Fools the guru and the disciple find two things very strange. People worked at night and went to sleep as soon as the sun rose. Secondly, the price of everything was the same one duddu.

(मूों के राज्य में गुरु और शिष्य ने दो चीजों को बहुत ही विचित्र पाया। लोग रात्रि के समय काम करते थे और सूर्योदय के साथ ही सो जाते थे। दूसरे, प्रत्येक वस्तु का मूल्य एक समान-एक डुड्डू था।)

Question 2.
Why does the disciple decide to stay in the Kingdom of Fools? Is it a good idea?
(शिष्य मूों के राज्य में ही ठहरने का निर्णय क्यों कर लेता है? क्या यह एक अच्छा निर्णय है?)
Answer:
The disciple finds that everything was very cheap in the Kingdom of Fools. All he wanted was good and cheap food. So he decides to stay there. But actually it is not a good idea because one can’t understand the behaviour of fools when it changes.

(शिष्य को ज्ञात होता है कि मूों के राज्य में प्रत्येक वस्तु बहुत सस्ती थी। उसके मन में तो केवल अच्छे और सस्ते भोजन की इच्छा थी। इसलिए वह वहीं पर ठहर जाने का निर्णय ले लेता है। लेकिन वास्तव में यह एक अच्छा निर्णय नहीं है क्योंकि कोई भी कभी मूों के व्यवहार के बारे में अनुमान नहीं लगा सकता कि वे कब बदल जाते हैं।)

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Question 3.
Name all the people who are tried in the King’s court, and give the reasons for their trial.
(उन सभी लोगों के नाम बताइए जिन पर राजा के दरबार में मुकद्दमा चलता है और उनके मुकद्दमें का कारण भी बताइए।).
Answer:
The thief dies when the merchant’s wall collapses. Many people are tried in the King’s court. The first is the rich man. He is accused of having a weak wall. The second is the bricklayer who had built the weak wall. The third is the dancing girl who had distracted the bricklayer’s attention when he was making the wall. The fourth is the goldsmith who had made the dancing girl visit his shop many times. And lastly it comes the turn of a rich man. And the rich man was the same person whose wall had killed the thief.:

(व्यापारी की दीवार गिरने से चोर मर जाता है। राजा के दरबार में कई लोगों पर मुकद्दमा चलता है। पहला आदमी एक अमीर व्यक्ति है। उस पर एक कमजोर दीवार रखने का आरोप लगता है। दूसरा आदमी वह राज-मिस्त्री है जिसने कमजोर दीवार बनाई थी। तीसरा अपराधी नाचने वाली वह लड़की है जिसने गली में बार-बार चक्कर लगाकर राज-मिस्त्री का ध्यान अपनी ओर आकर्षित किया था। चौथा अपराधी वह सुनार है जिसने उस नाचने वाली लड़की के अपनी दुकान पर कई चक्कर लगवाए थे। और अंत में एक धनी व्यक्ति की बारी आती है और वह धनी व्यक्ति वही आदमी था जिसकी दीवार के नीचे चोर दबकर मरा था।)

Question 4.
Who is the real culprit according to the king? Why does he escape punishment?
(राजा के अनुसार असली अपराधी कौन है? वह सजा से कैसे बच जाता है?)
Answer:
According to the king the real culprit is the rich man. He says that his father had ordered for the jewellery and he should have been responsible for his dead father’s crime. He is ordered to be hanged. A new stake is made for him. He escapes punishment because he was too thin to be properly executed on the stake.

(राजा के अनुसार असली अपराधी वह धनी आदमी था। वह कहता है कि उसके पिता ने गहने बनाने का आदेश दिया था और उसे अपने मृत पिता के अपराध के लिए जिम्मेवार होना चाहिए। उसे फाँसी पर लटका दिए जाने का आदेश दिया जाता है। उसके लिए एक नई फाँसी बनाई गई है। वह सजा से बच जाता है क्योंकि वह इतना पतला था कि फाँसी का फंदा उसे सही नहीं बैठता था।)

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Question 5.
What are the Guru’s words of wisdom? When does the disciple remember them?
(गुरु के बुद्धिमत्तापूर्ण शब्द क्या हैं? शिष्य ने इनको कब याद किया?)
Answer:
His guru’s wisdom is that it is a city of fools. One does not know what they will do next. The disciple realises this wisdom when the king order him to be executed and he is brought at the place of execution.

(उसके गुरु की बुद्धिमत्ता है कि वह एक मूों का शहर है। किसी को भी इस बात का ज्ञान नहीं होता है कि आगे क्या करेंगे। शिष्य को इस बुद्धिमत्ता का ज्ञान तब होता है जब राजा उसे फाँसी दे देने का आदेश दे देता है और उसे फाँसी देने के स्थान तक लाया जाता है।)

Question 6.
How does the guru manage to save his disciple’s life?
(गुरु अपने शिष्य का जीवन कैसे बचाता है?)
Answer:
The disciple is going to be executed. He prays to his guru. The guru sees everything with his magic power. He appears at the place of execution. He plays a trick on the foolish king. He asked the king to put him to death before his disciple. The king wants to know the reason. He tells him that the first person executed on this stake will become the next king of this country. The king is taken in. He releases the disciple. In this way the guru manages to save his disciple life.

