HBSE 7th Class English Solutions An Alien Hand Chapter 8 The Bear Story

Haryana Board 7th Class English Solutions An Alien Hand Chapter 8 The Bear Story

HBSE 7th Class English The Bear Story Textbook Questions and Answers

Exercises

Answer the following questions:

Question 1.
Where did the lady find the bear cub? How did she bring it up?
Answer:
Lady found the bear cub, half dead of hunger in the forest. When she found, it was very small. The lady brought it up on the bottle milk and was helped by the old cook.

Question 2.
The bear grew up but ‘he was a most amiable bear*. Give three examples to prove this.
Answer:
Bear did not dream of harming anybody, man or beast. He looked amicably at the cattle grazing in the field. He enjoyed being put in the stable. The chidren even rode on his back.

Question 3.
What did the bear eat? ‘There were two things he was not allowed to do. What were they?
Answer:
Bear used to enjoy bread, porridge, potatoes, cabbages and turnips. He had never tasted meat. He was not allowed to get on the tree for apples nor was he allowed to break the beehive.

HBSE 7th Class English Solutions An Alien Hand Chapter 8 The Bear Story

Question 4.
When was the bear tied up with a chain? Why?
Answer:
Bear was kept held up with the chain at night. Even on Sunday he was put on chain when his mistress went to spend the afternoon with her married sister who lived in a solitary house.

Question 5.
What happened one Sunday when the lady was going to her sister’s house? What did the lady do? What was the bear’s reaction?
Answer:
One Sunday when the lady was going to her sister’s house, she heard the cracking of a tree-branch. When she looked back, she was horrified to see bears coming at full speed. The lady was very angry. She told him in heinous severest voice to go back. She even hit him with parasol very hard. He opened his mouth several times as if to say something, and he looked at the lady till he lost sight of her.

Question 6.
Why was the bear looking sorry for himself in the evening? Why did the cook get angry with her mistress?
Answer:
In the evening bear was feeling sorry for himself because he was all alone for the whole day. The lady was very angry as she felt that bear had behaved badly by following her. The cook got angry with the mistress as he knew that the bear had been meek as an angel.
Discuss the following topics in groups:

1. Most people keep dogs and cats as pets. Can you think of some unusual pets that people keep?
Answer:
Keeping pets is a very important hobby. Some keep pets for company as they feel lonely in their life. While others keep pets out of love. Dogs and cats are most common pets. But apart from these many other strange creatures are kept . as pets. Some keep snakes as pets which try to satisfy their ferocious nature. Others keep bear, big cats, birds as pets.

2. The second bear did not attack the lady because he was afraid of her. Do you agree?
Answer:
It was luck of the lady that she was saved from the attack of the second bear. Infact the lady was under the impression that the bear following her was her own bear. But she was mistaken. Infact she was not killed as her behaviour was very indifferent and gave the impression as if the things were going in a funny manner. The way lady shouted and hit his nose with the parasol let to saving of the lady.

HBSE 7th Class English The Bear Story Important Questions and Answers

Question 1.
The children were not afraid of the bear. How do you know?
Answer:
The children were not afraid of the bear as they used to ride on his back. They also more than once were found asleep in the bear’s kennel between his two paws.

Question 2.
How did the cook take care of the pet bear?
Answer:
The cook always saw to it that the bear had got his full. He got very angry when the lady scolded the bear without any causes.

HBSE 7th Class English Solutions An Alien Hand Chapter 8 The Bear Story

Question 3.
What two things did the lady do to the bear when she went to meet her married sister?
Answer:
When the lady went to meet her married sister,
(a) she patted on the head of the bear
(b) she promised to give him an apple on her return.

Question 4.
Why did the lady get angry when she saw bear following her?
Answer:
The lady got angry when she saw bear following her because:
(a) She found it very naughty of the bear to have disobeyed her.
(b) She was already late for lunch.
(c) There was no time to take him back home.

