HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose

Haryana State Board HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose

HBSE 6th Class English The Friendly Mongoose Textbook Questions and Answers

Question 1.
Why did the farmer bring a baby mongoose into the house?
Answer:
The farmer brought a baby mongoose into the house to provide a companion to his son.

Question 2.
Why didn’t the farmer’s wife want to leave the baby alone with the mongoose?
Answer:
The farmer’s wife didn’t want to have the baby alone with the mongoose because she thought the mongoose could harm her son.

Question 3.
What was the farmer’s comment on his wife’s fears?
Answer:
The farmer commented that the mongoose was a friendly animal and that he was the best of his son’s friend.

Question 4.
What did the farmer’s wife strike the mongoose with her basket?
Answer:
The farmer’s wife struck the mongoose with the basket because she thought the mongoose had killed her son.

Question 5.
Did she repent her hasty action? How does she show her repentance?
Answer:
Yes, she repented for her hasty actions as she shed tears later.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose

Question 6.
Do you have a pet a cat or a dog? If not, would you like one? How would you look after it? Are you for or against keeping birds in a cage as pets?
Answer:
Do it yourself.

HBSE 6th Class English The Friendly Mongoose Important Questions and Answers

Question 1.
Who said this to whom and when? ‘You needn’t be a fraid.’
Answer:
The farmer said this to his wife. He said this when she was going to the market and she told that she did not want her baby to stay alone with the mongoose.

Question 2.
Why did the farmer not return for quite some time?
Answer:
The farmer did not return for quite some time because he met some friends on the way back from fields.

Question 3.
What was customary for the mongoose?
Answer:
It was customary for the mongoose to welcome the farmer’s wife when she returned home.

Question 4.
How did the mongoose prove himself to be a true friend of the baby?
Answer:
When the baby’s parents were not at home the mongoose saw a snake near the baby. He attacked the snake and tore it into pieces. Thus he saved the child. Hence, he proved himself to be a true friend of the baby.

Question 5.
What is the moral of the story?
Answer:
The moral of the story is ‘Don’t act hastily’, and ‘Think twice before you act’.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose

The Friendly Mongoose Word Meanings

village (विलेज) = गाँव, pet (पेट) = पालतू जानवर, companion (कम्पेनियन) = साथी, tiny (टाइनी) = सूक्ष्म, mongoose (मेन्गूस) = नेवला, fuilly grown (फूलीग्रोन) = पूर्ण विकसित, lovely (लवली) = सुन्दर, रम्य, shining (शाइनी) = चमकदार, bushy (बुशी)- झाड़ीदार, tail (टेल) = पूँछ। Cradle (क्रेडल) = पालना, alternately (आल्टरनेटली) = बारी-बारी से, rocked (रॉक्ड) = हिलाया, basket (बास्केट) टोकरी, friendly (फ्रेन्डली) = मित्रतापूर्ण तरीके से, fields (फिल्डस) = खेत, return (रिटन) = वापसी, finished (फिनिश्ड) = खत्म किया, shooping (शोपिंग) = खरीददारी, groceries (ग्रोसरीज) = घरेलू सामान, welcome (वेलकम) = स्वागत, customary (कास्टमरी) = रिवाज के अनुसार, screamed (स्क्रीम्ड) = चीखी, blood (ब्लड) = खून, paws (पॉज) = पंजे, smeared (स्मीअड) = लेप किया हुआ, सना हुआ, wicked (विकेड) = दुष्ट, screamed (स्क्रीम्ड) = चीखी, hysterically (हिस्ट्रीकली) = उन्मत्त (पागल) जैसा, blind (ब्लाइन्ड) = अंधी, rage (रेग) = नाराज, गुस्सा, strength (स्ट्रेन्थ) = ताकत, askeep (एसलीप) = सोया हुआ, torn (टान) = कटा-फटा होना, bleeding (ब्लीडिंग) = खून बहते हुए, saved (सेव्ड) = बचाया, unaware (अनवेयर) = अनजान था, sobbing (सॉबिंग) = सुबकते हुए, hastily (हेस्टली) = जल्दी से, rashly (रेशली) = लापरवाही से, stared (स्टेयड) = ताका, wiping (वाईपिंग) = पोंडते हुए, tears (टीअर्स) = आँसू, feed (फीड) = पिलाना।

The Friendly Mongoose Summary in English

There lived a farmer, his wife and their small son in a village. The farmer and his wife brought a mongoose to give their son a companion. One day the farmer and his wife had to go out of their house leaving their son alone with the mongoose. When the farmer’s wife returned home, she found the mongoose at the entrance with blood smeared on his face and paws. She thought her son had been killed by the mongoose and as such she killed the mongoose then and there. But when she went to her son, she learnt the truth. In fact the mongoose had guarded her son from the attack of a snake and that’s why her face and paws were smeared with blood. She went to the mongoose and repented a lot. But it was of no use.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose

The Friendly Mongoose Summary in Hindi

एक गाँव में एक किसान, उसकी पत्नी और उनका छोटा लड़का रहते थे। किसान और उसकी पत्नी एक नेवले को अपने पुत्र को एक साथी की संगति देने के लिए ले आये। एक दिन किसान और उसकी पत्नी को अपने बच्चे को अकेला छोड़कर घर से बाहर जाना पड़ा। जब किसान की पत्नी घर वापस लौटी, उसने नेवले को प्रवेश द्वार पर उसके चेहरे व पंजे को खून से सना हुआ पाया। उसने सोचा नेवले ने उसके पुत्र को मार दिया ऐसा सोचकर उसने भी उस नेवले को मार दिया। लेकन जब वह अपने पुत्र के पास गई तो उसे सच का पता चला। वास्तव में नेवले ने सांप के हमले से उसके लड़के की रक्षा की थी और इसी वजह से उसका चेहरा और पंजे खून से सन गये थे। वह नेवले के पास गई और काफी पश्चात्ताप किया। लेकिन इसका कोई फायदा नहीं था।

Leave a Comment

Your email address will not be published.