(शिष्य को फाँसी पर लटकाया जा रहा है। वह अपने गुरु से प्रार्थना करता है। गुरु अपनी जादुई शक्ति से सब कुछ देख लेता है। वह फाँसी वाले स्थान पर प्रकट हो जाता है। वह मूर्ख राजा के साथ एक चाल चलता है। वह राजा को कहता है कि उसे उसके शिष्य से पहले मार दिया जाए। राजा इसका कारण जानना चाहता है। वह उसे बताता है कि इस फाँसी पर पहली बार लटकाया जाने वाला व्यक्ति इस राज्य का अगला राजा बनेगा। राजा को अंदर ले जाया जाता है। वह शिष्य को रिहा कर देता है। इस तरह से गुरु अपने शिष्य का जीवन बचाता है।)

Talk about It

Question 1.
In Shakespeare’s plays the fool is not really foolish. If you have read or seen Shakespeare’s plays such as King Lear, As You Like it, Twelfth Night, you may talk about the role of the fool.

Do you know any stories in your language about wise fools, such as Tenali Rama or Gopal Bhar? You can also read about them in Ramanujan’s collection of folk tales.
Ans.
The Foolish King . Once there was a foolish king. One day, he was walking along the bank of a river. This river, flowed to the country in the east. The king did not want to let the water go to the east. He ordered to build a dam across the river.

Now the water in the river rose up. The town was in danger. The people requested the minister to save the town. The clever minister had an idea. A man in the palace rang a bell every hour. The minister asked him to ring the bell for six in the morning at midnight. He obeyed the minister.

On hearing the bell, the king woke up. He could not see the sun. He called the minister. The clever minister told him, “We kept all the water for us. The people of the east are angry. They have stopped the sun.” At this the king ordered to break the dam. Thus the clever minister saved the town.

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

HBSE 9th Class English In the Kingdom of Fools Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
In the Kingdom of fools how were the king and his minister?
Answer:
In the Kingdom of fools both the king and his minister were idiots.

Question 2.
In the Kingdom of fools what did the king and the minister decide to do?
Answer:
They decided to change the day into night and night into day.

Question 3.
In.the Kingdom of fools when did the men work?
Answer:
In the Kingdom of fools the men worked during the night.

Question 4.
In the Kingdom of fools when did people sleep?
Answer:
In the kingdom of fools people sleep during the day.

Question 5.
At what time the guru and the disciple reach the kingdom of fools?
Answer:
When they reached there it was broad daylight.

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Question 6.
Why were the guru and the disciple amazed when they reached the city?
Answer:
When they reached the city it was broad daylight and there was no one about.

Question 7.
What did a thief do on one bright day?
Answer:
One bright day, a thief broke into a rich merchant’s house.

Question 8.
What happened to the thief?
Answer:
The wall of the old house collapsed on the thief’s head and killed him on the spot.

Question 9.
What did the thief’s brother complain to the king?
Answer:
The thief’s brother complained to the king that when his brother was pursuing his ancient trade, a wall fell on him and killed him.

Question 10.
What was the merchant charged of?
Answer:
The merchant was charged of killing the thief by making a weak wall.

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Question 11.
Who had actually built the weak wall?
Answer:
The rich merchant’s father who was not alive now had actually built the weak wall.

Question 12.
Who did the rich merchant put the blame on?
Answer:The rich merchant put the blame on a bricklayer.

Question 13.
Who did the bricklayer put the blame ‘on?
Answer:
The bricklayer put the blame on a dancing girl.

Question 14.
Who did the dancing girl put the blame on?
Answer:
The dancing girl put the blame on a goldsmith.

Question 15.
Who did the goldsmith put the blame on?
Answer:
The goldsmith put the blame on a rich merchant who was none other than the merchant’s father.

Question 16.
Ultimately who was held responsible for killing the thief?
Answer:
The rich merchant was held responsible for killing the thief.

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Question 17.
What punishment was given to the rich merchant?
Answer:
The rich merchant was ordered to be put to death on the new stake.

Question 18.
How did the merchant escape punishment?
Answer:
The merchant escaped punishment because he was too thin to fit the stake.

Question 19.
Who saved the disciple’s life?
Answer:
The guru saved the disciple’ life.

Question 20.
What change did the guru and his disciple make in the Kingdom of fools?
Answer:
They changed the old laws. Night would again be night and day would again be day, and nothing could be bought for a duddu.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Why did the guru want to leave this Kingdom quickly? Why did the disciple stay on?
(गुरु उस राज्य से फौरन क्यों निकल जाना.चाहता था? शिष्य वहाँ क्यों रुक गया?)
Answer:
The guru realised that it was the Kingdom of Fools. He decided to leave the kingdom at once. He told his disciple that where fools ruled, their lives could be in danger. But the disciple was happy there. Everything was cheap in the kingdom. He did not want to go. So the guru left the kingdom. The disciple stayed on the sake of cheap food.

(गुरु ने महसूस किया कि यह मूों का राज्य है। उसने वहाँ से फौरन निकल जाने का फैसला किया। उसने अपने शिष्य से कहा कि जहाँ मूल् का राज्य हो, वहाँ उनका जीवन खतरे में हो सकता है। मगर शिष्य वहाँ प्रसन्न था। राज्य में हर वस्तु सस्ती थी। वह जाना नहीं चाहता था। इसलिए गुरु राज्य से चला गया। शिष्य सस्ते भोजन के कारण वहाँ रुक गया।)

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Question 2.
What was foolish’ about the king’s trial of the merchant?
(राजा द्वारा व्यापारी के मुकद्दमे में क्या बात मूर्खतापूर्ण थी?) ..
Answer:
The merchant had not killed the thief. He was being punished only because his wall had fallen on the thief. Secondly, he said that his father had been to blame. But because, his father had died, the king ordered the merchant to be executed in place of his father.

