HBSE 7th Class English Solutions Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree

Haryana Board 7th Class English Solutions Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree

HBSE 7th Class English Dad and the Cat and the Tree Textbook Questions and Answers

Question 1.
Why was Dad sure he wouln’t fail?
Answer:
Dad was sure he would not fall because he was a great climber.

Question 2.
Which phrase in the poem expresses Dad’s self-confidence best?
Answer:
A climber like me? Childs play, this is !

Question 3.
Descrire Plan A and its consequences.
Answer:
Plan A was to climb the tree with the help of aladder. Dad couldnot climb on the ladder as the ladder fell and father landedon the flowerbed.

HBSE 7th Class English Solutions Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree

Question 4.
Plan C was a success. What went wrong then?
Answer:
Plan C was a success as he was able to climb up the garden wall. But he landed up on the cat.

Question 5.
The catwas very happy to be in the ground. Pick out the phrase used to express this idea.
Answer:
Pleased as punch to be safe and sound.

Question 6.
Describe the Cat and Dad situation in the beginning and at the end of the poem.
Answer:
In the beginning of the poem the cat is stuck up on the tree while dad is proudly standing on the ground. While at the end of the poem dad is stuck up on the tree and cat is smiling and smoking on the ground.

Question 7.
Why and when did Dad say each of the following?
(i) Fail?
(ii) Never mind
(iii) Funny joke
(iv) Rubbish
Answer:
(i) The word is uttered by father when mother shows fear about falling of Dad. Father is very confident and is scoffing at mother.

(ii) Father uttered : Never mind’ to hide his embarassment. He said so when he fell on the flower bed from the ladder.

(iii) Falling from the wall sounded very abused to father. At that time he uttered funny joke. He said so when he fell again.

(iv) Dad got angry when mother asked him to be careful otherwise he would break his neck. So father said ‘Rubbish’ in an angry mood.

HBSE 7th Class English Solutions Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree

Question 8.
Do you find the poem humorous? Read aloud tries which make you laugh.
Answer:
Yes, the poem is humorous. The humorous lines are; then he swung himself up on a branch. It broke.
Easy as winking to a climber like me .”
Stick
up the tree

HBSE 7th Class English Dad and the Cat and the Tree Important Questions and Answers

Question 1.
How does the poet describe the tree?
Answer:
The poet describes the tree as wobbly and tall.

Question 2.
How many plans did Dad carry out? Did any succeed?
Answer:
Dad carried out three plans and the third plan, Plan C succeeded.

Question 3.
Why didn’t Dad follow his wife’s advice?
Answer:
Dad didn’t follow his wife’s advice because he was pretty confident about his climbing abilities.

Question 4.
What did Dad do after falling from the tree after carrying out Plan A?
Answer:
Dad brushed the dirt off his hair and face and his trousers and shirt.

HBSE 7th Class English Solutions Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree

Question 5.
What was the cat’s reaction?
Answer:
The cat was as pleased as Punch, that means she was very happy as she reached back to the ground safe and sound. She is smiling and smirking.

Question 6.
What was the Mom’s advice?
Answer:
Mom exclaimed persistent protest when Dad became cocky about his climbing ability. She warned him that he might fall. So he ought to be careful.

Question 7.
Is the title of the poem “Dad and the Cat and the Tree” apt? Why do you think so?
Answer:
Yes the title of the poem, “Dad and the Cat and the Tree” is apt because the poem revolves basically around the three. It is about how a CAT gets stuck in the TREE and how DAD decides to rescue it but fails in two of his plans. Infact when he succeeds in it, he actually sticks himself up in the TREE although the CAT is rescued.

Make Sentences:
Make sentences of your own from the following words :
(a) wobbly
(b) scoffed
(c) sprang
(d) safe and sound
Answer:
(а) Wobbly: He is wobbly, so he doesn’t win the race.
(b) Scoffed : He scoffed when Ram entered the party wearing a dirty shirt.
(c) Sprang : I sprang with joy when I got full marks in the test.
(d) Safe and sound: He was safe and sound even after meeting with an accident.