Question 5.
Write four adjectives suitable for the bear.
(a) meek
(b) gentle
(c) loving
(d) good

Multiple Choice Questions (MCQ)

Tick (✓) the correct option:

Question 1.
The lady in the manor-house had a …………. as pet.
(a) dog
(b) cat
(c) bear
(d) monkey
Answer:
(c) bear ✓

Question 2.
Which of the following statements is incorrect?
(а) The lady’s pet was a most friendly bear.
(b) ’The bear roamed freely during the day.
(c) The bear had a small appetite.
(d) The hear had never tasted meat.
Answer:
(c) The bear had a small appetite. ✓

Question 3.
When did the lady hit bear on the nose with her parasol?
(a) When the bear plucked apples.
(b) When she found that the bear had lost his collar.
(c) When the bear hit a baby.
(d) None of these
Answer:
(b) When she found that the bear had lost his collar. ✓

Question 4.
When the lady came home in the evening,
(a) the hear was hitting a baby.
(b) the bear was sitting inside kennel
(c) the bear was sitting in his usualplace outside his kennel
(d) the bear was playing with dogs.
Answer:
(c) the bear was sitting in his usualplace outside his kennel ✓

HBSE 7th Class English Solutions An Alien Hand Chapter 8 The Bear Story

Question 5.
“What are you scolding him for, missus?” Who said this to whom?
(а) The cook said this to the lady.
(b) The lady said this to the cook.
(c) The bear said this to the cook.
(d) The lady said this to the bear.
Answer:
(а) The cook said this to the lady. ✓

Question 6.
Who is the author of the story?
(a) Dhan Gopal Mukerji
(b) O. Henry
(c) Rudyard Kipling
(d) Axel Munthe
Answer:
(d) Axel Munthe ✓

Make Sentences

Use the following words in sentences of your own:
(i) difficulties
(ii) shuffled
(iii) ill-tempered
(iv) horrified
(v) cunning
(vi) disobeyed
Answer:
(i) Difficulties: We should be courageous enough to face the difficulties of life.
(ii) Shuffled: Rajesh shuffled the cards properly before starting the game.
(iii) Ill-tempered: Radha’s mother-in-law is so ill-tempered that she does not have patience to hear any advice.
(iv) Horrified: I was horrified to find a dark strange shadow in my room.
(v) Cunning: The cunning fox took the piece of cheese from cow’s mouth and ran away.
(vi) Disobeyed: Suresh’s father got angry with him because he disobeyed his mother’s command.

HBSE 7th Class English Solutions An Alien Hand Chapter 8 The Bear Story

The Bear Story Summary in English

Once a lady lived on the border of a big forest. She had a pet bear, she had brought it up. As years passed, bear grew to be a big one. He was very amiable and did not wish to harm anyone. Even the children and dogs played with him. He ate out of the same plate with dogs. He craved to have apples but had to satisfy by watching apples that fell to the ground. Only at night he was put on chain.

On Sunday he was put on chain as his mistress went to spend day with his married sister. On one Sunday, half way she heard cracking of a tree branch. When she looked back, she was horrified to see the bear at full speed. The lady was very angry. She shrieked at him and even hit on the nose. With great difficulty the bear turned back.

When the lady came back, she got very angry. She went to scold the bear but cook interfered to tell that bear had behaved in the best way. At that time lady realised that she had met some other bear.

The Bear Story Summary in Hindi

किसी समय एक महिला जंगल के किनारे रहती थी। उसके पास एक पालतू भालू था। उसने उसे पाल-पोसकर बड़ा किया था। जैसे ही वर्ष बीतते गए. भालू बड़ा हो गया। वह बहुत ही मिलनसार था, और किसी को भी नुकसान न पहुँचाता था। बच्चे और कुत्ते भी उसके साथ खेलते थे। वह कुत्तों के साथ एक ही प्लेट में खाता था। उसे सेब खाने की बहुत इच्छा थी पर वह अपने आप को धरती पर पड़े सेबों को देखकर संतुष्ट कर लेता था। सिर्फ रात को उसे जंजीर से बाँध कर रखा जाता था।

रविवार को उसे जंजीर से बाँध कर रखा जाता था क्योंकि मालकिन उस दिन अपनी शादी-शुदा बहिन के साथ बिताने जाती थी। एक ऐसे ही रविवार को आधे रास्ते में उसे टहनियों के टूटने की आवाज आई। जब उसने मुड़कर देखा तो वह देखकर डर गई कि भालू बहुत तेज गति से आ रहा था। महिला बहुत नाराज हुई। वह उस पर चिल्लाई और उसके नाक पर भी मारा। बडी कठिनाई से भालू वापस मुड़ा।

जब महिला वापस आई, तो वह बहुत नाराज हुई। वह भालू को डाँटने गई पर रसोइए ने समझाया कि भालू ने बहुत अच्छा व्यवहार किया था। उस समय महिला ने महसूस हुआ कि वह किसी अन्य भालू से मिली थी।

HBSE 7th Class English Solutions

Leave a Comment

Your email address will not be published.