(व्यापारी ने चोर को नहीं मारा था। उसको केवल इसलिए सजा दी जा रही थी, क्योंकि उसकी दीवार चोर पर गिर गई थी। दूसरे, उसने कहा कि दोष उसके पिता का था। लेकिन क्योंकि, उसका पिता मर चुका था, इसलिए राजा ने आदेश दिया व्यापारी को उसके पिता के स्थान पर फाँसी दे दी जाए।)

Question 3.
Who were the people questioned during the course of the trial, and what was each person’s defence?
(मुकद्दमे के दौरान किन-किन व्यक्तियों को बुलाया गया और प्रत्येक व्यक्ति ने अपने बचाव में क्या कहा?)
Answer:
First, the owner of the house was summoned. But he said that the bricklayer who had constructed the wall was responsible. The bricklayer said that when he was making a wall, a dancing girl distracted his attention. The dancing girl said that a goldsmith did not make jewellery in time. So she had to pass through the street several times. The goldsmith said that he had to make ornaments for a wedding in the rich man’s house. So he could not finish the jewellery of the dancing girl in time. He was the same owner who had been summoned first of all.

(सबसे पहले, घर के मालिक को बुलाया गया। मगर उसने कहा कि जिस मिस्त्री ने दीवार बनाई थी वह जिम्मेवार था। मिस्त्री ने कहा कि जब वह दीवार बना रहा था, तो एक नाचने वाली लड़की ने उसका ध्यान भंग किया। नाचने वाली लड़की ने कहा कि सुनार ने उसके गहने समय पर नहीं बनाए। इसलिए उसे कई बार गली से गुजरना पड़ा। सुनार ने कहा कि उसे एक अमीर आदमी के घर में होने वाली शादी के लिए गहने बनाने थे। इसलिए वह नाचने वाली लड़की के गहने समय पर नहीं बना सका। यह वह मालिक था जिसको सबसे पहले बुलाया गया था।)

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Question 4.
Who was finally blamed for the crime and why?
(अंततः अपराध का दोष किस पर लगाया गया और क्यों?)
Answer:
The rich owner of the house was finally blamed for the crime. He said that his father had ordered for the jewellery and he should have been responsible. But because his father had died, the king gave judgement that he would die in his father’s place.

(आखिरकार, घर के अमीर मालिक पर अपराध का दोष लगाया गया। उसने कहा कि उसके पिता ने गहने बनाने का आर्डर दिया था और उसे जिम्मेवार होना चाहिए। लेकिन क्योंकि उसके पिता की मौत हो चुकी थी, राजा ने निर्णय दिया कि वह अपने पिता के स्थान पर मरेगा।)

Question 5.
How did the king and his minister die in place of the guru and his disciple?
(राजा और मंत्री किस प्रकार गुरु एवं उसके शिष्य के स्थान पर मर गए?)
Answer:
The king told the executioners to put to death the first and the second man who come to them the next morning. That night, the king and the minister went-secretly to the prison. They released the guru and his disciple. They disguised as the guru and the disciple. The next morning, the executioners killed them.

(राजा ने जल्लादों से कहा कि अगली प्रातः वे पहले और उसके बाद आने वाले व्यक्तियों का वध कर दें। उस रात राजा और मंत्री चोरी से जेल में गए। उन्होंने गुरु और उसके शिष्य को मुक्त कर दिया। उन्होंने गुरु एवं शिष्य का भेष बना लिया। अगली प्रातः जल्लादों ने उन्हें मार दिया।)

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Question 6.
How did the kingdom become normal again?
Answer:
When the people came to know of the death of their king and minister, they mourned. They discussed the future of the kingdom. They requested the guru and the disciple to be their king and minister. They agreed to rule the kingdom, but on one condition. The old laws would be changed. The good days returned to the kingdom. Thus the kingdom became normal again.

(जब लोगों को उनके राजा और मंत्री की मृत्यु का पता चला तो उन्होंने अफसोस प्रकट किया। उन्होंने राज्य के भविष्य के बारे में बात की। उन्होंने गुरु एवं शिष्य से प्रार्थना की कि. वे राजा एवं मंत्री बन जाएँ। उन्होंने एक शर्त पर राज्य पर शासन करना मान लिया। पुराने नियम बदले जाएँगे। राज्य में अच्छे दिन लौट आए। इस प्रकार राज्य फिर से सामान्य बन गया।)

Essay Type Questions

Question 1.
What did the Guru and his disciple see in the Kingdom of the Fools ? Why did the guru decide to leave the kingdom at once?
(गुरु और उसके शिष्य ने मूों के राज्य में क्या देखा? गुरु ने राज्य को एकदम छोड़ने का निर्णय क्यों किया?)
Answer:
There was a Kingdom of Fools. In this country, the king as well as his minister, both were fools. They ordered all things to be reversed. People were ordered to sleep during the days and work during the nights. Anyone who did not obey this order would be put to death. So out of fear people obeyed the king. One day, a guru and disciple arrived in the city. They were surprised to find that everyone was sleeping during the day. There was no activity. Then the night fell and everyone got up. They started doing their normal work.

The guru and the disciple were hungry. They purchased some food items. They were surprised to find that the price of everything was the same-one duddu. The guru realised that it was the Kingdom of Fools. He decided to leave the kingdom at once. He told his disciple that where fools ruled, their lives could be in danger. But the disciple was happy there. Everything was cheap in the kingdom. He did not want to go. So the guru left the kingdom. The disciple stayed on the sake of cheap food.