Dad and the Cat and the Tree Poem Stanzas for Comprehension

STANZA – 1

This morning a cat Stuck in our tree.
Dad said, “Right, just Leave it to me.”
The tree was wobbly,
The tree was tall Mum said, “For goodness’
Sake don’t fall!”
Questions
(i) Why is the poet in a tense mood?
(ii) How did dad react?
(iii) Why was it difficult to get on the tree?
(iv) What kind of person is the mother?
Answer:
(i) The poet is in a tense mood because the cat had got stick in the tree.
(ii) Dad tried to show than he is very brave.
(iii) It was difficult to get on the tree because it was tall and shaking.
(iv) Mother is a god-fearing lady.

STANZA – 2

“Fall?” socoffed Dad,
“A climber like me?
Child’s play, this is!
You wait and see.”
He got out the ladder
From the garden shed.
It slipped. He landed
In the flower bed.
Questions:
(i) How did father react to mother’s views?
(ii) What is ‘child’splay’for the father?
(iii) Why was the ladder brought?
(iv) Who slipped in the flower bed?
Answer:
(i) Father thought the mother’s views to be foolish.
(ii) Climbing the tree is the child’s play for the father.
(iii) The ladder was brought to climb the tree.
(iv) Father slipped in the flower bed from the ladder.

HBSE 7th Class English Solutions Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree

STANZA – 3

“Never mind.” sad Dad,
Brushing the dirt
Off his hair and his face
And his trousers and his shirt,
“We’ll try Plan B.
Stand Out of the way!”
Mum said, “Don’t fall
Again, O.K. ?”
Questions:
(i) How did father try to stop his embarassment?
(ii) What all were covered with diet?
(iii) What was plan B?
(iv) Why were the plans being worked out?
Answer:
(i) Father tried to stop his embarassment by just speaking out “Never mind
(ii) His hair face, trousers and his shirt was covered with dirt.
(iii) Plan B was swing on the branch.
(iv) The plans were being worked out to rescue the cat.

STANZA – 4

“Fall again? Sad Dad,
“Funny joke!”
Then he swung himself up
On a branch. It broke.
Dad landed wallop
Back on the deck.
Mum said, “Stop it,
You’ll break your neck!”
Questions:
(i) How did dad react to his falling again?
(ii) What happened when he swing on the branch?
(iii) Where did father fall?
(iv) Why did mother try to stop dad
Answer:
(i) Dad acted in a very light manner. He took the whole thing to be a light joke.
(ii) When he swing on the branch, it broke.
(iii) Father fell on the deck.
(iv) Mother tried to stop dad so that he would not fall down and break his neck.

STANZA – 5

“Rubbish!” sad Dad,
“Now we’ll try Plan C.
Easy as winking
To a climber like me!”
Then he climber up high
On the garden wall.
Guess what?
He didn’t fall!
Questions:
(i) What does word ‘Rubbish’ indicate ?
(ii) What was plan C?
(iii) Explain ‘easy as winking’?
(iv) Did he succed in climbing the wall?
Answer:
(i) The word ‘Rubbish’ indicates that dad does not wish to believe in defeat.
(ii) The plan ‘C’ was to climb the wall.
(iii) The plan to climb the wall was as easy as winking of an eye.
(iv) Yes, he succeeded in climbing the wall.

STANZA – 6

He gave a great leap
And he landed flat
In the crook of the tree-trunk –
Right on the cat!
The cat gave a yell
And sprang to the ground,
Pleased as Punch to be
Safe and sound.
Questions:
(i) Who is ‘He’.
(ii) Where did he fall?
(iii) Why did cat give a yell?
(iv) Who is safe and sound?
Answer :
(i) ‘He’ is Dad.
(ii) He fell on the crook of the tree trunk.
(iii) The cat gave a yell because Dad almost fell on it.
(iv) The cat is safe and sound.

Dad and the Cat and the Tree Poem Translation in Hindi

1. This morning ……………………. to me.”
हिन्दी अनुवाद- इस सुबह एक बिल्ली हमारे पेड़ में अटक, गई पिताजी ने कहा, ठीक है, यह मुझ पर छोड़ दो।

2. The tree ………………………… don’t fall!”
हिन्दी अनुवाद- पेड हिल रहा था. पेड लम्बा था माँ ने कहा, “अच्छाई के लिए” मत गिरो।

Word Meaning : Wobbly – unsteady = अस्थिर।

3. “Fall?” socoffed …………………. and sce.”
हिन्दी अनुवाद- “गिरा ?” हैड ने डाँटते हुए कहा “मेरी तरह चढ़ने वाला ? बच्चों का खेल, यह है इंतजार करो और देखो।

