# HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 8 Decimals Ex 8.4

Haryana State Board HBSE 6th Class Maths Solutions Chapter 8 Decimals Ex 8.4 Textbook Exercise Questions and Answers.

## Haryana Board 6th Class Maths Solutions Chapter 8 Decimals Exercise 8.4

Question 1.
Express a rupees using decimals:
(a) 5 paise
(b) 75 paise
(c) 3 rupees 60 paise
(d) 450 paise
(e) 20 paise
(f) 50 rupees 90 paise
(g) 725 paise.
Solution:
(a) 5 paise = Re $$\frac{5}{100}$$ = Re 0.05
(b) 75 paise = Re $$\frac{75}{100}$$ = Re 0.75
(c) 3 rupees 60 paise = 3 + $$\frac{60}{100}$$ = 3 + 0.60 = Rs. 3.60
(d) 450 paise = Rs. $$\frac{450}{100}$$ = Rs . 4.50
(e) 20 paise = Re$$\frac{20}{100}$$ = Re 0.20.
(f) 50 rupees 90 paise = 50 + $$\frac{90}{100}$$ = 50 + 0.90 = Rs. 50.90
(g) 725 paise. = Rs. $$\frac{725}{100}$$ = Rs. 7.25

Question 2.
Express as m using decimals
(a) 15 cm
(b) 6 cm
(c) 136 cm
(d) 2 m 45 cm
(e) 9 m 7 cm
(f) 419 cm.
Solution:
(a) 15 cm = $$\frac{15}{100}$$m = 0.15 m.
(b) 6 cm = $$\frac{6}{100}$$m = 0.06 m.
(e) 136 cm =$$\frac{136}{100}$$ m =1.36 m.
(d) 2m 45cm = 2 + $$\frac{45}{100}$$ = 2 + 0.45
= 2.45 m.
(e) 9m7cm = 9 + $$\frac{7}{100}$$
9 + 0.07 = 9.07 m.
(f) 419 cm = $$\frac{419}{100}$$ m = 4.19 m.

Question 3.
Express as cm using decimals :
(a) 5 mm
(b) 60 mm
(c) 164 mm
(d) 9 cm 8 mm
(e) 16 cm 7 mm.
(f) 93 mm.
Solution:
(a) 5 mm = $$\frac{5}{10}$$ cm = 0.5 cm.
(b) 60 mm = $$\frac{60}{10}$$ = 6 cm
(c) 164 mm = $$\frac{164}{10}$$ = 16.4 cm
(d) 9 cm 8 mm = (9 + $$\frac{8}{10}$$) = 9.8 cm
(e) 16 cm 7 mm. = (16 + $$\frac{7}{10}$$) cm = (16 + 0.7) cm = 16.7 cm.
(f) 93 mm. = $$\frac{93}{10}$$ cm = 9.3 cm

Question 4.
Express as km. using decimals
(a) 8 m
(b) 88 m
(c) 888 m
(d) 8888 m
(e) 70 km 5 m
(f) 29 km 37 m.
Solution:
(a) 8m = $$\frac{8}{1000}$$ km = 0.008km.
(b) 88 m = $$\frac{88}{1000}$$km 0.088 km.
(c) 888 m = $$\frac{888}{1000}$$km = 0.888 km.
(d) 8888m = $$\frac{8888}{1000}$$ km = 8.888km.
(e) 70 km 5 m = (70 + $$\frac{5}{1000}$$) km
= (70 + 0.005)
= 70.005 km.
(f) 29 km 37 rn = (29 + $$\frac{37}{1000}$$) km
= (29 + 0.037)
= 29.037 km.

Question 5.
Express as kg using decimals
(a) 2g
(b) 100 g
(c) 3750 g
(d) 2 kg 700 g
(e) 5 kg 8 g
(f) 26 kg 50 g.
Solution:
(a) 2 g = $$\frac{2}{1000}$$ kg = 0.002 kg.
(b) 100 g kg = $$\frac{100}{1000}$$ kg = 0.1 kg.
(c) 3750 g = $$\frac{3750}{1000}$$ kg = 3.750 kg.
(d) 2kg700g = (2 + $$\frac{700}{1000}$$) kg
= (2 + 0.7) kg 2.7 kg.
(e) 5kg8g = (5 + $$\frac{8}{1000}$$) kg
= (5 + 0.008) kg
= 5.008 kg.
(f) 26 kg 50 g = (26 + $$\frac{50}{1000}$$) kg
= (26 + 0.05) kg = 26.05 kg.

Question 6.
Express each of the following without decimals :
(a) Rs. 2.30
(b) 9.240 kg
(c) 3.5 cm
(d) 3.05 km
(e) 8.81 m
(f) Rs. 13.05
(g) 15.038 km
(h) 14.007 kg
(i) 11.06 m
(j) 0.2 cm.
Solution:
(a) Rs. 2.30 = 2 Rs. 30 paise = 230 paisa.
(b) 9.240 kg = 9 kg 240 g = 9240 g.
(c) 3.5 cm = 3 cm 5 mm = 35 mm.
(d) 3.050 km = 3 km 50 m = 3050 m.
(e) 8.81 m = 8 m 81 cm = 881 cm.
(f) Rs. 13.05 = 13 Rs. 5 paise = 1305 paisa.
(g) 15.038 km = 15 km 38 m = 15038 m.
(h) 14.007 kg = 14 kg 7 g = 14007 g.
(i) 11.06 m = 11 m 6 cm = 1106 cm.
(j) 0.2 cm = 2 mm.