(एक मूों का राज्य था। इस राज्य में राजा एवं उसका मंत्री दोनों ही मूर्ख थे। उन्होंने हर बात को उलटने के आदेश दिए। लोगों को आदेश दिया गया कि वे दिन में सोएँ एवं रात को काम करें। जो कोई इस आदेश को नहीं मानता था उसे मौत की सजा दे दी जाती थी। इसलिए डर के मारे लोग राजा का कहना मानते थे। एक दिन, एक गुरु और उसका शिष्य शहर में आए। वे यह… देखकर हैरान हो गए कि हर व्यक्ति दिन के दौरान सो रहा था। कोई गतिविधि नहीं हो रही थी। तब रात हो गई और हर व्यक्ति उठ गया।

उन्होंने अपना सामान्य काम करना आरंभ कर दिया। गुरु और शिष्य को भूख लगी। उन्होंने खाने की कुछ वस्तुएँ खरीदीं। वे यह देखकर हैरान हो गए कि हर वस्तु की कीमत बराबर थी-एक डुडू। गुरु समझ गया कि यह मूों का राज्य था। उसने राज्य को एकदम छोड़ने का फैसला किया। उसने अपने शिष्य से कहा कि जहाँ मूर्ख राज्य करते हों, वहाँ उनका जीवन खतरे में हो सकता है। मगर शिष्य बड़ा प्रसन्न था। राज्य में हर वस्तु बहुत सस्ती थी। वह जाना नहीं चाहता था। इसलिए गुरु ने राज्य छोड़ दिया। शिष्य सस्ते भोजन की खातिर वहीं रह गया।)

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Question 2.
Describe in brief the strange case brought to the king and the king’s judgement…
(राजा के सामने लाए गए विचित्र मुकद्दमे एवं राजा के निर्णय का वर्णन करो।)
Or
Narrate the story “In the kingdom of fools” in your our words.
(“In the kingdom of fools” कहानी का अपने शब्दों में वर्णन करो।)
Answer:
One day, a thief broke into the house of a rich man. A wall of the house fell on him and he died on the spot. The brother of the thief complained to the king that the rich man was responsible for the thief’s death because the wall of his house was weak. The owner of the house was summoned. But he said that the bricklayer who had constructed the wall was responsible.

The bricklayer said that when he was making a wall, a dancing I passed several times through the street. She distracted his attention. So she was responsible. The dancing girl told the king that she had ordered a goldsmith to make jewellery for her. He did not make it in time. So she had to pass through the street several times.

The goldsmith was called. He said that he had to make ornaments for a wedding in the rich man’s house. So he could not finish the jewellery of the dancing girl in time. He was the same owner of the house where the thief had died. He said that his father had placed the order. The king and his minister decided that since the rich man’s father had died, he would be executed in his father’s place.

(एक दिन, एक चोर ने एक अमीर व्यक्ति के घर में सेंध लगाई। घर की एक दीवार उसके ऊपर गिर गई और वह फौरन मर गया। चोर के भाई ने राजा से शिकायत की कि अमीर व्यक्ति उसके भाई की मौत का जिम्मेवार था, क्योंकि उसके घर की दीवार कमज़ोर थी। घर के मालिक को बुलाया गया। मगर उसने कहा कि जिस मिस्त्री ने दीवार बनाई थी वह जिम्मेवार था। मिस्त्री ने कहा कि जब वह. दीवार बना रहा था, तो एक नाचने वाली लड़की गली से कई बार गुजरती थी। उसने उसका ध्यान भंग किया।

इसलिए वह जिम्मेवार थी। नाचने वाली लड़की ने राजा को बताया कि उसने एक सुनार को गहने बनाने का आर्डर दिया था। उसने उसे समय पर नहीं बनाया। इसलिए उसे कई बार गली से गुजरना पड़ता था। सुनार को बुलाया गया। उसने कहा कि उसे एक अमीर व्यक्ति के घर में होने वाली शादी के लिए गहने बनाने थे।

इसलिए वह नाचने वाली लड़की के गहने समय पर नहीं बना सका। वह उसी घर का मालिक था जहाँ चोर की मृत्यु हुई थी। उसने कहा कि गहनों का आर्डर उसके पिता ने दिया था। राजा और उसके मंत्री ने फैसला किया, क्योंकि उसके पिता की मृत्यु हो चुकी है, इसलिए उसे उसके पिता के स्थान पर मौत की सजा दे दी जाए।)

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Multiple Choice Questions

Question 1.
In the Kingdom of Fools how were the king and the minister?
(A) clever
(B) kind
(C) idiot
Answer:
(C) idiot

Question 2.
What did the king and the minister decide to do?
(A) they decided to give money to everyone
(B) they decided to change the day into night and night into day
(C) they decided to change their capital
(D) they decided to punish all the wise men in their kingdom
Ans.
(B) they decided to change the day into night and night into day

Question 3.
In the Kingdom of Fools when did the men work?
(A) during day
(B) during night
(C) ‘in the morning
(D) when the sun was extremely hot
Answer:
(B) during night

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Question 4.
In the Kingdom of Fools when did the people sleep?
(A) during day
(B) during night
(C) after six months
(D) they never slept
Answer:
(A) during day

Question 5.
What punishment was given to the person who disobeyed the order?
(A) heavy fine
(B) one week imprisonment
(C) life imprisonment
(D) death penalty
Answer:
(D) death penalty

Question 6.
Who reached in the Kingdom of Fools?
(A) a guru and his disciple
(B) two thieves
(C) two young men
(D) two tradesmen
Answer:
(A) a guru and his disciple

Question 7.
What was the name of currency in the Kingdom of Fools?
(A) rupee
(B) duddu
(C) dollar
(D) pound
Answer:
(B) duddu

Question 8.
What did everything cost in the Kingdom of Fools?
(A) a duddu
(B) two duddus
(C) five duddus
(D) ten duddus
Answer:
(A) a duddu

