HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3

Haryana State Board HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Exercise 2.3

Question 1.
Find
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 1-1
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 1

Question 2.
Multiply and reduce to lowest form (if possible) :
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 2
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 3

HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3

Question 3.
Multiply the following fractions :
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 4
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 5
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 6

Question 4.
Which is greater?
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 7
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 8
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 9

Question 5.
Saili plants 4 saplings in a row, in her garden. The distance between two adjacent saplings is \(\frac{3}{4}\) m. Find the distance between the first and the last sapling.
Solution:
The distance between two adjacent saplings = \(\frac{3}{4}\) m
There are 4 saplings in a row.
∴ The distance between the first and the last sapling = \(\frac{3}{4}\) x 3 = \(\frac{9}{4}\) m.

HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3

Question 6.
Lipika reads a book for 1 \(\frac{3}{4}\) hours every day. She reads the entire book in 6 days. IIow many hours in all were required by her to read the book ?
Solution:
Lipika reads a book for \(\frac{7}{4}\) hours everyday.
∴ Required hours = \(\frac{7}{4} \times 6=\frac{7 \times 3}{2}=\frac{21}{2}=10 \frac{1}{2}\) hours

Question 7.
A car runs 16 km. using 1 litre of petrol. How much distance will it cover using 2\(\frac{3}{4}\) litres of petrol ?
Solution:
A car runs 16 km. using 1 litre of petrol.
∴ Total distance cover =16 x 2\(\frac{3}{4}\)
= 16 x \(\frac{11}{4}\) = 44 km.

HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3

Question 8.
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 10
Solution:
HBSE 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 11

Leave a Comment

Your email address will not be published.