HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions

Haryana State Board HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions and Answers.

Haryana Board 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions

Question 1.
Is the number \(\frac{2}{-3}\) rational number ?
Solution:
\(\frac{2}{-3}\) is a rational number.

Question 2.
List ten rational numbers.
Solution:
\(\frac{5}{2}, \frac{-3}{2}, 5,4,-1,-2, \frac{0}{1}, \frac{0}{-1}, \frac{0}{2}, \frac{-2}{3}\) are rational numbers.

HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions

Question 3.
Mention five rational numbers each of whose:
(a) Numerator is a negative integer and denominator is a positive integer.
(b) Numerator is positive integer and denominator is a negative integer.
(c) Numerator and denominator are both negative integers.
(d) Numerator and denominator are both positive integers.
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions 1

Question 4.
Fill in the boxes:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions 2
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions 3
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions 4

Question 5.
Is 5 a positive rational number ?
Solution:
Yes, 5 is a positive rational number.

HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions

Question 6.
List five more positive rational number.
Solution:
\(\frac{5}{6}, \frac{-7}{-11}, \frac{5}{7}, \frac{36}{63}, \frac{17}{19}\)

Question 7.
Q. 1. Is – 8 a negative rational number ?
Solution:
Yes, – 8 is a negative rational number.

Question 8.
List five more negative rational number.
Solution:
\(\frac{-16}{6}, \frac{-8}{3}, \frac{-24}{9}, \frac{-32}{12}, \frac{-40}{15}\)

Question 9.
Which of these are negative rational numbers ?
(i) \(\frac{-2}{3}\)
(ii) \(\frac{5}{7}\)
(iii) \(\frac{3}{-5}\)
(iv) 0
(v) \(\frac{6}{11}\)
(vi) \(\frac{-2}{-9}\)
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions 5

HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions

Question 10.
Find the standard form of:
(i) \(\frac{-18}{45}\)
(ii) \(\frac{-12}{18}\)
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions 7

Question 11.
Find five rational number between \(\frac{-5}{7}\) and \(\frac{-3}{8}\)
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions 6
Now we have common denominator. Number between – 40 and – 21 are – 39, -38, – 37, – 36, – 35, – 20.
So, we can choose any five out of them.

Question 12.
Find:
(i) \(\frac{-13}{7}+\frac{6}{7}\)
(ii) \(\frac{19}{5}+\frac{-7}{5}\)
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions 8

Question 13.
Find:
(i) \(\frac{3}{7}+\frac{2}{3}\)
(ii) \(\frac{-5}{6}+\frac{-3}{11}\)
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions 9

Question 14.
What is additive inverse?
(i) \(\frac{-3}{9}\)
(ii) \(\frac{-9}{11}\) and
(iii) \(\frac{5}{7}\)
Solution:
(i) \(\frac{-3}{9}=\frac{3}{9}\)
(ii) \(\frac{-9}{11}=\frac{9}{11}\)
(iii) \(\frac{5}{7}=\frac{-5}{7}\)

HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions

Question 15.
Find:
(i) \(\frac{7}{5}-\frac{2}{5}\)
(ii) \(2 \frac{1}{5}-\frac{-1}{3}\)
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions 10

Question 16.
What are the multiplication?
(i) \(\frac{-3}{4} \times 7\)
(ii) \(\frac{-6}{5} \times(-2)\)
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions 11

Question 17.
Find:
(i) \(\frac{-3}{4} \times \frac{1}{7}\)
(ii) \(\frac{2}{3} \times \frac{-5}{9}\)
Solution:
(i) \(\frac{-3}{4} \times \frac{1}{7}=\frac{-3}{28}\)
(ii) \(\frac{2}{3} \times \frac{-5}{9}=\frac{-10}{27}\)

Question 18.
What will be the reciprocal of \(\frac{-6}{11}\)?\(\frac{-8}{5}\)?
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions 12

Question 19.
Find
\(\frac{2}{3} \times \frac{-7}{8}\)
Solution:
\(\frac{2}{3} \times \frac{-7}{8}=\frac{-14}{24}=\frac{-7}{12}\)

HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 9 Rational Numbers InText Questions

Question 20.
Find
\(\frac{-6}{7} \div \frac{5}{7}\)
Solution:
\(\frac{-6}{5} \div \frac{5}{7}=\frac{-6}{5} \times \frac{7}{5}=\frac{-42}{25}\)

Leave a Comment

Your email address will not be published.