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Question 9.
What did the guru think about living in the Kingdom of Fools?
(A) enjoying the life fully
(B) was a good idea
(C) tension free life
(D) not a good idea
Answer:
(D) not a good idea

Question 10.
What was the disciple’s opinion about living there?
(A) he wanted to live there and enjoy good.
(B) he did not want to live there and cheap food
(C) he was afraid of the fools
(D) all the options are correct
Answer:
(A) he wanted to live there and enjoy good and cheap food,

Question 11.
Who became fat like a street-side sacred bull?
(A) the guru
(B) the disciple
(C) the king
(D) the minister
Answer:
(B) the disciple

Question 12.
In whose house did the thief break into?
(A) the ministeri
(B) the disciple
(C) a rich merchant
Answer:
(C) a rich merchant

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Question 13.
The wall of the house collapsed on the thief. What happened to him?
(A) his leg was broken
(B) his head injured
(C) he was seriously injured
(D) he died on the spot
Answer:
(D) he died on the spot

Question 14.
After the thief’s death who ran to the king for justice?
(A) the thief’s brother
(B) the merchant
(C) the disciple
(D) the mason
Answer:
(A) the thief’s brother

Question 15.
Whom did the thief’s brother blame for his brother’s death?
(A) the king
(B) the minister
(C) the rich merchant
(D) the thief himself
Answer:
(C) the rich merchant

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Question 16.
Who did the king summon for the first time?
(B) the thief’s brother
(C) the merchant
(D) the mason
Answer:
(C) the merchant

Question 17.
Who did the rich merchant blame for the weak wall?
(A) his father
(B) the thief
(C) the bricklayer
(D) to himself

Question 18.
Who was summoned next to the rich merchant?
(A) the bricklayer
(B) the dancer
(C) the goldsmith
(D) the disciple
Answer:
(A) the bricklayer.

Question 19.
How was the bricklayer produced before the king?
(A) in a chariot
(B) on a horse’s back
(C) tied hand and foot
(D) without any chains
Answer:
(C) tied hand and foot

Question 20.
Who did the bricklayer hold responsible for making a weak wall?
(A) the rich merchant
(B) the dancing girl
(C) the disciple
(D) the minister
Answer:
(B) the dancing girl

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

In the Kingdom of Fools Summary

In The Kingdom of Fools Introduction in English

This is a story about a foolish king. His minister was equally foolish. They had reversed all the laws in the country. Everything in the kingdom had the same price-one duddu. People were ordered to sleep during the day and work during the nights. Once a guru and his disciple came to the country.

The guru realised that it would be dangerous to live in the kingdom of the fools. But the disciple stayed on. One day, a person was to be executed for an offence. He was a thin person and the stake would not fit him. So the disciple was arrested by the police and ordered to be executed.

When the guru came to know of it, he came back to the country and saved the disciple. At the same time, with his trick, he caused the death of the king and his minister. Now the people made the guru the king and the disciple his minister.

In The Kingdom of Fools Introduction in Hindi

(यह एक मूर्ख राजा की कहानी है। उसका मंत्री भी उतना ही मूर्ख था। उन्होंने देश के कानूनों को उलट दिया था। राज्य में हर वस्तु की कीमत एक ही थी-एक डुड्ड। लोगों को आदेश दिया गया कि वे दिन में सोए और रात को काम करें। एक दिन एक गुरु और उसका शिष्य देश में आए।

गुरु ने महसूस किया कि मूों के राज्य में रहना खतरनाक है। मगर शिष्य वहाँ रहता रहा। एक बार एक व्यक्ति को किसी अपराध के लिए फाँसी पर चढ़ाना था। वह पतला व्यक्ति था और फाँसी उसे फिट नहीं आती थी। इसलिए पुलिस ने शिष्य को कैद कर लिया और राजा ने उसे फाँसी देने का आदेश दिया।

जब गुरु को यह पता चला, तो वह देश में वापस आया और अपने शिष्य को बचा लिया। इसके साथ ही, अपनी चालाकी से उसने राजा और उसके मंत्री को मरवा दिया। अब लोगों ने गुरु को राजा और उसके शिष्य को मंत्री बना दिया।)

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

In The Kingdom of Fools Summary in English

There was a Kingdom of Fools. In this country, the king as well as his minister, both were fools. They ordered all things to be reversed. People were ordered to work during the days and sleep during the nights. Anyone who did not obey this order would be put to death. So out of fear people obeyed the king.

One day, a guru and disciple arrived in the city. They were surprised to find that everyone was sleeping during the day. There was no activity. Then the night fell and everyone got up. They started doing their normal work. The guru and the disciple were hungry. They purchased some food items. They were surprised to find that the price of everything was the same-one duddu.

The guru realised that it was the Kingdom of Fools. He decided to leave the kingdom at once. He told his disciple that where fools ruled, their lives could be in danger. But the disciple was happy there. Everything was cheap in the Kingdom. He did not want to go. So the guru left the Kingdom. The disciple stayed on the sake of cheap food.

One day, a thief broke into the house of a rich man. A wall of the house fell on him and he died on the spot. The brother of the thief complained to the king that the rich man was responsible for the thief’s death because the wall of his house was weak.

The owner of the house was summoned. But he said that the bricklayer who had constructed the wall was responsible. The bricklayer said that when he was making a wall, a dancing girl passed several times through the street. She distracted his attention. So she was responsible. The dancing girl told the king that she had ordered a goldsmith to make jewellery for her. He did not make it in time. So she had to pass through the street several times.

