HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4

Haryana State Board HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Exercise 7.4

Question 1.
Write each fraction. Arrange them in ascending and descending order using correct sign ‘<‘, ‘=’,‘>‘ between the fractions:
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 1
Solution:
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 2

Question 2.
Compare the fractions and put an appropriate sign.
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 3
Solution:
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 4

HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4

Question 3.
Make 5 more such pairs and make appropriate signs.
Solution:
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 6

Question 4.
Name the fractions and arrange them in ascending order:
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 7
Solution:
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 8

Question 5.
Look at the figures and write ‘<‘ or ‘>’, ‘=’ between the pairs of fractions.
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 9
Make 5 more such problems and solve them with your friends.
Solution:
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 10

HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4

Question 6.
How quickly can you compare these? Fill appropriate signs.
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 11
Solution:
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 12

Question 7.
The following fractions represent just three different numbers. Separate them into three grups of equal fractions by changing each one to its simplest fraction.
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 13
Solution:
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 14
HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4 15

Question 8.
Find answers to the following. Write and indicate how you solved them:
(a) Is \(\frac{5}{9}\) equal to\(\frac{4}{5}\) ?
(b) Is \(\frac{9}{16}\) equal to \(\frac{5}{9}\) ?
(e) Is \(\frac{4}{5}\) equal to \(\frac{16}{20}\)?
(d) Is \(\frac{1}{15}\) equal to \(\frac{4}{30}\)?
Solution:
(a) \(\frac{5}{9} \neq \frac{4}{5}\) because 5 x 5 ≠ 9 x 4 i.e., 25 ≠ 36
(b) \(\frac{9}{16} \neq \frac{5}{9}\) because 9 x 9 ≠ 16 x 5 i.e., 81 ≠ 80
(c) \(\frac{4}{5}=\frac{16}{20}\) because 4 x 20 = 5 x 16 i.e., 80 = 80
(d) \(\frac{1}{15} \neq \frac{4}{30}\) because 1 x 30 ≠ 15 x 4 i.e., 30 ≠ 60.

HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4

Question 9.
Ila read 25 pages of a book containing 100 pages. Lalita read \(\frac{1}{2}\) of the same book. Who read less ?
Solution:
Pages read by Ila = 25
Pages read by Lalita = \(\frac{1}{2}\) x 100 = 50
∵ 25 < 50
∴ Ila read less pages.

Question 10.
Rafiq exercised for \(\frac{3}{6}\) of an hour, while Rohit exercised for \(\frac{3}{4}\) of an hour.
Who exercised for a longer time ?
Solution:
Rafiq exercised for \(\frac{3}{6}=\frac{1}{2}\) of an hour = \(\frac{1}{2}\) x 60 = 30 min.
Rohit exercised for \(\frac{3}{4}\) of an hour = \(\frac{3}{4}\) x 60 = 45 min.
∴ Rohit exercised for a longer time.

HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.4

Question 11.
In a class A of 25 students 20 passed in first class; in another class B of 30 students, 24 passd in first class. In which class were there more number of students getting first class ?
Solution:
Fraction of the students passed in first class in class A = \(\frac{20}{25}=\frac{4}{5}\)
Fraction of the students passed in first class in class B = \(\frac{24}{30}=\frac{4}{5}\)
∴ Equal number of students got first class in both the classes.

Leave a Comment

Your email address will not be published.