Word Meaning : Sloffed–To made fun of = उपहास।

4. He got ………… ……………. flower bed.
हिन्दी अनुवाद- वह सीढ़ी से उतरा बगीचे के गोदाम से वह फिसल गया। वह नीचे आया फूलों की क्यारी पर।

5. “Never mind.”…………………… his shirt,
हिन्दी अनुवाद- “कोई बात नहीं पिताजी ने कहा, गन्दगी को साफ करते हुए उसको बालो से और चेहरे से उसकी पतलून व कमीज से।

6. “We’ll try ………………….. Again, O.K.?”
हिन्दी अनुवाद- हम उपाय व की कोशिश करेंगे रास्ते से दूर हो जाओ। माँ ने कहा, “दुबारा मत गिरना ठीक है ?”

7. “Fall again ………………………. It broke.
हिन्दी अनुवाद- “दुबारा गिरे ?” पिताजी ने कहा “मजाकिया चुटकुला है।” तब उसने अपने आप को झुलाया टहनी पर, वह टूट गई।

8. Dad landed…………………… your neck!”
हिन्दी अनुवाद- पिताजी जोर से गिरे डैक के ऊपर माँ ने कहा “उसे रोको, तुम अपनी गर्दन तोड़ लोगे।”

Word Meaning landed Wallop-to pull heavily = जोर से गिरना।

HBSE 7th Class English Solutions Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree

9. “Rubbish!” sad ………………….. like mel”
हिन्दी अनुवाद- “गन्दगी” पिताजी ने कहा अब उपाय पर काम करेंगे आँख झपकने की तरह आसान करें जैसे चढ़ने वाले के लिए।”

Word Meaning : Winking-to bat lid of the eye = आँख झपकना।

10. Then he ………………………… didn’t fall!
हिन्दी अनुवाद- तब वह ऊँचा चढ़ा बगीचे की दीवार तक सोचो क्या ? वह गिरा नहीं

11. He gave ……………………… the cat!
हिन्दी अनुवाद- वह जोर से कूदा और वह सीधा गिर गया पेड़ के तने के झुके हुए हिस्से में सीधा बिल्ली पर।
Word Meaning : Leap-jump high = कूदना

12. The cat …………………… and sound.
हिन्दी अनुवाद- बिल्ली जोर से चिल्लायी और वह धरती पर कूदी, मूर्ति की तरह खुश सुरक्षित व स्वस्थ।

Word Meaning : Yell-Shout = चिल्लाना, Sprang-tojump = कूदना।

13. So it’s ………………………… Tree.
हिन्दी अनुवाद- इसलिए वह मुस्कुराया और मूर्खता की हँसी हँसने लगा उसके चेहरे पर छलकपन दर्शा रहा था। पर बेचारे बूढ़े पिताजी शान्त पेड़ पर वहाँ अटक गए

Word Meaning : Smirking-To scoff = मूर्खता से हँसना।

Dad and the Cat and the Tree Poem Summary in English

This poem is about a cat which got up stick on the tree. The tree was tall but father thought that it was a child’s play. He got in the ladder which slipped and his hair, trousers,shirts got dirt. Next plan was to get on a branch but it broke. Dad tried on plan C which was to climb on the garden wall. Dad landed up the top of. The tree and the cat fell on the ground with a yell. The poor dad was stick up on the tree.

Mystery of the Talking Fan Poem Summary in Hindi

यह कविता बिल्ली के बारे में है जो पेड़ पर अटक गई। पेड़ ऊँचा था पर पिताजी ने सोचा कि यह बच्चों का खेल है। वह सीढ़ी लाया जो फिसल गई और उसके बाल, पैंट, कमीज धूल से भर गए। अगला उपाय था कि वह टहनी पर चढ़ जाए जो कि टूट गई। पिताजी ने उपाय पर काम करने की बगीचे की दीवार पर चढ़ना था। पिताजी पेड़ के ऊपर चढ़े और बिल्ली धरती पर गिर गई और चिल्लाई। बेचारे पिताजी पेड़ पर अटक गए।

HBSE 7th Class English Solutions

Leave a Comment

Your email address will not be published.