The goldsmith was called. He said that he had to make ornaments for a wedding in the rich man’s house. So he could not finish the jewellery of the dancing girl in time. He was the same owner of the house where the thief had died. He said that his father had placed the order. The king and his minister decided that since the rich man’s father had died, he would be executed in his father’s place.

The king ordered a new stake to be made for the execution of the rich man. He was brought to the stake. But it was found that he was very thin. The stake did not fit him. The king ordered for the search of a fat man to fit the stake. The disciple was found fit for the stake. He was brought to the place of execution. Now he remembered his guru and prayed to him. With his magic powers, the guru saw everything. He at once reached there. He told something to the disciple in his ears. The disciple understood him.

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

Now the guru and his disciple started quarrelling. Each wanted to die in place of the other. The king asked them why they were eager to die. The guru told the king that the stake was new. Anyone, who died on the stake first, would be the king in the next life. Anyone who died next, would be the minister. Now the king and minister wanted to be the king and the minister in the next life also. At night, they went to the prison secretly. They released the guru and the disciple. They replaced themselves in their places. So the next day, they were taken to the stake and executed.

When the people came to know of the death of their king and minister, they mourned. They discussed the future of the kingdom. They requested the guru and the disciple to be their king and minister. They agreed to rule the kingdom, but on one condition. The old laws would be changed. The good days returned to the kingdom.

In The Kingdom of Fools Summary In Hindi

एक मूों का राज्य था। इस राज्य में राजा एवं उसका मंत्री दोनों ही मूर्ख थे। उन्होंने हर बात को उलटने के आदेश दिए। लोगों को आदेश दिया गया कि वे दिन में सोए एवं रात को काम करें। जो कोई इस आदेश को नहीं मानता था उसे मौत की सजा दे दी जाती थी। इसलिए डर के मारे लोग सजा का कहना मानते थे।

एक दिन, एक गुरु और उसका शिष्य शहर में आए। वे यह देखकर हैरान हो गए कि हर व्यक्ति दिन के दौरान सो रहा था। कोई गतिविधि नहीं हो रही थी। तब रात हो गई और हर व्यक्ति उठ गया। उन्होंने अपना सामान्य काम करना आरंभ कर दिया। गुरु और शिष्य भूखे थे। उन्होंने खाने की कुछ वस्तुएँ खरीदीं। वे यह देखकर हैरान हो गए कि हर वस्तु की कीमत बराबर थीएक डुडु।

गुरु समझ गया कि यह मूखों का राज्य था। उसने राज्य को एकदम छोड़ने का फैसला किया। उसने अपने शिष्य से कहा कि जहाँ मूर्ख राज्य करते हों, वहाँ उनका जीवन खतरे में हो सकता है। मगर शिष्य बड़ा प्रसन्न था। राज्य में हर वस्तु बहुत सस्ती थी। वह जाना नहीं चाहता था। इसलिए गुरु ने राज्य छोड़ दिया। शिष्य सस्ते भोजन की खातिर वहीं रह गया।

. एक दिन, एक चोर ने एक अमीर व्यक्ति के घर में सेंध लगाई। घर की एक दीवार उसके ऊपर गिर गई और वह फौरन मर गया। चोर के भाई ने राजा से शिकायत की कि अमीर व्यक्ति उसके भाई की मौत का जिम्मेवार था, क्योंकि उसके घर की दीवार कमज़ोर थी।

घर के मालिक को बुलाया गया। मगर उसने कहा कि जिस मिस्त्री ने दीवार बनाई थी वह जिम्मेवार था। मिस्त्री ने कहा कि जब वह दीवार बना रहा था तो, एक नाचने वाली लड़की गली से कई बार गुजरी थी। उसने उसका ध्यान भंग किया। इसलिए वह जिम्मेवार थी। नाचने वाली लड़की ने राजा को बताया कि उसने एक सुनार को गहने बनाने का आर्डर दिया था।

उसने उसे समय पर नहीं बनाया। इसलिए उसे कई बार गली से गुजरना पड़ता था। सुनार को बुलाया गया। उसने कहा कि उसे एक अमीर व्यक्ति के घर में होने वाली शादी के लिए गहने बनाने थे। इसलिए वह नाचने वाली लड़की के गहने समय पर नहीं बना सका। वह उसी घर का मालिक था, जहाँ चोर की मृत्यु हुई थी। उसने कहा कि गहनों का आर्डर उसके पिता ने दिया था। राजा और उसके मंत्री ने फैसला किया, क्योंकि उसके पिता की मृत्यु हो चुकी है, इसलिए उसे उसके पिता के स्थान पर मौत की सजा दे दी जाए।

राजा ने अमीर व्यक्ति के वध के लिए नई फाँसी बनाने का आदेश दिया। उसे फाँसी तक लाया गया। मगर यह देखा गया कि वह बहुत पतला है। फाँसी उसे फिट नहीं आई। राजा ने एक मोटे आदमी को खोजने का आदेश दिया जो फाँसी में फिट आ जाए। शिष्य को फाँसी के फिट पाया गया। उसे वध करने के स्थान पर लाया गया। अब उसे अपने गुरु की याद आई और उसने उससे प्रार्थना की। गुरु ने अपनी जादुई शक्तियों से सब कुछ जान लिया। वह एकदम वहाँ पहुँच गया। उसने शिष्य के कान में कुछ कहा। शिष्य उसकी बात समझ गया।

