HBSE 6th Class Social Science Solutions History Chapter 3 From Gathering to Growing Food

Haryana State Board HBSE 6th Class Social Science Solutions History Chapter 3 From Gathering to Growing Food Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class Social Science Solutions History Chapter 3 From Gathering to Growing Food

HBSE 6th Class History From Gathering to Growing Food Textbook Questions and Answers

LET’S RECALL

Question 1.
Why do people who grow crops have to stay in the same place for a long time?
Answer:
People who grow crops have to stay at one place for a long time because the fields had to be looked after, the plants had to be watered and plants had to be protected from birds and animals so that they could grow and the seeds would ripen.

HBSE 6th Class Social Science Solutions History Chapter 3 From Gathering to Growing Food

Question 2.
Look at the table given below. If Neinuo wanted to eat rice, which are the places she should have visited.

Grain and Bones Sites
Wheat, barley, sheep, goat, cattle Mehrgarh (in present day-Pakistan)
Rice, fragmentary animal bones Koldihwa (in present-day Uttar Pradesh)
Rice, cattle (hoof marks on clay surface) Mahagara (in present-day Uttar Pradesh)
Wheat and lentil Gufkral (in present-day Kashmir)
Wheat and lentil, dog, cattle, sheep, goat, buffalo Burzahom (in present-day Kashmir)
Wheat, green gram, barley, buffalo, ox Chirand (in present-day Bihar)
Millet, cattle, sheep, goat, pig Hallur (in present-day Andhra Pradesh)
Black gram, millet, cattle, sheep, pig Paiyampalli (in present-day Andhra Pradesh)

Answer:
If Neinuo wanted to eat rice, she should have visited Koldihwa and Mahagara (both in present day are the part of Uttar Pradesh).

Question 3.
Why do archaeologists think that many people who lived in Mehrgarh were hunters to start with and that herding became more important later?
Answer:
Archaeologists think many people who lived in Mehrgarh were hunters because they have found bones of many kinds of animals from earliest levels. These included bones of wild animals such as deer and pig. In later levels they found more bones of sheep and goat and in still later levels, cattle bones are more common.

Question 4.
State whether true or false:

  1. Millets have been found at Hallur.
  2. People in Burzahom lived in rectangular houses.
  3. Chirand is a site in Kashmir.
  4. Jadeite, found in Daojali Hading may have been brought from China.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True.

HBSE 6th Class Social Science Solutions History Chapter 3 From Gathering to Growing Food

LET’S DISCUSS

Question 5.
List three ways which the lives of farmers and herders would have been different from that of hunter-gatherers.
Answer:

Farmers herders Hunterers-gatherers
1. Farmers herders stay at once place because they had to lend the plants and look after the fields. The hunter had to migrate to those places where game was plentiful.
2. Farmers could much more than was needed by his family. The hunterers- gatherers collected that was needed by them.
3. They stored the surplus food or sold them in the market. They could not store food or sell them in the market.

Question 6.
Make the list of all animals mentioned in the table (Question No.2). For each one describe what they may have been used for.
Answer:
List of animals:

  1. sheep
  2. goat
  3. cattle
  4. dog
  5. buffalo
  6. ox
  7. pig.

1. sheep: meat and wool.
2. goat: milk and meat.
3. cattle: for diary and milk products.
4. dog: to look after the fields.
5. buffalo: milk giving animal.
6. ox: for ploughing the field and pulling the carts..
7. pig: for meat.

HBSE 6th Class Social Science Solutions History Chapter 3 From Gathering to Growing Food

LET’S DO

Question 7.
List the cereals that you eat.
Answer:
Some cereals eaten by us are listed below:

  1. Bajra
  2. Wheat
  3. Barley
  4. Rice
  5. Millet
  6. Maize
  7. Lentil
  8. Jowar.

Question 8.
Do you grow the cereals you have listed in answer no. 7? If yes, draw a chart to show the stages in growing them. If not, draw a chart to show how these cereals reach you from the farmers who grow them.
Answer:
The farmers grow the cereals. The various steps involve are :
(1) Ploughing the field and putting manure.
(2) Sowing the seeds.
(3) Looking after the tender plants and saving them from pests.
(4) Watering the fields when necessary.
(5) Harvesting the crop.
(6) Storing them in the sheds.
The cereals reach to the people from the farmers. The chart given below show it.

The crops are purchased by the middle man from the farmers. They bring it to the cities.

They sell them to the wholesale merchant or a retailer.

We buy it form the shops, either from the wholesale merchant or retailer.

HBSE 6th Class History From Gathering to Growing Food Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Name the different conditions needed for survival of plants and animals.
Answer:
Animals and plants need different conditions grow and survive e.g.
(i) Rice requires more water than wheat and barley.
(ii) Sheep and goat can survive more easily than cattle in dry mountains environment.

Question 2.
Give one difference between domesticated animals and wild animals.
Answer:
The teeth and horns of wild animals are usually much larger than those of domesticated animals.

Question 3.
Name the first animal that was tamed.
Answer:
Dog was the first animal to be tamed.

HBSE 6th Class Social Science Solutions History Chapter 3 From Gathering to Growing Food

Question 4.
How are animals useful as a ‘store’ of food?
Answer:
Domesticated animals like cow, goat, hen if looked after carefully; provide milk, meat and eggs. Hence, animals that are reared can be used as a ‘store’ of food.