अब गुरु और उसका शिष्य आपस में झगड़ने लगे। हर व्यक्ति दूसरे के स्थान पर मरना चाहता था। राजा ने उनसे पूछा कि वे मरने के लिए उत्सुक क्यों हैं। गुरु ने राजा को बताया कि फाँसी नई है। जो कोई भी इस पर पहली बार मरेगा, वह अगले जन्म में राजा बनेगा। जो उसके बाद मरेगा, वह मंत्री बनेगा।

राजा और उसका मंत्री अगले जन्म में भी राजा और मंत्री ही बनना चाहते थे। रात को वे चोरी से जेल में गए। उन्होंने गुरु और उसके शिष्य को मुक्त कर दिया। वे उनके स्थान पर वहाँ रह गए। इसलिए अगले दिन, उन्हें फाँसी के स्थान पर ले जाया गया और उनका वध कर दिया गया।

जब लोगों को उनके राजा और मंत्री की मृत्यु का पता चला, तो उन्होंने अफसोस प्रकट किया। उन्होंने राज्य के भविष्य के बारे में बात की। उन्होंने गुरु एवं शिष्य से प्रार्थना की कि वे राजा एवं मंत्री बन जाए। उन्होंने एक शर्त पर, राज्य पर शासन करना मान लिया। पुराने नियम बदले जाएंगे। राज्य में अच्छे दिन लौट आए।

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

In The Kingdom of Fools Word-Meanings

(Page 19) :
Dangerous = full of danger = खतरनाक; manage = control = नियंत्रित करना; idiots = fools = मूर्ख; awake = not sleeping = जागना; till = plough (verb) = हल चलाना; disobey = not obeying = अवज्ञा करना; delighted = happy = प्रसन्न; project = plan = योजना; disciple = pupil = शिष्य; stirring = moving = हिलना; amazed = surprised = हैरान; groceries = provisions of daily use = किरयाने का सामान; astonishment = wonder= हैरानी; measure = quantity = मात्रा; bunch = cluster = गुच्छा।

(Page 20) :
Gave up = abandoned = त्याग दिया; ate his fill = ate fully = पेट भर खाया; sacred = pious = पवित्र; broke into = entered with the purpose of stealing = सेंध लगाई; sneaked in = entered secretly = चोरी से गया; loot = stolen goods = चोरी का माल; collapsed = fell down = गिर गई; pursuing = following = पीछा किया; compensate = set off the loss = क्षतिपूर्ति करना; owner = master = मालिक।

(Page 21) :
Burgled = entered to steal = सेंध लगाई; pleads = requests = प्रार्थना की; bricklayer = one who lays bricks = मिस्त्री; execution = killing by law = वध; anklets = ornament worm round ankles = पायल; jingling = giving out sound = खनकने की आवाज़; complicated = complex = जटिल; trembling = shaking = काँपना; distracted = prevented concentration = ध्यान भंग करना।

(Page 22) :
Innocent = guiltless = निर्दोष; burglar = thief = चोर; goldsmith = maker of gold ornaments = सुनार; scoundrel = rogue = बदमाश; damned = bad = बुरा; absolutely = completely = पूरी तरह; weighing = considering = विचार करते हुए; evidence = proof = सबूत; culprit = criminal = अपराधी; bailiffs = officers = अफसर; accusation = blame = दोष; wedding = marriage = शादी; mess = disorder = अव्यवस्था।

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

(Page 23-24):
Rudely =roughly = भद्दे ढंग से; decisively = finally = अंततः ; inherit= get from forefathers = पूर्वजों से प्राप्त होना; stake = place for execution = फाँसी घर; impaling = killing = मारना; decree = order = आदेश; vision = scene = दृश्य; scrape = trouble = मुसीबत; scolded = rebuked = डाँटा; whisper = low voice = कानाफूसी।

(Page 25-26) :
Clamour = insist = बात पर जोर देना; mystery = secret = रहस्य; solemn = serious = गंभीर; earshot = range of hearing = कान के पास; ascetic = sadhu like life = साधुओं जैसा जीवन; disguised = changed identity = भेष बदला; promptly =quickly = फौरन; vulture=a meat eating bird = गिद्ध; panicked = were afraid = डर गए; mourned = lamented = अफसोस किया; persuade = make agree = मनाया।

In the Kingdom of Fools Translation in Hindi

(Page 19)
[ऐसा माना जाता है कि मूर्ख लोग इतने खतरनाक होते हैं कि केवल बहुत ही बुद्धिमान व्यक्ति उन्हें काबू में रख सकते हैं। इस कहानी में मूर्ख कौन हैं ? उनके साथ क्या होता है ?]

मूल् के राज्य में राजा एवं मंत्री दोनों ही मूर्ख थे। वे राज्य को अन्य राजाओं की तरह नहीं चलाना चाहते थे, इसलिए उन्होंने रात को दिन में और दिन को रात में बदलने का फैसला किया। उन्होंने आदेश दिया कि हर व्यक्ति रात को जागेगा, केवल अंधेरा होने के बाद खेतों को जोतेगा और अपना कारोबार चलाएगा और जैसे ही सूर्य निकलेगा, सो जाएगा। जो व्यक्ति भी इस आज्ञा का उल्लंघन करेगा उसे मौत की सजा मिलेगी। मौत के डर से लोगों को जैसा कहा गया उन्होंने वैसा ही किया।

राजा एवं मंत्री अपनी योजना की सफलता पर बहुत प्रसन्न थे। एक दिन एक गुरु और उसका शिष्य शहर में पहुँचे। यह एक सुंदर शहर था, दिन की फैली हुई रोशनी थी, मगर आसपास कोई नहीं था। हर व्यक्ति सो रहा था, एक चूहा भी नहीं हिल रहा था। यहाँ तक कि पशुओं को भी सिखा दिया गया था कि वे दिन में सोएँ। दोनों अजनबियों ने जो कुछ अपने आस-पास देखा, उससे वे बड़े हैरान हुए और शहर में शाम तक घूमते रहे, जब अचानक सारा शहर जाग गया और रात्रि के व्यापार में व्यस्त हो गया।