Question 5.
Define domestication.
Answer:
Domestication is the name given to the process in which people grow plants and look after animals.

Question 6.
How are tribes different from other form of societies?
Answer:
In the tribal set-up land, forests, grasslands and water are regarded as the wealth of the entire tribe and everybody shares and uses these together. There are no sharp differences between the rich and the poor.

Short Answer Type Questions

Question 1.
How did domestication take place? Name the earliest plants and animals to be domesticated.
Answer:
Domestication was a gradual process that took place in many parts of the world. It began about 12000 years ago. Some of the earliest plants to be domesticated were wheat and barley. The earliest domesticated animals include sheep and goat.

Question 2.
How did people become farmers?
Answer:
Men, women and children observed many things like:

  • the places where edible plants were found.
  • how seeds broke off stalks, fell on the ground and new plants sprouted from them.

They began looking after plants protecting them from birds and animals so that they could grow and the seeds could ripen. In this way, people became farmers.

HBSE 6th Class Social Science Solutions History Chapter 3 From Gathering to Growing Food

Question 3.
What are burials? Write about the burial in Mehrgarh.
Answer:
When people die their relatives and friends generally pay respect to them, people look after them in the belief that there is form of life after death. Burial is one such arrangement. In one kind of burial, found at Mehrgarh, the dead person was buried with goats, which was probably meant to serve as food in the next world.

Question 4.
Describe the features of pit houses found in Burzahom.
Answer:
(a) Pit-houses were dug into the ground, with steps leading into them.
(b) These houses may have provided shelter in cold weather.
(c) There were cooking houses both inside and outside the huts so that depending on weather people could cook food inside or outside the houses.

Question 5.
What types of tools were used by farmers and herders ?
Answer:
Stone tools have been found from many sites. They are often different from the Palaeolithic tools and are called ‘Neolithic’. There were tools that were polished so as to give a fine cutting edge, and mortars and pestles were used for grinding grain and other plant produce. However, Palaeolithic tools were still used for some purposes. Some tools were also made of bone.

Question 6.
Where is, Daojali Hading ? Write about the life of the people.
Answer:
Daojali Hading is a site on the hills near the Brahamputra valley, close to the routes leading to China and Myanmar. Here stone tools, including mortars and pestles have been found.

It indicated that people were probably growing grain and preparing food. They also used tools made of fossil wood (ancient wood that has hardened into stone) and pottery. Other finds include jadeite, a stone that may have been brought from China.

HBSE 6th Class Social Science Solutions History Chapter 3 From Gathering to Growing Food

Long Answer Type Questions

Question 1.
Describe the lives of people in a tribe ?
Answer:
The lives of people in a tribe can be described as follows:
(a) Members of a tribe follow occupations such as hunting, gathering, farming, herding and. fishing.
(b) Usually, women do most of the agricultural work, including preparing the ground, sowing seeds, looking after the growing plants and harvesting grain.
(c) Children often look after plants, driving away animals and birds that might eat them.
(d) Men usually lead large herds of animals in search of pasture.
(e) The cleaning of animals and milking is done by both men and women.
(f) The members of the tribe make pots, baskets, tools and huts.
(g) They also take part in singing, dancing and decorating their huts.

Question 2.
Describe the life in site of Mehrgarh.
Answer:
Mehrgarh is a site located in a fertile plain, near the Bolaun Pass, one of the most important routes into Iran. It was one of the first places where people grew barley and wheat, and reared sheep, and goat. In fact, it is one of the earliest known villages.

Archaeologists have found evidence of animal bones here on excavation. They have found remains of houses here. Most houses were square or rectangular. They usually had four or more compartments, some of which may have been used for storage. Several burial sites have also been found in Mehrgarh.

Question 3.
Describe the tools and pots and other crafts of the Neolithic times.
Answer:
Many of the stone tools are different from the earlier times, which belonged to the Palaeolithic period. The new tools are called Neolithic. They include tools that were polished to give a fine cutting edge and mortars and pestles used for grinding grains. Many kinds of earthen pots have also been found. They were sometimes decorated and used for storing things. People began using pots for cooking food like rice, wheat, lentils. They also began to weave cloth using cotton that was now grown.

HBSE 6th Class Social Science Solutions History Chapter 3 From Gathering to Growing Food

Question 4.
Make a list of all the activities performed by men and women in tribal societies.
Answer:
The activities which were performed by men and women in tribal societies were
(i) Occupation:
People followed different occupations such as hunting, gathering, farming, herding and fishing. Most of the agricultural work was done by women, including preparing the ground, sowing seeds, looking after the growing plants and harvesting grain. Men usually took the animals for grazing. Women also thresh, husk and grind grain. The cleaning and milking was done both by men and women. Both men and women made pots, baskets, tools and huts. They also took part in singing and dancing.

(ii) Leaders of the society: Some men who were old and experienced or young brave warriors or priests were leaders.

(iii) Cultural traditions: The tribes had rich and unique cultural traditions including language, music, stories and painting. They also had their own gods and goddesses.

From Gathering to Growing Food Class 6 HBSE Notes

  • Farmer: One who cultivates a land.
  • Herder: One who tends herds of cattle or a keeper of herds of animals.
  • Neolithic age: The last stage of the Stone Age.
  • Tribes: Usually two or three generations live together in small settlements or villages most families are related to one another and groups of such families form a tribe.

Leave a Comment

Your email address will not be published.