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

ये दोनों व्यक्ति भूखे थे। अब जबकि दुकानें खुली थीं, वे कुछ किरयाने का सामान लेने गए। उन्हें यह देखकर हैरानी हुई, कि हर वस्तु की कीमत एक ही है-एक डुड्डु-चाहे वे चावलों की कुछ मात्रा लें या केलों का गुच्छा, उस की कीमत एक डुड्डु थी। गुरु और उसका शिष्य प्रसन्न हो गए। उन्होंने पहले कभी भी ऐसा नहीं सुना था। जितना भोजन उन्हें चाहिए था वे सारा एक रुपए (डुडु) से खरीद सकते थे।

जब वे भोजन बना एवं खा चुके थे, तो गुरु ने महसूस किया कि यह तो मूों का राज्य था और उनके लिए वहाँ ठहरना अच्छा विचार नहीं था। उसने अपने शिष्य से कहा, “यह स्थान हमारे लिए नहीं है। आओ चलें।” मगर शिष्य उस स्थान को छोड़ना नहीं चाहता था। यहाँ हर वस्तु सस्ती थी। जो कुछ वह चाहता था अच्छा एवं सस्ता भोजन।

(Page 20)
गुरु ने कहा, “वे सब मूर्ख हैं। ऐसा बहुत लंबे समय तक नहीं चलेगा, और तुम नहीं कह सकते वे तुम्हारे साथ क्या करेंगे।”

मगर शिष्य ने गुरु की बुद्धिमत्ता को नहीं सुना। वह रुकना चाहता था। गुरु ने अंत में हार मान ली और कहा, “तुम जो चाहे करो। मैं जा रहा हूँ,” और चला गया। शिष्य वहीं रह गया, रोज पेट भरकर खाता था केले और घी और चावल और गेहूँ और गली के एक तरफ के पवित्र साँड की तरह मोटा हो गया।

एक चमकदार दिन, एक चोर एक अमीर व्यक्ति के घर में घुस गया। उसने दीवार में सुराख किया और अंदर घुस गया और जब वह लूट का सामान बाहर ला रहा था, तो पुराने घर की दीवार उसके सिर पर गिर गई और वह घटनास्थल पर ही मर गया। उसका भाई भागकर राजा के पास आया एवं शिकायत की, “महाराज, मेरा भाई जब अपने प्राचीन धंधे में लगा हुआ था, तो उस पर एक दीवार गिर गई और वह मर गया। उस व्यापारी का दोष है। उसे अच्छी, मजबूत दीवार बनवानी चाहिए थी। आपको गलत राजा ने कहा, “न्याय किया जाएगा। चिंता मत करो,” और उसने फौरन घर के मालिक को बुलवाया।

(Page 21)

जब व्यापारी आया तो राजा ने उससे प्रश्न पूछे।

“तुम्हारा नाम क्या है ?”

“मेरा यह नाम है, महाराज।”

“क्या तुम घर पर थे जब मृत व्यक्ति तुम्हारे घर में घुसा ?”

“हाँ, महाराज। वह अंदर घुसा और दीवार कमजोर थी। वह उस पर गिर गई।”

“दोषी व्यक्ति अपराध स्वीकार करता है। तुम्हारी दीवार ने इस व्यक्ति के भाई की हत्या कर दी। तुमने एक व्यक्ति की हत्या की है। हमें तुमको सजा देनी पड़ेगी।”

“महाराज”, असहाय व्यापारी ने कहा, “दीवार मैंने नहीं बनाई। यह सचमुच उस व्यक्ति का दोष है जिसने दीवार बनाई। उसने दीवार अच्छी नहीं बनाई। आपको उसे सजा देनी चाहिए।”

HBSE 9th Class English Solutions Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools

“वह कौन है ?”

“महाराज, यह दीवार मेरे पिता जी के समय में बनी थी। मैं व्यक्ति को जानता हूँ। अब वह एक बूढ़ा व्यक्ति है। वह नजदीक ही रहता है।”

राजा ने उस मिस्त्री को लाने के लिए संदेशवाहक भेज दिए जिसने दीवार बनाई थी। वे उसे हाथ-पैर बाँधकर लाए। “क्या तुमने इस व्यक्ति की दीवार इसके पिता के समय में बनाई थी ?” “हाँ, महाराज, मैंने बनाई थी।”

“तुमने यह किस प्रकार की दीवार बनाई थी ? यह एक बेचारे व्यक्ति पर गिरी और उसे मार दिया। तुमने उसका कत्ल किया है। हम तुम्हें मौत की सजा देंगे।”

है।” अन्य लोग सहमत हो गए। उन्होंने गुरु एवं शिष्य से राजा एवं मंत्री बनने की प्रार्थना की। शिष्य को मनाने के लिए अधिक तर्कों की आवश्यकता नहीं पड़ी, मगर गुरु को मनाने में देर लगी। अंत में वे इस शर्त पर मूर्ख राजा एवं मूर्ख मंत्री के देश में शासन करने को तैयार हो गए कि वे पुराने सभी नियम बदल देंगे।

उस दिन के बाद, रात फिर रात हो गई और दिन फिर दिन हो गया और आपको एक डुडू में कुछ भी नहीं मिल सकता था। यह अन्य किसी भी स्थान जैसा हो गया।

Leave a Comment

Your email address will not be published.